Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Maliye Bakanlığı ÖTV İndirimi 10.08.2026 yayınlanan yeni genelge

Kusi

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
3
Maliye Bakanlığı 10.08.2026 tarihinde 3 aylık periyodik olarak yaptığım itirazlarım sonucu yeni genelge yayınladı bilginize.
Genelgenin pdf olarak orijinal halini ekleyemedim. Resim olarak ekleyebildim.

Bir de anlamadığım bu Genelge neden hiçbir yerde yayınlanmamış. ÖTV indirimi ile ilgili bu ay yeni genelge yayınlandı.
Genelge itiraz dilekçeme cevaben bana dijital vergi sitesinden gönderildikten sonra çıktısını alıp vergi dairesindeki memura gösterdiğimde " Bu Genelgeyi nereden temin ettin? bunu kim sana verdi " diye beni sorguya çekti. Sanki devlet sırrıdır😀
Genelleme yapmayayım ama anladım ki vergi dairesinde ÖTV birimindeki memurlar biz engellilere karşı iyi niyetli değiller
Genelgenin yayınlama tarihi 10.08.2026 kapsamı bayağı genişletilmiş

T.C.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
ACELE
Sayı :E-76264044-135[52-7-8143]-84776 10.08.2026
Konu :Özel Tüketim Vergisi Kanunu (7/2-c)
Madde Uygulaması
DAĞITIM YERLERİNE
17/4/2026 tarihli ve 33227 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7577 numaralı Bazı
Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun
7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendi yeniden düzenlenmiş olup bu
düzenleme ile ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi yerli katkı oranı en az
%40 olan mallardan 87.03 (hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil
bedeli 2.873.900 TL'yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11
G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel
tertibat yaptıran malul ve engelliler ile engelli sağlık kurulu raporunda ortopedik engelliği yüzde 40 ve
üzeri olup bu engel durumu nedeniyle sürücü belgesi alamayan malul ve engelliler tarafından on yılda bir
defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulaması yürürlük tarihi itibarıyla başlamıştır.
Engelli sağlık kurulu raporunda ortopedik engelliği yüzde 40 ve üzeri olup bu engel durumu
nedeniyle sürücü belgesi alamayan malul ve engellilere uygulanacak istisnanın usul ve esaslarına yönelik
açıklamalara 22/4/2026 tarihli ve 33232 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (II)
Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 17) ile
değişik Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde yer verilmiştir.
Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1.2.3) bölümünde;
"Vergi dairesince beyanname ve söz konusu belgeler incelenerek, engellilik sağlık kurulu
raporundaki ortopedik engel oranının %40 ve üzerinde olduğu ve kişinin ortopedik engeli nedeniyle
sürücü belgesi alamadığı tespit edilir.
Ortopedik engel oranı, malul veya engellinin sadece ortopedik engeli bulunması halinde, engellilik
sağlık kurulu raporunda belirtilen orandır. Malul veya engellinin ortopedik engeli dışında başka engeli
bulunması halinde, istisnadan yararlanılabilmesi için engellilik sağlık kurulu raporunda yer alan
ortopedik engel teşhisinin karşısındaki engel oranının %40 ve üzerinde olması gerekir.
Malul veya engellinin engel oranı %40'ın altında birden fazla ortopedik engelinin bulunması
halinde, ortopedik engel oranları, Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik
çerçevesinde belirlenen hesaplama yöntemiyle toplanır. Vergi dairesince, engellilik sağlık kurulu
raporundan ortopedik engel oranının tespit edilememesi veya hesaplanamaması halinde raporu
düzenleyen hastaneden ortopedik engel oranının %40 ve üzerinde olup olmadığı teyit edilir."
açıklamalarına yer verilmiştir.

