Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel donanımlı otomatık aracı kimler kullanabilir?

bayseyyah

Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar mrbç

heyetten aldığım raporda (özel donanımlı otomatık araç kullanabilir) ibaresi mevcut ...

Acaba benim alacağım aracı eşimde kullanabilimi ?

çünkü raporda özel donanımlı ibaresi var bu kafamı karıştırdı yardımınızı rica edrim.

Syg.

Özel donanımlı otomatık vitesli ibaresi ile alınacak aracı kimler kullanabilir?

arkadaşlar mrb.

ötv indirimli araç alabilmek için devlet hastanesinden heyete girerek raporumu aldım fakat raporumun açıklamasında

( özel donanımlı otomatık vitesli araç kullanabilir ) ibaresinde kafama takılan bir soru mevcut..

alacağım aracı benim eşimde kullanabilecekmi ? yoksa tamamen bana mahsus bir araçmı olacak ?

benim engel durumum ise sol kalça protezim mevcut onun dışında başka bir rahatsızlığım yok.

dolayısı ile özel donanımlı ibaresi acaba sadece benim insiyatifime bırakılan bir maddemı ?

syg.

"özel donanım" olmaması lazımdı aslında. Bu haliyle tescil edilirken ruhsata sınırlama koyabilirler. Bence bu ibareyi çıkarttırın bir şekilde.

benım raporumada bakarmısnız arkadaşlar bendede yazıo özel donanım ama otomatik vites araç kullanmak istiyorum bi sorun çıkarmı acaba yaaa kafam çok karışıkkk heyet kendı işaretlemıs ozel donanımı ben otomatik vites demiştim

nasıl düzelttirebilirim bu problemi ?

syg.

vldus.jpg

benım raporumu da gordunuz bülent abi otomatik vitesde yazıo ve ozel donanımlı arac kullanabılır bana tertibat koyabılırlermı ki koyarsalarda nasıl bi tertibat olabilir

Benimkinde de otomatik vites herşeyi elle idare edilen özel donanımlı araç yazıyor, sağ bacağım polio sekeli ancak elden tertibat ile araca hakim ve güvenli hissetmediğim için 10 yılı aşkındır tertibatı söktüm tertibatsız kullanıyorum, aracım sadece kağıt üzerinde tertibatlı... 100 binlerce km yaptım, 4-5 araç değiştirdim ve yetkili bir Allah'ın kulu nasıl daha rahat araç kullanıyorsun demedi, anlatmaya çalıştığım denemelerim de de hep yasalar gereği haksız çıktım...

Maalesef ülkemde yasalar benim özgürlüğümü ve hayat standardımı umursamadan kısır ve basit gerekçelerle şekillendirilmiş ise; ben şu mısraları söyleyerek ölmeye doğru devam edeceğim;

Yasa mı?

Neyi berkitir yasa?

İdam mangasındasın içinde yasa varsa!..

Önce bu raporla emniyet'e gidip "bunla araç lırsam ruhsata ne yazacaksınız" diye sor. Özel donanım ibaresi eklenirse, kullanımda sıkıntı yaşarsın. Ya da doğrudan hastaneye gidip "sol ayağımdan sakatım ve araç kullanmak için özel donanıma ihtiyacım yok, onun için rapordaki 'özel donanım' ifadesinin çıkartılmasını istiyorum. Aksi halde emniyet sorun çıkartıyor" deyin.

aynen dediğiniz gibi emniyete gitttim ehliyeti cıkartmaya H' sınıfı otomatik vites + özel donanım yazıyorum dediii. hemen işlemi durdurun dedim hastaneye gidiyorum ve özel donanım kulllanabilir sildirdim başhekim imzayı atttı . raporu tekrar goturdum emnyiete H otomatik vites yazdı sadece

ehliyetimde özel do animli otomatik vitesli araç kullanir, ibresi var peki benim ne yapmam lazim ?
umarim en baştan heyete girmeme gerek kalmaz :(

Hayır gerek kalmıyor sadece almış olduğunuz hastaneye gidip ibareyi değiştirmek istiyorum derseniz heyet günü doktorlara imzalatıp hemen veriyorlar.

Sol alt ekstremiteden sakat iseniz otomatik viteslerde ötv indirimi mevcut eğer başka bir engeliniz var ise ötv indirimi olmuyor otomatik viteste bunu da göz önüne alın

ozaman raporun da kı degısıklıgı istediğin gibi yaptırabilirsiniz. Ben daha 2 gün önce yaptırdım heyete girmeden heyet günü gidip fizik tedavi doktoruna şu ibaremi değiştirmek istiyorum derseniz sıkıntı yaşamadan ve heyete girmeye gerek kalmadan hemen değiştirebilrsin.

Ama ehliyet kısmına gelince inan hiçbir bilgim yok ben daha yeni yazıldım ehliyete o konuda bilgi veremeyeceğim.

Sol alt ekstremitedeki kısıtlılıktan dolayı rapor alacaklarda kesinlikle "özel donanım" ibaresi bulunmamalı. Aksi halde araç alırken de kullanırken de sorun yaşarsınız.

ustad yarin sadi konuga giderek raporda duzeltme isteyecegim umarim sorun çıkarmazlar.

