Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Metrobüs engellilerin kullanımı için uygun hale getirilecek

Gothica

Aktif Üye
Konular
87
Reaksiyonlar
26
Metrobüs engellilere de hizmet verecek

1156.jpg

spacer.gif

İstanbul trafiğini rahatlatan Metrobüs engelli vatandaşlara hizmet veremiyordu. Bu eksiklikte artık sona geliniyor. Metrobüs duraklarına engelli araçlarını taşıyan platform ve asansörler yapılmaya başlandı. Bunun yanında yürüyen merdivenlerde metrobus duraklarında yer alacak.

Avcılar - Söğütlüçeşme arasında hizmete giren Metrobüs, İstanbul trafiğini büyük ölçüde rahatlattı. Bir çok İstanbullu aracını evinde bırakarak metrobüsü tercih etmeye başladı. Ancak metrobüs duraklarının bir eksik yönü vardı. Metrobüs araçları ve duraklar engelliler için uygun olsa da üst geçitler engelliler için uygun değildi. Ancak bu sorunda da artık gideriliyor. Engelli vatandaşlar için bazı duraklara asansörler yapılmaya başlandı.
Asansör dışında üst geçitlere yapılan tekerlekli sandalye platformuyla engellilerin metrobüse ulaşmaları sağlanacak
Metrobüs üst geçitlerinde bir diğer yenlikse yürüyen merdivenler. Bazı duraklarda yüksek merdivenler özellikle yaşlılarda sıkıntılara neden oluyordu.
Bu duraklarda artık yürüyen merdivenlerle ulaşım sağlanacak.
Vatandaşların metrobüse yoğun ilgisiyle bazı hatlarda otobüsler boş gitmeye başladı. Bunun üzerine İETT bu hatlardaki otobüs sayısında indirime gitti.

TGRT Haber &raquo Haberler &raquo Türkiye &raquo Metrobüs engellilere de hizmet verecek

İstanbul için güzel bir uygulama... Lakin bütün heryede olması çok daha iyi bir uygulama olacaktır.

helal olsun kadir topbaş a keşke samsun a da bir el atan olsa şu engelli ulaşımı konusunda ama nerdeeeeeeeeeeeeeeeeee

metrobüs hattı güzell bişiyde sadece o asansürlü durak bide merter duragındaki dolambanclı yol başka duraklarda böyle bir faliyet yok oda asansör yapılan duragın mrdivenleri fazla olmasından dolayı yapıldıgını zannediyrumn nolmal insanın çıkması bile zor ...yanesi bize yapılmadı asansör ..

seçim arifelerdinde bi akıllarına geliyoruz biz bu siyasilerin.
o metrobüsleri yapan ziyniyet o kadarmı düşüncesizki bu engelli asansörlerini zamanında koymamışlar. şimdi tabi seçim arıfesi bu olayı ve biz engellileri kullanmaktan başka bişe deil bu bence.

Bu konuda alanda çalışıldığına tanık olan ya da konu hakkında yeni bir bilgiye ulaşan arkadaşlar lütfen bu başlığa yazsın.
Metrobüsü kullanamamak iyice can sıkıcı çünkü. Böylesi bir düzenlemenin yapılması şarttı ve belediye yapmaya karar verdiyse bu çok sevindirici...

En son geçen hafta müşahede ettik tekerlekli sandalyeli arkadaşların kullanması neredeyse imkansız.üstgeçitleri geçtim,boşverdim durağa nasıl girileceği hakınsdada en ufak bir fikrimiz yok.

Metrobüs durakları yapılırken bu önlemler alınmalıydı.
Şimdi yapılacaklar hem göz boyamacı hemde çok masraflı olacaktır.
Engellilerin çok işine yaracak metrobüs hizmetinden yararlanabilmesi için çok zaman geçmesi gerekiyor bence.
Asansör yapacaklar enfazla 3 kişilik olur,geçitler çok dik olduğu için herkes binmek isteyecek veya bir zaman sonra başıboş kalıp eminöndeki engelli asansörlerine dönecektir.
Hele bir altunizade durağı varki bu geçidi düşünenin onay verenin mühedislikle hiç alakası olmadığı gibi biz sakatlarla yaşlıları da hiç düşünmemiştir.

Biz sakatlar için birşey yapacaksanız hemen ve işin başında planlayıp yapın sonradan göstermelik önlemler istemiyorum.

