Vampirlerle yaşamak...
•
Medikal firmalardan yılda kaç defa alışveriş yapıyor ve hangi ürünleri satın alıyorsunuz?
• Medikal firmalardan çok sıl alışveriş yapmıyorum,hamdolsun buna da ihtiyacım olmuyor.Akülü tekerlekli sandalye,
havalı minder,
havalı yatak gibi kullanımı uzun süre olan medikal gereçlere ihtiyaç duyuyor ve alıyorum.Ancak,benim devamlı medikal firmalarla haşır-neşir olmadığım düşünülmesin engelli dostlar nedeniyle fazlasıyla yapılarını biliyorum.
•
*
Aldığınız ürünlerden, sonrasındaki hizmetlerden ve sizinle kurulan iletişimden memnun musunuz?
• Gelelim ince konuya. Medikal firmalar ile ilk tanışan insanlarda şu intiba oluşur,”ne kadar iyi niyetli insanlar, ellerinden geleni yapıyorlar”.Olayın hiçte böyle olmadığını aldığı üründe yaşadığı sorun nedeniyle medikal firmayı aradığında fazlasıyla görür. Karşınızda o satıcı yoktur, sizinle işiniz bitmiştir, banane yaklaşımlı bir insan vardır. Bu olayı örneklendireyim;2006 yılında sitenizde “Ayağa Kaldıran akülü tekerlekli sandalyeyi devlet ödüyor” bilgisini edindim. Sitedeki arkadaşlardan bu konuda bilgi aldım ve almaya karar verdim. Ankara’daki medikal bir firmayla bağlantıya geçtim, gerekli evrakları tamamladım ve sadece aracı teslim almaya sıra geldi. Bu sürede aracın fiyatının 23.960 ytl olarak gösterildiğini maalesef geçte olsa öğrendim. Yani geri adım çok zordu. Türkiye’de bu araçtan satan İstanbul’daki başka bir firmayla görüştüm, oldukça büyük bir firma. Genel müdürüyle bizzat telefonda görüştüm, durumu anlattım. Bana aynen şunu söyledi.”Rahat olun bu aracı biz devlete 25–50 milyar arasında satarız. Birey kendi imkânlarıyla almak isterse 16 milyara, üstelik taksitle satıyoruz. Bizden de alsanız durum değişmez.” Maalesef, aracı aldım. Evime getirip teslim ettiler.6 ay sonra akü sorunu yaşadım. Medikal firmayı aradığımda söyledikleri” biz aküye garanti vermiyoruz, tekerleğe garanti vermiyoruz. Kullanıcı hatası siz alacaksınız.”Firmanın sahibiyle oldukça sert bir görüşme yaptık, aracı bana teslim ettiklerinde kullanım Kılavuzunu unutmaları nedeniyle geri adım atmak zorunda kaldılar ve gelip, akülerimi değiştirdiler. Tabi oldukça zor bir şekilde, nerde o ilk geldikleri nerde aküler için geldikleri… Şuan aküleri takalı 1 yıl olmaya az kaldı maalesef akülerim şarj tutmuyor. Firmayla tekrar görüştüm, aynı söylem” akülere garanti vermiyoruz dedikten sonra isterseniz şu özelliklerde aküleri gelip 350ytl ye takalım”.Avukatla görüştüm alalı henüz 24 ay olmadığı için her parçaya garanti vermek zorunda olduklarını belirtti.
• Örnekleri çoğaltabilirim…
•
*
Markalar-modeller, daha doğrusu çözüm adına sunulan seçenekler sizi tatmin ediyor, işinizi görüyor mu?
• Hiç şüphesiz engelimle ilgili ürünler hayatımı kolaylaştırıyor. Zorlaştıran tek etken ise, engelli insanları sömürecek insanlar olarak gören medikalcılar, maalesef.
•
*
Fiyatlar konusunda bir değerlendirme yapar mısınız? "Yurt dışı ile kıyaslandığında fahiş fiyat uyguluyorlar" eleştirisine katılır mısınız?
• Almanya, Japonya gibi ülkelerde dostlarım var ve bu vesileyle oralardaki durumu inceleme fırsatı buluyorum. Fahiş fiyatı görmemek mümkün değil. Türkiye’de en ufak bir medikal aleti dahi yüksek fiyatla almak zorundasınız, üstelik yurtdışında satış sonrası size Türkiye’deki gibi davranamazlar.
• Engelli insanların bu araç ve gereçleri kullanmaya mecbur olmaları fiyatları yükseltmek için bulunmaz bir fırsat.2 katı 3 katı olmadı 5 katı. Yukarda bahsettiğim 23.960 ytl ye aldığım “ayağa kaldıran akülünün” şuan ki fiyatını söyleyim 8,5 milyar. Aradaki farkı hesaplayabilirsiniz.
•
* Sosyal sigorta kurumlarının veya diğer kurumların ihtiyacınız olan ürünleri karşılamak konusundaki katkılarını değerlendirir misiniz?
Ülkemizin anayasasında her ne kadar soysal devlet ilkesi olsa da, sosyal devlet olmanın gereklerini yapmadığı aşikâr. Örneğin, benim ihtiyacım olan akülüyü ödemiyor ancak “tedavi amaçlı “ibaresiyle ayağa kaldıran akülüyü ödüyor onu da ödemesinin birinci şartı benim çalışıyor olmam koşulu. Babam emekli-sandığına mensup, onun sağlık güvencesinden faydalanırken ödemiyordu. Ben çalışmaya başlayınca karşıladı.İnşallah günün birinde engelli bireylerin ihtiyaç duyduğu gereçler devlet imkanlarıyla karşılanırda,bizde vampir zihniyetli medikalcılardan kurtuluruz.
Sitemizde ona yakın medikalcıların olduğunu biliyorum. Onların eleştiriler hakkında sektörlerini savunmalarını ve yanıtlarını bekliyorum.