Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatride atak nedir bilmiyorum! Acaba hiç atak geçirmemek mümkün mü?

Sakar_Şakir_60

Aktif Üye
Konular
732
Reaksiyonlar
668
Psikiyatride atak nedir bilmiyorum ben?

Organik Olmayan Psikoz
Atipik Otizmli olarak ben

Seninki otizme bağlı takıntı olabilir mi ? Psikoz değildir. Birde sende paranoya hezeyan oluyor mu takıntı ve sanrıları bir bilme ayrımını iyi yap.

@KırıkZihin,
Şöyle yazsam anlarsınız. Orantıya vuracağım.
"Psikoz" %5 den yukarı olmaz.
"Otizm" %95 den aşağı olmaz.

SANKİ YAVAŞ YAVAŞ psikoz SİLİNMEKTE.

Paranoya çok olmuyor. Hezeyan ne anlamadım?

Hezeyan mesela,

Kendini mehdi sanmak
Her yerde her an kendinden bahsedildiğini sanmak (bütün insanlar, bütün internet, Erdoğan bile)
Düşüncelerini diğer insanların duyduğunu sanmak
Öldüm, kıyamet koptu sanmak

Dur bi cevap yazacağım çözmeye çalışıyorum.

Kendimi deli olarak görüyordum = Geçti
İçimde şeytan var sanıyordum = Geçti

Cenabı Allah ın beni çok sevdiğini sanıyorum.

Hiç günahım olmadığını sanmaktayım ben.

Nasıl olduğunu tam bilememekle beraber kendimi özel birisi olarak görüyorum.

Bu dünyada topluluklardan/kalabalıklardan aşırı derecede korkuyorum öbür dünyada bu yönde korkum olmayacağını sanmaktayım.

@Sakar_Şakir_60, :unsure: Bak şimdi ben de şüphelendim. Bizim eski mahalledeki bakkala gitmiştik Bu çocuk şizofren demişti. O günden beri antipsikotik kullanıyorum. En iyisi yakın zamanda bir psikiyatriye gidip emin olayım.

Biri nasıl ki yüksek ateş, titreme, öksürük gibi belirtiler göstermeye başlar, bu zatürredir.
Psikotik bozukluga sahip bir hastada da hezeyanlar, halüsinasyonlar ve daginik dusunceler ortaya ciktiysa bu ataktir. Ama sanmiyorum ki duzenli ilac tedavisi olan biri psikotik atak gecirsin.
Biri daha önce hiç psikiyatrik tani almadiysa ama hezeyan yasamaya, halusinasyon gormeye basladiysa ve dusunceleri dagiliyorsa psikoz atagi yasiyor diyebiliriz. Her hastada bir sekilde hikaye boyle baslar, ilk atagini gecirir, sonra ilac tedavisiyle kontrol altina alinir hasta ve bir daha atak gecirmeyebilir. Ama ilaclar sayesinde bu iyi durumda oldugunu ayirt edemezse, ilaclari birakirsa buyrun cenaze namazina. :) O "ben hasta olmayabilirim" dusuncesi ilerler, ilerler, ben Allah'ım, ben Mehdi'yim dusuncesine varir. Halusinasyonlar gorebilir, hissedebilir, bunlarin cin oldugunu, kendisine musallat olduklari dusuncesine varabilir. Garip ve çok uçuk davranislarda bulunabilir. Ölüm tehlikesiyle burun buruna kalabilir. (İntihar değil ama hezeyanlar yüzünden kendine zarar verebilir.) Başkaları da bu durumdan istifade edip ona zarar verebilir. En iyi ihtimalle kendini hastanede bulur.

O yüzden ilaçları bırakmayın.
Sinsi sinsi, yavaşça ilerler, farkına varmadan size hükmeder beyniniz.

