Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indirimli araç alımı için yaptığımız başvuruyu hakim redetti!?

erkan1978

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar.
size yaşadığım bir sorunu anlatıp, eğer başına gelmiş kişiler varsa ne yapmam gerektiği konusunda yardım almak istiyorum.
konu: abim %98 zihinsel engelli raporuna sahip ve sürekli vasi olarak ta annem atanmıştır. abimin yaşının ilerlemesi ve bir kolunun ve bacağının sakat olması nedeniyle arabaya ihtiyaç duyduk. sulh mahkemesine dilekçeyle araç almak istediğimizi bildirdik. ancak hakim talebimizi reddetti. gerekçe olarak ta şunu bildirdi;
"kısıtlının mali ve hukuki sorumluluk altına sokulması menfaatine aykırıdır."
oysaki araç borçsuz nakit alınacak, bir de şu var zihinsel engelli bir kişi kanun önünde hiç bir mali ve hukuki açıdan sorumlu tutulamaz olarak biliyorum. bu durumda noterden taahhütname yapılıyor diye biliyorum. buna göre başka bir kişi ( bu kişi ben olcam ) aracın tüm mali ve hukuki sorumluluğunu üstüne alıyor. ( yanlış biliyorsam düzeltin lütfen)
ek karar çıkartanları okudukça acaba ben neden çıkarttıramıyorum diye hayıflanıyorum.
şimdi bu olayları yaşamış arkadaşlar varsa ne gibi yol izlenmesi gerektiği konusunda bana yardımcı olurlarsa sevinirim.
herkese sağlıklı günler diliyorum.

Aracı anneniz üzerine alsın. Sorumluluğu da anneniz alsın. Çünkü vasi oalrak annenizi belirttiniz. Dolayısıyla Hakimde bunu gerekçe göstermedi ama anladı.
Benim düşüncem budur başkası ne der bir bakalım...

araç engelliden başkasının üzerine tescil edilirse ötv ve mtv indirimi alamazsınız.

alakası yok abinizin sakatlığı %98 ve zihinsel engelli...
Üstelik vasisi var.. ÖTV ve MTV.siz araç alabilirsiniz. Siz kullanabilirsiniz. Ama Vasisi üzerine alsın diyorum. sorumluluk vasisinin üzerine kalsın. Eğer olurda sorun olursa vasisi sorumlu olsun.

Bu işi yapan bir çok arkadaşımız var ama sizin yaklaşımınız bence yanlış. Vasi başkası olupda araç başkasına olmaz bence..

aslında farketmez, sorumlu kişi ha ben olayım ha annem olsun. sorun şu ki;trafik tescil müdürlüğü ve noterlik, mahkemeden araç alımı yetki ve izin kararı olmadan işlem
yapmıyor. çünkü vasilik hukukunda, kısıtlı adına yapılacak tüm taşınmaz alım ve satımlarda mutlaka sulh mahkemesi ek kararı çıkartılmalıdır, aksi halde usulsüzlük söz konusu olacak ve yasal işlem yapılacaktır. benim sorunum şu ki hakim araç alımı için vasiye izin ve yetki vermiyor. taksiye binin dedi. biz de taksi parasının saymanlık tarafından ödenmesi kararı çıkartırsanız seve seve bineriz dedik :) cevaben öyle bir kanun yok dedi :) teşekkür ettik çıktık ne yapalım.

Dediğin doğru... Hakimden izin alacak kişi yanlış onu anlatıyorum...

Vasisi talep verirse araç alırsınız diyorum. Aracı üzerine alacak kişi vasisi olursa alır diyorum. Araç aldıktan sonra siz kullanabilirsiniz.

ama araç senin olmaz; vasinin olur. İsterse o sana vermeyebilir bunuda bil..

seninle anlaşamıyoruz mr. no :)
zaten mahkemeye araç almak istediğini talep eden yasal vasisi olan annem (zaten başkası bu talepte bulunamaz.) trafik tescilden aldığım bilgiye dayanarak, araç vasi üzerine değil engelli üzerine tescil edilmelidir. vasi üzerine tescil edilmesi halinde -zaten izine gerek yok-, çünkü araba normal şartlar altında alınmış olacak.yani ötv ve mtv indirimi olmayacak. bu durumda gider istediğim yerden kendi üzerime ötv ve mtv ödeyerek istediğim türde araç alabilirim. bizim istediğimiz ötv ve mtv indiriminden faydalanarak engelli aracı almak.

