Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatrik hastalık sebebiyle başka bir ülkeye iltica edebilir miyim?

malumokb

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
18
Arkadaşlar psikiyatrik hastalık ile başka ülkeye iltica eden var mı , ya da engelli raporu ile başka ülkeye iltica etsek ne olur ?

Senin siyasi, insani bir sorunun var mı ve bu sorunu çözemedin mi buna bakıyorlar ilticada.
Kestirme yolu da var: çocuk yapmak. Çocuğun doğduğu an iltica ettiğiniz(anne&baba) ülkenin oturumunu alıyor, anne babanın ilticasını red etseler bile çocukdan dolayı veriyorlar oturumu, kalıyorsun ülkede.
Ben iltica edip geri dönmüş birisiyim, hollanda fransa belçikadaki hayat güzel ama norveç, finlandiya, isveç gerçekten çok ama çok güzel, muhteşem bir ortam free golf sahası var sana bu kadarını yazayım.
Evlenecek çocuk yapacak birisini bulsaydım kesinlikle gidip iltica ederdim, türkiyede çalışsan da en sonunda (kötü son) emekli maaşı alacaksın.

@caner7777, Psikiyatrik hastalığımız sebebiyle toplumdan dışlandığımı kanıtlayabilirsem iltica talebinin kabul edilme şansı artar mı?

Sadece psikolojik rahatsızlık var diye kimse doğrudan iltica vermez ama bu rahatsızlık memlekette yediğin siyasi/etnik baskı veya işkence yüzünden oluştuysa (TSSB gibi), o zaman ilticanın önü açılır.

@Asayiş Berkemal, sorduğun konuyu ben bilmem de nitelikli bir arkadaşsın diye hatırlıyorum, iş bulmaya çalışsan yurt dışında, oturma izni alamaz mısın? Bunu bir araştır derim.

@Gambred, Toplumsal baskı yüzünden psikolojik rahatsızlığın olması iltica şansını artırırken psikolojik rahatsızlık yüzünden toplumsal baskının olmasının iltica şansını artırmaması çok saçma.

@Mara, Zaten önceliğim bu ama hiçbiri işe yaramazsa en son çare olarak iltica cebimde olsun istiyorum. Çünkü evlilik gibi garanti yöntemler haricinde yurtdışına gitme şansımız her geçen yıl azalıyor.

• Beğen
Reaksiyonlar: Mara
@Asayiş Berkemal, toplumdan dışlandığını nasıl ispatlıcaksın? Belge? Paran varsa ve iyi avukat bulursan birçok şeyi kolaylaştırıyor ama genede 1-2 yıl bazen 3 yıl iltica kampında afgan, suri, paki, bangladeş, sudanlılarla birlikte yaşayacakdın. Bunu başarabilir misin? Ben başaramadım. Tartışmalar çıktı, kavgalar yaşandı, en sonunda adama bıçağı attım önüne. Herkes sabredemez.

@Asayiş Berkemal,

Sistem senin kimliğin (ırkın, dinin, cinsel yönelimin veya fikrin) yüzünden devletin ya da toplumun senin üzerine çöküp psikolojini bozmasını "kasıtlı bir zulüm ve insan hakları ihlali" olarak görüyor ve "seni korumalıyım" diyor. Ama madalyonun diğer yüzünde, eğer psikolojik rahatsızlığın (şizofreni, ağır bipolar vb.) yüzünden toplum sana kötü davranıyor, seni dışlıyor ya da zorbalık ediyorsa; hukuk buna siyasi bir baskı değil, maalesef sadece "toplumsal cehalet ve o ülkenin sağlık sisteminin yetersizliği" gözüyle bakıyor. İşin içinde devletin kasıtlı bir cezalandırma veya dışlama politikası olmadığını düşündükleri için de iltica kapısını doğrudan kapatıyorlar. Yani adamlar mağduriyetin büyüklüğüne veya senin ne kadar acı çektiğine değil, o acıyı üreten mekanizmanın siyasi kastına bakıyor.

Raporlar yurtdışında geçerli değil ki zaten yurtiçinde alınan rapor yurtdışında yok hükmünde nasıl olacak o iş ?

