Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ruhsat sahibi değiştirmeden engellinin araç kullanması nasıl olacak ki?

tahirekiz

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
1
Herkese merhabalar efendim;
Biliyorsunuz devlet ehliyet yenileme konusunda ben gibi engelli ehliyet sahip bir çok insanın daha önce gerekli muayeneleri yapıldıktan sonra ehliyet onay verip şimdi ise illa yenileme yapacaksın yoksa sıkıntı çıkararım diyor
Ben ehliyeti yenileme için başvuru yaptım
35.04
40.11
10.02
78 kodlu ehliyet kodları verildi
Şimdi esas konu;
Benim araçım yok hiç bir araçım olmadı
Kardeşime ait var (ruhsat sahibi kendisi )
Otomatik vites
Araç rehinli ,ipotekli (çünkü ticaret yapıyor )
Ben bu araçı kullana bilmek için apart yaptırmam gerekiyor onda da sıkıntı yok yapılacak
Ama ben ruhsat sahibini kesinlikle değiştirmem
Kardeşimin adına kalması gerekiyor
Bu durumda ruhsat sahibini değiştirmeden ruhsata nasıl işlenir bu konuda ücreti dahilinde yardımcı ve bu konuda tercümesi olan var mıdır?

1. Araç Ruhsat Sahibi Değişmeden ÖTV Muafiyeti Olamaz:
    • Eğer araç ÖTV muafiyetli olarak engelli aracı yapılacaksa, bu sadece engelli bireyin kendi adına kayıtlı araçlar için geçerli. Dolayısıyla, kardeşinizin aracı siz üzerine geçmeden vergi avantajı ya da engelli aracı statüsü kazanamaz.
  2. Ancak! Tertibat Takılıp Kullanım Belgesiyle Kullanabilirsiniz:
    • Kardeşinizin aracı üzerine özel tertibat (sizin raporunuza uygun) takılırsa,
    • Noter üzerinden bir “araç kullanım izni (vekaletname)” alınırsa,
    • Tertibat montajı sonrasında TSE onayı ve ardından muayene işlemi yapılırsa,
    • Bu durumda, araç ruhsatta engelli aracı olarak geçmez ama size özel tertibatlı bir araç olarak tanımlanır.
    • Böylece, ehliyetinizdeki kodlar bu aracı kullanmanıza imkan tanır.
  3. TSE Onayı ve Proje İşi:
    • Tertibatı takan firma veya TSE’den onaylı bir mühendis aracılığıyla araç için Engelli Tertibat Projesi çizilir.
    • Bu proje ile TSE'den onay alınır.
    • Araç muayene istasyonunda (TÜVTÜRK) tertibat ve ehliyet kodlarınız kontrol edilir.
    • Ruhsata, "özel tertibatlı" ibaresi işlenebilir ama bu, aracın sahibini değiştirmez.
Ruhsat sahibi de ehliyeti "normal" ise ve tertibata uyumlu değilse aracı yasal olarak kullanamaz.

Işte bu konuyu Mersin’de kimse bilmiyor
Ve kimi ararsam araçın kendi üstüne (engelli kişinin üstüne olması gerektiğini ) söylüyor ve kestirip atıyor

Üst Alt