Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indirimi raporumda degerlendirilmedi ne demek?

natho

Yeni Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
ötv indirimi raporumda degerlendirilmesi yazıyor.araç alacak olursam
ne yapmam gerekiyor.

ÖTV muafiyetinin değerlendirilmesi için alt/üst ekstremitedeki kısıtın açık bir şekilde raporda belirtilmesi ve bu tanı için komisyonun uygun kod vermesi gerekmektedir.
Ortopedik bir engeliniz yoksa en az %90 oranında raporunuz olması yeterli olacaktır.

ufuk bey yazıyor zaten ondan yazdım bende soruyu

Benim raporumda da değerlendirilmedi yazan yerler var yani olay şudur;
Mesela "H sınıfı ehliyet alabilir" karşısında değerlendirilmedi yazıyor
Yani siz bu konuda başvurmadığınız için H sınıfı için değerlendirilmemişsiniz. Eğer başvurduğunuz konuda değerlendirilmedi yazıyorsa kesinlikle itiraz edin.

Bu durum hapı yuttun demek. Bu durumda rapora itiraz edeceksin yada diğer bir başlıkta yazdığım prosedürü uyguluyacaksın. ÖTV indirimli araç alabilmen için maliye o ibareyi istiyor raporunda.

Arkadaşlar burada önemli olan bir kaç nokta bulunmaktadır.
1. Bu olayda bizim raporumuzu beyan edeceğimiz 3 yer bulunmaktadır.
• Maliye
Maliye Engelli sağlık kurulu raporu istemektedir ve bu raporda şu ibareler bulunmak zorundadır. Özel tertibatlı araç kullanabilir (açıklama bölümünde tertibat durumu açıkça yazılmalıdır.) - 2 Adet noter onaylı olmalıdır.

• Emniyet Trafik tescil bürosu
Emniyete bu birimine maliyeye sunduğunuz rapor verilebilir - 1 adet noter onaylı.
• Emniyet Ehliyet bürosu
Burası artık yeni yönetmeliğe göre verilen ortopedi doktorundan alınacak ve il sağlık müdürlüğünce kodlanan rapordur.
Burada dikkat etmeniz gereken husus Maliye ve Emniyet trafik tescil bürosu Sağlık kurulu raporu değil Engelli Sağlık Kurulu Raporu istemektedir.
Elinizde Engelli sağlık kurulu raporu olupta üzerinde özel tertibatlı araç kullanabilir ve açıklama bölümü doldu değilse ÖTV muafiyetli araç almanız zor.
Hastaneye gitttiğinizde Maliye benden böyle rapor istiyor dediğinizde sizin Engelli Sağlık Kurulu raporunuz var araç alabilmeniz için size ek olarak bunları belirten Sağlık kurulu raporu vermemiz gerekmektedir denicektir genelde. Bu rapor için sizden ücret istiyecekler kesinlikle bu raporu almayın. Bu durumda İl Sağlık Müdürlüğüne rapor irtirazında bulunmanız gerekecektir normal duruma göre. İtiraz süresi çok uzamaktadır.
Şimdi itiraz etmeden rapor nasıl alabilirim durumuna gelelim. Bazı hastaneler ki bunlar genelde üniversite hastaneleri oluyor. Üniversite hastaneleri Kamu Hastaneler Birliğinin kontrolünde olmadığı için verebiliyorlar. Bazı kritik illlerin İl sağlık müddürlüklerinin kesin talimatı olduğundan bunu verdirtmiyorlar hastanelere.
İlk olarak ilinizde bulunan hastaneleri arıyarak işe başlayın. http://www.saglik.gov.tr/HM/dosya/1-...ozurluyeni.doc indirerek bulabilirsiniz. Genellikle üniversite hastanelerini arıyarak başlayın. Kendi ilinizde veren yok ise eğer yekın çevre illerin hastanelerini arıyın. Bu nasıl oluyor demeyin oluyor. Ben bi ilde duvarları dip dibe olan iki hastaneden birisinin verdiğini diğerinin vermediğini biliyorum. Bu konuda daha detaylı bilgiyi konuşarak verebilirim. Arayan olursa yardımcı olurum. Bu konuda çok uğraştığım için çeşitli engelli federasyonları ve bu iş ile uğraşan kişilerin telefonları bulunmaktadır.

Ender_Erdem raporda ozel tertibatli arac kullanabilir yazmasi yeterlidir. Tertibatin aciklamasi ehliyette yazandir raporda degil...

Bertoned

Özel tertibatlı yazması tam anlamıyla iş görmüyor. Açıklamasını yaptığım gibi aracı aldıktan ve tertibatı yaptıktan sonra maliye arabayı getir diyor. Götürdüğünde de onlara verdiğin rapora bakıyorlar terbibatına bakıyorlar ve raporda yazanla tertibatının aynı olup olmadığına bakıyorlar., hatta fotoğraflarını bile çekiyor. Eğer raporunla tertibatın aynı değilse veya eksik var ise edüzeltip getirilmesini istiyorlar ve onay vermiyorlar. Ben bunu AYDIN Maliyesi ÖTV müdürlüğünde bizzat yaşadım.

arkadaslar benim raporumda H sinifi ehliyet alabilir.otomatik vitesli arac kullanabilir yaziyo.ötv nin karsisindada degerlendirilmedi diye yaziyo.bu durumda arac almak istersem maliye bunu sorun yaparmi.yoksa diger ibareler arac alimi icin yeterlimi

ÖTV siz aracı doktor deyerlendirmez sadece nasıl sürücü olur onu yazar.Doktor onun için ÖTV siz aracı deyerlendirilmedi ibaresi konmuş.

