Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Öğretmenim. 2004 girişliyim. %44 ile vergi indirimim var. Emeklilik şartlarım..?

mbaran

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
Merhaba Bülent Bey,
Ben öğretmenim ve vergi indirimim %44 kabul edilmiş. Sonucun elime ulaşmasını bekliyorum. ilk işe giriş tariim 14.09.2004'tür. Sormak istediğim vergi indirim emeklilikte geçerli olur mu? Raporum süresizdir. Emeklilikte raporum geçerli olur mu? Emeklilik durumum ne olur. Teşekkürler.

657 sayılı DMK ya tabi olanlar vergin indirim hakkı olmadan emekli olabilir. Hocam siz 5510 sayılı kanundan önce engelli kadrosunda göreve başlamış iseniz 14.09.2004+15 : 14.09.2019 tarihinde emekli olmayı hak edersiniz.
Ama ilk işe başlamada normal statüde başlayıp sonra engelli olmuş iseniz işler değişir.

İlker Bey,
Cevabınız için teşekkür ederim. Ancak engelli olarak başlamaktan kastınız nedir açabilir misiniz? Sadece atamam yapıldığında başvuru ekranında engel durumuna "var" diye işaretlemiştim. Başka bir bilgim yok.

Son düzenleme:
hocam işe girş raporunda yurdun hertarafında görev yaapabilr mi vey engelli statü de görev yapabilri mi yazıyordu.

5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine göre, ilk kez memur olmadan önce alınmış % 40 ve üzeri raporunu varsa, daha doğrusu, ilk memur olduğunuz tarihten önce % 40 ve üzeri raporunuz olduuğunu bgün ıspatlayabiliyorsanız, 5400 gün hizmet süresi ile erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz.

Eğer bu mümkün değilse, o zaman tabi olacağınız düzenleme yine geçici 4. maddenin devam fıkrasıdır:

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
hizmet süresi ile...​

Bülent Bey,
Ankara'ya komisyona çağırıldım. Raporumu gönderdim. O zaman raporumda ortopedik engelli olduğum yazılıydı. Yüzdelik yoktu.

Bu çok tereddütlü bir durum. Yasa açıkça raporda oran arıyor. Ama sakatlığınız doğuştansa, bunun üzerinden konu zorlanabilir. "Bugün % 40 alıyorum, sakatlığım doüuştan, % 40 da doğuştan" denebilir...

Evet işte, bu mantıkla başvurup şansınızı zorlayın.

Çok teşekkürler Bülent Bey, iyi ki varsınız.

Kısmet Hanım Merhaba,
Bu konuyu ben de merak ettim. Vergi indirimi ile emeklilik talebinde bulunulduğu zaman tekrar muayene olmak gerekiyor mu? Örneğin emekli sandığına bağlı çalışıyorum. 3. Dereceden vergi indiriminden yararlanıyorum. Sakatlığım polio ve sürekli tekrar muayene gerektirir mi? Teşekkürler.

mbaran, emeklilikte vergi indirimiyle alakanız yok memur olduğunuz için,
yukarıdaki yazanlara göre kurum sakatlığının doğuştan olduğu için ikna olursa yeniden rapor almazsın.
ama kabul etmezse bu durumda emekli olurken kurum sevkiyle yeniden rapor almanız şart olur.

Arkadaşlar ben Meb te öğretmen olarak çalışıyorum. Bilgi edilmeden başvurdum. Atama yapılırken engelli kadrosundan değil de normal kadrodan atanmışım. 14.09.2004 te göreve başladım. % 44 raporunu yeni aldım. Erken emeklilik şartlarım nedir. Şimdiden teşekkürler.

sayılı yasanın geçici 4. maddesine göre, ilk kez memur olmadan önce alınmış % 40 ve üzeri raporunu varsa, daha doğrusu, ilk memur olduğunuz tarihten önce % 40 ve üzeri raporunuz olduuğunu bgün ıspatlayabiliyorsanız, 5400 gün hizmet süresi ile erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz.

Eğer bu mümkün değilse, o zaman tabi olacağınız düzenleme yine geçici 4. maddenin devam fıkrasıdır:

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
hizmet süresi ile...
bülent bey yukarda açıklamış size

sayın Mbaran hocam,sizde benim gibisiniz...bende işe normal öğretmen atandım fakat sonradan kalp ve böbrek rahatsızlığından dolayı yüzde 43 rapor aldım geçen yıl..işe giriş tarihinizden 18 yıl sonra emekli olmayı hakediyorsunuz yani 2022 de..ben 97 de başladığım için 2015 kasımda..
emekliliği hakettiğiniz tarihde eğer engellilik yönetmeliğini değiştirmezlerse elinizdeki raporla emekli olursunuz..eğer yönetmelik değişirse o zamanki şartlara göre hastaneye gönderilip değerlendirilirsiniz.

Sayın Erdincince Hocam çok teşekkürler. Engellilik yönetmeliğinden kastınız 5510 sayılı yasa mı?

O yönetmelik ayrı ,engellilik yönetmeliği ayrı :) siz bence meslekte 18.yiliniza yaklastiginizda tekrardan sorun

Üst Alt