Metrobüslerin hattındaki bezı geçitlerde liftler mevcut . Fakat bu lift aracı ile yukarı çıksanız bile karşınıza bir engel çıkmakta.Geçitlerin bağlantılı olduğu kısımlar ise merdiven ve böylelilke sadece geçitten aşağıdaki trafik manzarasını seyredebiliyorsunuz.Yada geri dönüş yapıyorsunuz.

Örneğin okmeydanındaki metrobüs durağı geçidi.

Bu şimdilik tespit ettiğim metrobüs durağı

Merter duragındaki dolambaçlı rampadan metrobüse binen bir engellinin geri dönüp aynı yerde inmekten başka çaresi olmadığını gördüğümde belediyeye dilekçe vermiştim. Dilekçeme yazılı cevap alamadım ancak sözlü olarak en kısa zamanda gerekli düzenlemelerin yapılacağı söylendi. "En kısa zaman" göreceli bir kavram olmakla birlikte, işin başında engellilerin niye hesaba katılmadığını anlayabilmiş değilim.
Umarım en kısa zamanda, trafik ve ulaşım kabusuna güzel bir alternatif olarak değerlendirdiğim metrobüsü, tüm duraklarda engelliler de kullanabilir.

Mis gibi köprü manzarası be kardeşim, daha ne istiyorsunuz! :):):)

Tamam da arkadaşlar siz o duraklardaki kalabalığı görmüyormusunuz. Vallahi paldır küldür yuvarlanırsınız kimse kimseyi umursamıyor, insanların gözü dönüyor. Dikkatli olun, boş olan saatleri gözetin derim.
iyi günler

Ne yani kısacası "ayak altında dolaşmayınmı?" demek istiyorsunuz.

Sayın arkadaşım,
Pek tabi bunu söylemek istemiyorum. Ama malesef gerçekleri ifade ediyorum. Bizim o metrobüslere binmemiz mümkün değil. Normal insanlar bile binip inemiyor.Zaten o insanların sana bana anlıyış göstermesinide bekleme. Her zaman belirtiyorum.Koca otoparkta 1-2 araçlık özürlü araç parkları sürekli normal araçların işgali altındadır. 3-4 katlı bol bol yürüyen merdiven olan AVM.lerde asansöre binemessin, zira nedense her kez o asansöre biner, kapı açılır seni görür, ben ineyimde bu arkadaş binsin diyeni ben görmedim.Bu şartlarda anlayış gösteren insanlar hınca hınç dolu metrobüsde mi sana anlayış gösterecek. Hayal kurmayalım. Bu şartlar altında tekerlekli sandalye ile yaşayan insanların toplu taşım araçlarından hele metrobüsten faydalanması mümkün değil.
Her yerde dolaşılım, ama zor durumlarda, çarsizlik içinde kalmayalım.Çözümleri arayalım ama ülkemiz şartları, bilhassa istanbulun şartlarında dediğim gibi toplu taşım mümkün değil.Malesef ama gerçek budur.

Bu bir mücadele ve hiçbir mücadele de kolay olmaz.
Biz zorlamaya devam edeceğiz.
Deryada damla gibi dursada zamanla belki çok zaman zonra birileri aldırmaya başlayacak.

Metrobüs duraklarındaki üst geçitlerin engellilere uygun olmayanları ile ilgli tespitlerm:

1-okmeydanı-perpa durağı
2-çağlayan durağı

bu duraklar merkezi duraklar olmasına rağmen ,engellilerin erişebilirliği ve ulaşım kolaylığı için malesef ki asansör veya lift yok.

