Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malülen emeklilik ve özürden emeklilik şartları?

erdal21

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Birkaç gündür malülen ve özürden emeklilik ile ilgili çok sayıda yazı okudum.Kafam bavul oldu.Yardımcı olursanız sevinirim.Ağabeyim için soruyorum:

1953 doğumlu,1977 ssk giriş,3570 günü var.30 daha ödenirse 3600 olacak.Raporu %74.Fakat bu diabet(tip 2) 20,psikoloji 40 vs... şeklinde.Toplam 70 i geçiyor.

Eğer başvuru yaparsa hangisine başvursun.Özür sanki daha uygun olur belki tekrar incelendiğinde psikolojiyi ya vermezler ya da düşük verirler.Bu durumda %40 gibi düşünmek daha doğru olacak.Sanırım bu raporu İETT'den bedeva yararlanmak için almış.Vergi dairesi ile işi olacak mı?

Emeklilik maaşı ne verilir ve özrü ile malülende fark var mıdır?

Biraz uzun oldu kusura bakmayın.Yardımcı olur ve yol gösterirseniz sevinirim.

Bir işyerinde 1 ay çalışmasını sağlayın ..ve vergi indirimi için başvurun ..vergi indirimi alır almazda emeklilik dilekçesini veriniz..biraz uğraşacaksınız ama emekliliği garanti abinizin..hiç zaman kaybetmeyin...800 ytl ile 900 ytl arası maaş bağlanır....şimdiden hayırlısı olsun...%40 alması yeterli....

Sayın seher35 cevabınız için teşekkürler.
Prosedür şu şekilde mi işliyor.Vergi indirimi için başvurup hastaneye gidilecek kuruldan alınan rapor ile başvurulacak ve tekrar hastaneye mi sevk edileceğiz?Yani normalde %40 rapor çıkarda emeklilik lafı geçince sorun çıkarıyorlar sanırım.Ama herşeyin toplamının rahat 40 edebilir sanırım.yani biz özürden emeklilik için başvuracağız değil mi?

Vergi indirimi belgesini sekiden götürüyorlardı herhalde artık götürmeye gerek yok diye okumuştum.

Yani elimizdeki raporun bir değeri yok şuan.

Not:Geçen hafta yaştan emeklilik için başvurdu fakat 4 yıl bekleyeceksiniz denmiş.Geçen ay askerlik parası yatırıyor sorduğunda gelecek ay işiniz tamam denmiş.Ama o kadar kişiye danışmamıza rağmen yanlış bilgiler.Bir hayal kırıklığını daha kaldıramayacak.Bu sebeple bu işi tam anlamaya çalışıyorum.

Erdal,
Abiniz ssklı olarak çalışmaya başlasın (30 gün yeterli) Çalışmaya başladıktan sonra Maliyeye vergi ind. için müracaat etsin.Maliye abinizi rapor vermeye yetkili hastaneye sevk eder.% 40 ve üzeri rapor alır ise Maliye raporunu Ankara'ya gönderir 3.derece vergi ind. hakkı kazansa bile hemen emekli olur.
Maaşı ise yatırılan prim tutarına göre belli olur en az 800-900 arası alır.
Vergi ind. hakkı ile İETT arasında bir bağlantı yoktur.Elinizdeki rapor ile İETT ye müracaat edebilirsiniz.

Not: İlk önce vergi ind. hakkı kazanarak engellilere tanınan erken emeklilik hakkından faydalanmak isteyin.Vergi ind. hakkı kazanamaz iseniz o zaman Askerlik borçlanması yatırır ve normal şartlarda emekli olursunuz.

officer;

Cevabınız için teşekkürler;
Bakalım doğru anlamış mıyım.Vergi dairesine vergi indirimi için başvuracağız.Hasteneye heyete gireceğiz %40 üzeri çıkarsa rapor Ankara gidecek olumlu ise otomatik özürlü ya da malülen emekli mi olacak yoksa Ankara nın olumlu raporuna-onayına göre SGK ya bu işle ilgili mi başvuracağız?Eğer ` üzeri ise malülen için ` altı ise özürlülük için mi başvurulacak?Maaş olarak farkı olur mu?

Vergi indirimi olan kişi direkt malül-özürlü ye hak kazanan kişi midir?

Heyetten %40 çıkmazsa normal yoldan emekli olacak yani.Yanlış yönlendirme sonucu askerlik borçlanmasını yatırdık zaten ama 4 yıl yaş için bekleyeceğiz.

