Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Omurilik zedelenmeside ameliyat sonrası için tavsiyeleriniz..?

Dunyaboard

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Slm arkadaşlar,

Ben Erzurumdan Mustafa. Benim ablam (26 yaşında) yaklaşık 3 hafta önce 4 kattan düştü. Hastaneye kaldırıldı 2 ameliyat oldu birincisinde önden girdiler ve iç kanamanın durduğunu gördükten sonra kapattılar. Bir hafta sonra ikinci ameliyatı oldu ve gereken platinler takıldı omurgaya ve tam kesi olmadığı söylendi fakat ağır zedelnme var omurilikte. (T10 T11)
Hastanede 2 hafta sonunda korse ile oturmaya başladı tekerlekli sandalyede rahatlıkla gezebiliyor. fakat ayaklarında üşüme, istemsiz hareketler, ve bölge bölge hisler oluyor. Ayrıca kasıklarını hissetmiyordu fakat şimdi hissedebiliyor... Düştüğü andan itibaren tüm bu olanlar 26 gündür oluyor ve bizi yarın taburcu ediyorlar. Biz evde belli bir süre bekledikten sonra Gataya fizik tedavi için gidecez?(fakat ben yürüyeceğine bir türlü inanamıyorum doktorda zaten zor dedi!!!)

Bu durumda olan bir hasta için sizlere sorularım olacak?

1) Tens Aleti almayı düşünüyorum fizik tedaviye gitmeden uygun olur mu yoksa fizik tedavi bittikten sonra mı kullansak?

2) Hasta oturabiliyor . Gündüz oturarak geçirse gece yatakta olunca yinede Şişme yatağa ihtiyaç olur mu?

3) Bunun dışında benim bilmediğim sizin önereceğiniz neler var?

Şimdiden cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Allahım hepimize acil şifa ve sabır versin!!!!!!

öncelikle geçmiş olsun.
bende 7 sene önce yaşadım o günleri.eğerki gata rehabilitasyona gelecekseniz hiç tedirgin olmayın.benimde t12 de kırık.orası bana oturmayı,yüzmeyi,sandalyeden yatağa geçmeyi,arabaya binmeyi,açıkcası günlük olan herşeyi öğretti.Allahın izniyle inşallah ablanız iyileşir.umarım gerek kalmaz ama tekerlekli sandalyesini en iyisini alın olurmu onun oturmada cok farkı oluyo.istemsiz hareketler dedinizya spasite başlayabilir.ondan yanada tedirgin olmayın.stres onu tetikler çünkü.şişme yatakda önemli bası yarası için.gündüzleride fazla oturmasın onun için bana doktorum bolca havuç ve elma yememi söylemişti.selam söyleyin ablanıza.ALLAHA EMANET OLUN......

çok geçmiş olsun.sizinde başınıza talihsiz bir olay gelmiş.istemsiz hareketlerin başlaması çok normal.bizdede hala mevcut.tam kesinin oluşmamasıda ilerde size avantaj olarak geri dönebilir.ankara tsk rehabilitasyon merkezinde bende yattım.her yönüyle dört dörtlük bir yer.ilk 2 yıl fizik tedavi çok önemli.sinirlerde geri dönüşler olabilir.tens aleti için hemen acele etmeyin.önce fizik tedavisini bi alsın.fizyo terapistinizden iyice bi öğrenin.hangi kaslara,hangi bölgelere,ne kadar süre ile...vb şeyleri iyice öğrenmeniz lazım.havalı yatak almanız şart.hastanızda dekübüt yani yatak yarası-bası yarası oluşmaması için.yatarken 2 saatte bir pozisyon değiştirin.devamlı aynı şekilde yatmasın.gündüzde oturduğu zaman yinede ara sıra kalçasını havaya kaldırarak kan dolaşımını sağlasın.gece oluncaya kadarda oturmasın.tekerlekli sandalyesi içinde havalı minder alın....
idrar yolu enfeksiyonu içinde çok dikkatli olun.aklınıza takılan birşey olursa sorabilirsiniz.elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırız...

mrb

Çok geçmiş olsun . omurilik zedelenmesinden sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon çok önemli .
Havalı yatakta aynı şekilde yatak yarası açılmaması için

Tekerlekli sandalyede otururken yatak yarası riskini sıfıra indirmek için mutlaka minder kullansın: http://www.engelliler.biz/forum/eng...deri-onerisi-roho-contour-select-cushion.html

Ben yatarken şişme yatak kullanmamıştım. Ama çok sık yan dönüyordum, çarşafda buruşukluk olmamasına çok çok özen gösteriyordum ve sürekli kızarklık var mı diye kontrol ediyordum. Halen de özel bi yatak kullanmıyorum... Ama bir çok arkadaşım da o havalı yataksız yatamıyor... Buna deneyimleyerek karar vereceksiniz...
Bol su içip protein yönünden iyi beslenmeyi ihmal etmesin.

