Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

'Otomatik vites araç kullanır' raporum var, ama ÖTV indiriminden yararlanamıyorum..?

mahmutbaga

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
ben h sınıfı ehliyetim ve otomatik vitesli araç kullanabilir raporum var buna rağmen ötv indiriminden yararlanamadım. işlem yapan memur ötvden yararlanamazsın dedi. doktorun verdiği rapora göre almam gerekiyor fakat memur onay vermiyor. h sınıfı ehliyet ve doktor raporu yeterli değil midir yada memurun görüşü mü önemlidir. bilgisi olan varsa paylaşabilir mi

başka bi rahatsızlığın varmıdır göz felan

otomatik vitesli araç alabilir doktor görüşü mü maliye memurunun görüşü mü önemli

benim otomatik vitesli araç kullanabilir raporum ve h sınıfı ehliyetim mevcut raporun derecesi 50. araç alırken maliyedeki memur doktorun bana verdiği rapora rağmen ötvden yararlanamazsın dedi. ötvden yararlanmam için doktorun görüşü mü önemli yoksa maliyedeki memurun görüşü mü? doktorun bana verdiği rapora dayanarak vergi memurunun işlem yapması gerekmiyor mu yoksa devlet memurunun kendini doktor yerine koyup bana raporu yeniden mi verecek bu durumu izah edebilir misiniz? benim gibi otomatik vitesl araç kullanabilir raporu ve h sınıfı ehliyeti olup ötv istinasından yararlanmayan birileri var mı? bu forumda

başka bir rahatsızlığım yok ortopediden aldığım rapor sadece yüzde 50

ben daha başvrmadım yakında başvurucam benım sol ayak femur + gözdede görme oranı 10/4 solda sağ tam bakalım bana verirlermi bilenleri görüşlerini yazsın arkadaşlar

bende numuneden rapor aldım 2-3 ay önce..H sınıfı ehliyeti almak için.. raporumda yukardaki arkadaşın yazdığı gibi "otomatik vites araba kullanabilir.H sınıfı ehliyet alabilir" diye ibare var..oranıda % 47 .. ben daha araba alma işine girişmedim ancak bu raporla ben ötv den faydalanacağımı umuyordum..taki bu arkadaşın bu konuyu açtığını göre kadar.. ben daha memurlar ile haşır neşir olmadım..ama ya bana da öle derlerse ? bu yüzden bunla ilgili bilgisi olan arkadaşlar bildiklerini paylaşırsa sevinirim...

golden_heart;

alan çok kişi var ama nasıl alınıor onu çözemedim daha

işte buraya bilgilerini paylaşsalar da bizde bi yol çizsek çok güzel olacak..

alan kim varsa bilgi verebilir mi burada çünkü memur ikna olmuyor. sağ ve sol ayakta parmak ankülozları var ama memur yeterli görmüyor durumu. memurun böyle bir yetkisi var mı

Otomatik vitesli aracı ötv istisnası ile alabilmek için raporunuzda sol alt ekstremitede kısıtlılık olduğuna dair tanı olmalı. Raporunuzu şu siteye ekleyip (imgur: the simple image sharer) oradaki kodu (BBCode [message boards & forums]) mesaj olarak buraya yazarsaz daha iy yorum yapabiliri.

2011 yılı ekim ayında belirtilmiş olduğu gibi sol alt ekstemite kısıtlılığı ( polio sekeli ) H sınıfı ehliyet ve ehliyette otomatik vites araç kullanır ibraresi mevcut ( sağlık raporunda otomatik vites ve tertibatlı yazılmasına rağmen salt otomatik vites araç aldım )

Aşağıdaki mevzuatta kimlerin ÖTV den yararlanabileceği yazıyor.

::Mevzuat Display::

3. Uygulama Esasları:
Yukarıda belirtilen hükümlere göre, ÖTV Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinde sayılan araçların, malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulamasında aşağıdaki şekilde işlem yapılacaktır.
a) Sakatlık Dereceleri
Sakatlık derecesi % 90'ın üzerinde olanlar için başka bir şart aranmaksızın, altında olanlar için ise "H" sınıfı sürücü belgesini haiz olunması ve araçta sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibatyaptırılması şartıyla istisna uygulanacaktır. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanlarda, bu şartları haiz olmak koşuluyla sakatlık derecesinin önemi bulunmamaktadır.
b) Hareket Ettirici Tertibatın Kapsamı
Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (b) alt bendi uygulamasında, hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olması da yasal bir zorunluluktur. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların gaz, fren, debriyaj pedalları ile vites kolunda sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek olan araçların ilk iktisabında söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.
c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması
Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.
Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçlarıilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

İsmail raporun nizami kardeşim sıkıntı yok eğer işi yokuşa sürerse maliye memurlarının işgüzarlığı buda maliye bakanlığının baskısından kaynaklı oluyor genelde...

inşallah bakalım..allah tan doktorlar düzgünce herşeyi belirtti raporda..yoksa bir kelimeye bile takıyolar kafayı..

