Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kronik Böbrek Yetmezliği ve Malulen Emeklilik durumumu değerlendirir misiniz?

sasmaz

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
34 yaşındayım ve Kronik Böbrek Yetmezliği(Her iki böbrek de bitik vaziyette) yaşamaktayım.

Sizlerden ricam şu olacak ki;Tarih sıralamasına göre sizlere değerlerimi belirtsem,yani gidişatı sizlerle paylaşsam.Acaba böbreklerimin durumu,diyalize başlayıp başlamama durumu ve malulen emeklilik durumu hakkında yorum yapabilir misiniz?

Şimdiden anlayış ve alakanız için sonsuz teşekkürler...

Muayene Tarihi: 10.10.2013;

ÜRE: 54(H) / 17-43mg/dl
KREATİNİN: 1.77(H) / 0,4-1,2mg/dl
KOLESTEROL: 291(H) / 50-200mg/dl
TRİGLİSERİT: 206(H) / 50-150mg/dl
MCV: 96,3(H) / 80,7-95,5fl

-------------------------------------
Muayene Tarihi: 25.10.2013;

ÜRE: 51(H) / 17-43mg/dl
KREATİNİN: 1,61(H) / 04,-1,4/mg/dl
ÜRİK ASİT: 7,9(H) / 3,5-7,2mg/dl

--------------------------------------
Muayene Tarihi: 19.11.2013;

ÜRE: 52(H) / 17-43mg/dl
KREATİNİN: 1,96(H) / 0,4-0,4mg/dl

---------------------------------------
Yukarıda sizinle değerlerini paylaştığım tahliller Devlet Hastanesinde yapılmış olup,sonucunda konulan teşhis;Her iki böbrek de kronik böbrek yetmezliği olduğu ve iki böbreğinde iflas noktasında olduğu yönündedir.

Devamında verilen ilaçlar aşağıdaki gibidir.

1. Delix 2,5mg
2. Norvasc 10mg
3. Nexivol 5mg

Not: İlaçların tamamı tansyon ilacıdır.

Şimdi sizinle sonuçlarını paylaşacağım tahliller ise İstanbul Bakırköy Medicana Hastanesinde yapılmış olup,Çapa Tıp Fakültesi Böbrek Nakil Ünitesi Başkanı tarafından da incelenmiştir.

Muayene Tarihi: 23.12.2013;

KREATİNİN KLERENS: 90-140mg/dl
KANDA KREATİNİN: 1,95mg/dl
İDRARDA KREATİNİN: 100,42mg/dl
KREATİNİN KLİRENSİ: 42,7mg/dl

Nakil Ünitesi Başkanın tarafıma belirttiği şudur;
Her iki böbrekde de kronik yetmezlik sözkonu olmakla birlikte,şahsıma verilen ilaçlar kullanılmaya devam edilecek ve eğer fayda sağlanmazsa diyalize başlanacaktır.

Malulen Emeklilik içn belirtmeliyim ki sigorta başlangıç tarihim; 2004'tür.
Malesef ki sadece 54 gün primim mevcuttur.

Şuan Genel Sağlık Sigortası kapsamındayım.

Diyalize başlarsanız zaten malulen emekli edilirsiniz. Başlamadan önce, maluliyet cetveli 'ne göre malulen emekli olmayı şu şartlar sağlıyor (doktorunuza danışırsanız uyup uymadığınız konusunda en sağlıklı bilgiyi verebilir):

C. En az 3 ay boyunca serum kreatinin düzeyinin sürekli 4 mg/dl (en az 3 kez 3 farklı zamanda) veya üzerinde olması veya kreatinin klirensinin 30 ml/dk veya altında bir değere düşmesi ile beraber aşağıdakilerden en az ikisi;
1. Patolojik kırıklar
2. Kalıcı motor ve duyusal nöropati (EMG ile tespit edilen)
3. Kalıcı aşırı sıvı yüklenmesi sendromu beraberinde:
a. Diastolik kan basıncının 110 mmHg veya üzerinde olduğu diastolik hipertansiyon olması ( ambulatuar kan basıncı monitörizasyonu ile tespit edilen)
veya
b. Tedaviye rağmen devam eden inatçı vasküler konjesyon bulguları (telegrafi, ekokardiografi ve klinik bulgular ile desteklenen)
4. Takip eden 6 aylık süreçte en az 30 günlük ara ile değerlendirme sonrası hesaplanan ve vücut kitle indeksinin 18.0’in altında olması ile tanımlanan kilo kaybının olduğu inatçı anoreksi.