Fizik tedaviye başlamadan bir şeyler almanıza gerek yok. GATA'ya gidin, orada gerekli bilgilendirmey, yapacaklardır. Siz o zamana kadar pasif egzersizleri (eklemleri zorlamadan açıp-kapatmak) yapın yeterli. Ve, kendi başına her ne yapabiliyorsa, onları mutlaka kendisi yapmalı. Bir de kol kaslarını güçlendirmek için dambılla çalışsın...

Büyük-küçük tuvaletini yapabiliyor mu? Sabit sonda mı kullanıyor yoksa TAK mı yapıyor?

Büyük-küçük tuvaletini yapıyor tabi hissetmiyor. Sabit sonda takılı ama tak geçicez.

Ayrıca kasıklarını hissetmiyordu şimdi hissedebiliyor. Bacaklarında üşüme olduğunu

hissediyor... Bunlar şu anda olanlar işte ben egsersizlerini yapıyorum ayrıca gatayı

halletik işte oraya gitmeyi bekliyoruz.

Fizik tedavi uzmanlarının söylediği birşey var. Kaslar sürekli sert olmalı ben ablamın fiziğini yaptığım için biliyorum başlarda kaslar özellikle ayak bilekleri çok rahatlıkla oynatıyordum fakat şimdi çok sert olduğunu görüyorum acaba bu normal mi?

Kaslar sert olmalı derken neyi kastettiler bilmiyorum.
Ben fizik tedavi ile ilgili olarak hep şöyle düşünmüşümdür: Sağlıklı bir bedene sahip kişi eklemelerini ne kadar açabiliyorsa, kasları ne kadar gerdirebiliyorsa, felç olan kişiye yapılan pasif egzersizlerde de aynı oran tutturulmalı.Bazen bir gıdım daha fazla gerdirmek gerekebilir, ama o da çok çok çok narin bir şekilde olmalı...

Kaslar şöyle sert mesela ayak bileklerini başlangıçta ben elimle itiyordum. Şu anda yapınca başlarda yaptığımdan daha sert olduğunu görüyorum ayrıca ayaklarını iki üç kere ileri geri yapınca ayakları sürekli kendi kendine atmaya başlıyor... Birde ben şöyle düşünüyorum bu kadar zamanda hissetmediyse artık fizik tedavi ile ger geleceğini hiç düşünemiyorum. Çünkü ablamla yanı şekilde bir kız geldi hastaneye kontrole gelmiş 1, 5 yıl önce düşmüş başlarda ablamdan daha kötü olduğunu söylüyordu .Ben bununla konuştuğumda ameliyattan 3 gün sonra ayaklarını hissettiğini söyledi başta hissetmiyormuş .Birde sitede aynı şekilde olup düzelen görmedim hapsi sakat kalmış bu beni mahvediyor...

bnde 3 kere spina bifida intrasakral meningosel ameliyatı oldum.ne demek olduğunu gayet iyi biliyorum.bnde oturma simidini şiddetle tavsiye ediyorum çünkü bnde kullandım.şişme yatağıda tavsiye ediyorum.ancak kesinlikle sırt üstü yatmaması gerekir.çoğunlukla yüz üstü yatsın.tensleride bnce almayın onların belli ölçüleri var.çok aşırı oldumu kaslarda daha çok problem meydana gelebilir.bir uzmanın gözetiminde yapılması daha uygun olur.ÖZELLİKLE FİZİK TEDAVİYİ ŞİİDDETLE TAVSİYE EDİYORUM.ablanızın kasları için büyük ihtimalle elektroterapiyle beraber enfraruj ve ultrason uygulayacaklardır.yattığı sürede mümkün olduğunca hareket yaptırın.yürümeye başladığı zaman yüzme konusu çok önemli bol bol yüzmesini tavsiye ediyorum.acil şifalar dilerim!!!

Ablamı yukarda bahsetmiştim yaklaşık 2 ay oldu herşey olalı işte iç yaralar iyileşmeliki Ankara tsk ya gidelim... Şimdi sorum şu ablam son 2 gündür diz kapağının altına vurunca ayağı atıyor... Birde ayağına iğne batırıyoruz ayaklarını çekiyor hareket ettiriyor fakat istemeden yapıyor...Sizce bunlar olumlu gelişmelermi düşüncenizi almak istiyorum bu arada habersiz olunca iğne batırınca acıdığını söylüyor... Birde gecen gün abimlerle birlikte ayağı kaldırdık fakat ayaklarını doğal olarak hissetmiyorda sadece görmediği halde dizlerinin kırıldığını bize haber veriyor sorduğumda dizlerimin büküldüğünü hissediyorum diyordu....Yorumlarınızı bekliyorum .......

Üst Alt