Arkadaşlar maliye memurlarının baktığı yer şudur. Sol alt extrimite. Otomatik vites araç kullanır raporu alan arkadaşlar raporun teşhis kısmında sol alt extirimite ifadesi yoksa ya da sağ ile artı bir sıkıntı yazıyorsa memurlar onay vermez. İsmail arkadaşın raporunda sıkıntı yok onay alır. Ancak mahmut baga arkadaş sağ ayak tada sıkıntı olduğunu belirtmiş. Mahmut beyin alacağı raporda özel donanımlı araç kullanır ibaresi gerekirdi.

raporu alan arkadaşlar raporun teşhis kısmında sol alt extirimite ifadesi yazmışssınız o değilde . h sınıfı ehliyet alabilir otomatik vites araç yazarsa olabilirmi sol ayağında engel varsa ?_

H sınıfı ehliyet sahibi herkes ötv den yararlanır. Yararlanamayacaksa ehliyet ne diye verilir. Devlet engelliye el ayak oyunu yapmaz. Burası sosyal hukuk devletidir. Rahat olun 10 yıl zorunluluğu, yeniden 5 yıla iniyor...

bond007 ; ben benimkine özellikle otomatik vites araç kullanır ibaresi eklettim..oluyor yani..benimde sol ayağımda bacağımda sorun..zaten bu konunun geçmişinde raporumu paylaştım incele bence..

teşekkürler

birşey daha sorucam dıkkatımı cektı RAPORDA KAS ISKELET SISTEMınde sol alt exsterem ..... bişiler yazıo . Farzetki doktor ortopedik veya fizik karşısına yazarsa bi sorun cıkarsa

yada h sınıfı ehliyet oldugu icin senın paylasmıs oldugun fotograftakı gibimi rapor / benım rapor farklı heyet raporu gibide

bond007; benimkide heyet raporu zaten.. arkadaşların dediğine göre sol alt ekstremite yazdımı oluyomuş.. ortopedi fizik farketmez sanırım.bence sen de koy raporunu buraya

golden_heart;

ben daha cıkarmadım raporu yakında giricem heyete

kas iskelet sistemı değerlendırılmedı yazıp . Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon a yazılırsa bi sorun cıkarmı acaba eskı raporumda oylede

fotografımı yukleyemıyorum

Hangi branşın yazdığı önemli eğil. Önemli olan heyt raporu olması ve doğru ibare bulunması

RaQK65m.jpg

arkadaşlar bu benim raporum bununla birlikte h sınıfı ehliyetim var fakat ötv indirimden yararlanamadım. devlet memuru bunu onaylamadı ben sorduğumda her h sınıfı ehliyeti olan ötvden yararlanır diye birşey yok. o zman bana neden h sınıfı verildi neden otomatik vites yazıldı. bir sene boyunca tam 3 defa maliyede ilgili memura ben bu şekilde yararlanırmıyım diye sorduğumda hiçbir sıkıntı çekmeden alırsın dediler araç alırken bu sefer yararlanamazsın dediler. uğraşım herşey boşa gitti. yani söyleyeceğim her h sınıfı ötvden yararlanır diye birşey yokmuş. ve uzman ortopedi doktorunun yazdığı rapor önemsizmiş. devlet memurunun yaptığı yorum önemliymiş. son söyleyeceğim benim bu ötvden yararlanmam için bu raporda teşhis kısmında ne yazması lazım şu anda sağ ve sol parmaklar amputasyon yazıyor bunu nasıl düzenlersem yararlanabilirim.

Kardeş bunda anlamayacak bir şey yok. Donanımsız sadece otomatik vitesli araçları "sadece" sol alt extrimitede sıkıntısı olanlar alır. Senin bu engellerin ile alacağın rapor şu şekilde olmalıydı: Özel donanımlı araç kullanır h sınıfı ehliyet alır. Doktorlar mevzuat kısmını pek bilmedikleri için sana yanlış rapor yazmışlar. Kısacası donanımsız sadece otomatik vites aracı ÖTV indirimi ile alamazsın.

Donanımsız sadece otomatik vitesli araçları "sadece" sol alt extrimitede sıkıntısı olanlar alır. demişssiniz . benım başka engellerimde var bendede öyle bi sorun cıkarmı acaba yaa göz yada gohusde

vergi indirimin varmı? özrün nerede? bende senin gibi yararlanamıyom benim özrüm sol kolumda olduğu için vergi dairesi sal kola ötv yok diyo yalnız sağ kol sağ bacak ve sol bacak diyo

semaver28_;

benım sol ayak platın / sol goz gorme oranı 4/10 sağ 10/10 kazada dalak alındı acaba sorun cıkarmı 15 gun sonra felan raporumu alırım heyete salı gunu gırdım

Bir arkadaşım der ki; artık engelli araçlarını 1.sınıf akraba kullanabiliyormuş doğrumudur bu..? (Babasının kullandığını yeni yasa çıktığını söyledi). % 90 raporu olmayan araçları.

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ/12
Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması
Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.
Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

Üst Alt