2. Nefrotik sendrom; anazarka tarzı ödem ile birlikte tedaviye rağmen en az 3 ay süren ve;
  1. Serum albümin düzeyinin 3.0 gram/desilitre (100 ml) veya altında ve 24 saatlik proteinüri miktarının 3.5 gram veya üzerinde olması
veya
  1. 24 saatlik proteinüri miktarının 10.0 gram ve üzerinde olması

Ancak 10 yıl sigortalılık ve 1800 gün olmadan malulen emekli olamazsınız.

Kısmet'e ek olarak: Eğer askerlik yapmışsanız askerlik sürenizi borçlanarak prim gün sayısı kazanabilirsiniz. Çünkü 1800 gün prim olmadan malulen emekli olmanız mümkün değil.

Ve unutmayın, malulen emeklilikte emekli maaşı miktarı ödediğiniz primin yüksekliği ile doğru orantılıdır. Yani, asgari ücretten prim öderseniz 500 TL aylık bağlanacaksa, 3000 TL üzerinden sigortalı olursanız 1000 TL'lerin üzerine çıkar. Eğer imkanınız varsa, olabildiğince yüksekten sigprta primi ödeyin.

Sağlık Raporu için başvurdum.Merak ettiklerim....

Merhabalar sevgili dostlarım;Öncelikle biz engelliler olarak psikolojik anlamda muavemetimizi koruyabilmemiz ve hakettiğimiz şekilde yaşamımızı sürdürebilmemiz dileğiyle,sizlere konu ile ilgili merak ettiklerimi sormak istiyorum.

Elbette ki farkındayım;Forumda cevapları yüzlerce kez verilen sorulardan birtanesi ile karşınızdayım.Fakat insan ister istemez kişisel olarak da merak ediyor ve sağlıklı bir bilgi edinmek istiyor.

Tekirdağ/ÇORLU'da yaşamaktayım.Her iki böbreğimde de kronik böbrek yetmezliği sözkonusu ve son kontrollerim itibariyle böbreklerim %30(doktorumdan aldığım bilgilere göre diyaliz seviyesine %15-20 seviyelerinde geliniyormuş.Dolayısıyla trajik noktaya malesef ki yaklaşmama %10'luk bir seviye kaldı.) oranında çalışmak da.Kreatinin seviyem 2,4 ve böbreklerdeki protein kaçağı oranı ise 2gram.

Kreatinin oranı her ne kadar makul görünüyor olsa da hastalığın septomlarını bünyemde çok net ve seri biçimde hissetmekteyim.

Dün itibariyle devlet hastanesinde,kendi doktorum da dahil olmak üzere yaklaşık 8 doktoru dolaşarak sağlık raporu için heyet değerlendirmesine başvurdum.Malumunuz şartlar itibariyle süreç gerçekleşirken doktorlarla detaylı diyaloğa giremediğimden,ben göz/tansiyon ve kronik böbrek yetmezliğine odaklandım.Ağız kuruluğu şeker hastalığına işaret ediyorsa eğer;Ki sözkonusu muhtemelen şeker hastalığı da mevcut.Fakat bunu dile getiremedim.Heyete girdiğim de belirtebilir miyim bilmiyorum.

''Heyete girdiğimde belirtebilir miyim?'' şeklinde belirtmem de ki sebep şu;Tüm prosedürleri harfiyen yerine getirdiğim halde,öğle arasında heyet gerçekleştiğini ve orada bulunmam gerektiğini üzgünüm ki akıl edemedim.Dolayısıyla raporumu Salı günü heyete girerek alacağım.