Müsadenizle son birşey daha öğrenmek istiyorum.3600(ssk+bağ-kur) günü tamamlamak için 30 güne ihtiyaç var.Bir tanıdığa 1 ay sigorta yaptırabilirim.Sanırım benim işlem için sigortalı çalışıyor olmak lazım vergi dairesine giderken.Göstereceğimiz işyerinin İstanbul'da olmaması bir sıkıntı yaratırmı?Eğer sıkıntı olacaksa isteğe bağlı mı 30 gün sigorta yapsak?

erdal21,
Engelli emekliliği ile malulen emeklilik farklı şeylerdir.siz vergi ind. hakkı kazanır iseniz engellilere tanınan erken emeklilik hakkından faydalanarak emekli olacaksınız.Vergi ind. hakkı kazanamaz iseniz evet 4 yıl bekleyip engelli olmayanlar gibi emekli olacaksınız.
Abinizin ssk günleri 3600 gün dediniz şimdi ssk+bağkur dediniz. Abinizin ssklı günlerini işe giriş çıkışlarını ve bağkur başlangıç bitiş tarihlerini bizim ile paylaşırmısınız?

Sn.officer;
Bağkur:08.04.1992-10.05.1994=2 yıl 1 ay 2 gün
SSK:ödenen askerlik ile tarih geriye atılmış 03.03.1977 :2818 + bu ayda 30 yansıyacak .

Esasen askerlik parasını ödememizin sebebi yaştan emekli olacağı yönlendirmesi idi.Fakat defalarca teyit etmemize rağmen bu ay 59 yaşın beklenmesi gerektiği söylendi.(01.01.1957)

Özürden emeklilik için zorlayacağız fakat abimin umutsuzluğu var diyorki eğer Haseki ye gönderirlerse ordan %40 alamam çünkü adamlar hiç ilgilenmiyormuş.Başka bir hastaneden %73 çıkmış fakat psikoloji %40 verilmiş.Şeker,kalp,kemik erimesi toplamı %40 verirlermi şüphesi var.Kendi isteği ile aldığı rapor emsal teşkil eder mi?
İlginiz ve vakit ayırdığınız için teşekkürler...

İstanbulda vergi dairesine başvururken başka bir ilde çalışıyor görünmesi bir problem yaratır mı?sürece etki eder mi zaman bakımından?

En son hangi ilde çalışılmışsa, oranın defterdarlığına başvuru yapıp sakatlık indirimi hak edilmeli. O hak elde edildiğinde de, emeklilik için oranın sigorta mdürülüğünde işlem yapılmalı.

Yani, defterdarlıktan % 40 ve üzeri raporla sakatlık indirimi hakkı elde edildiğinde, o hakka istinaden sigorta mdürülüğüne başvuru yapıp hemen erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilir abiniz.

Elinizde yakın tarihli bir rapor varsa, o raporla defterdarlığa başvuru yapılabilir. Defterdarlık o raporu kabul eder...

Sn.Oturanboğa ;
2011 -8.aya ait rapor var fakat kendi isteği ile almış.İett den yararlanmak için almış.Bu işe yarar mı?Hayır ise ve yeniden hastaneye sevk edilirse gitmek istediği hastaneyi seçebilir mi?

ya arkadaşlar bu malülen emeklilik ve vergi indirimi benimde epey kafamı karıştırdı. ne yani elimizdeki özürlü raporu yeterli değilmi. vergi indirimi içindemi yeni bir özürlü sağlık kurulu raporu alacağız doğrumu anlamışım.. doğru anlamışsam saçmalık.. bunlar erken emekli olmamamız için ne gerekiyorsa yapıyorlar.. ben rapor alırken zor bela %50 aldım. muayene eden doktorlar kendisi itiraf etti eskiden olsa %80 rahat alırdın dediler bu ne yani.. benim raporum 7ayın 2009'u geçerli olmazmı başvuruda bulunsam bilgisi olan varmı... bir daha gidip sürünmek istemiyorum resmen süründürüyorlar ya

2009'da alınan raporla defterdarlığa sakatlık indirimi için başvuru yapabilirsin venom. Özellikle 2006 öncesindeki raporları kabul etmiyor maliye...

öncelikle verdiğin değerli ve doğru bilgiler için sana sonsuz teşekkürler OTURAN BOĞA..malülen emeklilik için başvuruda bulunduğumda tekrar özürlü sağlık raporu için yeni bir rapor istemezlermi.. elimdeki raporla başvurabilirmiyim. geçerli olurmu? zorluk çıkartmalarından bıktığım için çok yere başvurmuyorum. dediğim gibi 2009 daki rapor için muayene edildiğinde çok zorluk çıkardılar. nerdeyse hastahanedeki tüm doktorlar muayene etti. ve dedğim gibi kendileri itiraf eeti eskiden olsa 80- 90 alırdın ama şimdi işler değişti dediler ve zor bela yüzde 50 verdiler.. 10 günden fazla sürünmüştüm onun için bir daha oralara düşmek istemiyorum.. ben su indiriminden faydalanmak istiyordum.. duyumlarıma görede malülen emeklilik için başvuru yapmam ve yeni alacağım raporla ancak su indiriminden faydalanabileceğim söylendi. bende boşladım eğer dediğiniz gibiyse 2009 raporu geçerliyse inanılmaz iyi olur... son bir şey nasıl bir yol izlemem gerekiyor oturan boğa.. bu konu hakkında bilgilendirirseniz inanılmaz sewaba girersiniz... şimdiden tşk...