Bu tamamen hakimin çekememezliği bence. Araç alarak abinizi borçlandırmıyorsunuz ki hakim abinizi korumak için izin vermiyor olsun! Ben olsam itiraz eder. Kabul görmezse hakimi şikayet ederim...

Ama unutmayın, aynı şey aracın satışında da karşınıza çıkacak. Araba almaya izin vermeyen hakim satmaya nasıl izin verir, düşünmek bile istemiyorum!

oturan boğa satış kısmını şimdilik ben de hiç gözümde canlandıramıyorum. o nedenle bizi en az 10-15 sene idare edecek kadar sağlam bir otomobil almaya bakıyorum zira hakim satmamıza uzun yıllar izin vermeyecektir.
diğer bir kafama takılan mesele; araç alınınca mali ve hukuki sorumluluk engellinin üzerine mi oluyor yoksa başkasının üzerine noterden taahhütname mi veriliyor?
eğer engelli üzerine oluyorsa çok saçma çünkü zihinsel engelliye büyük sorumluluk yükleniyor. düşünsenize gelen cezalar, kazalarda çevreye gelecek maddi hasarlar ve hukuki meseleler engelliye yüklenilirse kötü amaçlı kullananlar olacaktır. bu konuda bilgisi olan var mı? ben vasisine sorumluluk veriliyor diye biliyorum. bizim hakim red gerekçesinde bunu göstermiş:" kısıtlının mali ve hukuki sorumluluk altına sokulması menfaatine aykırıdır." gelde şimdi anlat bakalım hakime , aslında mali ve hukuki sorumluluk altına vasi giriyor. ama koskoca hakim bunu bilmez mi diye insan düşünüyor. offf. vazgeçmek üzereyim.

Vasi üzerindedir tüm sorumluluk. Araç alımında notere bununla ilgili taahütname veriliyor. İsterseniz bu taahütnameyi alın noterden ve hakime götürüp konuşun

birazdan notere, ordan da adliyeye gidip tanıdık bir savcıyla görüşcem. bakalım kararı değiştirme imkanımız var mı?

noterle görüştüm ve aynen düşündüğüm gibi söyledi. aracın tüm sorumluluğu vasi olan kişiye taahhütname ile veriliyor. engelli kişi mali ve ,hukuken hiç bir şeyden sorumlu olmayacak yani. gelde bunu kadın hakime anlat:)
savcı dostumuz bir üst mahkemeye daha detaylı gerekçe yazarak başvurmamı bundan başka yapacak bir şeyin olmadığını söyledi. pazartesi yeni dilekçe vereceğim bakalım sonuç ne olacak.

temyiz için asliye hukuk mahkemesine dilekçeyle başvurduk. 15 gün sonra cevap alırsınız dediler. ama ben hiç ümitli değilim. resmen engelliye tanınmış kanuni bir hakkı gasp ediyorlar. ikinci el araçlara bakıyorum, çünkü engelli abimin yaşamını kolaylaştırmak adına zorunluluk arz ediyor. ayakkabı kutularının peşinden gitmeye korkan Türk adaleti engelli vatandaşın %45 ötv indiriminin peşine düştü. yaşasın Türk adaleti!!!

son durum; 22 ocak duruşma tarihi verildi. ben vazgeçtim artık. bugün gidip ikinci el 2013 model dizel 1.3 linea aldım 33 000 tl ye

Ben anlamiyorum zaten devlet engeli kisidende yinede vergisini aliyor yani kasasina her turlu parayi koyuyor kdv den %18 aliyor.otv yi almayinca zarami ediyor sanki.. sizce dogru degilmi. .

Türkiye'de engellilere geniş haklar verildi, pozitif ayrımcılık var vs vs...
Bunlar tamamen hikaye, işin içine girmeyen bilemez. Rapor alması bir dert, araç alması bir dert.
Bu süreçte Bir sürü adamla muhatap oluyorsun ve bunlardan biri olmaz derse bütün emeklerin boşa gidiyor.
Ayıptır yazıktır günahtır.

