Merhaba,
Yaklaşık 22-23 yıldır süren, özellikle soğukta ve stresle el/ayak uçlarında morarma, beyazlaşma ve his kaybı şikayetim var. Herhangi bir Bunun için Kalp Damar Cerrahisi'ne gittim. Doktorum fiziksel muayene ve soruların ardından sisteme "I73.0 - Raynaud Sendromu" tanısını resmi olarak girdi. Tedavi olarak da Ecopirin ve Trentilin başladı, ayrıca damarlarda tıkanıklık vb. bir durum olup olmadığını görebilmek için Doppler istedi. Doppler sonucuna göre herhangi bir tıkanıklık çıkmadı. Ancak bu durum her kış bana hayatı zindan ediyor desem yalan olmaz; bilgisayar kullanırken, ayakkabılarımı giyinip çıkarırken acı çekiyorum ve atak dönemlerinde hem psikolojik hem fiziksel olarak büyük sorun yaşıyorum.
Birinci Sorum: Özürlülük Ölçütü Yönetmeliği'nde; "Fonksiyonel Damar Hastalıkları (Raynaud Fenomeni vs.) - Trofik bozukluğu olmayanlar: %20" diye bir madde var.
Doppler'in normal çıkması, bu %20'lik "Fonksiyonel" puanı almama engel teşkil eder mi? Yoksa KVC uzmanının klinik tanısı (I73.0) ve ilaç başlamış olması heyet için yeterli bir kanıt mıdır?
İkinci Sorum: Benzer şikayetlerle, herhangi bir operasyon geçirmeden direkt bu %20'lik oranı alan var mı aramızda?
Ortopedik rahatsızlıklarım (total kalça protezi, bacakta zayıflık, güç kaybı ve kısalık) da olduğu için Raynaud'dan gelecek %20'lik oran benim için büyük önem taşıyor.