Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ bacağım diz üstü ampute. Bağkur ya da SSK'dan emeklilik mümkün mü?

acem

Yeni Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
15 Mayıs Güncel: Bağ-Kur emekliliğimin onaylandığını söyledi (bkz: bu sayfanın en altındaki mesajım)

bağkur girişim 03.05.1998, toplam 18 yıl 8 ay 21 gün sigortalılığım mevcu.t 13.04.2008 yılında geçirdiğim bir kaza sonucu sağ bacak diz üstü amputasyonum var.
mayıs ayında malulen emekliliğe müracaat ettim. raporum %38 MİŞ. ANCAK RAPORUM MÜHÜR EKSİKLİĞİ NEDENİYLE ÜÇ KEZ HASTANEYE GÖNDERİLDİĞİ HALDE DÜZELTİLMEDEN GERİ GÖNDERİLMİŞ. Bu nedenle evrakım arşive kaldırılmış.
Bu arada hastalıklarım ilerledi. kaza sonrası aynı bacağa greft uygulaması yapıldı ve depresyon tanısıyla psikolojik tedavi gördüm. 24.12.2008 tarihli yeni bir raporum var. Ancak bu raporumu kişisel müracaatımla aldım. Raporumun oranı 67. Yeniden müracat edip malulen emekli olabilir miyim?

Diğer bir sorum, 20.07.2007.sigorta girişim var 283 gün primim yatmış. ssk dan emekliliğim mümkün mü?

Her yerden farklı bir cevap veriyorlar kafam çok karıştı. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Artık malulen emeklilik için birden fazla hastalığın/sakatlığın yarattığı işgücü kaybının toplamı kriteri kullanılmıyor. Yani, "A hastalık + B sakatlık > %60 = malulen emeklilik" olamıyor. Artık hastalığın/sakatlığın bir tanesi %60 ve üzerinde işgücü kaybına yol açmış olmalı ki, malulen emeklilik mümkün olsun.
Yani, ampütasyonun ya da prikolojik rahatsızlığınızın biri %60 işgücü kaybına yol açmıyorsa, malulen emekliliğiniz mümkün değil.

Son 7 yıllık prim ödeme sürenizde en çok hangi kuruma prim ödemişseniz, oradan emekli olacaksınız. Bu durumda Bağ-Kur'dan erken emeklilik hakkınız var. Emeklilik için başvurduğunuzda kurum sizi hastaneye sevk edecek. Alacağınız işgücü kaybı oranına göre şu şartlardan biri ile emekli olacaksınız:

Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %60 ve daha çok olanlar: 15 yıl, 3960 gün
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %50 – %59 arası olanlar: 16 yıl, 4320 gün
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %40-%49 arası olanlar: 18 yıl, 4680 gün

24.12.2008 tarihinde almış olduğum raporla yeniden müracaat etsem kabul edilirmi DAHA ÖNCEKİ MÜRACAATIM 8 AY ÖNCE İDİ VE HALA SONUÇLANMADI,daha doğrusu hastane ve sgk müdürlüğünün mühür eksikliği nedeniyle evrakım arşive kaldırılmış.Yeni raporum ikamet ettiğim ilden değil geçici ikamet ettiğim ilden ve kişisel müracaatımla aldım. direk o raporla ANKARA BAĞKUR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE MÜRACAAT EDEBİLİRMİYİM hangi yolu izlemem konusunda lütfen yardımcı olabilirmisiniz

İnanın bilemiyor. Şansınızı deneyin bence... Bir sorun olacağını sanmıyorum

yaptığım araştırmalarda söz ettiğiniz emeklilik sonradan özürlü olanlarla ilgili değil gibi geldi bana sigortalı olmadan önce özürlü olup malulen emekli olamayanlarla ilgili değilmi erken emeklilik

20 yıl Bağ-Kur,sağ bacak dizüstü ampüte,erken/malulen emeklilik..?