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif][SIZE=2]Düzenek olan duraklar: [/SIZE][/FONT]
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif][SIZE=2]Cennet Mahallesi; [/SIZE][/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif][SIZE=2]rampalı düzenek var [/SIZE][/FONT]
[SIZE=2][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Yenibosna; rampalı [/FONT][/SIZE][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif][SIZE=2]düzenek var [/SIZE][/FONT]
[SIZE=2][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]İncirli- Ömür; rampalı [/FONT][/SIZE][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif][SIZE=2]düzenek var [/SIZE][/FONT]
[SIZE=2][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Zeytinburnu; rampalı [/FONT][/SIZE][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif][SIZE=2]düzenek var [/SIZE][/FONT]
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif][SIZE=2]Topkapı; rampalı düzenek var [/SIZE][/FONT]
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif][SIZE=2]Edirnekapı; asansör var [/SIZE][/FONT]
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif][SIZE=2]Okmeydanı; düzenek var [/SIZE][/FONT] (ama hiç bir işe yaramıyor)
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif][SIZE=2]Mecidiyeköy; düzenek var [/SIZE][/FONT]
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif][SIZE=2]Söğütlüşeçme; durak zeminde [/SIZE][/FONT]
[SIZE=2][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Zincirlikuyu; köprünün yanından yol var [/FONT][/SIZE]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif][SIZE=2]Düzenek olmayan duraklar: [/SIZE][/FONT]
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif][SIZE=2]Avcılar, Şükrübey, İETT Kampı, Küçükçekmece, Florya, Sefaköy, Şirinevler, Merter, Cevizlibağ, Maltepe, Vatan Caddesi, Ayvansaray, Halıcıoğlu, Perpa, SSK Hastanesi, Çağlayan, Boğaziçi Köprüsü, Burhaniye Mahallesi, Altunizade, Acıbadem, Uzunçayır, Fikirtepe[/SIZE][/FONT]

Bu, düzenek olduğu söylenen duraklarda tekerlekli sandalyeli biri kolayca metrobüsü kullanabiliyor mu? Yoksa yukarıda yer alan haberdeki gibi, asansörle köprüye çıkıp manzara mı seyrediliyor!?

Bir de tabii, Leven54'ün yazdığı ayrıntı var. Evet, sahiden de duraklar ve güzergah o kadar kalabalık ki, tekerlekli sandalye kullanan biri için kullanım hiç de kolay değil....

Tekerlekli sandalyede birinin bu durakları çok kolay kullanabileceğini sanmıyorum.
Araçlar çok peşpeşe geldiği için hemen kapılarını kapatıp hareket ediyor.
Metro veya tranvay gidi nerde duracak kapı nereye denk gelecek tamamen tesadüfü ve rastgele
olduğu için yalnız bir engellinin bu kapılara denk gelmesi çok ama çok zor.

Arkadaşlar ben okmeydanında oturuyorum,mevcut durağı inceledim.Engelliler için konulan taşıma lifti sadece metrobüsten inip karşı duraktan binmek için uygun.Fakat geçidi tamamen kullanmak istediğinizde, üst geçit köprüsünün yanlarındaki merdivende bu düzenek olmadığından orada mahsur kalıyorsunuz.
Not: 449 49 52 nolu telefonu arayarak İlknur hanımada bu olumsuzluklarıda iletebilirsiniz.

arkadaşlar belı saatlerde gercekten metrobuse bınmek ayrı bır marıfet ister benım ışyerım taksım akşam saat beşte cıktığım zaman cevızlıbağda metromus kulanıyorum osaatlerde metrobus hınca hınc gelıyor şırın evlere gıde bılmek için dort beş metrobusten sonra kendımı zor atıyorum icerıye bu saatlerde tekereklı sandalyeyle bınmeye çalışan engelı kardeşlerımı vay halıne onun içın sadece engeli ve yaşlılar ıçın belı saatlerde sever duzenlenırse daha uygun olacağını duşunuyorum herkese kolay bır yaşam dıleğiyle

çok uygun hale getirmişler :)
bu salı günü bizzat denedim .kimi yerde ne asansör var ne merdivenle birlikte paralel giden mekanizma ne de meridven yerine yapılan rampalı iniş çıkışlar.
onu halletseniz bile turnikelr kimi yerde muamma tekerlekli sandalye kullanan arkadaşlarım işi çok zor hatta turnikeyi geçip metrobi değil ufakta olsa kıpırdanma var ama yeterli değil.buse binmek için uzun atlama yapmam gerekti kanedyenlerle ara mesafe kimi yerde çok uzun,tam yanaşılmıyor.
ama herhalde ilk günkü gi

Selam arkadaslar.Ben bugün ilk defa metrobüsü kullandım:)Benim anlamadıgım bişey var neden bazı duraklarda engelli rampası varken bazılarında yok ?Gerci bunu anlamlandırmak sacma cünkü nasıl bir ülkede oldugumuzun farkındayım ama ne bilim gene de garip geliyor.Birde mesela bu tür durakların engellilere uygun hale getirmek için şikayet etsek ne bilim basvuru filan yapsak işe yarar mı?Toplu olarak filan?

Üst Alt