işlemlerin etkin ve hızlı olarak tamamlanabilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun
bulunmuştur:
1- Engellilik sağlık kurulu raporlarında yer alan ortopedik oranın tespitinde, kişinin engel grubunun
"ortopedik" olarak işaretlenmiş olması kaydıyla; Ortopedi ve Travmatoloji, Fiziksel Tıp ve
Rehabilitasyon, Romatoloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi branşlarınca Alan Kılavuzunun Kas İskelet Sistemi
bölümünden verilen engel puanlarının ortopedik engel olarak kabul edilmesi mümkündür.
2- Nöroloji branşı tarafından Kas İskelet Sistemi bölümünün Periferik Sinir Sistemi, Nöromusküler
Bileşke ve Kas Sistemi Hastalıkları başlığı altından verilen engel puanlarının kişinin engel grubunun
"ortopedik" olarak işaretlenmiş olması kaydıyla ortopedik engel olarak kabul edilmesi; ancak aynı başlık
altından engellilik sağlık kurulu raporunda sadece tablo 4.3 üzerinden puanlama yapılması halinde bunun
ortopedik engel olarak kabul edilmemesi gerekmektedir.
3- Kas iskelet sistemini tutan tümörler nedeniyle Onkoloji bölümünden verilen puanların da kişinin
engel grubunun "ortopedik" olarak işaretlenmiş olması kaydıyla ortopedik engel olarak kabul edilmesi
gerekmektedir.
4- Yukarıda yer alan ilk üç maddede yapılan açıklamaların engellilik sağlık kurulu raporundan
anlaşılamaması veya her halükarda %40 ortopedik engel oranının teyidi amacıyla ilgili hastaneden görüş
sorulması mümkündür.
5- Sürücü Adayları ve Sürücüler İçin Sağlık Raporunda, "Sürücü Olamaz" şeklinde ibarenin
aranılması zorunludur. Karayolları Trafik Yönetmeliğinin "Sürücü Adaylarında Aranacak Şartlar"
başlıklı 76 ncı maddesinde sürücü belgesi alacaklar için belirlenen şartları taşımayanların, ilgili istisna
kapsamında değerlendirilmesinin söz konusu olamayacağı tabiidir.
6- Sürücü Adayları ve Sürücüler İçin Sağlık Raporunda, birden fazla engeli nedeniyle sürücü
olamayacağı belirtilen engellilerin istisnadan yararlanabilmeleri için "Ortopedik engeli nedeniyle sürücü
olamaz" şeklinde yazılan ayrı bir ibarenin olması yeterlidir.
7- Sürücü Adayları ve Sürücüler İçin Sağlık Raporundan, kişinin ortopedik engelinden dolayı sürücü
olamayacağı açıkça anlaşılıyorsa veya sadece ortopedik engeli varsa, "Sürücü Olamaz" ibaresinin yanında
ayrıca ortopedik engeli nedeniyle sürücü olamadığına yönelik ibare aranmaz. Ancak rapordan bu durum
açıkça anlaşılmıyorsa, kişinin sürücü olamayacağının ortopedik engelinden dolayı mı olup olmadığının
ilgili sağlık kuruluşundan teyit edilmesi uygun olacaktır.
8- İstisna kapsamında iktisap edilen araçların kimler tarafından kullanılabileceğine dair bilgilerin
yer aldığı taahhütnamelere ilişkin 22/4/2026 tarihli ve 44416 sayılı Genel Yazımız ekinde yer alan
taahhütname, engel oranı %90 ve üzeri olan kişilere yönelik verilen taahhütnamelere benzer şekilde
düzenlendiğinden, söz konusu istisnaya tabi araçları kullanabileceklerin liste kapsamı da aynı şekilde
belirlenmiştir.
Bununla birlikte, mükelleflerin ve vergi sorumlularının vergi durumları ve vergi uygulaması
bakımından müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkında yazı ile istedikleri izahat
taleplerinin Başkanlığımızca özelge tayin edilmesi suretiyle nihayetlendirildiği ancak engellilik sağlık
kurulu raporu, sürücü adayları ve sürücüler için sağlık raporu vb. engellilik durumunu gösterir bazı
belgelerin sunulması suretiyle henüz idari bir işlem tesis edilmesini gerektiren bir durumun olmadığı yani
ÖTV Beyannamesi ile bu beyannameye ek olarak vergi dairesine ibraz edilmesi gereken belgelerin
verilmediği durumlarda teorik hususlara ilişkin olarak yapılan/yapılacak bilgi taleplerinin özelge talebi

kapsamında değerlendirilemeyeceği, bu kapsamda olanlara ilişkin değerlendirmenin ÖTV
Beyannamesinin verilmesi ve mezkûr düzenleme kapsamında ibraz edilmesi gerekenlerin ibraz edilmesi
suretiyle beyannamenin verildiği yer vergi dairelerince yapılabileceğinin ilgililere bildirilmesi şeklinde
işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesi ve gereğini rica ederim.
Kaan KASIM
Başkan a.
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı V.
Dağıtım :
bh6llcfd.jpg

Son düzenleme:
Bu yeni ve kapsamı genişletilmiş genelge herhalde benim dışımda kimseye yaramamış ki hiç ilgi görmedi. :D

1- Engellilik sağlık kurulu raporlarında yer alan ortopedik oranın tespitinde, kişinin engel grubunun
"ortopedik" olarak işaretlenmiş olması kaydıyla; Ortopedi ve Travmatoloji, Fiziksel Tıp ve
Rehabilitasyon, Romatoloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi branşlarınca Alan Kılavuzunun Kas İskelet Sistemi
bölümünden verilen engel puanlarının ortopedik engel olarak kabul edilmesi mümkündür.
2- Nöroloji branşı tarafından Kas İskelet Sistemi bölümünün Periferik Sinir Sistemi, Nöromusküler
Bileşke ve Kas Sistemi Hastalıkları başlığı altından verilen engel puanlarının kişinin engel grubunun
"ortopedik" olarak işaretlenmiş olması kaydıyla ortopedik engel olarak kabul edilmesi; ancak aynı başlık
altından engellilik sağlık kurulu raporunda sadece tablo 4.3 üzerinden puanlama yapılması halinde bunun
ortopedik engel olarak kabul edilmemesi gerekmektedir.
3- Kas iskelet sistemini tutan tümörler nedeniyle Onkoloji bölümünden verilen puanların da kişinin
engel grubunun "ortopedik" olarak işaretlenmiş olması kaydıyla ortopedik engel olarak kabul edilmesi
gerekmektedir.

Bir önceki genelgeye dayanarak vergi daireleri yüzde 40 ve üzeri ortopedik engelli olup sürücü olamaz raporu da olan engellilerin ortopedik raporlarını "Ortopedi ve Tramvoloji" doktoru tarafında verilmemiş ise o raporu ÖTV indirimi için kabul etmiyordu. Örnek ben Nörolojiden yüzde 60 ortopedik rapor almıştım benim raporumu ÖTV indirimi için kabul etmediler. Sürücü olamaz raporum olmasına rağmen.
Ama bu yeni genelgeye göre,
1-Ortopedi ve Travmatoloji,
2-Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon,
3-Romatoloji,
4-Beyin ve Sinir Cerrahisi
5-Nöroloji branşı sadece Tablo 4.3 göre verilen rapor hariç
6-Onkoloji bölümü Kas iskelet sistemini tutan tümörler nedeniyle Onkoloji bölümünden verilen puanların da kişinin
gerekmektedir.

Üst Alt