Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indirimi olmadan aldığım aparatlı aracı eşim ya da çocuğum kullanabilir mi?

benim soldan gaz pedallı tertibatlı aracım var ailece kullanıyoruz

@turan1977,

Öyle değilmiş hocam işte ÖTV muaf olmadan alınan tertibatlı araçlarda dahi TSE nedeni ile en fazla 2 kişinin ismini ücret karşılığı yazdırıyormuşuz.

Daha 1 ay önce ÖTV indirimsiz araç aldım tertibatı yaptırırken bana sordular 3. kişi kullanacak mı eğer öyleyse TSE ona göre muayene yapacak ona göre proje olacak dendi ve proje sonrası TSE nin verdiği evrakta Araç üzerinde yapılan inceleme neticesinde söz konusu araç engelli olmayan kişinin kullanmasına uygundur ibaresi var. Noterde işlemleri yaptırırken ruhsatta ibare görmeyince sordum Biz burada işaretliyoruz denetim esnasında polis yada jandarma görür ruhsatta gözükmez diye söyledi.

@Polmiks,

ben hoca değilim kardeş bırakın şu terimleri ben aracı 2024 ağustosta aldım ruhsata işli biz ailece kullanıyoruz sorun olmadı ok

Arkadaslar engleli kodlu ehliyet var ise 2.elde olsa arac otv ve mtv den yararlanmak istemeseniz dahi araci engelli aracina cevirmek zorundasiniz bu bir, gelelim ikincisine ehliyette tertibat var ise sifir alirken tse onay aşamasında hem aparata para ödeniyor hemde ekstra sürucu eklemeye para aliniyor, simdi diyelim tertibat var ama kafaya gore var yani tse isli değil ruhsata isli degil kendiniz taktiniz bunun cezasi var gideceksiniz maliyeye sizi tsye sevk edecek orda zaten tertibatli olduğunuzdan tertibat bedeli ve 3.kisi kullanabilir formu verecek bunlarin hepsine para cikiyor

Bir diger meselede ben otv den sifir arac aldim ama tertibat yok sol ayaktan oldugu icin otomatik vites koduyla aldik ozaman tertibatciyla tse ile isimiz olmadığı icin direk ruhsat çıkti gun geldi catti esim ehliyet aldi suremez dediler kesinlikle teribatta yok güncelleme olmaz dediler ama 15 ocakta bununla alakali guncelleme gelmis bizde ynei ogrendik, maliyeye gittim esimi ekletme icin noterr yolladi geri maliye geri noter derken binlira gitti ama esimi eklettim cok sukur yani sonradan tertibatsiz aracima esimi ekletmis oldum yani tertibatsiz olmasina rağmen benim arac oyle herkes suremiyor ben ve esim sadece bilginiz olsun 2 kisi atama yapabiliyorsunuz

@m044010
Sevgili kardeşim bu cevap senin sorunun cevabı değil. ÖTV istisnası uygulanan araçlar için verilmiş bir cevap bu. Senin aracındaki tertibat engelsiz birisinin kullanımına engel değilse kullanmasına kimse engel olamaz. Gönlün rahat olsun

@barcan88,
Maalesef sadece aileden 2 kişiye izin veriyorlar ve onun içinde para istiyorlar. Teknik açıdan engel olmamaları gerekir Devletin 1 kuruş parası katkısı yok ama engel oluyor üstüne para istiyorlar.

@Polmiks,

Herhangi bir isim vermedim.TSE engelli harici kullanılması teknik olarak uygundur olarak onayladı.Ben aracı ÖTV indirimi ile almadım Eğer ben aracı ÖTV indirimi ile almış olsaydım o zaman kısıtlama olacaktı suistimallerin önüne geçmek için kısıtlama yapılıyor

@bensalih1131,

Bayi bana ÖTV indirimi olmadan bile alsanız Tertibat olduğu için ücret karşılığı TSE ye en fazla 2 kişinin ismini verebilirsiniz dedi.

@barcan88,
Bayide tertibatçısına sordu hocam, Siz nereye sordunuz yada ben nereye sorayım ?
Teknik olarak sınır kısıtlama olmaması lazım tertibat başkasının kullanımını etkilemiyor, ÖTV yada Başka bir indirimde yok.

Arkadaşlar eğer ötv muafiyeti olmadan direk kendi imkanlarınızla aldıysanız ve ehliyetinizde de tertibat kodları mevcutsa aracı tertibatla kullanmak zorundasınız. Aksi taktirde hem trafik çevirmelerinde hemde olası bir hasar durumunda sigorta/kasko firmalarınca sıkıntı yaşarsınız. Bunun için öncelikle tertibatçıya hem tertibat hem de 3. dereceye kadar yakınınızın kullanması için başvurmanız gerekir, tertibatı projelendirip TSE'ye online başvuru yapacak. Size başvuru numarasını verecek ve o numarayla TSE'nin montaj muayene istasyonuna gidip harç ücretini ödeyip muayeneye girmeniz gerekecek. Sonrasında tertibat onaylanınca size onay belgesi gelecek ve onunla notere gidip tertibatı ruhsata işleteceksiniz.