@Gambred, Eğer devlet bu konuda bir önlem almıyorsa, aksine uyguladığı çeşitli yaptırımlarla kişinin yaşam şartlarını daha da zorluyorsa bu durum kasıtlı bir zulüm ve insan hakları ihlaline girer. Eğer bir şizofreni özel sektörde hastalığı yüzünden işe giremiyorsa ve devlet de bu konuda destek olmak yerine kişinin iş imkanlarını da kısıtlıyorsa (ticari araç ehliyeti vermemek, EKPSS alımlarını azaltmak, kamu kurumundaki bir çok kadroya sağlık durumu yüzünden ÇALIŞAMAZ raporu vermesi vb.), toplumdan dışlanan kişiyi topluma kazandıracak projeler yapmıyorsa, haberlerde sanki akıl hastalarının hepsinin seri katilmiş gibi damgalanmasını engellemiyorsa bu acının oluşmasında devletin de büyük bir rolü vardır.

@sokr@t, Yurtdışında da belli prosedürlerle hastalığını kanıtlayabilir.

@Asayiş Berkemal, yurt dışında tekrar rapor alman lazım hem ayrıca psikolojik hastalık iltica sebebi değildir .

@Asayiş Berkemal, bunları söylediğin an işsizlikten dolayı iltica etmişsiniz ekonomik nedenler ilticaya gerekçe olamaz deyip red verirler. Senin dışlanmana dair belgen var mı? Örneğin ateistsindir darp edilmişsindir darp raporu, ifade tutanakların vardır, türkiyede diğer darp edilip öldürülen ateistlerin haberleriyle birlikte paylaşırsın belgelerini.
Yada bir siyasi partiye üyesindir, bir mitingde slogan atmışsındır bundan dolayı devlet sana dava açmıştır dava ile ilgili olan belgelerin var mı? Siyasi partinin faaliyetlerine ne derecede katıldın fotoğraf, videoların var mı?

@Asayiş Berkemal,

Argümanın sonuna kadar doğru, hukuken yeri de var. Mülteci olmak için illa devletin seni bizzat hücreye atıp işkence etmesi gerekmiyor. Eğer toplum seni sistematik olarak dışlıyor, hayatı dar ediyorsa ve devlet seni korumadığı gibi üstüne kanunlarla, kısıtlamalarla önünü kapatıyorsa, bu durum uluslararası hukukta "Devlet Korumasının Yetersizliği" (Failure of State Protection) kapsamına girer ve bal gibi de iltica/insani koruma gerekçesidir.

Ama gel gör ki en büyük engel siyasi niyet. Göç idareleri bu durumu maalesef kasıtlı zulüm değil, sadece kötü yönetim ve bürokratik ayrımcılık olarak görme eğiliminde. Yani sistem, devletin şizofreni hastalarına ticari ehliyet vermemesini veya çalışamaz raporu dayatmasını seni yok etmek için değil, kamu güvenliği ve bürokratik hantallık bahanesiyle yaptığını savunup işin içinden sıyrılıyor.

bende avrupa birliği vatandaşlığı var. biri yardım etse de çalışabilsem iyi olur

Çok farklı bir konu . İltica etme fikri ile psikolojik rahatsızlık arasında adımlara bakalım. 1 gideceğin ülkede psikolojik rahatsızlık sebebiyle ilticayı kabul etmesi lazım ama bu kulağa tanıdık gelmiyor . Dedikleri gibi siyasi iltica yı biliyorum olursa ekonomik ilticada olabilir . Şimdi iltica yı psikolojik bir hastalık sebebiyle alan bir ülke sorunu var . Diğer yandan iltica sebebinde hasta haklarından yakınmışsın . Haklısın tamam uzun süren yatış günleri , yan etkili ilaçları dayatmak var. Ama benim takıldığım yer hayat kaliteni yükseltmen lazım öyle taa holandaya hasta olarak gitmek kolay değil daha çok küçük ve gerçekçi seni yormayan adımlar dene ev değış mesela daha şehir kalabalığından uzak dinleneceğin bir yer ,işin de haksızlık varsa baş etme yolları edin . Çevrenden destek al danış . Bak hepimizde galiba var psikolojik bir hastalığın olduğu zaman bikaç aile mensubuyla yaşamak terapi gibidir .

• Beğen
Reaksiyonlar: Mara
En kestirme ve garanti yol: Evlilik > iltica > çocuk yap > çocuk oturumu üzerinden otomatik oturum al > ülkede yaşa çalış > vatandaş ol.

Üst Alt