Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilige red kararı geldi. Nasıl itiraz edebilirim?

senem

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar

sigorta başlangıcım 1998 o zamanki raporumda P iş kura kayıt için almıştım 2006 da da vergi indirimi için rapor istediler oda ` şuanda 2000 günüm var malullük için başvurdum ve gelen yazı

sayı:.......
konu:Malullük talebi red kararı

T.C.S.B.Dr.Marmara Üni.Pendik EAH Kartal yavuz selim devlet hast.sağlık kurulunca düzenlen 01.07.2014_884;12.2006/5113 tarih sayılı sağlık kurulu raporları ve tüm dosya muhteviyatı bölge sağlık kuruluna intikal ettirmiş olup yapılan tetkik neticesinde 506 sayılı kanunun maluliyet sigortasıyla ilgili V Bölüm53.maddesi ve bu maddenin (a)fıkrasına göre malul durumda sayılmış iseniz de; 506 sayılı kanuna tabi işyerine maluliyetinizi gerektiren arıza ile girdiğinizden,aynı kanunun 53.maddesini (b) fıkrası hükmünce maluliyet sigortası yardımlarından faydalanmanız mümkün görülmemektedir.

sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığınız tarihten önce 5510 S.K. 25 inci maddesinin 2. fıkrasının ;malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özrü bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılara en az 15 yıldan beri siğortalı bulunmak ve en az (Değişik:17/4/2008-5754/69 maddesine göre 01.10.2008.tarihinden önce işe girenler için ).3600gün malullük,yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır;hükmüne göre aylık bagnacağı hususun da bilgi edinmenizi ;

bilgi edinmenizi rica ederim .

diye geldi benim itiraz hakkım varmı sizce varsada nasıl bir itiraz dilekçesi vermek gerektiğini lütfen bana ayrıntılarıyla anlatırmısınız .

murat bey lütfen yardım edin.

Son düzenleme:
Size red yazısı geldiğinde şu gerekçeyle karara itiraz edin (Eğer itirazınız yine olumsuz sonuçlanırsa, şu karara dayanarak hemen dava açın: http://www.engelliler.biz/forum/eme...a-oranin-artmasi-ile-malulen-emeklilik.html):

xxx tarihli yazınızda malulen emeklilik başvurumun "işyerine maluliyetimi gerektiren arıza ile girdiğim" gerekçesiyle reddedildiği tarafıma bildirilmiştir. Bu gerekçe 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na da, 28727 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'ne de aykırıdır. Şöyle ki;

1- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 25. maddesi "4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır." der.
Bunun istisnasını da hemen devamındaki fıkrada "Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engelliliği sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz." şeklinde sınırlar.

Görüldüğü üzere kanun maddesi maluliyeti gerektiren rahatsızlığın doğuştan olup olmadığına ya da ilk sigortalı olunan tarihte bulunup bulunmadığına bakmaz; % 60 işgücü kaybının ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce bulunup bulunmadığına bakar.

2- Aynı şekilde 3 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ'nin 9 maddesinin 2/B fıkrası da 5510 sayılı kanunun 25 maddesindeki ifadeye açıkça uyarak "Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen seviyelere yükseldiği [...] Kurum sağlık kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılır." der.

Bir başka ifadeyle rahatsızlık doğuştan olsa dahi, ilk sigortalı olunan tarihte % 60 ve üzeri işgücü kaybı yoksa ve/fakat rahatsızlık zaman içerisinde ilerleyerek kişinin çalışmasına engel olacak % 60 ve üzeri işgücü kaybına neden olacak seviyeye ulaşmışsa, bu kişi malul sayılır.

3- Nitekim Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin de bunu açıkça onayan kararı bulunmaktadır (2008/9350 E.N , 2009/14801 K.N.)

Sonuç olarak, ilk defa çalışmaya başladığım tarihte % XX olan çalışma gücü kaybı oranım zaman içerisinde ilerleyerek MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ'nin Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen seviyeye yükelmiştir. Malulen emeklilik talebiyle kurumunuza başvurduğumda kurum kayıtlarınıza girmiş olan raporumda bu açıkça görülmektedir.

İş bu gerekçelerle malulen emeklilik başvurumun yeniden değerlendirilerek tarafıma aylık bağlanmasını arz ve talep ederim

çok teşekkür ederim Bülent bey ama benim anlayamadığım dilekçede bu yazının tamamını belirteyim mi.itiraz hakkım varmı sizcede haklımıyım .

merhaba arkadaşlar ben malulen emeklilik için heyete girdikten sonra ssk genel müdürlüğünden bana gelen red yazısını yukarda aynen yayınladım gerekçeleri benim işe başlarken engelli derecesinde olmammış.

benim size sorum şunlar ssk başlangıç yılım 1998 -1 aylık bir girişim var sadece
98 deki raporumda % 50
2002 deki rapor oranım % 60
2009 % 70
bu raporlarım elimde şuanda var

benim itiraz hakkım varmı sizce varsa lütfen bana düzgün bir dilekçe örneği gösterirmisiniz nasıl itiraz etmeliyim sizce

İtiraz hakkınız var ve kullanın tabii ki.

böbregimde alındı

sayın oturanboga ben %60 ortopedik engelliyim fakat çok ugraşmama ragmen sol böbregimide kaybettim 1ay önce sag böbregimdede taş var 2200 günüm var şuanda emekklilik için başvursam olurmu sizce o kadar çok itiraz duydumki müracaat etmeye bile tedirginim sizce ne yapayım ?

Benimde ret geldi itiraz ettim onaylandı %71 5510,28 maddeye dilekçe ver onaylanır sıkmayın canınızı

Dogan bey siz nasıl bir süreç geçirdiniz biraz bilgi verirmisiniz.

dogan3200
5510/28. madde erken emekliliği düzenler, konumuz ise malulen emeklilik, Senem Hanım'ın erken emeklilik için yeterli primi yok o yüzden şu anda 5510/28 olmaz.

senem
İlk sigorta tarihiniz olan 1998 de rapor oranınızın %50 olduğunu, sonrasında %60 ve %70 olarak çalışma hayatı sürecinde arttığını belirtmişsiniz.
Bu durumda siz işe başlarken malul değil, sadece engelliydiniz ve çalışma hayatı sürecinde rahatsızlığınız ilerleyerek malul duruma geldiniz.
Bu bilgiler eşliğinde kurumun size verdiği cevabın haklı bir dayanağı olmadığı açıktır. Yukarıda OturanBoğa'da açıklamış, bu yönde itiraz etmeli, yine olomazsa yargı yoluna gitmelisiniz.

Üst Alt