Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ödediğim MTV'leri geri alabilir miyim?

tg04

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,
Be yıllardır bu vergiyi ödüyorum. Muaf olduğumu bilmiyordum. Ben şimdiye kadar bu ödediğim vergileri geri alabiliyor muyum acaba ?

Eğer aracınızı vergiden düşürdüyseniz
Raporunuzu
Kimlik fotokopinizi
Varsa ödemelerinizin makbuzlarını
İade dilekçenize ekleyerek vergi dairesine verin

MTV muafiyeti şartları içinde aşağıdaki gibi bir ibare var. Bu tam olarak ne anlama gelmektedir acaba ?

"Motorlu Araç Tescil Belgesi"nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği

İyide araçları hep sattım ki. Anladığım kadarıyla sadece elimdeki son araç için bunu yapabileceğim. Şimdiye kadar kullanıp sattıklarımın vergisi gitti

merhebalar benim 1996 model arabam var ben%44 engelliyim sol extremiteden engelliyim maddi durumum el vermediği için engelli ye özel araç alamadım şimdiki araçım engelli aracı değil buna rağmen ben aracın vergisinden muaf olabilirmiyim vergi dairesine baş vurursam

Araç engelli statüsünde tescil edildiği tarih itibarı ile MTV'den istisna olur. Bu tescil yapılmamışsa, geçmişe ait MTV'lerin geri alınması vs. söz konusu olamaz.

Cemal, araban engelli statüsünde değilse, MTV istisnasından yararlanamazsın

Motorlu Taşıtlar Vergisi muafiyeti için nereye nasıl başvurmam gerek?

Merhabalar,
Ben İstanbul bahçelievlerde oturuyorum. Aracımı motorlu taşıtlar vergisinden çıkarmak için evraklarımı nereye götürmeliyim acaba.

Motorlu taşıtlar vergisinden çıkarmak ne demek oluyor ?

ÖTV muafiyeti ile araç almışsanız bu aracın yıllık vergisi olan MTV yide ödemezsinz. bunun için bağlı bulunduğunuz nakil vasıtaları vergi dairesine gidip MTV muafiyetini sağlamanız gerekyor ( ben 2 yıl önce öyle yapmıştım. şuan kanun nedir bilmiyorum :( )

Muafiyetten yararlanmak için ötv siz araç almış olmanıza gerek yok. Kanun da böyle bir şey yok. Kanun engelli raporun varsa aracında üzerine ise motorlu taşıtlar ödemezsin diyor. Bende bundan faydalanmak istiyorum. Bunca sene boşuna vergi ödemişim. Bağlı bulunduğum nakil vasıtaları vergi dairesi hangisi nasıl bulunur. Aslında sorum bu.

kardeş gelirler idaresine yani eski adı ile maliyeye baş vur.ben öyle yaptım ve hal ettim.ödedigin vergiler içinde dilekçe yaz ve sana faizi ile geri öderler.bende de almışlardı ben geri aldım hemde faizi ile verdiler.faizi istemedim ama almak zorundaymşım aldım faizi başkasına verdim

Ben kanunun bu kısmından faydalanacağım.

Ancak, anılan Kanun hükmünün malul ve engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından; sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması gerekmektedir.

Hatta geriye dönükte isteyeceğim.

Taksiciye sor MTV nerde ödüyorsa sizi oraya yönlendirir. Ankara olsa tarif edeceğim yerini ama İstanbulu bilmem. Taksici yada dolmuşcunun tarif ettiği eyrde Vergi dairesine gidecek işlemlerin muafiyetini yapacaksınız.

Peki işte nereye başvuracağımı bilmiyorum. Bir de nasıl bir dilekçe yazacağım. Varsa örnek sende gönderir misin.

kardeş gelirler idaresine yani eski adı ile maliyeye baş vur.ben öyle yaptım ve hal ettim.ödedigin vergiler içinde dilekçe yaz ve sana faizi ile geri öderler.bende de almışlardı ben geri aldım hemde faizi ile verdiler.faizi istemedim ama almak zorundaymşım aldım faizi başkasına verdim

Bir sorum daha olacak. Benim 2 aracım var. İkisi de otomatik. Ben ikisini de vergiden düşürebiliyor muyum acaba. Kanunda adet ile ilgili bir kısımda bulamadım. Kanun aşağıdaki linkte mevcut.

http://www.engelliler.biz/forum/oze...lu-tasitlar-vergisi-istisnasi-uygulamasi.html

nereye baş vuracagını söyledim.dilekçe ise çok basit.ödedigin makbuzlar ile baş vurunu yap ve paranı iste.ben 2 yıl önce aldım.dilekçe yazma örnegini de biraz da kendin yaz bence.

Az önce nakil vasıtaları çağrı merkezi ile görüştüm. Bu konular için merkeze başvuru yapılmalıymış. O da Ümraniye dey miş.