bir kaza sonucu sağ bacak dizüstü ampüte edildi. mayıs ayında malulen emekliliğe müracaat ettim. Bağkurluyum. Yaklaşık 20 yıllık bağkurum var. yeni çıkan yasaya göre malulen emeklilik için arıza listesini inceledim. Malulen emeklilik için benim durumuma denk düşen hastalık arıza listesinde diz üstü amputasyon 1/3 seviyeden deniliyor. Bu seviye nedir?

hastaneden bize söylenen raporun en fazla %38 olabileceği. Ancak bacak amputasyonuyla birlikte kalçada yaralı bölgede deri grefti var. iştme kaybı mevcut. Psikolojik tedavi görüyorum. Konulan tanı tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen depresyon ayrıca hipertansiyon ve hiperlipidemi.
Malulen emekliliğe ilk müracatımda sadece amputasyon yazıldı. biz kazanın şokuyla hiç bir şeyin farkında değildik, çokta uğraşmadık. hastanelerden bıktığımız için de bir an evvel bitirmek istedik. Açıkçası bu arızamızla emekli oluruz diye düşünüyorduk. Meger iş öyle değilmiş. Aylardır araştırıyorum hala kafamda netleşmedi ne olacağı. prosedür öyle fazla ve yoruyor ki isyan etmemek elde değil.

neyse şimdi kısacası bukonuda bilgisi deneyimi olan arkadaşlarla paylaşmak istiyorum düşüncelerini.
Malulen emeklilik başvurum olumsuz sonuçlanırsa erken emekliliğe nasıl müracaat etmeliyim? erken emeklilikte baltazar formülü uygulanıyor mu? Yukarıda söz ettiğim hastalıklarımla ilgili raporum oranı %67.75 ancak bu raporu kişisel müracaatımla aldım. Bu raporu erken emeklilik talebimde kullanabilir miyim? yoksa yeniden sevk mi ettirmem lazım?
YENİ YASAYA GÖRE ERKEN EMEKLİ OLAN ARKADAŞLAR VAR MI?

Ne olur bana bir yol gösterin. aylardır arştırdıkça kafam karışıyor. Şunu da itiraf etmeliyim en fazla bilgi aldığım site bu site oldu. Halk arasında bir laf vardır ya eşekten düşen gelsin yanıma diye. Gerçekten de çok doğru .e
n kısa zamanda cevaplarınızı bekliyorum.
Binlerce teşekkürler.

Malulen emekliliğiniz reddedilirse, vergi indirim hakkı elde edip işgücü kaybından dolayı erken emeklilik talebinde bulunabilirsiniz.
Evet, vergi indirimi ve işgücü kaybı oranında B. formülü uygulanıyor.
Bu başlığa yazdığım ilk mesajda aktardığım şekilde, Bağ-Kur'a (malulen değil) işgücü kaybından dolayı erken emeklilik talebinde bulunacaksınız, sizi hastaneye sevk edecekler, hastane raporu Kurum'a gönderecek, kurum sağlık kurulu %40 ve üzerinde işgücü kaybınızı onaylarsa, prim gün sayınız da tutuyorsa, emekli olacaksınız. :)

Malulen emekli olmakla işgücü kaybından dolayı erken emekli olmak arasında sizin açınızdan belki de hiç bir fark olmayacak...

sevgili arkadaşlarım
bugün malulen emeklilik müracatımın olumsuz sonuçlandığını öğrendim. sakatlığım sağ bacak amputasyonu idi, başkaca rahatsızlıklarım da vardı. toplam da % 67 raporum vardı. sanırım en sekel bulgunun oranı %38 olduğu için reddedildi. gerekçesini bilemiyorum.
Hizmet sürem yeterli olduğu için erken emeklilik için bugün müracaat ettiğimde, bana, yeni yasanın ne şekilde uygulayacaklarını bilemediklerini, bir formun bile bulunmadığını, hatta antalya sgk müdürlüğüne bu konuda ilk başvuruyu benim yaptığım, haftaya uğramamı söylediler..

