Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özürlü plakalı araç alımının prosedürü nasıldır?

wissory

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
SELAM!
sormak istediğim şey, benim %40 özürlü raporum var ve hastaneden "H sınıfı sürücü belgesi alır otomatik vitesli araç kullanır" ibareli bir rapo aldım.
Benim özrüm sağ koldan yani tam kullanamıyorum.Been ehliyet aldıokdan sonra sıfır araba almak istesem tekrar "özel tertibatlı araç kullanır" ibareli rapor almam gerek galiba. Doğrum mu?

Diyelim ki o raporu alamadım o zaman normal plakalı 2.el araba alacağım onun plakasını engelli plakasına nasıl çevirebilirim?

Evet. Sağ kolundan sakatlığı olanlar vergi avantajlı araç almak istiyorsa raporlarında "özel donanım" ibaresi bulunması ve araçlarında da şu minvalde donanım olması şart:

7e132306d231374067db3de7517edee1_1268417662.jpg

Ama siz, "vergi avantajı umurumda değil, yeter ki otomatik vitesli tüm araçları kullanabileyim" derseniz, o zaman elinizdeki rapor fazlasıyla işinizi görür. Bu ehliyetle otomatik vitesli tüm araçları kullanabilirsiniz. Plakada sakat damgası bulunması gibi bir zorunluluk da asla söz konusu olmaz...

ÖTV - MTV indirimi için H sınıfı ehliyet yeterli

Arkadaşlar o kadar konu okudum ki hepsinde yaklaşık şu ibare olursa ÖTV - MTV indiriminden yararlancağı anlaşılıyor " Özel tertibatlı arac kullanır."

Ben 10.09.2010 tarihinde Ankara ATATÜRK araş. hst.'den aldığım raporda "H sınıfı sürücü belgesi alır, otomatik vites arac kullanır." ibaresi yazmakta.
O raporla 23.05.2011 tarihinde ehliyetimi aldım. Ehliyetimde "H sınıfı ve otomatik vitesli özürlü aracı" ibareleri yazıyor. Ben de herkes gibi araştırdım. Hatta Hyundai, Peugeot, Ford, Renault şirketlerine e-mail yoluyla irtibata geçtim. Renault şirketi hariç hepsi bayii ile görüşmeniz gerekmektedir diye geri dönüş yapıldı. Renault ise ÖTV ve MTV ödemeden arac alabilirsiniz die e-mail yolladılar.
Daha sonra Wolkswagen'in pursaklar bayisi ile görüştüm. Onlar ise biz evraklarınızı alıyoruz. Vergi dairesine yolluyoruz onlar onaylar ise mtv ve ötvsiz arac alırsınız dediler.
Dün 09.06.2011 tarihi ile Fiat Şehrinizde organizasyonu için Ankara-Ankamall'a gittim. Özel tertibatlı araçlar hakkında bilgi aldım ve bizzat kullandım. Ordaki bayii görevlisi ile rapor(H sınıfı sürücü belgesi alır, otomatilk vitesli arac kullanır) ve ehliyetimi (H sınıfı - Otomatik vitesli özürlü aracı) gösterdim. Görevli başka hiç bir şeye gerek olmadığını sadece ehliyet ve bu raporumla ÖTV-MTV den faydalanabileceğimi hatta test sürüşü için bir form doldurmam halinde ekstra 1000tl indirim olacağını ifade etti. Şu an kartı yanımda yok.Ama yarın sabah burdan firmanın adını, görevlinin adını verebilirim.

Kısacası H sınıfı ehliyet ve o ehliyeti almak için hasteneden aldığınız rapor yetmektedir.

arkadaşım özürünü yazmamışsın eğer sol ayaktan engelin var ise otamatik vites araç alabilir ötv ve mtv den yararlanabilirsin aksi halde özel tertibat şartı var bayiler bu konuda çok bilgili değil

Benim özür oranı %40 ve sağ kol brekial pleksus lezyonu hatta bayii görevlisi ile bunuda konuştum. Senin bacaklarda bir problemin olmadığı için el gazı vb. tertibatlara gerek yok dedi. Koldan rahatsızlığın olduğu için zaten otomatik vites diye sınırlandırılmış başka hiçbir şeye gerek yok dedi. Tekrar yazıyorum ehliyetimde ki ibare "otomatik vites" değil yazan aynen şu" otomatik vites özürlü aracı"

Vites kolunda modifikasyon bulunmadığı sürece sağ kolundan sakatlığı olanlar ötv istisnalı araç satın alamaz. Aksi yönde bir uygulama görmedim bugüne dek.

