Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indirimli aracın tescili yapılamadan araç sahibinin vefat etmesi..?

mendirec

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

%100 ağır özürlü babam adına ÖTV indirimli araç satın alındı. Araç cuma günü alınmıştı ve aynı gün tescil işlemlerini yetiştiremedik. Cumartesi günü babamı kaybettim. Daha sonra tescil işlemi için trafiğe gittiğimde orada çalışan polis memuru aracın ötv'sinin yatırılması gerektiği aksi taktirde tescil işleminin yapılmayacağını söyledi.

Sonuçta bu aracın faturası kesildi, ÖTV Kanunu eki (II) sayılı listedeki kara taşıtları için ÖTV ödeme belgesi düzenlendi, sigorta ve kasko düzenlendi, geçici trafik belgesi ile trafiğe çıkıldı. Yani kısacası her şey hazırdı, sadece trafik tescili için babamın imzası gerekiyordu. Sizce bu araca ÖTV ödenmesi gerekli mi? Aslında bu aracın ÖTV ödenmeden varislerine kalması ve tescil işleminin yine varisler üzerine yapılması gerekmez mi? Görüşlerinizi merak ediyorum arkadaşlar. Şimdiden teşekkürler...

mendirec

Trafikle ilgili değil ki bu ötv mevzuu, Maliye ile ilgili. Vergi dairesinde işlemi gerçekleşmiş miydi? Yoksa önce trafik'ten geçtikten sonra mı vergi dairesine gidiyordu?

Önemli olan tescil tarihidir. Tescilden önce malik vefat ettiği için ÖTV ödenmesi gerekir. Ya da aracı almaktan vazgeçin bayiiye iade edin.

Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
OturanBoğa, vergi dairesinde işlem gerçekleşti. ÖTV ödeme belgesi düzenlendi. Şu an her türlü belge babamın adına.
sakura71, araç geçici plaka ile 500 km. kullanıldı. Yani araç şu an 2. el oldu. İade etme şansımız yok gibi düşünüyorum.
Önemli olan tescil tarihi diyorsunuz ama kanun veya yönetmelik farklı söylüyor.

ÖTV Kanunun 15/2-a maddesi

Verginin belgelerde gösterilmesi, matrahta, vergide ve mükellefiyette değişiklikler Madde 15
2. a) (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların, veraset yoluyla intikaller hariç ilk iktisabında istisna uygulanan malların istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte özel tüketim vergisi alınır.(Ek hüküm: 4/6/2008-5766/19 md.) Kanunun 7 nci maddesinin (2) ve (8) numaralı bentleri çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından bu istisnadan yararlanılarak iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malları 5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hüküm uygulanmaz. (1)

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 30. maddesi

Veraset yoluyla intikaller ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendiyle düzenlenen istisnadan yararlanılarak iktisap edilip, istisnadan yararlananlar tarafından beş yıldan fazla kullanılmış olanlar hariç olmak üzere, ilk iktisabında özel tüketim vergisi istisnası uygulanmış olan araçların istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabı halinde veya ilk iktisabı yapılan araçların ilk iktisap tarihinden itibaren beşyıl içinde Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki araçlara dönüştürülmesi durumunda, vergi dairesince düzenlenen Özel Tüketim Vergisi Ödeme Belgesi ibraz edilir.

Bu maddelere göre veraset yoluyla intikal edilmesi için tescil işleminin yapılması zorunlu demiyor. Sadece satın alınması yani ilk iktisabın yapılması gerekli. Bu yapıldı zaten. Dikkat ederseniz veraset yoluyla intikaller hariç diyor.

Trafiğe dilekçe verildi ve olumsuz cevap geldi. ÖTV'nin yatması gerektiği belirtildi. Şu an mahkeme süreci başladı. Bakalım mahkeme ne diyecek.

Ben şöyle düşünüyorum. Hukuken Kanun Yönetmelikten önce gelir. İlk bakılacak yer Kanundur. Kanunda da iktisab yerine tescil dediğine göre tecil tarihi dikkate alınır.
Ayrıca dikkat ederseniz ilk edinme rahmetli babanıza "veraset" yolu ile değil bizzat zatın alma şeklinde.
ilk iktisabında "veraset ile intikal hariç" diyor. Yani rahmetli veraset ile almıyor bizzat alıyor. O yüzden sıkıntı burada.

sakura71, kayıt ve tescil edilmiş demiyor. Kayıt ve tescile tabi olanlar diyor. Alınan araç Kanunda belirtildiği gibi kayıt ve tescile tabi zaten. Kanun ve yönetmelik aynı şeyi söylüyor zaten. Çelişki yok.
Dikkat ederseniz veraset yoluyla hariç bu alımı bir kenara koyuyor. 2. kısımda ise engelli adına alınan araç yine istisna şartlarına uygun engelliye satılırsa ötv alınmaz şeklinde anlaşılıyor. Ben mi yanlış anlıyorum?

Hatta şu kısmı inceleyin.
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/2014mirasyukumlulukrehberi.pdf

D kısmında alıntı:
Dolayısıyla, malul ve engelliler tarafından Kanunun 7/2 nci maddesinde yer alan istisna
uygulamasından yararlanılarak satın alınan Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve
tescile tabi olanların veraset yoluyla mirasçılara intikalinde ÖTV aranmamaktadır

Dikkat edersen burada kayıt ve tescil edilmiş demiyor. Yine tabi kelimesi geçiyor.

OturanBoğa, umarım. Gelişmeleri yazacağım.

Üst Alt