Motorlu Taşıtlar Vergisini Geri Aldım

Merhabalar, sabit konulardan MTV istisnasını okuduktan sonra arabamın ödediğim vergilerini geri almaya karar verdim ve aldım. Bu arada ehliyetim H değil. 2004 tarihinde almış olduğum üzerinde polio sekeli yazan sürekli raporum ile Ümraniye nakil vasıtalarına gittim. Sicilden sıra numarası aldım. Sıra bana gelince de plakamı kayıt ettirdim. Sonra üst kata çıktım. Orada da bir dilekçe doldurup teslim ettim.
Önce dekontları istediler. Ben kaybettim dedim. Nasıl olsa sisteminizde ödendiği gözükenleri istiyorum dekonta gerek var mı dedim. Sayıştay'a gidiyor gerekli dediler. Ama seni bir daha uğraştırmayalım ver işini yapalım dediler. İşlemi yaptılar ve 1 ay içinde ödenir dediler.
Ama 1 haftada verdiğim hesaba yatırdılar.

Yanınızda götürmeniz gereken belgeler ;

1 - Nüfus Kağıdı fotokopisi 3 adet
2 - Ruhsat fotokopisi 2 adet
3 - Aracın uygunluk belgesi. Ben otomatik vites istisnasından faydalandığım için aracın otomatik olduğunu ispatlamak için bu belgeyi
verdim. Çünkü ruhsatta otomatik yazmıyordu. İngilizce kısaltmasını yazmışlardı ve kabul etmediler.
4 - Oradan veya internetten alabileceğiniz bir form dolduruluyor. 2 adet.

motorlu taşıtlar vergisi Madde 4-
c) (5035 sayılı Kanunun 22’nci maddesiyle değişen bent. Geçerlilik: 01.01.2004, Yürürlük: 02.01.2004) (6462 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen ibare. Yürürlük; 03.05.2013) Engellilik oranı (3) % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar.(2)

sayın arkadaşım yukarıda yazmış olduğunuz bilgilerde çelişkiler var

1 ) ehliyetim h değil
2 ) otomatik vites istisnasından faydalandım

arkadaşım bu iki özellik bir arada yürümez ayrıca birinci özellik olmadan ikinci özelliği alamayacağın için geriye dönük mtv iadesi almanda kanunen mümkün değil . sanırım yazım yanlışı yapmış olabilirsin lakin sizin yazınızı okuyan kişiler yanlış bilgilenebilirler

saygılar

tg04
evet yazdığınızı tam olarak bende anlayamadım , H sınıfı ehliyetin yoksa nasıl mtv istisnasından faydalanıyorsun, rapor oranın % 90 üzerimi,

Arkadaşlar sizler bence bir şeyleri kaçırıyorsunuz. Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununu bir daha okuyunuz. Hiçbir yerinde
ehliyet sınıfı şartı yok. Hatta engelli oranı şartı da yok. Tek bakılan engelli misin ve aracın engel durumuna göremi
tertibatlı. Benim ehliyetim B sınıfı ve üzerinde sadece otomatik araç kullanabilir ve ticari araç kullanamaz yazılı.
Raporumda da sol alt ekstremite de polio sekeli yazılı. Kanunda aşağıdaki gibi ;

3. Otomatik Vitesli Taşıtlarda İstisna Uygulaması
Anılan Kanun hükümleri ve Tebliğdeki açıklamalar uyarınca, sakatlık derecesi % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin, adlarına kayıt ve tescil ettirecekleri taşıtlarda özel tertibat yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak, sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engelliler adına kayıt ve tescil edilecek taşıtların, bizzat malul ve engelli kişinin sakatlığına uygun özel tertibatlı hale getirilmesi gerekmektedir.

Sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engellilerin adlarına kayıt ve tescilli taşıtlarda sakatlıklarına uygun bir tertibat bulunmaması halinde bu taşıtlar için motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanmamaktadır. Buna göre, otomatik vitesli taşıtlar, sağ ayağında veya sağ bacağında sakatlığı bulunanların engellilik hallerine uygun özel tertibatlı olması halinde motorlu taşıtlar vergisinden istisna olacaktır.

Ancak, anılan Kanun hükmünün malul ve engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından; sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması gerekmektedir.

Görüldüğü gibi aracın otomatik ise raporumda sol alt ekstremitede polio sekeli ise MTV istisnasından faydalanabilir diyor.
Bende faydalandım ve geriye dönükte aldım. Hatta hesabıma gelen eftnin açıklaması aşağıda. Plakadanda araştırabilirsiniz.
EFT kayıtlarından da. Ehliyetin H bile değil diye yazıp en azından benim gibi olanları yanlış yönlendirmiş oluyorsunuz.
gibi olan

EF0375875 ÜMRANIYE M.OD.HES20150312/201500000-34VY7745 12.04

Bu arada araç 2012 de tescilli. Bu sebeple geriye dönük almak için raporun tescil tarihinden önceki bir tarih olması ve sürekli rapor olması gerekiyor.

Ayrıca aracımda ötv indiriminden faydalanmadım. İki kural ötv indiriminde sadece işlemez. Çünkü orada H sınıfı ehliyet şartı da var. Bunda ise böyle bir şey yok.

Üst Alt