Başhekime çık... O ibareyi değiştirip ıslak imza ve kaşe ile raporu değiştirirse kurumlarda sorun yaşanmaz.

Sayın oturan boğa ..
Bu gun sadi konuk hakem heyetine basvurdum..heyet baskanı bana artık yasa gereģi otomatik vites ibaresi olanlara özel donanım ibareside eklendigini söyledi tabi bende boynu bukuk bir sekilde geri döndüm :(
gerçektende yasa degisikligi bu yòndemidir ?

iyide otomatik vites senin işini görüyosa daha başka ne donanımı taktırmalısın ki ? doktor bunuda söyleseydi bari. bence onlarda bilmiyor.

hayır sanmıyorum boyle bır seyı eger 10 gun ıcınde değişiklik yoksa; Keşke rapora o sonucu yazan bölüme gidip doktorla konuşsaydın, benımkının fızık tedavı yazmıstı ve bende değiştiriken böyle bir sorunla karşılaştım doktor bana hep bu şekilde yazılıyor diye ısrarcı davrandı ben de emniyet bu şekilde raporu kabul etmiyor dediğim zaman hemen değiştirdi. Size önerim hastane yakında size o raporu yazan doktorla konuşup hem araç firması hemde emniyette sıkıntı yaşadım derseniz sorun yaşıyacağınızı sanmıyorum . Başhekim sizi tamamen başından sağmış. Herzaman devlette bir iş yaparken biraz kibar ve ısrarcı olursanız anlarsınız ki ne kanun var ne yasa...

arkadaşlar benim raporumda h sınıfı ehliyet alabilir diye bir ibare veya özel donanımlı araç kullanabilir ibaresi yok ehliyetimi rapordan önce almıştım zaten rahatsızlıklarımdan biri ortopedik sol bacakta 5 cm kısalık vs gibi sorunlar bildiriyor benim sormak istediğim bir kaç soru var ben bu rapora otomatik vites araç kullanabilir ibaresini sonradan ekletebilirmiyim bir ikincisi diyaliz hastası bir arkadaşım doktoruna sölemesi ile h sınıfı ehliyet almadan raporundaki bi ibareyle indirimli araç almıştı 2013 te böle bir imkanımda olabilirmi acaba ehliyetimi değiştirmedende indirimli araç alabilirmiyim

Mehmet sen ne zaman yapmıstın basvuruyu ?

Anlasilan heyete girerek tekrar bir rapor daha çikartmam lazim..

en fazla 10 gun oldu daha değiştireli gerek yok rapor almak ıcın daha cok ugrasırsın bırdaha gıt doktorla konus bu sefer araya resmı kurumları kat emnıyet vergı daıresı gıbı...
Bunlar böyle rapor olmaz dediler doktorunuza soleyın değiştirsin derseniz eğer mutlaka değiştireceklerdir...

mustafa bey,

Bilgim kadarıyla ilk olarak raporsuz ehliyet nasıl aldınız anlamadım. Ötv muafiyeti için araç firmaları H sınıfı ehliyet , uygun rapor şart koşuyorlar arkanaşiniz nasıl aldı anlamadım ...

Heyetten aldigim raporla ehliyet aldim fakat araci bu raporla aldigimda çok kisitlamasi var mesela eşim araci kullanamiyor..trafikte polis çevirse bu aracin özel donanimi nerde der ..

mustafa bey,
[h=3]ÖTV’siz Araç Alımı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?[/h][FONT=Helvetica Neue]Bizzat kullanma amacıyla araca sakatlığına uygun ek donanım yaptıran malul ve engellilerden istenecek belgeler:[/FONT]
  1. Yetkili sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporu aslı veya noter onaylı örneği,
  2. H sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi,
  3. Aracın sakatlığa uygun değiştirildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği.
[FONT=Helvetica Neue]%90 ve üzeri herhangi bir özrü bulunan malul ve engellilerden istenecek belgeler:[/FONT]
  1. Yetkili sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporu aslı veya noter onaylı

ben ehliyetimi 2005 yılında aldım ilk rapor tarihim 2009 b sınıfı ehliyet aldım hiç bi sıkıntı çıkarmadılar görüntü olarak rahatsızlığım dışardan bakıldığında anlaşılamıyor
diğer sorunuza gelince arkadaşım h sınıfı ehliyet olmadan normal ehliyetiyle ve tertibatsız olarak ötv muafiyetli aracı aldı böbrekle ilgili bi sorun olduğu içinmi orasını bilemiyorum

Abi şimdi şöyle anlatayım sana ilk olarak raporu değiştireceksin zaten otomatik vites ibaresi kalacak
[FONT=tahoma]c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması[/FONT][FONT=tahoma]Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.[/FONT][FONT=tahoma]Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçlarıilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.[/FONT]

Mehmet kardeş
Bu duruma göre benim aldigim aracı birinci dereceden yakınım yine kullanamiyor sanırım bu konuda bir esneklik varmı?

bende o ibarelerin 2 side yok yenimi rapor çıkaracağım yoksa sonradan otomatik vites araç kullanabilir ibaresini ekletebilirmiyim mevcut raporuma

Üst Alt