Hezeyan nedir diye sorulmuş. Şudur: Ikiye ayrilir hezeyanlar. Nonbizar ve bizar hezeyanlar. Biri uçuktur, asslaa basiniza gelemez. Biri basiniza gelebilecek bir ihtimaldir. Örneğin, uzaylilardan hamile kalmak, Allah olmak, bunlar gerçekleşmesi imkansiz kategoridedir. Diger kategoride ise takip edilmek, eşinizin sizi aldatmasi gibi durumlar yer alir.

Aksi yuzde yuz kanitlansa bile kişi bu hezeyana sahipse durumun aksine inanmaz. Inandiramazsiniz onu.

@Sakar_Şakir_60,

Bu dusuncelerin bir kismi dini bilgi eksikliginizden kaynaklaniyor. (Mesela tum Ibrahimi dinlere gore Allah sizi seviyor.)
Bir kismi da hezeyan olabilir de olmayabilir de.

Herkesten ustun oldugunuzu dusunup, özel guclere sahip oldugunuz fikrini tasiyorsaniz bu buyuklenme hezeyani olabilir mesela. Ama inancli olup da Allah beni gunahlarimdan bagimsiz cok seviyor ve ben her insan gibi ozel olarak yaratildim, biricigim vs. derseniz bu olagan bir gorus, hezeyan degil.

@Samarra,
Mesela ben hayatım boyunca tek bir atak geçirdim o da hastalığın ortaya çıkma dönemiydi 7 yıl oldu hastalanalı 7 yıldır en ufak bir hezeyan bile yaşamıyorum ilaç tedavisi görüyorum . Sadece tek bir sorunum var o da beynimin gürültüsünü duyuyorum kulaklarımla anlamlı bir ses duymuyorum .

Son düzenleme:
Ben de 8 senedir Hz Mehdi as olduğumu düşünüyorum ama nedense bir türlü işimin başına geçemedim :D
Kimseye ne bir iyiliğim dokunuyor ne de bir kötülüğüm. Etrafımdaki şeytan ilan ettiğim insanlar şeytanlıklarına aynen devam ediyor. Ne onlarda bir değişiklik var ne de bende.Bekliyorum bakalım ne olacak benim bu halim. Hani peygamber efendimiz demiş ya adı benim adım gibidir babasının adı da benim adım gibidir.
Benim adım Muhammed Mustafa babamın adı Ekrem
Peygamberimizin bir diğer adı da Resûlü Ekrem'dir. Sizce Hz Mehdi Aleyhisselam oluşumun doğruluk payı hiç yok mu.?
Halbuki sadece bir kişi bana sen mehdisin senin Mehdi olduğunu kabul ediyorum dese ne kadar sevinirim kim bilir :D
Ha... Derseniz ki yok kardeşim illaki sen Mehdi değilsin,ona da kabulüm :D

Allah hepimizes sabır ve şifa versin özellikle kendimedeki kendin değişirsen etrafın değişir.

On puanlık uzman sorusu.

Burada ki arkadaşlarında yazdığı gibi halisinasyon, hezayan, düşünce bozuklukları, takıntılar vb bunları bazen kontrol altına almak mümkün olsa bile yinede kalıntılar kalabiliyor veya her şey yolunda giderken birden kötüleşme olabiliyor.

Şimdi hangi seviyede yeniden oluşan sıkıntılar atak, alevlenme sayılabilir ilk başta olan atağı söylemiyorum teşhis ondan koyuluyor zaten.

@Sakar_Şakir_60, Bu göreceli bir kavram bir doktorun atak dediğine diğer değil diyebilir.

Anladığım kadarıyla atak, alevlenme sayılabilmesi için ağırlaşma olması gerekiyor ama bunun ölçülebilir ölçüsü yok.

@kara duman,
Ağabey benim bildiğim kadarıyla psikiyatride birçok semptom ölçekleri var , bunlardan bir tanesi şizofrenide kullanılan "PANSS" pozitif ve negatif sendrom ölçeği derecelendirmelerle kişinin yaşadığı semptomların şiddetini ölçüyorlar.

Her madde 1–7 arasında puanlanır.
Örneğin “halüsinasyonlar” maddesi:
1 = yok, 7 = çok ağır.

Üst Alt