Ne garip değil mi, yasayı nasıl uygulayacağını sgk yetkilileri bile bilmiyor. Böyle bir ülkede yaşıyoruz.

Benim sizden ricam eğer bu konuda başvurusu olan arkadaşlar var ise ya da bilgisi olan paylaşmaları ben de gelişmelerden bu siteden haberdar edeceğim. Ben daha önce bu konuda epey bir araştırma yaptım sgk'nın kendi sitesinde de %40 ve üzeri rapor alabilirsem emekli olabileceğim yazıyor, ama ne şekilde başvurulacağı ve detaylar yok.

yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler

sayın genel yayın yönetmeni bugün sgk'ya erken emeklilik için müracaat etmeye gittiğimde bu yasanın sonradan sakatlanan bağkurluları kapsamadığını sigortalı olmadan önce sakatlandığından malulen emekli olamayanları kapsadığı söylendi.Genelgeden sözettim ısrarcı oldum ama dinlemediler bile bu konuyla ilgili yine de bir dilekçe yazın dediler. Sizden ricam bana detaylı yeni yasanın ilgili maddeşerinide belirten bir dilekçe örneği gönderebilirmisiniz.ÇOK ACİLzira mayıs ayından bu yana bu işle uğraşıyorum artık ne sabrım ne de tahammülüm kaldı çok teşekkürler.

[FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT]Halt etmişler! O memura şunları yazılı olarak götürüp, sorar mısın:[/FONT]​

[FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT][FONT=TimesNewRomanPSMT]1- 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ve bu Kanunla mülga 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]Sosyal Sigortalar Kanununa tâbi olanlar, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının [/FONT][FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT](b) bendi [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]kapsamında kabul edilmekte midir?[/FONT]

2- 5510'un 28. maddesinde %40-59 oranlarında sakatlığı bulunanlar için erken emeklilik şartları belirtilmiş midir?​

3- Madem ki %40-59 arasında sakatlığı olan Bağkurlular erken emekli olamıyor, B.13.2.SGK.0.11.00.02 / 784243 Sayı ve 18.11.2008 tarihli "5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Tahsis Mevzuatına İlişkin Hükümleri" konulu genelgenin;
27. sayfasının sonundaki şu ibare ne anlama gelmektedir?:
[FONT=TimesNewRomanPSMT][/FONT]​
[FONT=TimesNewRomanPSMT]
Kanunun yürürlük tarihinden önce mülga 1479 veya 2926 sayılı kanunlara tabi sigortalılardan 5510 sayılı Kanunun 28 nci maddesinin beşinci fıkrası gereği çalışma gücünün %40 ila % 59 arasında kaybedilmesi nedeniyle yaşlılık aylığı bağlananların, yapılan kontrol muayenesi sonucu, çalışma gücündeki kayıp oranının % 40’ın altına düştüğünün anlaşılması [FONT=TimesNewRomanPSMT]halinde, bu durumun tespitine esas tutulan raporun tarihini takip eden ödeme dönemi itibariyle yaşlılık aylığı kesilecektir.[/FONT]
[/FONT]
22. sayfasındaki [FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT]Çalışma Gücündeki Kayıp Oranı % 60’dan Az Olanlarla ilgili [/FONT]şu ibare ne anlama gelmektedir:
[FONT=TimesNewRomanPSMT][/FONT]​
[FONT=TimesNewRomanPSMT]
4 (b) sigortalıları için ise Kanunun yürürlük tarihinden sonra talepte bulunanlara, koşulların yerine gelmesi halinde aylık bağlanacaktır. Bu sigortalılardan talepte bulunanların, Kanunun yürürlük tarihinden önce alınan sağlık kurulu raporları dikkate alınmayıp, öncelikle hastaneye sevk işlemleri yapılarak, bunların yeni tarihli sağlık kurulu raporları değerlendirilmek üzere Kurum Sağlık Kuruluna gönderilecektir.
[/FONT]
Hasılı, eğer şu şartlara sahipseniz bugün emeklilik başvurusunda bulunabilir ve emekli olabilirsiniz:​
  1. Bağ-kur'a hiç bir borcunuz yoksa,​
  2. Şu anda yürürlükte olan yönetmeliğe göre %40 ve üzerinde işgücü raporu alacak durumda iseniz,​
  3. 18 yıl sigortalı iseniz ve 4680 gün prim tamamlamışsanız​
Eğer bu şartlara sahipseniz, [FONT=TimesNewRomanPSMT]tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile[/FONT] birlikte şu dilekçeyle başvurun Kurum'a:​

