mare arkadaşın haklı olduğu çok taraf var.
Özürlülük ölçütünün yenilenmesinin çoğu kişiyi mağdur ettiği ve edeceği bir tarafa,
Özürlüler kanununun çıkarılması çok önemli bir gelişmedir. Ancak bu kanun ve yapılan diğer düzenlemelere rağmen engelli arkadaşların günlük hayatlarında bir farklıklık hissetmemelerinin nedeni, bu değişiklikleri uygulayan mekanizmanın yani börokrasinin geç devranması veya uygulamayı ciddiye almaması...
Birde tabi en önemlisi engellilerin yapılan değişikliklerden ve haklarının neler olduğundan yeterince haberdar olmamaları, haklardan yararlanmak için yeterince ısrarlı şekilde girişimde bulunmaması,
Engelli milletvekili sayısının az olmasının çok geniş sosyal ve kültürel nedenleri vardır. Tıpkı kadın milletvekili sayısının az olması gibi.
Bu durumu tersine çevirmek biz engellilerin çabalarına bağlı. Elbette engellilerin sorunlarının çözümü için engelli milletvekili olması şart değil. Ancak engellinin yaşadığı sıkıntılarıda en iyi engelli anlar. Hani demişler "bana damdan düşen birini getirin" diye...
Şu an Meclisimizde bildiğim kadarıyla iki engelli milletvekilimiz var. Yıllardır birikmiş sorunların çözümü konusunda sadece bu milletvekillerimizden talepte bulunmak (özellikle Lokman Ayva beyden) ve çözülmeyen sorunların sorumlusu gibi görmek biraz haksızlık gibi geliyor bana.
Onun için engelli milletvekili sayısının artması, bizlerin sorunlarının çözümünü kolaylaştırıcı olacaktır. Ülkemizde %10 engelli varsa Meclisimizde de bu oranının olmasından daha doğal ne olabilir.
Özellikle son yıllarda engelli arkadaşların (eski yıllara göre) biliçlerinin yükseldiği ve daha iyi hayat şartlarına ulaşmak için kafa yorduklarını daha girişken ve kamuoyu oluşturucu çaba göstermeleri memnun edici bir gelişmedir. Önümüzdeki yıllarda bunun daha da gelişeceği, bu durumun engelli olmayan insanların önyargı ve olumsuz bakış açılarının da kırılmasına yol açacağını düşünüyorum. Her şey birden olmuyor.
Bu sitede milletvekli olabilecek ve engellilerin sorunları ve çözüm yollarıyla ilgili kendisini geliştirmiş tutarlı ve saygı duyulacak çok arkadaşımız var.
Mesela Oturan Boğa, mesela mare
Ve ben bu arkadaşları milletvekili olarak görmekten gurur ve kıvanç duyarım.
Niçin olmasın.
Saygılarımla...