Bu raporla ehliyet alabilir fakat ÖTV den Maliye kanadında yararlanamazsınız. Raporunuzu burda paylaşırsanız gerekçelerini yazarım.

Gelir İdaresi Başkanlığının sitesindende indirrebileceğiniz üzere

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE
UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ

1.2.2. Taşıtta Tadilat Aranan İstisna Uygulaması
Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır.

Kısacası kişinin engelli sağlık kurulu raporunda özel tertiatlı araç kullanabilir ibaresi ile birlikte tertibatında nasıl olacağı (Bu kısım tartışmalı ve olmaması gereken bişey) dair açıklayıcı bir metin istemektedir . Maliyedeki Gelir İdaresi Müğdürlüğü.

Ender_Erdem bey bende ek bir engel daha oluştugu zaman yine aynı hastaneye başvurup bunu ve ötv indirimini degerlendirttire bilirmiyim.

vallah arkdaslar burda kım böyle soyle yazsada adamın raporunda nasıl araba kullancagına dair ibare yok kı her vergi dairesi kafasına yatarsa veriyor yane a malıyesı böyle verdı b malıyesı vermedı gıbı durumlar cok olur nasıl araba kullancagına dair ibareyi hastaneler yazmayız deyıp duruyorlar buna kımse cevap vermıyor OturanBoğa Bülent beyde dahil nasıl verir hastaneler kımse bırsey demiyor il sağlığa gönderip duruyorlar . açıklar mısınız bunu cogu vergi dairesi teşhise ve ehliyete bakıyor uygunsa araba senındır yane burda bazen öyle anlatılıyor ki sanki dünyayı kurtarıcaz gibi halbukı sorun çıkaran ısınızı yokusa sürmeyen kısıler ve kurumlar olmasa ınanın bunlar cok kolay iş

gürcan_balcı söylediklerine katılıyorum bazı memurların insanlara karşı ilgisi çok kötü nasıl o düzeye geliyorlar anlamıyorum mesela bugün vergi dairesine gittim raporumla araç alabilirmiyim demeye adam yüzüme ve raporu incelemeden %90 altıysa alamazsın ortapedik sol ayak diyorum tertibat gerekli diyor onuda kendin yaptırcan parayla diyo ben alabilirmiyim alamazmıyım soruna cevap ararken onlar başka yere çekiyor konuyu diyeceği alabilirsin b engelli ehliyeti alıp raporun onaylanır diyecek yani 2 kelime ama suratına bakmıyor ki adam

dogan4556

evet haklsıınız herkeste farklı bırsey var adam konuya bıle hakım degıl % 90 altı alamaz dıyor saçmalık yane raporda ötv degerlendırmesı yazsada malıye ıstese kafaya takmaz cunku otv mtvyı muaf tutcak onlar raporun % 90 altı olsun ama ortopedik olmasın mesala bu adam zaten yararlanamaz raporunda ötv ındırımnden faydalanır yazsada bırsey olmaz zaten faydalanamaz butun her seyı ucu ucuna dengi dengine uygulayan kurum yok herkes kım kıme dum duma alan alıyor abi yag gıbı 2 günde tak muayene tertibat malıye emnıyet derken ıs tamam burdada ısı yokuşa sürüklenen arkdaslarımız dert yanıyor

arkadaşlar vergi dairelerinin hepsi konuya hakim degiller ancak il merkezlerindeki idareler biliyor diye biliyorum ama rapor sıkıntı bu konuda bilgisi olmayan rapor aldıktan sonra ötvsiz araç alabilirmiyim diye merak salan çok insan var. :(

Engel durumunuzda değişiklik olduğunu doktor raporu ile belgeler iseniz aynı hastaneden alabilirsiniz. Son aldığın rapor eski tarihli ise belki direk alabilirsin.

Arkadaşlar %90 altı raporlarda ÖTV değerlendirmesi yapılmıyor artık sadece b engelli ehliyeti alır duruma göre otomatik veya donanımlı araç yazdı mı tamamdır ben öyle aldım

emir3347

Yukarıda Ender (@Ender_Erdem) arkadaşımızın alıntıladığı madde net aslında. Ama oradaki "ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır" ifadesi bir yol açabilir.
Raporda sol üst ekstremitedeki kısıtlılık netse, oran varsa, bu raporu destekleyen ve kısıtlama kodları içeren bir sürücü belgesi raporu da varsa, bu iki rapor araç alımında vergi dairesince kabul edilebilir. Bunun örnekleri var. Ben olsam yeni rapor çıkartmadan önce bu iki raporla araç alıp alamayacğaımı bir dilekçeyle birlikte vergi dairesine sorar, özelge talep ederim.

@Ender_Erdem bey bu gun aradım il saglık mud. ban itirazdaki gibi dilekçe yazmam gerektiğini daha sonrada raporumda 1 puan bile degişse hakem hastaneye sevk edeceklerini söylediler.

@cdisci siz ilk raporu aldıgınızda arkasında otv indirimi yazıyormuyudu sureç nasıl işledi bir bahsedermisiniz.

@OturanBoğa bunu vergi dairesinden söylemişlerdi aslında ama yazmak aklıma gelmedi :(

Üst Alt