Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Oturduğumuz sitede engelli otomobil park yeri talep edebilir miyim?

alpego

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba %90 engelli raporum var
Yürüme işitme ve kanser hastasıyım
Eşimin üzerine bir aracımız var
Aynı aracı bende kullanıyorum oturduğum site 110 dairelik 80 araçlık kapalı otopark mevcut
Herkese otopark yetmiyor
Lakin sitede hiç engelli yeri yok
Engelli otoparkı olması için ne yapmam gerekir ve engelli otoparkı olursa
araç benim üstüme kayıtlı değil bende faydalanabilirmiyim
Teşekkür ederim

Muhterem kardeşim. Benim bildiğim kadarı ile otoparkın kapasitesi her daireye bir araç ayrılacak şekilde yeterli değil ise bu takdirde yönetim planında otoparkın ne şekilde kullanılacağı açıkça yer almalıdır. Mesela daireler dönüşümlü olarak otoparktan yararlanabilirler veya bir kısmı kışın bir kısmı ise yazın faydalanabilirler, ya da otoparkta boş yer varsa gelen park edecek yoksa dışarı koyacak vs vs gibi. Buna sakinler oturup kendileri karar verecekler. Ancak her halükarda her 20 araçlık park alanı için bir adet sakatlara mahsus park alanı ayrılmak zorunda. Bu yeni yönetmeliğe göre mecburiyet, yani apartmanın/sitenin keyfine bırakılmış bir şey değil. Hem de bu alan asansöre veya kapıya an yakın yerde olmalı. Sizde 80 araçlık yer varsa en azından 4 tane sakatlara mahsus park yeri ayrılmalı.

Ve benim bildiğim kadarı ile bu alandan faydalanmak elbette senin de hakkın.

İnternette otopark yönetmeliği mevzuatını bulup okuyun lütfen.

Ben bakınmadım aramadım, kendi bilgilerime göre yazdım çünkü daha önce okumuş idim.

Bizim sitede de benzer problem var. 30 daireye sadece 12-13 araçlık park alanı var. Bizde boş yer bulan park ediyor, boş yer yok ise dışarı park ediyor. 20’den az park alanı olduğu için sakatlara mahsus bir park alanı isteyemiyorum. Ben de boş bulursam koyuyorum.

Selametle

bazı sitelrde kapalı otopark her daire ye değil
bazı dairelere özzel olabilir ve ilgili dairenin numarası yazxan yere parkedebilirsiniz
açık otoparkta ise ilk gelen kapar mantıgı oldugu için bir kural yotur

site yönetimiz ile görüşürseniz eminim zorunda olmasa bile bu konuyu dikkate alacaklardır

Böyle bir şey çok mümkün değil, Herkese otopark yetmediği için size özel engelli otoparkı olmaz. Engelli otoparkları sadece kamu kurum ve kuruluşlarında zorunludur.
Sitede zaten herkese yeryok 1 yeri de engelli otoparkı olarak siz gasp ederseniz sizin araç orada olmadığında bir başkası kullanmak ister o zaman o araç para cezası alır.

@alpego,
Kardeşim sen benim yazdığıma göre hareket et. Sivil veya resmi fark etmez 20 araçlık yer için bir tane de sakatlar için park yeri ayrılmak zorunda. Siteler de yönetmeliklere uymak zorunda, bu yönetmelik sadece resmi kurumlara yönelik değil. Sivilleri de bağlıyor.

Otopark yönetmeliğine göre en az 4 adet engelli otoparkı ayrılmak zorunda. Apartman içinde ise sizin konunuz Kat Mülkiyeti Kanununa tabidir. Sizin yapmanız gereken yönetime bunu yazılı olarak talep etmeniz gerekmekte ve en geç 3 ay içinde yönetim toplanıp bunu karara bağlamak zorundadır. Diyelim ki yönetim sizin dilediğiniz gibi karara bağlamadı sizin yapmanız gereken belediye başkanlığı imar müdürlüğü/ zabıta veya fen işlerine durumunuzu bildiren bir dilekçe ile başvuru yapmanız gerekmektedir. Çünkü gerekli otopark alanının ayrılmaması mevzuata projeye aykırılık oluşturur. Ayrıca bu yönetmeliğin uygulanmasından da belediye sorumludur.

@İbrahimt5, Apartmanda yeterli alan veya her daireye tahsisli yer olmaldığı için 1 alanı Engelli Otoparkı yapmak demek o alana sadece engelli aracı girebilir demektir. Sizin aracınız orada olmadığında başka bir araç orayı kesinlikle kullanamaz. kullanım durumunda para cezası kesilir.

@cmlslmn, Hocam sizin belirttiğiniz durum her daireye yeterli sayıda otopark varsa fazladan engelli park alanı yapılır. Her daireye yeterli otopark yoksa ne olacak ? Engelli otoparkına normal araç park edemez ceza kesilir. Bu park alanları kullanılmadığında boş mu kalacak ?

@Polmiks, iyi de kanunda kamu özel farketmez diyor sonuçta engelliye bir hak yok mu

Benim tek cekincem araç benim üstüme değil tabii bazıları anlamıyor ısrarla engelli benim araç değil diyorum
Yok illa sizin ustunuze olacak diyorlar
Yinede teşekkürler

@alpego, Site de her daireye özel otopar tahsis edilemiyorsa o iş uygulamada olamaz. Sen düşün şimdi engelli değilsin. Herkese yer yok hatta bazı araçlar açıkta kalıyor.
2 tane otoparkı da engelli yaptılar engelli harici boş bile olsa orası kullanılırsa para cezası var. Sence bu mantıklı mı ? Özel de o iş yürümez sadece Özel Hastane tarzı yerlerde veya AVM de olabilir. SİTE için de yeterli park alanı yok ise mümkün değil pek olmaz.

Site yönetimi tabi istisna uygular burası sizin olsun diyebilir ama genel anlamda yeterli park alanı dahi olmayan özel site de engelli park alanı uygulamada mümkün değil.
Size faarklı bir soru;

Araç Engelli Ruhsatlı mı ve Engelli Park kartınız var mı ? Senin araç engelli Ruhsatlı ve Park kartı yoksa sende engelli park alanı kullanamazsın para cezası kesilir.

Son düzenleme:
Üst Alt