Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indirimli alınan araç başka şehirde kullanıldığında problem olur mu?

cazcı

Üye
Konular
21
Reaksiyonlar
0
Merhaba dostlar ½90 raporla turkıyeden alınan arac samsunda ıkametı bulunan engellı arkadasımızın aracını kardesı ıstanbulda kullanırsa sıkıntı olurmu

özel tertibat yoksa sıkıntı olmaz

Ozel tertıbatı yok zıhınsel engellı

o zaman kullanır sıkıntı yok...
Ne almıştınız aracı? Yani ruhsatında aile bireyleri isimleri yazılı mı?

Arac henuz alınmadı once bu konuda bılgı almak ıstedık.honda cıvıc dusunuyorlar.alacak şahıs

Ahan o zaman hiç sıkıntı yok.. Türkiye genelinde Kullanabilir.

cazcı Yasada açıkça engellinin menfaati gözediliyor, Anlattığınız durumda bu konuyu es geçtiğiniz aşikar, Yaşanacak daha sonra herhangi bir kontrol veya araştırmada kamu davası ile karşılaşmanız muhtemel

Plakanın ve sahibinin ikameti aynı olması durumunda. Türkiye'nin arzu ettiğiniz yerinde kullanabilirsiniz.

Şöyle açıklim, Araç Ankaradan alınma. Aracı alırkende ankarada yaşanıyor rapor orada alınıyor. Ve sonra istanbula taşınıyor ikamet istanbula alınıyor. Bu durumda problemler yaşanmakta. Aracın alındığı şehir ve kişinin ikameti önem teşkil ediyor. İkamet alınmaz ise bir sorun yaşanmaz.

cazcı Mr.No "ÖTV MUAFİYET"in temel sebebi kısıtlı kişinin bundan menfaat sağlaması hayatını daha rahat idare ettirmesidir, %90 özüre sahip araç kullanabilecek sayısı %1 oranında neredeyse , Mevzuat'ta kısıtlı kişinin aldığı aracı yine onun hayatını kolaylaştırmak için kullanmasını telkin ve dikte ediyor. Hakimler neden Ek kararı kabul etmiyor zannediyorsunuz senede 1 defa ziyaret etmediği hasta ninesi dedesi görmediği akrabası üzerinden rant elde etmeye çalışılıyor durum bu olunca hakikaten ihtiyacı olan kişiler mağdur oluyor.

Kısacası maçası yiyen varsa riske girsin alsın aracı , ileride bir kontrol olur geçmişe dönük inceleme yaparlar enselenirsiniz , Devlet almadığı ötv'yi sizden faizli tahsil eder , kamu davası açar

3T3N1TY;

Yeterli açıklayıcı olmadı. Bilmediğim bir şey var sizde...
Demek istediğim şu: Abisi kardeşinin adına araba alıyor. Babası yada annesi vasi bilemedim. Önemli olan bunlar kardeş; nine yada dede torunu değil. Hatta hakim bile ikna olmuş. Ve ikametgah önemli değil. Demem şu ki bu yapanlar var ben yüzden sorun olmaz dedim.

Suistimal ve vicdansızlık her yerde çok.

Sizin değerli bilgileriniz var ama açıklamanız yeterli değil, açar mısınız demek istedim.

cazcı

sıkıntı olmaz benim abim aldı ikimizde farklı şehirlerde oturuyoruz bir sorun çıkmadı

@Mr.No @CEREN16

18 Nisan 2015 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 29330
TEBLİĞ
Maliye Bakanlığından:
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE
UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ
1.5. Ortak Hususlar

[FONT=Times New Roman]İstisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, engelli kişi tarafından bizzat kullanılması; engelli kişinin taşıtı bizzat kullanmasının mümkün olmaması halinde ise sürekli olarak istifadesine sunulması gerekmektedir. Taşıtın, zorunlu sebepler dışında, engelli tarafından bizzat kullanılmadığının veya engellinin taşıtı bizzat kullanamayacak durumda olması halinde taşıtın bariz bir şekilde engellinin istifadesine sunulmadığının tespiti halinde, istisna şartlarının ihlal edildiği kabul edilir ve ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV, vergi [/FONT][FONT=Times New Roman]ziyaı[/FONT][FONT=Times New Roman] cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır. Ayrıca, taşıtın ilk iktisabında yaptırılan hareket ettirici aksamın, sonradan söküldüğünün tespit edilmesi halinde de aynı yönde işlem tesis edilir. Söz konusu durumlara ilişkin tespitlerin, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra yapılması halinde, ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV ile ilgili olarak herhangi bir işlem tesis edilmeyeceği açıktır.[/FONT]

Mr.No CEREN16 Ayrıyetten ben hakkımı abime , amcama , kuzenime verdim gibi bir durum söz konusu bile değildir , "ÖTV MUAFİYETİ" rucü edebilen türden bir hak değildir sadece ve sadece engelli sağlık kurulu raporu ile şartları sağlamış kişiler kullanabilir. Şunuda belirtmeden geçmeyelim ilk başta ödenmeyen ÖTV'yi ceza yerseniz yine hak sahibinden tahsil etme yoluna giderler . Dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olursunuz.

3T3N1TY;

Teşekkürler bilginiz için ama bize böyle bir durumdan bahsetmediler

@CEREN16

Kimse size bilgi vermek zorunda değildir her kanun ve mevzuatı bireyler kendisi öğrenmek ile yükümlüdür . 18 nisan itibariyle yürürlükte olan Resmi mevzuat budur , şuan işletilmiyor oluşu yakın zamanda'da işletilmeyecek anlamına gelmiyor bilakis yaptırımlara bağlanarak resmi hüküm ve çerçevesi belirlenmiş şekilde tüzükte yerini almıştır.
[FONT=sans-serif]
18 Nisan 2015 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 29330
TEBLİĞ
Maliye Bakanlığından:
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE
UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ
[/FONT]

1.5. Ortak Hususlar

[FONT=Times New Roman]İstisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, engelli kişi tarafından bizzat kullanılması; engelli kişinin taşıtı bizzat kullanmasının mümkün olmaması halinde ise sürekli olarak istifadesine sunulması gerekmektedir. Taşıtın, zorunlu sebepler dışında, engelli tarafından bizzat kullanılmadığının veya engellinin taşıtı bizzat kullanamayacak durumda olması halinde taşıtın bariz bir şekilde engellinin istifadesine sunulmadığının tespiti halinde, istisna şartlarının ihlal edildiği kabul edilir ve ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV, vergi [/FONT][FONT=Times New Roman]ziyaı[/FONT][FONT=Times New Roman] cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır. Ayrıca, taşıtın ilk iktisabında yaptırılan hareket ettirici aksamın, sonradan söküldüğünün tespit edilmesi halinde de aynı yönde işlem tesis edilir. Söz konusu durumlara ilişkin tespitlerin, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra yapılması halinde, ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV ile ilgili olarak herhangi bir işlem tesis edilmeyeceği açıktır.[/FONT]

3T3N1TY;

Ben kendimde maliyede memurum ama böyle bir bilgim yok daha öncede araştırdık bir sorun olmayacağını söylediler...Yeni çıkmış bir kanun sanırım...

CEREN16 Kusura bakmayın ama İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı banada araba hakkın yok demişti aracımı aldım kullanıyorum , üzerinize alınmayın şahsınızı tanımıyorum ama Maliyedeki arkadaşlar ne mevzuat okumayı biliyor nede araştırmayı nede yorumlamayı. Bu tarz bir maddenin varlığından bile haberi olmayan arkadaşlar gerektiğinde uygulamaktan geri kalmayacaklardır .

Üst Alt