Malulen emeklilik ayrı.. Malulen emeklilik için başvurduğunda sigorta müdürlüğü yeniden hastaneye sevk eder. Emeklilik için bu sevk ile alınan rapor temel alınır. Öncesindeki raporları umursamaz sgk.

Değerli forum sakinleri ve yöneticiler 09.02.2012 de yaptığımız başvuruya cevap geldi.Yüzde 62 oran çıkmış.Gelecekte sakatlık derecesinde değişik olabileceği dikkate alınarak 1 yıl geçerlidir.Sonra gene başvuru yapılması gerek diyor.Bununla emeklilik için başvurabiliyor muyuz.! yıl ibaresi kafamızı karıştırdı.Aydınlatırsanız sevinirim.Ne yapmalıyız?

Ertuğrul Bey moderatör bana daha önce 10-15 gün yeterli demişti.Ama abim 2.aydan beri çalışıyor görünüyor.Parasını ödüyoruz.Çıkış al dememize rağmen beklerim demişti.Kendi isteği ile aldığı rapor ile başvurusu yaptı.Rapor 2011 sonu alınmıştı.

Yukardaki 1 yıl sonra yenilenir olayını bir anlasak acaba emeklilik işimiz tamam mı değilmi?Cevap beklemek stres yapıyor :rolleyes:

Allah yardımcınız olsun işiniz gerçekten sıkıntılı ........... yazıma gelince bende forum içerisinde 10-15 günlük çalışmışlık , kişisel başvuru kabul edildigi yönünde yazışmaları bende gördüm ama bu konuda bilgi sahibi olan kişilerden bu konuların dogrulugunu tesbit etmek istedim..

sayın erdal 21 abinizi hangi ilde sigortalı çalıştıracaksınız o ilin vergi dairesine gidip vergi indiriminden faydalanmak için başvurun vergi indirimi alırsanız 30 günün sonunda yaşı beklemeden normal emekli olur aynı yoldan bende emekli oldum çevremdekileride yönlendiriyorum sizde hemen başlayın zaman kaybetmeyin

snglnrn;

Sayın snglnrn yukardaki raporuma mı cevap yazdınız.1 yıl sonra yeniden hastaneye sevki diyor...

erdal21,
Abiniz 2.derece vergi indirim hakkı kazanmış ama bu hak 1 yıl geçerli demiş sağlık kurulu abiniz emekli olabilir 1 yıl sonra sgk abinizi tekrar rapor alması için hastaneye sevk eder.Bu müracaat sonucunda hastaneden 40% üzeri rapor alır ise emekliliği devam eder ama 39% ve aşağısında bir oran alır ise emekliliği iptal olur.
Ertuğrul bey,
Özel mesaj yazmışsınız ama buradan cevap vereyim vergi indirimi müracaatı için 10-15 gün çalışmak yeterli bu süre zarfında müracaatınızı yapabilirsiniz.Bireysel alınan raporları kurum kabul edebilir de kabul etmeyebilir de memurun o anki ruh haline bağlı :)

İlker Bey cevabınız için teşekkür ederim.O zaman biz vakit kaybetmeden emeklilik için başvuralım.Gelecek yıl belki süresiz verirler kurtuluruz.Zaten 1 yıl süreli olmasının sebebi sanırım psikolojiden verilen oran.Zaten yaştan emekli olmaya 4 yıl var 4 yıl idare etsek bile olabilir.Ama %40 oran çıkmazsa(gerçi psikoloji olmadanda çıkabilir oran) verdikleri parayı geri alamaya kalkmazlar mı?Gerçi bu sorularımıza SGK cevap vereceklerdir ama yanlış yönlendirme de yapabiliyorlar bazen.

1 yıllık süreli de olsa sakatlık indirimini hak etmek erken Yaşlılık emekliliğine başvurmak için yeterlidir. Emeklilik için sgk'ya başvurun. Emekliliğiniz onaylandığında, eğer sgk bir kontrol şerhi koymamışsa, emekliliğiniz sürekli olarak onanmış olur.
SGK burada maliye'nin koyduğu kontrol muayenesini umursamaz. O kendi kararına bakar. Kontrol muayenesi şerhi koyarsa o tarihte sgk'ya gidip kontrol muayenesini yaptırmakla yükümlü olursunuz; koymazsa, emekli olduktan sonra maliye ile hiç bir işiniz olmaz.

