Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Monoküler sürücülerin araba camlarında stikırlar olmazsa cezası nedir?
o stıkırlarla ilgili resmi biryazı var mı?
ben gece sürme yasağını okudum ama orada stıkırlar için yapışacak diyordu
kesin bişey söyleyebilirmisiniz
teşekkür ederim
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair Yönetmelikte (1) monoküler sürücüler için "gece kullanamaz" ve "araçta monoküler olduklarını gösterir işaret bulunmalıdır" diye iki şart vardı. Ne var ki Danıştay kararı (2) ile bu kısıtlamalar iptal edilmiştir.
İptalin ardından yönetmlikte gerekli düzenlemeler yapıldı mı, uygulamada gerekli bildirimler tamalandı mı, bunları bilmiyorum.
Ama yasal olarak monoküler sürücüler gece-gündüz araç kullanabilir ve araçlarında monoküler olduklarını gösterir işaretler bulundurmalarına da gerek yok.
(1) Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair Yönetmelik http://www.engelliler.biz/forum/oze...rtlari-ile-muayenelerine-dair-yonetmelik.html Göz muayenesine ilişkin esaslar MADDE 5 – (1) Göz muayenesi açısından sürücü belgeleri aşağıda belirtildiği şekilde iki gruba ayrılır;
[...]
(15) Şahsın tek gözü var, diğer gözü yok ise veya sadece bir gözünü kullanabiliyor diğer gözde görme yeterli değilse (Bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendi); (Monoküler vizyon var ise)
[...]
7) Gece araç kullanamaz. (Gece: gün batımından bir saat sonrası ile gün doğumundan bir saat öncesidir.)
8) Kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine monoküler olduklarını belirleyen işaret yapıştırılması zorunludur. (Ek: 1)
Cezai işlemler MADDE 11 –
(2) Ayrıca, bu Yönetmelikte belirtilen kural, yasak, zorunluluk ve yükümlüklere uymayan sürücüler araç kullanmaktan men edilir.
merhaba. bende monoküler ehliyet sahibiyim. danıştayın kararını okudum. fakat trafik polislerine bunu söylediğimde bize resmi bişey gelmedi, yasalaşmadı dediler. yürürlüğe resmen girdi mi bilginiz var mı?
Emniyet Genel Müdürlüğü'ne konuyla ilgili olarak Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde şu soruları srdum az önce:
bilindiği üzere, sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmelik'te monoküler sürücüler için "gece kullanamaz" ve "araçta monoküler olduklarını gösterir işaret bulunmalıdır" diye iki şart koşulmaktaydı (1). Ne var ki danıştay kararı ile bu kısıtlamalar iptal edilmiştir (2). Buna göre;
a- danıştay kararının ardından ilgili mevzuatta gerekli değişiklikler yapılmış mıdır?
B- monoküler sürücülerin gece araç kullanımının serbest olduğuna ve araçlarında işaret bulundurma zorunluluğunun iptal edildiğine dair kararın uygulanması için egm personeline gerekli bilgi yazıları geçilmiş midir?
C- monoküler sürücülerin trafikte bu danıştay kararı çerçevesinde değerlendirilip, her hangi bir cezai müeyide ile mağdur edilmemeleri için ne yapmaları gerekir, memurların bilgilenmesi için nasıl bir yazıyı yanlarında bulundurmaları gerekir?
D- bu karar ortadayken, işitme engelli sürücülerin araçlarında da işitme engelli olduklarını gösterir işaret bulundurma zorunluluğu devam etmekte midir?
E- bu konuda işitme engelliler ve monoküler sürücüler için ilgili yönetmelikte gerekli değişikliklerin yapılması için bir çalışma bulunmakta mıdır?
(1) sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmelik
göz muayenesine ilişkin esaslar
madde 5 – (1) göz muayenesi açısından sürücü belgeleri aşağıda belirtildiği şekilde iki gruba ayrılır;
[...]
(15) şahsın tek gözü var, diğer gözü yok ise veya sadece bir gözünü kullanabiliyor diğer gözde görme yeterli değilse (bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendi); (monoküler vizyon var ise)
[...]
7) gece araç kullanamaz. (gece: Gün batımından bir saat sonrası ile gün doğumundan bir saat öncesidir.)
8) kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine monoküler olduklarını belirleyen işaret yapıştırılması zorunludur. (ek: 1)
cezai işlemler
madde 11 –
(2) ayrıca, bu yönetmelikte belirtilen kural, yasak, zorunluluk ve yükümlüklere uymayan sürücüler araç kullanmaktan men edilir.
(2) danıştay 8. Dairesi
esas no: 2006/6384
karar no: 2008/3514
[SIZE=1]İşleminiz başarı ile tamamlanmıştır. Başvurunuza 15 iş günü içerisinde cevap verilecektir.
Başvurunuzu, başvuru takip bağlantısından, T.C. kimlik numaranızı ve 61nvj5512a kodlu işlem parolasını girerek, sitemizden takip edebilirsiniz.[/SIZE]
hocam şimdi bu yasaklar iptal edilmi? yürülütkte mesaj bana çok karışık geldi eğer bu yasaklar iptal edildiyse trafik polisleri bu yasakların iptal edildiğinden haberdar edilmiş mi?
