Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indirimi için yeni ehliyet şart!?

vega1616

Yeni Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar 5 yıl once otv muhafıyetıyle araç almıstım şimdı 5 yıl doldu ancak ESKI TIP OLAN H sınıfı ehlıeytrelrı degıtırmek gerekıyor aracınıza yapılacak olan tadilatta yenı tıp ehlıyetelrde kısıtlama kodları var. eger bu kodlar raporunuzuda yoksa malıye sorun cıkarıyor ve ıslemlerınınz yarım kalıyor boyle bır sorun yaşayan varmı

engelliler için vergi rehberinde (2016) ya H sınıfı ehliyet ya da yeni ehliyet istiyorlar. 1.1.2016 dan önce alınmış H sınıfı ehliyetler ile 1.1.2016 dan sonra alınan B sınıfı engelli ehliyetleri kabul ediyorlar.

[FONT=&quot]1.1. [/FONT]İstisnadan Yararlanabilecekler Bu uygulamadan, engellilik durumu, manuel vitesli bir taşıtın hareket ettirici akşamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olanlar, diğer bir ifade ile manuel vitesli bir taşıtın hareket ettirici aksamında engelliliğe uygun tertibat yaptırılmadan taşıtı kullanamayacak olanlar yararlanabilir. Örneğin, sadece sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçı olmayanlar bu uygulamadan yararlanamaz. Mevcut kanuni düzenleme gereği; engellilik oranı %90'ın altında olanlardan, engellilik durumları yukarıda belirtilen mahiyette olmayan, işitme engellilerin, görme engellilerin, böbrek rahatsızlığı olanların, kalp nakli veya rahatsızlığı olanların, zihinsel engellilerin ve benzerlerinin ÖTV'den müstesna olarak taşıt iktisap etmeleri mümkün bulunmamaktadır. Engellilik durumunun tevsikinde, “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde yetkili sağlık kurumlarından (hastanelerden) alınan engelli sağlık kurulu raporu aranır.

2.2.Sahip Olunması Gereken Sürücü Belgesi
Bu istisna uygulamasından yararlanılabilmesi için; -01/01/2016 tarihinden önce alınan ve ilgili mevzuatı uyarınca söz konusu tarihten itibaren beş yıl (31/12/2020 tarihine kadar) geçerliliği bulunan H sınıfı sürücü belgesine veya, -01/01/2016 tarihinden itibaren alınan, engellilik durumları itibarıyla istisna kapsamındaki taşıtta bulunması gereken özel tertibata/ tertibatlara ilişkin ibareleri (kod numarasını/numaralarını) içeren A, A1, A2, B, B1, BE ve M sınıfı sürücü belgesine,

sahip olunması zorunludur.

eğer ehliyetiniz sınırlı süreli değilse kabul ederler. raporunuza göre sınırlı süreli ise yeni ehliyet ve rapor isterler

ehlıyetı kabul edıyorlar zaten ancak yenı ehlıeyt alırken ıl saglık mudurlgunden alınan kısıtlama kodları olan bır rapor var eskı ehlıeyetlşerde bu kıstlama kodları yok malıye bu kısıtlama kodlarını ıstıyır

[FONT=sans-serif]3.3. İbrazı Zorunlu Engelli Sağlık Kurulu Raporuna İlişkin Hususlar[/FONT]
[FONT=sans-serif]Engellilere, engelli sağlık kurulu raporu verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi [/FONT]
[FONT=sans-serif]halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli [/FONT]
[FONT=sans-serif]sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış [/FONT]
[FONT=sans-serif]sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilmez.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Malul ve engellinin, birden fazla engelli sağlık kurulu raporunun bulunması halinde, [/FONT]
[FONT=sans-serif]en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. [/FONT]
[FONT=sans-serif]Engelli sağlık kurulu raporunda, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde [/FONT]
[FONT=sans-serif]herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi [/FONT]
[FONT=sans-serif]halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, [/FONT]
[FONT=sans-serif]bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara [/FONT]
[FONT=sans-serif]dayanılarak istisnadan yararlanılabilir.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Süreli raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılması halinde, raporun süre [/FONT]
[FONT=sans-serif]bitiminde ÖTV istisnasının devamı için yeni rapor ibrazı aranmadığı gibi, bu rapora [/FONT]
dayanılarak iktisap edilen taşıta ait ÖTV’nin de beyan edilip ödenmesi aranmaz

dyt[FONT=sans-serif]

Yani yazınızdan anladığım kadarığla engelli sağlık raporlarıda geçerli oluyor.Bazı arkadaşlar ÖTV siz araç için alınan raporlarda ehliyette yazan kodlarında olması gerektiğini,maliyenin sorun çıkardığını yazmışlar.Zaten maliyeye sürücü belgesi ve rapor gitmektedir.Sürücü belgesinde kodlar var eyer rapordaki açıklamalı engel durumunu belirten yazıda sürücü belgesindeki kodlarla uyuşuyorsa daha ne kodu istiyorlar raporda.Bunu anlamış diğilim.