Bu başliğın sonucunu bende merak ediyorum.ayni sorunun icindeyim şuanda.velayet yeterli dedi sulh yeni degisen kanun maddesi kabul etmiyor diyor trafik.her halukarda hakimin insafina birakilmis bu durum.hakim onay vetsin diye dilekce verildi keyfe gelmelerini bekliyoz.ha bu arada hakim bu karari verirken mahkemeye sunulan vasi
İk karari ve raporunda o kadar etkisi olmuyor.hakim tm arac alabilir onayini vermesi icin ayni vasilik davasindaki gibi yok karakoldan tekrar kagit isteyecekmis,yok mal varligi beyani istenecekmis bunlari mahkeme isteyecekmis onlarin cvbi dosyaya gelince hakimde onay verecek yada vermeyecekmis.yasanin son durumu buymus maalesef:-( gelismeleri paylaşirim.dilekceyi dun verdim daha.Dip not bu davayı acarkende 156 tl kesiliyor o ücreti ödemedende dava dosyasini acmiyorlar!

bende bu konudaki süreç hakkında sizlere deneyimlerimi sunmak isterim bizde hakimden araç alımı için dilekçe ile başvuru yaptık ve bir duruşma günü verildi yaklaşık 1 ay var duruşmaya süreci sizinle paylaşmaya devam etcem bunun öncesinde vasi kararı çıktı ve rapor elimizde ayrıca hakimle görüştük ve izni verceğini söyledi bunun üzerine 100 tl harç yatırıp dava açtık dava açmadan önce mutlaka hakimle bir görüşün ve dilekçeniz le birlikte gidin

neden 10 -15 yıl idare edecek araç almalısınız ki.5 yıl satılamaz şartı varsa 5 yılı dolan aracı istediğine istediğin fiyata satabilirsin .bu satışa hakim ne diyebilirki.ve birde yine yeni araç alacaksan.

Aynı durumla bizde karşı karşıyayız. %92 raporu bulunan amcamın vasisiyim. Mahkemeden izin istedik ancak engelli kişiye sigorta, vergi yükümlülüğü geleceği ve ödeyemeyeceği gerekçesiyle reddedildi. Üst mahkemeye başvurduk, tüm masrafları karşılaşacağımı belirttim ancak kişinin zihinsel engelli olduğu otomobil kullanmayacağı ve benim masrafları karşılamamın hayatın akışına ters olduğu gerekçesiyle yeniden reddedildi. Yargıtaya gidebileceğimi söylediler fakat adalete olan güvenimizin sarsılması ve masraflar nedeniyle başvuruda bulunmadık. Şimdi ise noter ve trafikten kendim hakim kararı olmadan tanıdıklar vasıtasıyla bu işleri çözmek istiyorum.Bilgisiz hakimlerin verdiği saçma keyfi kararlara bağlı kalmak istemiyorum. Aracı alırsak ki büyük ihtimal alacağım hakim kararları sonraki dönemlerde karşımıza problem çıkarabilir mi? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Vazgeçtik ve gidip uygun bir araç aldık.

Biz amcamla ilgilenmesek, devlet bakımını üstlenip bizim gösterdiğimiz ilgiyi gösterecekmiş gibi utanmadan amcamı ailesinden koruyormuş. 300 tl dedemden kalan aylığına tüm aile göz diktik ya !! Geçecekler bu işleri. Amcamım 50 senedir hangi sorunuyla ilgilenmiş devlette şimdi ahkam kesebiliyor. Göstermelik çıkmış bir yasa, uygulamaya gelince hakimin hiçbirşeyden haberi yok. Bir kere bile yüzümüzü görmeden başlarından savıyorlar insanı. Eee tabi ötv alamayınca ne olacak, devlet büyüklerimizin masrafları nasıl karşılanacak ? Cebinde paran, iş bitirici çevren varsa işler yürüyor bu ülkede. Yazıklar olsun böyle sisteme.

nepal sana aynen katılıyorum. Bence bu vatandaşı korumak için değil de kamu görevlilerinin çekememezliğinden dolayı böyle oluyor.

burdaki arkadaşları okudukçada ben üzülüyom hakimlerin yapmış oldukları keyfi kararlar yüzünden mağdur olunmakta ben ek kararla izin almış birisiyim ve böyle bir karara da gerek olmadıgını bizzat hakim söyledi fakat gel gelelim kanunlarımız saçma

Üst Alt