Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatrik hastalarda “İnsanlar hakkımda ne düşünüyor” kaygısı..?

sokr@t

Aktif Üye
Konular
108
Reaksiyonlar
664
Psikiyatrik hastalarda hakkımda ne konuşuyorlar, hakkımda ne düşünüyorlar gibi alınganlık ve şüphecilik durumları olabiliyor ve bu kişiyi oldukça rahatsız ediyor insanların ne düşündüğü ne konuştuğu neden önemli ? Hastalıktan dolayı mı yoksa kişilikle mi alakalı bir durum ?

Çok eleştirilmedim aksine zeki çocuk efendi çocuk derlerdi ağırlıklı olarak hastalık bizi bozdu ayrı tabii .Ne gibi olaylarda hassas mesela ?

Aslında kırılgan değilim şöyle ki ; Laf, söz neyse söylenir o an kafaya takmam sonradan aklıma gelir sinir olurum eskiden öyle değildim.
Neden o an kızmam ya da sinir olmam da sonradan aklıma geldikçe gelir ve beni rahatsız eder neden o anda değil de sonradan takarım.

2014-2017 arası 3 kez. O da ayrı bir mesele yıllarca okb idik ! Psikoz nereden çıktı şimdi gibi oldu bipolar falan dendi işte niyeyse ! :unsure:

psikoz hassaslıktan kaynaklanıyor bence kalıntılar var sizde ama bu dediklerime bakıp teşhiş koymayın kendinize

Savunma mekanizmaları biraz farklı çalışır mı ? Bir örnek verir misin anlamadım tam olarak hangi savunma mekanizması mesela ?

daha yoğun daha sık ve daha katı

Sağlıklı birey farklı durumlarda farklı savunmalar kullanır.
Rahatsızlık yaşayan biri belirli bir savunmaya “takılı” kalabilir.

Kompleksli olmak gibi mi ?Sürekli savunmaya geçen tipler birazda komplekslidir o yüzden sordum .

Egodan kaynaklıdır tabii birazda ben nefsim ve vicdanım arasında çok sık gidip gelirim mesela ne tam egolu ne tam hoşgörülü yani .

Belki de ama ben birazda takıntılı olduğum için ya fazla kızar ya da fazla vicdan azabı çekerim kafaya takmasam sıkıntı yok ortası iyidir.

@sokr@t,

SElam,

Biraz uzun bir cevap olabilir, baştan belirteyim. :)

Bazı sorulan cevabı bir forum sayfasına sığmayacak kadar uzun olabilir. Siz: ''insanların ne düşündüğü ne konuştuğu neden önemli'' diye sormuşsunuz ki buna birkaç cümleyle verilecek/verilebilecek cevap -bence- çoğu durumda yetersiz olacaktır.

Şöyle ki: Ben de Bana aşağıda İslam dini ne diyor, ne öğretiyor diye 6 kelimelik bir soru sorsam
veya da Evrim Teorisi ne diyor, ne öğretiyor diye yine 6 kelimelik bir soru sorsam
konunun uzmanları bile tatmin edici kısa cevaplar veremeyeckelerdir. Nasıl İslamın ne dediğini, ne öğrettiğini bilmek için ciltlerce kitap okumak lazım gelirse Evrim'i öğrenmek/anlamak için de Pozitif Bilimler de ciddi birikim sahibi olmak lazımdır.

İşte sizin ''insanların ne düşündüğü ne konuştuğu neden önemli'' sorusu için de bence Sosyoloji, psikoloji konusunda ciddi bir okuma yapılıp konu ancak öyle anlaşabilir.

Ortadan gitmelidir, ne çok arkada kalmalı ne çok öne geçmeli. Farklı olanın yargılanıp sürüden atıldığı bir toplumda yaşamaktayız. İnsan sürüden atılınca ihtiyaçlarını karşılayıp üreyemeyeceği, soyunu devam ettiremeyeceği için Toplumun önyargılarına değer veriyor bir açıdan.

1500'lerde orta çağda yaşıyor olsak,
günlerce banyo yapmamış/kokan, tırnakları uzamış, elbiseleri kirli, bakımsız kimseler ortalama topluluğun ekseriyetini teşkil ettiğinden garipsenmiyorlardı belki ama
günümüzde böyle kimseler garip garip tavır ve davranışlar da gösterirlerse Psikiyatrik hasta herhalde diye etiketleniyorlar. Zaman değer yargılarına da inanılmaz etki diyor deyip bırakayım.

Sonuna kadar okuyanlara teşekkürler,

Özet: Bazı sorular kısa olabilir ama cevabını kavramak aylar/yıllar boyunca araştırıp, okuyup öğrenilebilir bence.

İyi akşamlar.

