ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ'nde
Ben kas hastasıyım. Otomatik vitesli aracı çok rahat kullanabilirken manuel vitesli aracı kullanamıyorum. Bu maddelere göre Sağlık Raporunda “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” ibaresinin yer almasıyla birlikte aşağıda yer alan sürücü kodlarıyla birlikte ötv indirimli araç alınabilir mi?
Bunların haricinde debriyaj ile ilgili aşağıdaki sürücü kodlarına da gerek var mıdır?
Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, (Ek ibare:RG-10/8/2019-30858) fren ve gaz pedallarında özel tertibat yaptırılmasını gerektirir başkaca engelinin olmaması kaydıyla, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.(Mülga paragraf:RG-10/8/2019-30858)
Engellilik derecesi %90'ın altında olanlarda, aranan şartları haiz olmak koşuluyla belli bir engellilik derecesine sahip olunması şartı aranmaz.
Denilmektedir.Öte yandan engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olmalıdır. Örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmaz.
(Ek paragraf:RG-10/8/2019-30858) Bu uygulamadan yararlanılabilmesi için engellilik durumunun, engellilik sağlık kurulu raporu ile tevsik edilmesi gerekir.
(Ek paragraf:RG-10/8/2019-30858)(29) 20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.
Ben kas hastasıyım. Otomatik vitesli aracı çok rahat kullanabilirken manuel vitesli aracı kullanamıyorum. Bu maddelere göre Sağlık Raporunda “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” ibaresinin yer almasıyla birlikte aşağıda yer alan sürücü kodlarıyla birlikte ötv indirimli araç alınabilir mi?
10.02 Otomatik vites |
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir |
102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz |
103. Sağlık raporu yenileme süreleri |
Bunların haricinde debriyaj ile ilgili aşağıdaki sürücü kodlarına da gerek var mıdır?
15. Modifiye edilmiş debriyaj |
15.01 Uyarlanmış debriyaj pedalı |
15.02 Manuel debriyaj |
15.03 Otomatik debriyaj |
15.04 Debriyaj pedalının çalışmasını ya da aktivasyonunun durmasını önlemeye yönelik tedbir |