Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Portatif tertibat alıp ruhsata kaydettirmesek olur mu?

tugo

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
merhaba sağ ayağımda problem var ve engelli ehliyeti aldım ama arabaya sol gaz pedalı tertibatı taktırmam gerekiyor konuştuğum firmalarda montajlı yapıcakşarını ve ruhsata işlenmesi gerektiğini söylüyor yurtdışında portatif montaj gerektirmeyen tertibatlar var ben her arabamda ruhsata kaydetmeden kullanmak istiyprum . bunun için bana bilgi verebilcek var mı

kaza yaparsan ne olacak ehliyetsiz gibi işlem göreceksin %100 haklı bile olsan %1 haklı konumuna düşeceksin kasko sigorta karşılamayacak.

@Polmiks,
hocam bende sürekli araba değişiyor o yüzden portatif ürünler var montaj gerektiemeyen aynı işlevi görüyo avrupadada bunlar kullanılıype ama montajlı olursa ben her araba kullanıcağım zaman onu ruhsata kaydettirmesi sıkıntı portatif ürünle ilgili bir madde yok bulamadım o yüzden sordum birkaç kişide ruhsata kaydettirmeden de yıllarsı kullanıyorum dedi

@tugo,

Gayet kaliteli orjinal gözüküyor bende almak istedim. Bütün otomatik araçları bununla yasal olarak kullabilmenin mümkün olmadığı bir ülkede yaşıyoruz maalesef.
Tertibatla ilgili saçma sapan bürokratik masraf dolu yaptırımlara maruz kalıyoruz. Çünkü asıl mesele bu ülkede engelli insanların daha güvenli ve konforlu yaşamaları olamadı maalesef. Yazık.

@SiyahPelerinliAdam,
abi ben daha 19 yaşındayım 1 sene uğraştım ehliyet almak için saçma sapan yanlış yönlendirmeler doktor rapor hataları vs şimdi de tertibat yaptırcaktım birsürü şey yeniden istediler. araba sektöründeyim ben araç değiştirmem gerekebiliyo o yüzden portatif tertibat kullanmak istedim baya araştırdım bi sonuç bulamadım hala araştırıtorum eğer bi gelişme olursa sanada yazarım

Kullanacağınız aracın sizin adınıza olması gerekir Tertibatın TSE den onay alması gerekir ve ruhsata işlenmesi gerekir.
Burası Avrupa değil. Avrupa da el bileği olmayan bile araç kullanabiliyor.

@Polmiks,
Kullanacağı aracın kendine ait olması gibi bir zorunluluk içeren yasal düzenleme yok. Başkasına ait bir araca proje çizdirip tertibat taktırıp TSE ve TUV onayı ile yasal olarak kullanmak mümkün. Sadece aracın ruhsatında özel tertibatlı ibaresi yer alır.

yani çok saçma geldi açıkcası araç benim aracım tertibatta var ama herşeyi onların istediği gibi yapıcam ayrıca her araca bununyaptırmam gerekicek gerçekten yaşanılacak bi ülke değil

@tugo,
Sen neden sürekli araç değiştiriyorsun ?
Sistem böyle ha senin üstüne olmayan araç ile kaza yaparsan engelli olduğun için kasko ve sigorta ödemez.
Bu duruma ek olarak ehliyetsiz gibi işlem de görebilirsin.
Kurallara uyacaksın Ruhsata işleteceksin. Bak sonra çok ağlarsın birinin aracına zarar verirsen problem olur.

@Polmiks,
ailem ve ben araba sektöründeyim buyüzdwn birden çok aracım var hepsi bana ait ama her arabaya yaptırmam saçma geliyo o yüzden. avrupadaki ülkelerde kaldığım süreçte portatif tertibat kullandım ve hiçbi problem olmamıştı türkiyedeki prosedür çok saçma

Düzgün bir kasko şirketiniz varsa karşılar, karşılamak zorundadır. Zira aracın kimin adına olduğu değil yasal olarak aracın şöför için gerekli tertibata sahip olması ve sürücünün yeterli ehliyet ile kullanabilme yetkisi esastır. Kulaktan dolma ve ezbere bir çok devlet dairesinde engellilere yapıldığı gibi olmaz diyerek kesip atmayın.

@SiyahPelerinliAdam,

Araç Engelliye ait olmazsa kasgo ve sigorta karşılamaz.
Yanlış bilgi vermeyelim lütfen yada eksik bilgi ;

Araç Ruhsat Sahibi Değişmeden ÖTV Muafiyeti Olamaz:
Eğer araç ÖTV muafiyetli olarak engelli aracı yapılacaksa, bu sadece engelli bireyin kendi adına kayıtlı araçlar için geçerli. Dolayısıyla, kardeşinizin aracı siz üzerine geçmeden vergi avantajı ya da engelli aracı statüsü kazanamaz.

Ancak! Tertibat Takılıp Kullanım Belgesiyle Kullanabilirsiniz:
Kardeşinizin aracı üzerine özel tertibat (sizin raporunuza uygun) takılırsa,
Noter üzerinden bir “araç kullanım izni (vekaletname)” alınırsa,
Tertibat montajı sonrasında TSE onayı ve ardından muayene işlemi yapılırsa,
Bu durumda, araç ruhsatta engelli aracı olarak geçmez ama size özel tertibatlı bir araç olarak tanımlanır.
Böylece, ehliyetinizdeki kodlar bu aracı kullanmanıza imkan tanır.

TSE Onayı ve Proje İşi:
Tertibatı takan firma veya TSE’den onaylı bir mühendis aracılığıyla araç için Engelli Tertibat Projesi çizilir.
Bu proje ile TSE'den onay alınır.
Araç muayene istasyonunda (TÜVTÜRK) tertibat ve ehliyet kodlarınız kontrol edilir.
Ruhsata, "özel tertibatlı" ibaresi işlenebilir ama bu, aracın sahibini değiştirmez.

@tugo,

Ehliyetinizdeki KOD'larda mevcuttur hangi tür tertibat ile araç kullanma durumunuz..
Başkaca bir kullanma şekli biz engelliler için geçerli değildir ve tesbit edilmesi halinda sıkıntı oluşur. Saygılar.

Yurt dışında Doğan Kabak misali portatif tertibatla youtube'da otomobil tanıtımı yapan bile var, denk gelmiştim bi ara ama ülkemizdeki yasal mevzuat, bedensel engelli kişinin kendine ait olmayan otomobili kullanmasını, sağlam birinin B sınıfı ehliyetle tır kullanmasından farksız değerlendiriyor.

@tahirekiz'in bahsettiği şekilde yapılabilir mi bilmem, hiç yapıldığını duymadım. Ailede 2. araç varsa ve uzun süre değiştirilmeyecekse uğraşılır anca. Yoksa değmez. Engelli kişinin ailenin 2. aracını kendi üzerine alıp, (2. araç yoksa da 2.el veya ötvsi ödenerek alıp) TSE'den tertibatın aracı sağlam kişiler tarafından kullanılmasına mani olmadığına dair yazı alması ve ruhsata işletmesi daha kolay olur.

Üst Alt