Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel tertibatlı aracı B sınıfı ehliyete sahip eş kullanabilir mi?

umut472

Yeni Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Sağ bacak ortopedik engelimden dolayı H sınıfı özel tertibatlı araç kullanabilir şeklinde ehliyet aldım.% 60 engelim var.Aracı kendim kullanıyorum.Fakat eşimin B sınıfı ehliyeti var ve yanında ben olmadığım zamanlarda araca ihtiyaç duyuyor.Yanında ben olmadığım zaman B sınıfı ehliyeti ile özel tertibatlı aracımı kullanırsa ve polis çevirmesine yakalanırsa Araç trafikten men edilir mi?Ya da yasal olarak aracı ben olmadan da kullanabilir mi?

Fakat KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNİN 53. MADDESİ nin ;
ESKİ: Malul, sakat ve engelli tarafından bizzatkullanılmak amacıyla ülkemizden satın alınarak ilk iktisap edilen özeltertibatlı araçların tescil belgelerine, "Araç sahibi tarafındankullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı,hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akdendevri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünçverilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır."şeklinde, ikinci el araç olarak satın alınmış ise, "Araç sahibindenbaşkasının kullanması yasaktır." şeklinde şerh konulur.

YENİ: c) Özürlülük derecesi % 90?ın altında olan özürlüler tarafından bizzat kullanılmakamacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurtiçinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihindenitibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı,hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akdendevri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

Yeni düzenlenmiş haline göre yurt içinden alınan her türlü aracı satmamak veya ödünç vermemek şartıyla başkası kullanabilir.Ben buradan yola çıkarak eşiminde kullanabileceğini düşündüm.Doğru bir çıkarım değil mi son düzenlemeye göre?

Bizzat kullanacağını belirtilmiş zaten, ayrıca kaldırılmasının anlamı şu 'kendisiyle aynı engele sahip, H sınıfı ehliyeti olan başka birisi kullanabilir' donanımlı olduğu için. Ama bunun haricinde kimse kullanamaz.

umut472 arkadaşım, eşiniz size ait özel tertibatlı aracı rahatlıkla kullanabilir, polis ceza yazamaz.

mto, kesinlikle yanlış bilgi. Özel donanımlı aracı B sınıfı sürücü belgesi olan kimse kullanamaz.

yok kardes kullanamaz yukarıdakı arkadsın bahsettıgı gbı yetersiz emlıyetten işlkem yaparlar

bi sn ya :S ben mi ynalış biliyorum. benım arkadaşımın eşi engelli ve üzerine aracı var b sınıfı ehliyetli eşi olduğu ve yakın (Anne-Baba) gibi kişilerin kullanabilceğini biliyordum ?
yasamı mı değişti..

Sol ayağından engelli olan kişiler otomatik vitesli araç kullanır, donanımsızdır.
% 90 raporu olan kişinin aracı donanımsızdır.
Bu iki şekilde herkes kullanır aracı ehliyet vs. farketmez.
Ancak bunun dışında alınacak özel donanımlı araçları kendisi ve kendisiyle aynı engele sahip H sınıfı ehliyeti olan kişiler kullanır. Başka kimse hiçbir şartla kullanamaz.

Üst Alt