Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'siz Alınan Araçta Engellinin vefatı sonrası işlemler..?

Yucel.

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar;

Öncelikle konuları bir hayli gezdim fakat benim durumum gibi karmaşık bir durumla karşılaşamadığım için başlık açtım. 19 Aralık 2013 tarihinde %90 üzeri engelli annem adına bir araç aldım ve maalesef 25 Aralık 2013'te annem vefat etti. Veraset işlemlerine başladığımızda yaşadığımız sıkıntılarla ilgili bilgili arkadaşlardan yardım talep ediyorum.

Biz 4 kardeşiz ve babamla birlikte 5 mirasçı oldu. Annemin adına kayıtlı tek mal varlığıda benim almış olduğum araç. Aracı ben aldığım için kardeşlerim ve babam aracı benim üzerime almamı istediler fakat başka bir mal mülk olmadığı için feragat seçeneğini değerlendiremedik. Reddi miras olayı için çok farklı bir durum var konumuz o olmadığı için detaya girmeyeceğim ama onuda yapamadı mirasçılar. En son araç bütün varisler üzerine olsun yeterki işlemleri bitirelim diyerek maliyenin yolunu tuttuk ve karışıklık o zaman başladı. Mirasçılardan olan abimin maliyeye borcu çıktı ve kendisi o tarihtede şuanda da yurttışında. Bu durumda maliye aracı bütün varislere vermeyeceğini önce borcun ödenmesi gerektiğini söyledi. Abimin o borcu ödeyecek durumu yok. 4 ay içinde aracı üstünüze almanız gerekiyor dediler ve biz hiç bir işlem yapamadık. 4 ay içinde işlemleri yapmasak 20-30 tl gibi cuzi bir cezası olduğunu söyleyen memurun dediğini yaptık ve ben o tarihten beri aracı o şekilde kullanıyorum. Araç evrakları hala annemin adına. Hala şansıma hiç bir trafik çevirmesine de denk gelmediğim için çevirme olsa başıma ne gelecek onuda bilmiyorum. Sizden konu ile ilgili yardım taleplerim ise;

1- Aracı bugün tarihiyle Ötv ödemeden varislerin üzerine geçirme şansımız nedir?
2- 4 ay denilen süreyi farkettiyseniz epey aştık bu durumda bahsi geçen ceza ne kadardır?
3- Bu şekilde çevirme yada allah korusun ama kaza gibi bir durumda ruhsatın hala annemin adına olmamasının doğurabileceği sıkıntılar nelerdir?
4- Mevcut durumda izlemem gereken yol hakkında bilgi verebilir misiniz?
5- 5 yıl içinde satışı gerçekleşmeyen ÖTV'siz araçtan ÖTV alınmıyor durumu araç tescil tarihinden itibaren mi başlar yoksa vefat durumu olduğu için biz ne zaman aracı varislerin üzerine geçirirsek o tarihten itibaren 5 yıl daha mı kullanılmalı?
6- GİB'in sitesine girdiğimde hem benim adıma hemde babamın adına kontrol ettim fakat diğer kardeşlerimi kontrol etmedim. İkimizde de mükellef bilgisinde adlarımız yazıyor. Kimin TCKN siyle girersek o mükellef bilgisinde oluyor. Fakat MTV ödemediğim için o borç babamın TCKN si ile girdiğimizde gözüküyor. Bunun nedeni nedir?

Arkadaşlar yardımcı olabilecek olan varsa gerçekten çok sevineceğim. Kafamda konu da çok karışık. Umarım yardımlarınızla bu sorunun bir çıkar yolunu bulurum. Şuan bir yol bulamamış durumda olmam gerçekten çok canımı sıkıyor. Üzerine 1 sene geçti artık bu sorunun çözümünü bulmam lazım.

Şimdiden herkese teşekkür ederim.

1- Reddi miras yapılmıyorsa, kardeşinizin maliyeye olan borcu ödenmeden aracın varisler üzerine geçirilmesi mümkün değil

2- Ceza ne kadardır bilmiyorum. Ama ben olsam borcu yatırmak için vergi dairesine giderim. En azından faizi ödememiş olursunuz.

3- İşte en kötü senaryo o. Öylesi bir durumda kasko firması bunu kullanabilir ve ödeme yapmamak için elinden geleni yapar.

4- Bir çıkar yol göremiyorum. Aracın değeri 5'e bölünüp 1 pay abinizin maliye borcuna gider, diğer paylar yasal hale gelir. Başka bir çözüm önerisi olan var mı?

5- Araç tescil tarihinden itibaren 5 yıl.

6- MTV borcu vefaat tarihi itibarı ile birikir ve araçla ilgili herhangi bir denetimde ya da işlemde karşınıza çıkar. Yasal olarak o anda 5 mirasçı da bu borçtan sorumlu olur.

oturan boğa kardeşim buna benzer sorular çevremden banada çok geliyor araç sahibinin vefatı durumunda arkadaşın sorunları gibi sorunlar yoksa geriye dönük ötv sanırım istenmiyor ama mtv vefat tarihinden itibaren başlıyor yanlışmı biliyorum.

Bülent Bey; Yukarıdaki konuya tekrar göz atıp bu soruma cevap verirseniz çok sevinirim. Abimin maliyey olan borcunu ödedik. Daha sonra notere gidip feragatı sordum. Annemin adına tapusu daha çıkarılmamış bir ev var belediyeden 10 yıl ödeme yapılarak alınan. Bu durumda feragat olurmu diye sorduğumda noter burada yazılanlardan çok farklı bir cevap verdi. Annen ölmeden önce bu işlemler yapılacaktı şimdi yapılamaz diye.

Şuanki durumumuz şu şekil oldu. Annem 25 aralık 2013 tarihinde vefat etti ve o tarihten bu yana araba üzerine yasal hiç bir işlem yapmadık. Şuan araba hala annemin adına duruyor.
Tapusu çıkarılmamış bir ev ve araba harici bir şey yok annemin adına olan. 4 kardeşiz ve babam var.
Bu şartlarda bu aracı ötv ödemeden kendi adıma nasıl alabilirim? Diğer varisler aracın benim olduğunu kabul ediyor bir sıkıntı yok ama yasal olarak ne yapacağız ilerleyemiyoruz. Yardımcı olur musunuz ilk nereden başlayıp ne yapacağız?

Hangi işlemler anneniz ölmeden önce yapılmalıymış, anlamadım?

Üst Alt