... 'na

03.05.1998 tarihinde başlayan Bağ-Kur'luluğum bulunmaktadır.
5510 sayılı yasanın 28. maddesi gereğince sigortalılığa esas faaliyete son verdiğimi bildirir, aynı madde gereğince ("% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar") sakatlık sonucu meydana gelen işgücü kaybımdan dolayı emeklilik işlemlerimin gerçekleştirilmesini arz ederim.​

[/FONT]

çok teşekkür ederim iyiki varsınız. gelişmelerden haberdar edeceğim.

bugün yeni yasanın 28 maddesine göre (işgücü kaybının %59_%40 arası olan bağkurluların emekliliği) müracaat ettim.3 müdür yardımcısı 4 şef ikna etmek zorunda kaldım.Israrla bağkurluların böyle bir hakkı olmadığını sadece sigortalı olarak işe başlamadan önce malul olup eski yasaya göre bu haktan yararlanmayanların bu yasadan yararlanabileceklerini belirttiler.Bende Ankara'yı telefonla aradım.Bana yasaya göre yaşlılık aylığından yararlanma hakkım olduğunu şayet dilekçemi alıp sevkimi yapmazlar ise aynı dilekçeyi kendilerine şikayetimle birlikte göndermemi gerekirse sorumlular hakkında soruşturma yapılacagını söylediler.Bende sevkimi yapmayam dilekçemi kabul etmeyen memur ve şeflerine söylenenleri aktardım ve işgücü kaybımın tespiti için sağlık kurumuna sevkedildim.Yarın rapor için başvuracağım.Bunları niye anlattım.Yeni yasayı il müdürlükleri yeterince bilmiyor,genelgeleri takip etmiyor,mutlaka ısrarcı olmak gerekiyor.Bu konuda müracaat edecek arkadaşlar inatla uğraşsınlar asla vazgeçmesinler.Bana da kolay gelsin zira rapor almakta bir ayrı işkence.hoşçakalın

İnşaallah Bağ-kur'da ilk emekli olursunda,diğer arkadaşlar için emsal teşkil eder.

Gelişmeleri bu başlıkta yazmaya devam edin lütfen...

evet nerede kalmıştık on beş günlük bir uğraş sonucunda raporumu alıp antalya sgk na göndertebildim.Raporumda şu tanılar mevcut.Sağ dizüstü ampüte,hafif iştme kaybı (sağ 60 dsb sol 40dsb, ilaçla tedavisi kısmen düzelen depresyon.
raporum perşembe gününden beri Antalya sgk müdürlüğünde bekliyor. Neden bekliyor derseniz yeni oluşturulan Bölge Sağlık Kurulları içinde Antalya da var. Benim durumumu Ankara mı yoksa Antalya mı(Bölge Sağlık Kurulu) değerlendirecek bilemedikleri için. Bana on onbeş gün daha bekleyin ne kaybedersiniz deniliyor. Sanki bir yıldır maluliyet kararını beklememişim gibi
.Daha önce de yazmıştım maluliyet talebim 11 ayda sonuçlandı. Şimdi bir engel daha kaldı raporumu hangi kurulun değerlendirileceğine karar verilmesi. Bu konuda yorum yapabilecek arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Ben Bölge Sağlık kurullarıyla ilgili genelgeyi epey inceledim. Genelgede maluliyet taleplerinin ve kontrol muayenelerinin Bölge Sağlık Kurullarında değerlendirileceği yazıyor. İşgücü kaybından dolayı yaşlılık aylığıyla ilgili bir ibare yok.
Sayın site yöneticimiz inceleyebilirseniz en azından kontrol muayenesine gidecek arkadaşlar da bir fikir sahibi olurlar.Şimdiden teşekkürler.

