Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Pisikoz ve bipolar hastaları mevsim geçişleri hastalığınızı etkiliyor mu?

kara duman

Aktif Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
496
Pisikoz ve bipolar hastalarının kış/ilkbahar- yaz/sonbahar vb mevsim geçişlerinin hastalığı alevlendirebildiğine dair çeşitli tıbbı yayınlar okuyorum.

Bu tür hastaların gerçekte bu tür belirtilerde artış ve alevlenme yaşayıp yaşamadığını, hangi mevsim geçişlerinde yaşadıklarını yaşıyorlarsa ne oranda yaşadıklarını merak ediyorum.

Özellikle uzun süredir rahatsız belli bir farkındalığa sahip kişilerin cevaplarını merak ediyorum.

14 senedir bipolar bozukluk tedavisi görüyorum. 15 aydır remisyondayım ama mevsimsel geçişlerde asabileşme, dikdik bakmak, içe kapanma gibi şeyler yaşıyorum. Eskiden depresyona girerdim ama çok şükür eskisi gibi hastalanmıyorum.

Doğru bir bilgi... bende de oluyor aynı durumlar. Mevsim geçişlerinde depresyona ya da maniye giriyorum.. ilaç kullanmasam çok daha alevli geçerdi diye düşünüyorum...

Ben uzun süre renisyondaydım 5 sene atak geçirmedim doktor artık ilaçlarının azaltılması gerektiğini arayada bir kuvvetli antidepresan yazdı sonuç malum gelsin mani ondan sonra hastaneye de yatmak istemedim maniyi söndürmek için bastılar iğneyi gürle ilk iğnemi yemiştim o tarif edilmez bir hissi kendimi güçlü bir insan zannederdim birşey değişmedi ama çok salladı 👍😅

Şu ana kadar yazılan yorumlar bipolar hastalarının bu mevsim geçişlerinden genelde etkikendiği görülüyor pisikoz hastalarıda yorum yazarsa onlarda ki etki durumu hakkında bilgi sahibi olabiliriz.

merhaba @kara duman, abi. bende son 3 yıldır mart ayında ciddi kötüleşme oluyor. genelde kış aylarında kötü olurum.hastane yatışlarım genelde kış yada bahar ayları olmuştur. doktorum mevsim geçişlerinde duygu durumlarında dalgalanma olabilir demişti. psikozdan ziyade bipolar hastalarının mevsim geçişlerine daha duyarlı olduğunu tahmin ediyorum

@kara duman,

Hocam Geçmiş olsun.

Ben şizofreni hastasıyım:
Önce sorunuzu cevaplayayım: Ben yaz, kış, bahar fark etmez iyi durumda oluyorum.
Nadir durumda kafama bir şey takarsam o zaman düzenim kaçar gibi oluyor ama çabuk toparlıyorum.

Ben günlük 6 çeşit vitamin/mineral/takviye alıyorum.

Alkol - sigara hiç yok.

Çalışıyorum, İşyerinde sıkıntım yoksa; -ki genelde işyerinde rahatım- sıkıntım olmuyor.

Uyku da 8 saat'i buluyor en az.

İlacımı düzenli kullanıyorum yıllardır ve baya iyi durumdayım.

Biraz kilo dalgalanmam oluyordu; 1 yılı geçti gluten'i bıraktım o da hem zayıflamama katkı sağladı hem de iyi hissettirdi. (Aralıklı oruç da uyguluyorum 8-16)

Oğlunuzun vitamin/mineral'lerine baktırdınız mı hiç?

@friends, Teşekkürler hayır baktırtmadık B12 vitaminin ruhsal hastalıklara iyi geldiğini duymuştum her seferinde doktora soracağım diyorum bu vitamin eksikliği durumunu daha ciddi sorunlarımız olunca soramıyorum.
Bu sefer sormaya çalışacağım inşaAllah.

@Ben_Claudius Oğlumunda teşhis şizoafektif bozukluk olduğu için oda mevsim değişikliklerinden etkileniyor sanırım doktoruda olabilir demişti zaten mevsim değişikliğinden etkilenme durumu.

@kara duman,

Ben bu tarz takviyelere biraz meraklıydım evvelden beri; bir kaç yıl öncesinde de bir makale okumuştum: ''Bir kadın bulmuşlar, psikozlu gibi davrandığı için akıl hastanesine yatrılmış ama kadın aslında beslenme yetersizliği yüzünden o haldeymiş. Beslenmesi düzelince ilaçsız iyileşmiş.''

Depresyon benzeri bir durumda olan bir ekşi yazarı da vitamin / minerallerini tamamlayınca düzeldiğinden bahsedince ben de bir iki yıldır buna uğraştım ve muvaffak oldum da diyebilirim.

D vitamini, b12, C vitamini, Omega, Magnezyum ve q10 kullanıyorum. Kullanma aralıklarını kendim ayarlıyorum.

@friends, Peki doktora danışarak mı başladınız bu takviyelere eğer kendiniz başladıysanız hangilerini kullanmanız gerektiğini nasıl anladınız?

@kara duman,

Hocam doktor'a ilaç yazdırıyorum sadece. Kabaca 20 yıldır psikiyatriyle içli dışlıyım. Bir derdin var mı diye soran olmadı daha. (Belki zamansızlıktan belki başka nedenlerden.)
Ben de zaten bu yıllarda -yakın zamana kadar- hiç bir psikiyatr'ın kapısını çalmadım zaten şöyle şöyle derdim var diye.

Bende 15 yıldır internet aboneliği var, sigarayı kendi çabalarımla -internetten öğrendiklerimle- bıraktım, şimdi kilo verip, sağlıklı yaşamayı da oradan öğreniyorum. (Takviyeleri de kendi çabalarımla öğrenip, temin edip, kullanıyorum.)

Doktorlar da zaten ilaç yazmak dışında bir şey yapmıyor/yapamıyor zaten.

B12 sinirler içindir. Özelikle sinir hastalarının B12 değeri 500un üzerinde olmalı. Canan Karatay Herkesin 1000 üzeri olmalı diyor. Sinirleri onaran bir vitamin Tabiki az da olsa psikolojiye etki edebilir. Ben ligone dil altı sprey kullanıyorum. Yararını gördüm. Tavsiye ederim...
Onun dışında her gün yemek yiyorsak her gün yurumeliyiz ki pankreası yormayalim...
Yine Direnç egzersizleri de insan psikolojisine cok İyi gelir. Tâbi sakatlanmamak şartıyla. Yavaş yavaş...
Spor doğal uyuşturucudur...

@kara duman,

Mevsimler değişince hormonlar da değişiyor. Vücut saati de değişiyor. Etkilenmek çok normal. Özelikle şimdi değil ama Eskiden ilkbahar ve sonbaharda melankolik olurdum. Şimdi artık çok Keskin mevsim geçişi de kalmadı küresel ısınmadan dolayı ama...

Üst Alt