Süresis Eski raporlarda H sürücü olur otamatik videsli araç kullanır yeni çıkan sürücü belgesindeki kodlarla uyuşuyorsa eski raporları kabul ediyorlarmı ?.[/FONT]

bunun için özelge istedim. sonuç gelince paylaşacağım. benim raporum 2007 tarihli ve sürekli... yani bir zamanda yenilenmesi gerekir diye birşey yok. özel tyertibatlı araç kullanır ibareli. ama vega1616 nın dediği gibi kısıtlama kodu olan raprları istiyorlarsa bilmiyorum. ama yukarıdaki yazıya göre -ki bu yazı maliyenin engelliler için vergi rehberinden- istememeleri eski kıstlama kodu olmayan raporları da kabul etmeleri gerekiyor diyebiliriz. ama dediğim gibi özelgeden sonra anlaşılır durum.

vega1616

Siz daha önce araç almışsınız raporunuzda var H sınıfı ehliyetinizde varsa neden ehliyeti değiştiriyorsunuz sürekli değilmi onu anlamadım?
Bende bu sene sonunda aracı değiştirieceğim de daha önce almış olduğum 2012 de H sınıfı ehliyet ve sağlık raporum var. merak ettim. Siz araç değiştirecekken ehliyetini yada raporu değiştir diyenmi oldu size?

KÜREKÇİ engelli sağlık kurulu raporunda koda gerek yok yeni tip ehliyetler için alınan sürücü sağlık raporunda il sağlık müdürlüğündeki komisyon yazıyor bu kodları engelli raporunda özel tertibatlı ve ya otomatik vitesli araç kullanır yazması yeterli.

Bertoned peki H sınıfı ehliyetlerle ÖTV muafiyeti hk. ne dersin

yeni ehliyeti şart koşuyorlar mı

kimisi eski ehliyet ve raporla aldım diyor. kimisi yeni ehliyeti şart koşuyorlar diyor

ne dersin

ben de 2012 de aldım. kimisi yenile diyor kimisi gerek yok diyor.

Aslında orda maliye sorun çıkarmıyor trafıik tescil ve TSE problem çıkartıyor siye biliyorum

Nasıl bir sorun acaba. Bilginiz var mı. Ne diyorlar. Ne istiyorlar. Neye dayanarak istiyorlar. Bu forumda eski ehliyetle ve raporla OTV siz arac alanlar var. Bunu da yazmışlar.

TSE ve veya trafik tescil nasıl bir problem çıkarıyor acaba
@Bertoned

TSE proje için istiyor trafik tescile takılan arkadaslar neden takılıyor bilmiyorum onlar cevaplar ise daha iyi olur

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Sürekli ibareli ve kullanılacak tesisatta belirtilmiş bir kaç yıllık raporu [FONT=sans-serif]il sağlık müdürlüğü ne götürsek ehliyeti yenilemezler mi ?
Sonuçta sürekli ibareli rapor.[/FONT]

Benim Sağlık kurulu raporu
Tarihi: 2003 Tanı : Sol Alt Extremitede Polio Sekeli (Orta Form)
Çalışma Gücü Kaybı Oranı : %40 , Çalışabilir, Sürekli, Kontrol gerekmez ibareli. Raporun Kullanım Amacı: Hastalığı sürekli, hafif, oturak işlerde çalışır. Araçla ve ehliyetle ilgili bi husus yok.
Ehliyetimi yeni aldım. B sınıfı 102, 47, 78 kısıtlama kodlu.
Vergi dairesi ötv servisine özelge verdim. Ordaki memur ve şefi raporu inceledi. ilk önce uygun dediler son uygun değil, sonra uygun sonra değil. Yarım saatte 10 kere kabul 10 kere kabul değil dediler. En son ki gerekçeleri "raporda tanı açık yazılmamış, anlayamıyorlarmış". Neyse bu gün aradım, karar imzadaymış, sonucu söylemediler. Çarşamba ara dediler. Sizce karar ne çıkar.

m_alabas siz iyi düşünün iyi olsun umarım sorunsuz şekilde onaylanır ve gönlünüzden geçen aracı alırsınız sonucunda burada bizimle paylaşırsanız sevinirim

Merakla bekliyoruz. Umarım iyi haber gelir

[FONT=sans-serif] özelge nasıl veriliyor dilekçe gibi mi ?[/FONT]

Arkadaşlar emniyetten bilgi istedim. Yeni tıp ehliyet olmadan araç tescili yapmıyorlarmış. Bilginize...

Maliyeden özelce sonucunu bekliyorum. Eski ehliyetle ve raporla alırsınız dense bile emniyet olarak tescili yapmayacagindan yeni ehliyet şart gibi görünüyor. TSE 'den de proje onayı hakkında bilgi istedim. Eski tıp ehliyet le çizilen projeleri kabul ediyor mu diye. Sonuca bakacağız

Gib e giriyorsun . Özelce sisteminden bilgileri doldurup çıktı alıyorsun. Onu da vergi dairesine veya mal müdürlüğüne veriyorsun. 20 gün içinde cevap geliyor.

Ankara vergi dairesi başkanlığı ÖTV birimi ile görüştüm. Heyet raporunda tanı açık açık yazıyor ise ehliyeti değiştirmenize gerek yok dedi.
Emniyet kısmını bilemiyorum.

Bertoned aynen dediğiniz gibi oldu. Bu arada ben özelge cevabı baktım uzayacak, mayıs ayında arkadaşın ısrarı üzerine borusana raporumu ehliyetimi gösterdim, araç alabilirsin deyince işlemlere başlandı 3 günde aracı aldım. özelge cevabı da olumlu gelinde problem kalmamış oldu.

m_alabas

Maliye'de değil de emniyet ve tse ayağında sorun oluyor, ille de kısıtlama kodları bulunan yeni ehliyet istiyorlar. Ama bu da standart değil! Farklı şehirlerde farklı uygulamalar okuyoruz...

Üst Alt