Maluliyet bölge sağlık kurullarının, sadece maluliyet durumunda devreye gireceğini düşünüyorum. Sıradan işgücü kaybından dolayı erken emeklilik halinde bu kurullar yetkisiz gibi anlıyorum ben.
Ama, maalesef böylesi geçiş dönemlerinde kimse insiyatif almaz ve beklemeyi tercih eder. Ve sanırım elden de bişey gelmez bizim açımızdan...

daha önce buradaki bölge sağlık kurulunu kurmakla görevlendirilen müdürle görüşmüştüm Maluliyet Daire Başkanlığı ile görüşeceğini söylemişti yarın gidip görüşeceğim.Gelişmeleri bu başlıkta aktaracağım.Selamlar.

nihayet

evet nerede kalmıştık.Uzun uğraşlarım sonucu raporumu alıp değerlendirilmek üzere ankaraya kurum sağlık kuruluna göndermiştik. Bugün telefonda rapor oranımın onaylandığını evrakım Antalya ya ulaştığında aylık bağlama işlemlerimin gerçekleşeceğini öğrendim. Sanırım yeni yasaya göre bağkurdan özürlü olarak emekliye ayrılabilmiş sayılı kişilerdenim belkide ilk bilemiyorum.
Yalnız tam 12 aydır uğraşıyorum. Bu arada sitemizden pek çok konuda bilgi aldım. Başarmışsam bunu sitedeki arkadaşlara özellikle de Bülent Beye borçluyum.
Bu konuda arkadaşlara tavsiyem ısrarcı ve inatçı olmaları değilse sgk başından savıp neredeyse emekli etmemek için özel çaba sarfediyorlar. Özellikle il müdürlükleri yeni yasayla ilgili hiç bilgi sahibi değiller. Açıkçası ben Ankaradakilerin bu konuda çok faydasını gördüm.
Arkadaşlar bana bilgi veren bildiklerini paylaşan tüm dortlara selamlar. Bu konuda deneyimlerimi paylaşabilirim ihtiyacı olan arkadaşlarla hepinize selamlar.

Bağkur'dan vergi indirim hakkı almaksızın doğrudan raporla emekli olan belki de ilk kişisin evet :) Çok güzel bir haber bu... Sonucu merakla bekliyoruz...

Nihayet,

acem, 5510 sayılı yasaya göre engelli sıfatıyla emekli olan ilk kişisin ama söyledilerin malülen emeklilik gibi. . Yaşadıklarını ve gelişen süreci anlatırsan engelliler.biz'deki kişilere ışık olacaktır.

Sayın Makri malulen emeklilik değil 5510 sayılı yasanın 28 maddenin (özel madde) özürlülüğü%40_59 arasında olanların yaşlılık aylığı dilekçemde özellikle belirttim.Zaten ilk müracaatım malulen emeklilikti onu reddettiler bende yeniden yaşlılık aylığı için müracaat ettim. Şu anda kabul edilen özürlülüğkten emeklilik. İl Müdürlüğüne de bu ayrımı anlatana kadar baya bir zorlandım.
Dilekçemi önce kabul etmediler ben de Ankara ile görüştüm Ankaradakilerin bana söyledikleri yeni yasayı genelgeleri taşra teşkilatlarının okumadığı eğer dilekçemi kabul etmezler ise aynı dilekçenin altına not düşüttürerek SGK Genel Md şikayet dilekçesi olarak göndermemi söylediler. Antalya il md bunları aktardığımda dilekçemi alıp işleme koymak zorunda kaldılar. Fakat ya bilgi eksikliğinden ya da kasten eksik evrak gönderdiler birkaç kez evrak gitti geldi gitti geldi nihayet sonuçlandı.
Bu konuda hayli bilgi sahibi oldum ihtiyaç duyan arkadaşlara yardımcı olabilirim.Selamlar