@[NirvaNa], evet, prozac

@friends, bir tartışmada haklı bile olsan karşı tarafa hasta işte idare et gibisinden sinir bozucu yaklaşımlarda olabiliyor başıma da geldi. psikilatrik hasta olduğunu bilenler yapıyor ama bizde sanki insanların düşüncelerini fazla takıyor önemsiyor gibiyiz yani haddinden fazla .
Bir siyasetçi düşünelim hakkında neler konuşuluyor, söyleniyor hem de bunları duyuyor ve görüyor ama takıp üzülüyor mu sanmam. :unsure:

Sokrat sana biri şey söyleyeyim.
"İnsanlar benim hakkımda ne düşünürler acaba? şeklindeki salakça düşünce sadece psikolojik hastalara mahsus bir düşünce/kuruntu/vesvese değil.
Başta ortopedik rahatsızlığı olanlar olmak üzere diğer sıkıntıları olanlar da bu kuruntuya/vesveseye kapılıyorlar. İş yerinde benim kolu sakat (olmayan) bir arkadaşım vardı öyle idi, "Abi dışarıdayken bütün gözler üzerimde sanki" derdi., çekinirdi. Ben mesela denize girerken bütün milletin işini gücünü bırakarak da benim cılız bacağımı seyredecek ve "vah vahh" diyecek diye düşünürdüm gençken. Ama Allah'ıma binlerce kez hamd olsun bu salakça düşünceyi kafamdan attığım an son derece rahat hareket etmeye başladım, huzura kavuştum. Hiç kimse zerre kadar umurumda değil. İsteyen baksın, isteyen bakmasın. Mal meydanda. Hırsız değilim, eroin satmıyorum, rüşvet vermiyorum, benimle dalga geçecek olanın her an benim gibi olma, hatta benden beter duruma düşme ihtimali var.
Burada önemli olan bu salakça vesveseyi koparıp atmak. Bunu başarabilen insanın hayatı müthiş değişiyor, başaramayanın ise bu vesvese kuruntu sebebiyle hayatı mahvoluyor.
@sokr@t,

Kirpi Mesafesi
insan olmanın ikilemini anlatan bu kavramı engin geçtan "insan olmak" adlı kitabında şöyle ifade etmiştir:
"çağdaş toplumlar kendine özgü bir olguyu da birlikte getirmiştir. insan eskisinden çok daha fazla sayıda insanla, çok daha kısa süreli, daha yüzeysel ilişkiler kurma eğilimindedir. bu, soğuk bir günde karşılaşan bir grup kirpinin öyküsünü benzer. kirpiler ısınabilmek için birbirlerine sokulurlar, ama dikenleri birbirine batar. birbirlerinden ayrıldıklarındaysa soğuktan rahatsız olurlar. ileri geri hareket ederek sonunda dikenlerini batırmadan birbirlerini ısıtabilecekleri en uygun uzaklığı bulurlar."

@sokr@t,

Hocam maddi konuda kendini geliştirip insanlara ne kadar az muhtaç olursan onlara da o kadar kayıtsız davranabilirsin bence. ilk girimdeki gibi kokan pis bir psikiyatri hastası toplu taşıma kullanıp, başka insanların olduğu bir işyerinde çalışacaksa eğer/ çalışmak zorundaysa öz bakımını yapmalıdır. Yapmazsa büyük bir ihitimalle mobing yer. Sen hem kokacaksın, hem tırnakların uzun ve bakımsız olacak hem de kimse beni yadırgamasın diyorsan toplum içine çıkmamalı milyarderler gibi kapalı bir hayat yaşamalısın. Toplu taşımaya binmemeli, kendini toplumdan soyutlayabilmelisin.

@alifatih1958, bizimkisi birazda takıntılı olmakla alakalı kim ne düşünmüş takmamalı en güzel de evet .
@friends, kirpi mesafesi hoşuma gitti bende tanımadığım insanlarla sohbetten daha çok zevk alıyorum .

İnsanlar hakkımda ne düşünüyor olgusu sadece psikiyatri hastaları için olan bir olgu değil bir insanın kendini sevmemesi veya eksiğinin olduğu düşüncesinde de sağlıklı bir insanda ortaya çıkabilen bir şeydir. Sadece psikiyatrik değil yani. Fiziksel engel olduğu zamanda kişi de ortaya çıkar. Dediğim gibi hiç engelin bulunmasa bile sağlıklı olsan bile saçını, boyunu, vücudunu beğenmezsen yine ortaya çıkar o düşünce.

Hocam sorunuzun cevabı muhtemelen pskiyatrik sorunumuzla gelen aşırı aktif ve zihnin geri kalanı gibi düzensiz çalışan bir 'sosyal biliş' yani biz daha çok takarak merak ediyor olabiliriz bu sorunun cevabını ama karşınızdakinin ne düşündüğünü dair düşünmek sosyal bilişin işidir zaten.

Benim çıkarımım şu aynı soruyu kendi bakış açımdan sorduğumda; oh oldu diyenler fazlalıktadır, onun dışında acıyan ama bana uzak olsun diyen oluyordur. Şayet psikotikten psikopata kelime bayağı bir kolay türüyor. İnsanların beklentileri pek olumlu olmasa gerek.

Aslında ben bu konuyu açarken insanlar hastalığımız hakkında ne düşünüyor anlamında açmadım galiba öyle de anlaşılmış ama o değil .
Psikiyatrik hastalığı olan insanlarda genel anlamda bir hakkımda ne düşünülüyor ne konuşuluyor takıntısı hatta psikoza da dönebiliyor .
Sadece hastalık değil yani hasta olduğumuzu zaten herkes bilmiyor genel bir durumdan bahsediyorum bizdeki bu ne düşünülüyor ne konuşuluyor diye düşünmemiz kafamızda kurmamız neden oluyor hastalıktan tamamda asıl neden ne bilinçaltımızda ne var bu konuda

Üst Alt