icon5.png

Teşekkürler cvp için ancak 6 otobobil markasıyla görüştüm. Bunlardan 4ü bayilerimizle görüşmniz lazım dedi. İkisi ise olur ötv indirimli araç alabilirsiniz dediler.Hatta "Fiat Şehrinizde" organizasyonu il Ankara Ankamall da bi fuar gerçekleşti. Otomobiller, test sürüşleri, Özel tertibatlı araçlar ve bu konuda baya bilgili 2 kişi vardı.Onlarla görüşmemde (raporlar ve ehliyet yanımdaydı) senin için başka birşeye gerek yok bunlar yeterli dedi. Ben raporda özel tertibat ibaresi yok onun için olmaz diye düşündüğümü söyledim.Onlar ise zaten seni oto.vitesle sınırlandırmış.Normal manuel vites kullanamazsın ayrıca ehliyetinde "oto.vites özürlü aracı kullanır" yazdığını söylediler.Bilmiyorum.Açıkcası bu kadar şeyden sonra kafam karıştı. Banada Ötv ödemeden araba alamam gibi gelio.Ama oradaki görevli kendi kartını da verdi.Ben yardımcı olacağım dedi. Bakalım biraz daha bekleyip araştıracağım.
Peki size sormak istediğim bir sorular şunlar;
1-"Benim bu raporla gitsem ama aynı anda vites kolunu yükseltsem ötvden faydalanır mıyım?"
2-"İllahaki vitesi kolunu yükseltmek için raporda özel tertibat yazması gerekli mi?"
3-"Bu özel tertibat ibaresini özel hastaneden aldığım raporla halledebilir miyim?"
4-"Özl tertibat ibaresi eklenirse araba manuel olur m?Yoksa oto.vitesli özel tertibatlı diy mi geçer?
Şimdiden teşekkürler...​

selam 15/06/2011 yani geçen hafta hastaneden h sınıfı ehliyet alabilir raporu aldım yanlız raporda oto.vitesli veya tertibatlı araç kullanabilir ibaresi yok sadece sol atl ekstemde ağır polio sekeli ibaresi mevcut h sınıfı sürücü belgesi uygundur açıklaması yazıyor araç alımında ötv ve mtv istisnası için bu rapor yeterlimi değilse 1998 yılında almış olduğum % 40 raporum otomobil alımında işe yararmı?
Herkese şimdiden teşekkürler

Merak etme raporun geçerli yanlız sol alt ekstemde olduğu belirtili deil mi? Eğer ki belirtili ise sorun yok sol alt ekstermde rahasızlığı olanlar için otomatik vitesli araçlar özel tertibat yerine geçmekde ve ÖTV- MTV ödenmemektedir.
Yani şimdiden hayırlı olsun!

OTOMATİK Vites

Bülent abi
Sormak istediğim konu şu benim raporda "H sınıfı sürücü belgesi alır - otomatik vitesli araç kullanabilir" ibaresi mevcut. Ancak ehliyetim de kullandığı cihaz ve protezler bölümünde " OTOMATİK VİTES ÖZÜRLÜ ARACI " ibaresi mevcut. Acaba ikisi de aynı mı? Şöyle bir şey kafama takıldı;
Diyelim ki otomatik vitesli araç kullanırken trafik polisi çevirdi.Adam ehliyete bakacak oto.vites özürlü aracı yazıyor. Araca bakacak normal oto. vites. Peki bu durumda bana oto.vitesli özürlü aracı kullanman gerekli deyip herhangi bir ceza keser mi?
Bir de diğer sorum ehliyetteki ibare ile ÖTV indirimli araç alabilir miyim?

Veli kardeşim öncelıkle merhaba otamatık fıtes ! özürlü aracı demek degildir .özürlü ve engelli bireylere engeline göre (h )sınıfı ehlıyet verılır ,sizin kullanacağınız araç donanımlı ve aparatlı araç olmak mahıyetınde ,ötv den yararlanmak istiyorsanız .heyete gırp otomatık fıtesli elfden donanımlı araç alaılrılıgınıze daır rapor alıp malıyeye basvurmanız gerekıyor öncelıkle bu raporu alacaksınız .

Kullandıgınız araç otomatık vıteslı ve sıze aıt ıse cezaya maruz kalmassınız.
Ikinci bır sahsın aracı otomatık ise ve sız kullanıyorsanız yasal degıl ceza yersınız her hangı bır vakka karsısında..

not:hastaneden alacagınız rapor dilekçesine (h) sınıfı ehliyetinizin oldugunu belırtınız faydalı olacaktır sızın için .

Ali bey çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için...Ancak bu seferde şu aklımı kurcalıyor; otomatik vitesli elden kumandalı diye yazsalar ötvden muaf olur mu?Çünkü bildiğim kadarıyla elden kumanda özel tertibata girmiyor. Bu konuda beni aydınlatırsanız çokkk sevinirim.
(not: resim varsa tertibat ile ilgili paylaşırsanız çok memnun olurum)

Otamatık vıteslı elden donanımlı ıbaresı bulunursa raporunuzda ötv den yararlınırsınız veli bey .

Çok teşekkür ederim Ali bey...

Merhaba arkadaşlar...

Yeni rapor aldım 10.09.2012 tarihli (Bugün). Raporda "H sınıfı sürücü belgesi alır Otomatik Vitesli Sağ kola ait fonksiyonlar sol kola göre aktarılmış araç kullanması uygundur" ibaresi mevcut. Bu ibare ile 0 km araç almak istediğimde herhangi bir sorunla karşılaşır mıyım? Arabayı bu hafta içinde alacağım için bilgisi oln arkadaşlara zahmet olmazsa acil olarak cevp bekliyorum. Şimdiden teşşekkürler

0 km araç alacaksın zaten ötv indiriminden faydalanmak için.araç alırken engelinize uygun proje çizdirip özel tertibat yaptıracaksınız.özel tertibatı yaptırdığınız zaman aracı tescil ettirebilirsiniz.

Üst Alt