sevgili acem kardeşim.Benimde sizin durumunuza benzeyen bir emeklilik işlemim var. Osmaniye İl müdürlüğünün verdiği olumsuz karardan sonra dün genel müdürlüğe başvuru dilekçemi gönderdim. Sizin emekliliğiniz gerçekleşti mi onu merak ettim. Acaba benim başvurum nasıl sonuçlanabilir.

Ben senin durumunda olan miremur, Bağ-Kur emeklilik başvurumda hata yaptı, şimdi işler iyice karıştı..? (
multipage.gif
1 2)
Oturan boğaya bir soru sordum ,yeni yasada bağ-kur statüsünde emekili olan biri varmı diye? Seni önerdi.Tebrikler mücadeleyi kazandık. İlk senin formuna yazmak kısmetmiş ,ben de bugün Adana bağ-kuru aradım emekli bölümü şefi artık sesimide tanıyor. Tamam Ankara'dan emeklilik onayın geldi.A ncak 15 güne kadar maaşı bağlayabileceğiz. Çünki maaş bağlama göstergeleri daha belli değilmiş.
Seninki belli mi? Dilekçe tarihi mi geçerli? daha önceki dilekçe verme mücadelende geriye dönük prim tahsilatı yaptılar mı?
Ben iki defa dilekçe verdim 1400 tl toplam geçmişin primini yatıdım. Aksi halde işlem yapmadılar. Benim foruma gel daha detay orada,

hepimize HAYIRLI OLSUN

Selamlar acem kardeş,Bağ-kur dan Maaş almaya başladınmı?bilgilendirirsen memnun olurum..

özürlü emekliliği hk.da

sevgili acem.başvuru sonucunuz ne aşamada.öğreneblidiğin bir şey varmı...çünkü bende sizin gibi sonradan özürlü bağkurluyum....selamlar acele cevap....

Acem emekli olduğunu zaten yazmıştı foruma:

evet nerede kalmıştık.Uzun uğraşlarım sonucu raporumu alıp değerlendirilmek üzere ankaraya kurum sağlık kuruluna göndermiştik. Bugün telefonda rapor oranımın onaylandığını evrakım Antalya ya ulaştığında aylık bağlama işlemlerimin gerçekleşeceğini öğrendim. Sanırım yeni yasaya göre bağkurdan özürlü olarak emekliye ayrılabilmiş sayılı kişilerdenim belkide ilk bilemiyorum.
Yalnız tam 12 aydır uğraşıyorum. Bu arada sitemizden pek çok konuda bilgi aldım. Başarmışsam bunu sitedeki arkadaşlara özellikle de Bülent Beye borçluyum.
Bu konuda arkadaşlara tavsiyem ısrarcı ve inatçı olmaları değilse sgk başından savıp neredeyse emekli etmemek için özel çaba sarfediyorlar. Özellikle il müdürlükleri yeni yasayla ilgili hiç bilgi sahibi değiller. Açıkçası ben Ankaradakilerin bu konuda çok faydasını gördüm.
Arkadaşlar bana bilgi veren bildiklerini paylaşan tüm dortlara selamlar. Bu konuda deneyimlerimi paylaşabilirim ihtiyacı olan arkadaşlarla hepinize selamlar.

Acem kardeş nerelerdesin hiç sesin çıkmıyor...

Evet, acem uzun bir süredir ortalarda yok.

yeniden merhaba

uzunca bir süredir babamın rahatsızlığı nedeniyle sitemizden uzak kaldım. Bu arada emekliliğim onaylandı ve birikmiş aylıklarımı aldım.5510 /28 maddeye göre emekli oldum.Geçte olsa bu konuyla ilgili sorularınızı yanıtlayabilirim

Üst Alt