OTURABOĞA cevabı 4 gözle bekliyorum
işitme sorunu birisi 50 db üstü ise h sınıfı alır 55 db işitme kaybı olan birisi işitme cihazından cok güzel fayda görür yani işitme engelli olmaz ki?
işitme engelliyle,işitme kayıplıyı karıştırmasınlar hiç duymayan arkadaşlar bile koklear implant la gayet güzel duyuyorlar bence işitme cihazı ve koklear implant fayda gören kişiler b sınıfı verilmesi daha uygundur diye düşünüyorum
hocam şimdi bu yasaklar(gece sürüşü sticker) iptal edilmi? yürülütkte mesaj bana çok karışık geldi eğer bu yasaklar iptal edildiyse trafik polisleri bu yasakların iptal edildiğinden haberdar edilmiş mi?
Ahmet, yasal olarak o uygulamalar kalktı, ama emniyet genel müdürlüğü bunu pratikte uygulamaya başladı mı, bunu bilemiyoruz. Yukarıda da yazdığım gibi, bu konuyu EGM'ne Bilgi Edinme yasası çerçevesinde sordum. Yanıt gelince buraya da aktaracağım...
[FONT=Tahoma]From:[/FONT][FONT=Tahoma] bilgiedinme@egm.gov.tr [/FONT]
[FONT=Tahoma]Sent: Tuesday, February 10, 2009 3:15 PM[/FONT]
[FONT=Tahoma]To: bilgi@engelliler.biz[/FONT]
[FONT=Tahoma]Cc: bilgiedinme@egm.gov.tr[/FONT]
[FONT=Tahoma]Subject: Bilgi Edinme Başvurunuz[/FONT]
Sayın: Bülent KÜÇÜKASLAN
Monoküler sürücülerle ilgili kısıtlamaların kaldırılması konulu [FONT=Arial]31.01.2009 tarih ve 14217 sayılı Bilgi Edinme Başvurunuz incelenmiştir.[/FONT]
Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik ile monoküler kişilere sürücü belgesi alma hakkı verildiği, söz konusu Yönetmeliğinin 5 inci maddesi 15 inci fıkrasının(ç) bendinin 7 ve 8 numaralı alt bentleri ile 11 inci maddesinin ikinci fıkrasının Danıştay 8. Dairesince 14.05.2008 tarih ve E:2006/6384-2008/3514 Nolu kararıyla iptal edilmiştir.
Monoküler sürücülerin gece araç kullanma yasağı, kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine monoküler olduklarını belirleyen işaret yapıştırılması zorunluluğu ve Yönetmelikte belirtilen kural, yasak, zorunluluk ve yükümlüklere uymayan sürücüler araç kullanmaktan men edileceğine dair maddeleri iptal edilmiş olup, bu karara istinaden İl Emniyet Müdürlüklerimize Uygulama Talimatı gönderilmiştir.
Bilgilerinize rica eder, iyi günler dileriz.
Yani danıştay'In kararı uygulanmaya başladı. EGM konuyla ilgili tüm yasakların kalktığına dair talimatı tüm birimlere geçmiş.
EGM den gelen cevap monoküler sürücülerin gece araç kullanma yasağının kalktığı 20 03 2009 tarihinde 81 il valiliğine gönderilmiştir tüm arkadaşlara hayırlı olsun
hepimize hayırlı olsun arkadaşlar gece araç kullanma yasağı ortadan kaldırılmıştır..
Sayın Mustafa TOPCU 18.03.2010 tarih ve 3919 sayılı bilgi edinme başvurunuz incelenmiştir.
Danıştay 8.Dairesinin 14/05/2008 tarih ve E:2006/6384-2008/3514 no’lu kararıyla 26/09/2006 tarih ve 26301 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin onbeşinci fıkrasının (ç) bendinin 7 ve 8 inci alt bentleri ile 11 inci maddesinin 2 inci fıkrasının iptaline karar verilmiş olup, 04/08/2008 tarih ve 134328 sayılı talimat yazımız ile Sağlık, Ulaştırma ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığına, 81 İl Valiliğine ve Jandarma Genel Komutanlığına bildirilmiştir.
Monoküler sürücülerin gece araç kullanmalarında herhangi bir sakınca yoktur.
evet arkadaşlar gece sürüş artık serbest Amaa . .. . sanıırm hepiniz gözden kaçırdınız. . .
ticari araç kullanamaz yasağının iptali ile ilgili bi madde yok sanırım inşallah kalkmıştır demek istiyorum ama
geçenlerde emniyete gittiğimde sordum gece sürüşü kalkmış hatta bana sağlık raporu getir monoküler yazını sileyim yeni ehliyet vereyim dedi .
ama sorduğum da ticari araç hala kullanamayacağımı söyledi bu konuda biri beni ve bizleri aydınlatabilirmi bu ne arkadaş ticari araç kullanamaz da ne firmaya gireceğim yazın okulum bitiyor ama ticari araç kullanamazsam nasıl olcak ben yine kullanacağım .
kimse ekmek paramıza mani olmasın . . .
Bir'de şunu merak ediyorum ben ticari araç kullanırken yakalanırsam ne kadar ceza yazarlar
bu konuyu hepiniz atladınız inşallah bu yasakta kalkmıştır veya kalkar
Monoküler sürücüler saçma sapan bir kısıtlama ile ticari araç kullanmaktan men edilmiş durumdalar. Bu sadece monıküler sürücüler için değil, tüm sakat sürücüler için varolan bir kısıtlama!Araba kullanabilirsin ama arabanla ticaret yapamazsın!
Bu akıl almaz ayrımcılığa karşı dava açmak lazım...