Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

MEB’de norm kadrolu engelli öğretmenin hakları nelerdir?

hascan01

Yeni Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
1
Iyi gunler Arkadaşlar, Meb de Öğretmenim. Norm oldum. Haklarımi ögrenmek istiyorum. Ayni konudan tecrübeli arkadaşların önerilerinden istifade edebilirim.

@hascan01,

Selam,

Hocam anladığım kadarıyla engelli kadrosunda öğretmensiniz ve Norm Kadro Fazlası olmuşsunuz, buna göre cevap vereceğim.
(Farklı bir durumunuz varsa cevap yazın lütfen.)

Memur Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinden alıntılayacağım ve alta da ilgili linki yapıştıracağım.

İhtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri başlığının altındaki Madde 53'e göre:
''...Fazla konumdaki öğretmenlerden herhangi bir kuruma atanmak üzere
başvuruda bulunmayanlar ile tercihlerine atanamayanların görev yerleri, il içinde valiliklerce resen
belirlenir. (Ek cümle:RG-8/9/2016-29825) Ancak ilgili mevzuatına göre alınan sağlık kurulu raporunda en
az yüzde kırk oranında engelli olduğu belirtilen öğretmenler ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla
yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan öğretmenlerden norm kadro fazlası konumunda
bulunanlar, engellilik durumlarının devamı süresince resen görev yeri belirlemeden istisnadır...''
deniliyor.

Buna göre yer değiştirmek, tercih yapmak zorunda değilsiniz. Gerekirse bu durumunuzu bir dilekçeyle okulunuza/kurumunuza yazıp, bu hakkınızı kullanmak istediğinizi talep edebilirsiniz. Uygulamada dilekçenize gerek var mı bilmiyorum ama İl/İlçenizdeki Personele bakan Şube Müdüründen bilgi alırsanız yardımcı olacaklardır.

Geçmiş olsun.

Normal şartlarda engelli memurun görev yeri isteği dışında değiştirilemez,resen atanamaz. engelli öğretmenlerden ilçe normunda olanlar yıllarca buna istinaden ilçe dışına il içinde resen atanamıyorlardı. hatta ilçe içinde bile uzak yere görevlendirme verilenler engel durumlarını belirterek görevlendirmelerini iptal edip yerleşim yerine yada ulaşım kolaylığına göre yeni görevlendirilebiliyorlardı. ama bizim ülkede yasayı kim takar ki moduna geçildiğinden artık ilçe emrindeki norm fazla öğretmenleri direk resen atamaya tabi tutuyorlar. buna sendika aracılığı ile itiraz edip iptal etmeye çalışanlar oldu sonu ne oldu duymadım. ama bakanlık il ve ilçe emrindeki engelli de olsa tüm öğretmenleri resen atamayı kafaya koymuş durumda. daha 2 gün önce bağlı oldugum bir grupta bazı arkadaşlara ilçede ihtiyaç fazlasısınız diye mesaj gitmiş. siz okul kadrosundayken norma düşmüşsünüz. o yüzden (şimdilik) sizi resen bir okula atayamazlar. okulunuzda norm fazlası olarak görev yapmaya devam edersiniz. ama yarın bunun da kuralını değiştirirlerse şaşırmam.
resim ekleyebilsem elimde engellilerinde artık muaf sayılmayacagını gösteren yazı var

@Ben_Claudius, 2026 Ağustos için halen resen atamadan muafız.

Dikkat edilmesi gereken MEBBİS üzerinde muaf olduğunuzun belirtilmiş olması, göremiyorsanız kadronuz neredeyse oraya başvurun.

Link açılırsa aşağıya ekliyorum, açılmıyorsa internetten araştırın duyurunun 5.1. maddede yer alan kısmı yazıyorum.

https://personel.meb.gov.tr/meb_iys...ASI_ÖĞRETMENLERİN_YER_DEĞİŞTİRME_DUYURUSU.pdf

5.1 Norm kadro değişikliği nedeniyle bulunduğu eğitim kurumunda norm kadro fazlası olarakbelirlenen öğretmenlerden; MEBBİS e-Personel Modülündeki kayıtlara göre en az yüzdekırk oranında engelli olanlar ile ağır engelli [tam bağımlı, çok ileri düzeyde ÖGV, belirginÖGV veya özel koşul gereksinimi vardır (ÖKGV)] raporu bulunan eşi ya da bakmaklayükümlü olduğu birinci derece kan hısmı (anne, baba veya çocuk) bulunanlar resen atamaişlemlerinden istisna tutulacaktır.

@WinstonSmith, ekleyeceğim ama ekleyemediğim resim de 5.1 madde ve altında kırmızı ile yazılan olan yerdi hocam.

5.1 Norm kadro değişikliği nedeniyle bulunduğu eğitim kurumunda norm kadro fazlası olarakbelirlenen öğretmenlerden; MEBBİS e-Personel Modülündeki kayıtlara göre en az yüzdekırk oranında engelli olanlar ile ağır engelli [tam bağımlı, çok ileri düzeyde ÖGV, belirginÖGV veya özel koşul gereksinimi vardır (ÖKGV)] raporu bulunan eşi ya da bakmaklayükümlü olduğu birinci derece kan hısmı (anne, baba veya çocuk) bulunanlar resen atamaişlemlerinden istisna tutulacaktır.

DİKKAT! Atamalar önce ilçe içinde isteğe bağlı, ardından ilçe içinde resen atama şeklindeyapılacaktır. İlçesinde isteğe bağlı veya resen atama sonucunda herhangi bir eğitim kurumunayerleşemeyenler için ilçe grubuna geçilecek; ilçe grubu içinde önce isteğe bağlı, ardından resenatama yapılacaktır. Bu sıralama sonucunda herhangi bir eğitim kurumuna atanamayanlar içinil genelinde isteğe bağlı atama yapılacaktır. İl/ilçe millî eğitim müdürlüklerinde ihtiyaçfazlası olarak belirlenenler, 5.1. madde kapsamındaki istisnadan yararlanamayacaktır.

adamlar 5.1 madde de yasalar gereği doğru olanı yazmışlar. ama sadece eğitim kurumunda norm fazlası olanlar diyor. şuan soruyu soran hocamız bu şartı karşılıyor ve resen atamadan muaf. ama altında kırmızı çerçeve ile çevrelenmiş yazıda il ilçe emrindeki engelli öğretmenler bundan yararlanamaz denmiş.

bu bir aşamalı plan hocam. normalde tüm engelliler bundan yaralanıyordu ama artık sadece okulda kadrosu varken norma düşenlere 5.1 uygulanacak deniliyor.

aşamalı plan bu ilerde okulda norma düşene mesaj gelir ihtiyaç fazlasısınız diye ve resen atarlar.

ama net olan şey şu: soruyu soran hocam okul kadrosundan norma düştüğü için resen atamadan şuan muafsınız.

Üst Alt