Aramızda benzer süreci yaşayanlar olabileceği için ''SGK Sor'' uygulaması üzerinden aldığım detaylı cevabı aktaracağım.
Engelli personellerden açık konuşmak gerekirse kurumlar yeterince verim alamamaktadır; daha doğrusu sağlıklı personeller ile aynı verimi beklemektedirler, bu durum v.b. sebeplerden her fırsatta emekli etmeye kalkmaktadırlar. Yalnız samimi söylüyorum farkı statülerden sınav v.s. olmadan devletin doğrudan tanıdığı hak ile işe girmiş fotokopi çekmeyi bile bilmeyen ama sağlık sorunu(engelli raporu v.s.) olmayan kişiler işlerine devam edebilmektedir; bu durum aslında çifte standart oluşturmaktadır; ama gel de idareye anlat durumu. Bizlerinse hastalığım nüksettiği her dönem kurumların emekli etme çabaları baş göstermektedir.
Aşağıda yaşadığım sorunu ve SGK konusunda uzman arkadaşın yazdığı detaylı cevabı benzer durumu yaşayanlara çözüm olması adına paylaşacağım.
(Psikiatri'den özellikle 3 kez hastanede yatışı olanların doktorlarına yüklenerek emekli etmeye kalkmaktadırlar; yazılı olmayan uygulama imiş bu; hastanede yatmadan tedavi olmaya özen gösteriniz.)
Soru:
Cevap:
Engelli personellerden açık konuşmak gerekirse kurumlar yeterince verim alamamaktadır; daha doğrusu sağlıklı personeller ile aynı verimi beklemektedirler, bu durum v.b. sebeplerden her fırsatta emekli etmeye kalkmaktadırlar. Yalnız samimi söylüyorum farkı statülerden sınav v.s. olmadan devletin doğrudan tanıdığı hak ile işe girmiş fotokopi çekmeyi bile bilmeyen ama sağlık sorunu(engelli raporu v.s.) olmayan kişiler işlerine devam edebilmektedir; bu durum aslında çifte standart oluşturmaktadır; ama gel de idareye anlat durumu. Bizlerinse hastalığım nüksettiği her dönem kurumların emekli etme çabaları baş göstermektedir.
Aşağıda yaşadığım sorunu ve SGK konusunda uzman arkadaşın yazdığı detaylı cevabı benzer durumu yaşayanlara çözüm olması adına paylaşacağım.
(Psikiatri'den özellikle 3 kez hastanede yatışı olanların doktorlarına yüklenerek emekli etmeye kalkmaktadırlar; yazılı olmayan uygulama imiş bu; hastanede yatmadan tedavi olmaya özen gösteriniz.)
Soru:
Cevap:
- Başka ilde Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesinde yatışım olmuştu o süreçte tanıdığım doktora kalan sürede 12-13 ay boyunca muayeneye giderek süre sonunda çalışabilir raporu alarak çözüme kavuşturacağım biiznillah.
- Başta çok üzülüyordum; ama tedavim açısından olumlu seyrediyor her geçen ay daha iyi oluyorum. İşin kötü yanı 18 ay hastalık izni yasal hak olduğu halde doktorlar pek yanaşmamaktadır genelde 1-3 ay hastalık izni vermektedirler. Bize de bu şekilde hastalık izni düştü piyangodan
...
- 18 aylık bütün hastalık izni sürecinde hastanedeki heyet memurlarına sorduğumda edindiğim bilgi süre dolmadan çalışabilir raporu vermeye yanaşmıyorlar. Zaten benim gibi Şizoaffektif Bozukluk tanısı olup atak geçirenlere yaklaşık 1.5-2 yıl tedavi süreci gerekiyor.
- Memurlar.net yazısından kesit:
Bunun dışında Kurumlar bir memuru talep olmadan malul olarak emekli edemezler. Yani herhangi bir görevde çalışan bir memur malullük oranı ne olursa olsun sıhhi izin süreleri dolmadan veya kendi istekleri olmadan malulen emekliliğe zorlanamayacaklarını değerlendirmekteyiz.
Kaynak: Kurumlar, memuru malul olarak emekliye zorlayabilir mi?