Eğer isterseniz, sgk Sigortalı Emeklilik Daire Başkanlığı'nı arayıp (0312 432 10 37 - 0312 458 73 24-25) bilgi edinmeyi deneyin. Hatta, ben olsam, oraya bir dilekçe yazar APS posta ile gönderiririm, resmi olarak da yanıt isterim. Böylece ilerde bir sorun yaşanmaması için elimde belge de olur.

Sosyal Güvenlik Kurumu
Sigortalı Emeklilik Daire Başkanlığı'na​

xx Mayıs 2012
xxx tarihinde % xx oranlı raporumla xxx vergi dairesine yapmış olduğum sakatlık indirim başvurum neticesinde (1 yıl sonraya kontrol muayenesi şerhi ile) 3. dereceden sakatlık indirimini hak etmiş durumdayım. Buna istinaden erkan Yaşllık emekliliğinden yararlanmak için kurumunuza başvuru yapacağım. Gerek sigortalılık süresi, gerek prim gün sayısı ve gerekse sakatlık indiriminden yararlanmış olmamdan dolayı emekliliğimin önünde bir engel bulunmuyor.

1- Sakatlık indiriminde Maliye'in 1 yıl sonraya kontrol muayenesi şerhi koyması sgk'ya emeklilik başvurusu yapmama engel midir?
2- Emekliliğim gerçekleştiğinde eğer sgk bir kontrol muayenesi şerhi koymazsa, bu durum emekliliğimin Sürekli olduğu anlamına mı gelecek?
3- SGK bir kontrol şerhi koymadan emekli olduğumda, Maliye'nin koyduğu kontrol şerhine istinaden kontrol muayenesine gidip gitmememin SGK ve emekliliğim açısından bir önemi olacak mı?

İş bu konularda tarafıma yazılı olarak yanıt verilmesini arz ve talep ederim
ad soyad
imza
tc kimlik numarası
telefon
adres

Bülent Bey başvurumuzu yaptık.Yazıya döktüğünüz dilekçeyi buna göre düzenlesek mi yoksa sonucu beklesek mi?Tabii kontrol şerhi koyduğu bize bildirilecek mi bilmiyorum.Aslında bu kontrol olayı oranın değişkenliği ile ilgili ama bu emeklilikte göz önüne alınır mı sorusu aklıma geliyor.Emeklilikte derecenin önemi yok sanırım.

Sonuç sonunda kontrol şerhi koyulmasa bile durumu aydınlatmak için dilekçe mi yazalım yoksa telefon ile mi kesin bilgi alsak?

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Selam ve saygılar...

Emeklilik için müracaat yapmışsınız sonucu bekleyin büyük ihtimal ile emekli olursunuz emekli maaşınız alırsınız aldığınız emekli maaşını sizden geri istemezler çünkü 1 yılda olsa emekliliği hak ettiniz. Seneye 23 Şubat 2013 te kontrol diyor siz bu tarihten 1-1,5 ay evvel sgk ya müracaat edin ve yeni rapor almak için sevk işlemini yaptırın.

Bu arada hernekadar bizim durumdan farklı olsa da SGK da sohbet edilen bir kadının emekliliği iptal edilmiş.Kendisi meme kanseri imiş ve göğsü alındıktan sonra iyileştiği kanaatine varılmış bu yüzden kontrol için sevk yapılınca %40 ın altında kalmış.Sanırım göğüs alınması iş gücü kaybına girmiyor.

Doğrudur. Teorik olarak, emekliliğe temel olan işgücü kaybı ortadan kalkarsa, emeklilik de iptal ediliyor.

Merhaba Oturanboğa;
Senin bu yazdıklarını raporla ilgilenen tüm bakanlıklara iadeli taahhütlü göndermiş ve uygun bir dille cevap istemiştim.Bunları göndereli yaklaşık 2 ay oldu.Maliyeden cevap geldi. 1900 lü yılların başında çıkarılmış bir genelgeyi yazmış göndermişler.. Vs vs vs.. Matbu evrak bastırmışlar müracaat edene boşlukları doldurup altına da imza atıp gönderiyorlar.. Aile ve sosyal politikalar bakanlığından,Sağlık bakanlığından ve SGK genel müdürlüğünden henüz cevap gelmedi.. Her kurum ayrı telden çaldığı için bunlar ülkemizde normal şeyler.. Bekleyip göreceğiz bakalım..

Üst Alt