Yalnız tertibatçıya gittiğinizde mutlaka sizden başkasınında kullanabileceğini belirtin. Çünkü bu tertibat montajından ayrı ilave bir işlem. Sadece TSE tertibat montaj harcı 2bin TL civarıyken, tertibat+başkasının kullanımı harcı 5.622 TL, ilave olarak birde tertibatın cinsine göre tertibatçıya ücret ödeyeceksiniz.

Toplam 2-3 günde halledilebilecek bir süreç.

Ruhsata işlettikten sonra aracınızı ÖTV'den muaf almamış olsanız bile MTV muafiyeti için vergi dairesine başvuru yapabilirisiniz. Hiç değilse ödediğiniz tertibat giderlerini MTV yerine sayarsınız.

Son düzenleme:
@N3FR3T,

Aynen bendeki de bu şekilde yalnız notere söylediğim halde isim yazmadı biz burada ekranda seçenek tikliyoruz jandarma ya da polis çevirmesinde engelli harici kullanabilir görecekler dedi. Tamam o zaman dedik daha sonra içim rahat etmedi polis sorgu ekranını gördüm ne isim olacak yer var ne de başka bir şey sadece Engelli kullanımına uygun tertibatlı araç diye gözüküyor. Denetimci memur arkadaşların tavsiyesi şöyle oldu eğer aracı sen harici kullanan olursa (Benim oğlum kullanacak) bu belge yanında olsun cezai işlem uygulanmasın dedi.Ben OTV indirimsiz aldım bu ÖTV indirimi ile alanları asla bağlamaz taahhüt olacağı için Maliye ile başınıza iş açarsınız diye düşünüyorum.

@N3FR3T,

Bir TSE kalmıştı engelliyi soymayan. Böyle saçma bir harç uygulaması olamaz. TSE gibi engelli için kamu hizmeti üretmesi gereken kurumun, engelli vatandaşı bu kadar yuksek tutarlı harç talebi ile hem engelli tertibat montajinin kontrolü hemde baskasinın kullanimı harcı adı altında 2 kere harç talep ederek soyması da bu kamu kurumu adina utanılacak bir durum. Bu islem için sadece aracı götürüyorsunuz, 1 dakika bakiyor teknik personel kaşe basıyor. Bu islemi yaptıran/ yaptiracak her engelli arkadaş yada yakınları ayrı ayrı ve farklı tarihlerde Cimere, Ticaret Bakanliğına ve TSE Genel Müdürluğüne mutlaka şikayet epostası iletsin arkadaslar. Böyle uydurma harç vb. isimler altinda fahiş fiyatlarla engelli araclarından ucret talep etmek adil bir uygulama değil. İşsiz gücsüz ancak bu araclara binmek zorunda olan, maddi durumu yetersiz engelli arkadaşlarimiz da var. Mutlaka bu eposta iletilerinizin, karar vericiler uzerinde bir etkisi olacaktır. Ben bu kurumlara farkĺı tarihlerde sikayetimi ileten detayli eposta atacağım.

Adam ötv sini ödücem aracımda engelli aparatlı olacak ailem kullanma hakkına sahip mi diyor net cevap veriyorum.

1 bayiye git aracını al ötv si ödenmiş saten aracı teslim aldıktans onra ister çekici ile ister ailenden veya ailenden olmayan kim olursa olsun tertibat taktırma sürecinde aracı kullansın ötv sini ödeyerek üzerine aldın her aracı herkes kullanır 2 tertibatcı ile anlaş tertibatı taktır sonra aracı ts götür engelli olmayan kişilerin kullanımına uygundur raporu al sonra ruhsata işlet ister ailen olsun ister herhangi biri herkes kullanır bu prosüdür sadece ötv sini ödiyerek aldığın araç için geçerlidirç net bilgidir tertibat taktırmazsan sen kullanamazsın ama yine ehliyeti olan herkes kullanır burdaki amaç araçta tertibat takıldıktan sonra normal kullanımda engel teşkil eden bir durum var mı bunu tse den onaylatıyorsun konu açık ve nettir.

araç kullanım kısıtlaması sadece ötv ödenmeden alınan araçlar için geçerlidir vergi dairesinin uyguladığı prosedür ötv sini ödeyip aldığın aracı ehliyeti olan herkes kullanır.

burada önemli olan rapora ne şekilde başvuruyorsun dediğim gibi çümleler ile başvur 'Özel tertibatlı engelli aracım engelli olmayan kişilerin kullanımına uygundur' raporu düzenlenecek bu süreci tertibatcı da yapabilir tertibat takıldıktan sonra anlaşırsın bir makina mühendisi proje çıkarır tse verir hepsi 1 2 günlük hal olacak işler.

raporla notere git ruhsata işlet bendebu şekilde yaptım defalarca çevirmeye girdim arkadaşlarım bile kullanıyor tabiki aracım ötv ödeyerek almıştım bu sayede vergi dairesinin kısıtlaması yoktur.

Son düzenleme:
Üst Alt