Şahsıma ait form ile tüm doktorları dolaştıktan sonra,elimdeki sonuç ve devamındaki gelişme şu şekilde;

Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle doktorumun verdiği oran; %60 (muhtemelen hastalığın gidişatına göre bu oran artacak,zira iyiye gitme şansım hiç yok.Çünkü her iki böbrek de bitik durumda)
Dahiliye de doktor ile gerçekleşen diyaloğumda tansiyon problemimi ve malesef önüne geçemediği,bunun da kronik böbrek yetmezliğinden kaynaklandığını belirttim.Kendisi ona ait kısma birşeyler not etti.Fakat nedir ne değildir bilmiyorum.
Göz doktorunda gerçekleştirdiğim kısa muayene sonunda gözlerimle alakalı problemi(uzak ve yakında küçük yazıları okuyamama,normal tansiyondan ziyade glokomdan da şüpheleniyorum.) dile getirdim.Kendisi ona ait bölüme gerekli notu düştü.

Nihayetinde hastanede kendime yakın bulduğum yetkili bir bayan ile yaptığım görüşme de bana söylediği şu oldu.
''En önemlisi kendi hastalığınla ilgili olarak kendi doktorundan aldığın orandır.Keza zaten %60 almışsın.Zaten engelli statüsünde değerlendirileceksin ve primlerini tamamladığın takdirde emekli olabileceksin,diğer problemlerinle de alakalı olarak %10-15 alsan %75-80 gibi bir engelli raporuna sahip olacaksın'' dedi.

Engelli raporuna;Engelli statüsünde işe başlayabilmek(Durumum itibariyle gerçek mana da çalışamayacağım için prim borcumun ilk 1 senesini isteğe bağlı olarak peşin,geri kalan kısmını ise bir müessese de çalışıyor olarak görünerek taksitle ödeyeceğim.) engelli haklarından yararlanabilmek için başvurduğmu da belirtmek isterim.

Nihayetinde durumum bu;Merak ettiğim ise,
1.Salı günü heyete girip raporumu almaya gittiğimde süreç nasıl işleyecek?
2.Engelli kimlik kartımı ve otobs kartımı nasıl alabileceğim?
3.Alacağım engelli rapaoru kalıcı mı yoksa yenilenebilir mi olacak?Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle kalıcı olacağını düşünüyorum.

Teşekkürler

sasmaz

Geçmiş olsun,

Öncelikle o tanıdığınızın söylediği şekilde olmuyor heyette alacağınız oran;
Bölümlerin verdiği oranların balthazard formülüyle hesaplanmış hali oluyor.
Yani o oranları direk toplamayacaksınız.

Eğer sizin söylediğiniz gibi %30 ve %15 oran verilmişse;
% 41 oranında rapor oluyor
Yine de buradan faydalanabilirsiniz;
http://www.engelliler.biz/forum/sag...iyim-yuzde-kac-oraninda-rapor-alabilirim.html

http://www.engelliler.biz/forum/sag...althazard-formulu-nedir-nasil-hesaplanir.html

1-) Heyete gittiğinizde doktor kontrolünden geçeceksiniz ve raporunuz yaklaşık 1 hafta-15 gün içinde elinizde olmuş olacak.

2-) Engelli kimlik kartı çıkarmak için; [FONT=sans-serif]İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekiyor.

[/FONT]
[FONT=sans-serif]a. Raporun aslı gibidir ibareli fotokopisi[/FONT]
[FONT=sans-serif]Aslını götürüp kontrol edildikten sonra geri veriyor.[/FONT]
[FONT=sans-serif]b1 adet fotoğraf
c[/FONT]
[FONT=sans-serif] dilekçe orada dolduruyorsunuz
d.[/FONT]
[FONT=sans-serif]. kimlik fotokopisi vs.
[/FONT]

[FONT=sans-serif]15-20 gün içinde aynı yerden kartınızı alıyorsunuz.[/FONT]
Bu linkten destek alabilirsiniz;
http://www.engelliler.biz/forum/ulasim/58451-basbakanlik-ozurlu-kimlik-karti-nasil-alinir.html

Ayrıca
http://www.engelliler.biz/forum/dig...aklariyla-ilgili-site-rehberi.html#post929941

Plumeria

Neticede inşallah %40 üzeri bir oran alabileceğim.Nihayetinde kronik böbrek yetmezliği geri dönüşü olmayan,hayati önem arz eden bir hastalık.

Ne zaman ve Hangi şartlarda Emekli olabilirim?

Merhabalar dostlar;Kronik Böbrek Yetmezliği ve Hipertansiyon teşhisi ile sürekli(%67) engelli raporuna sahibim.
Sigortalılık Sürem; 11 yıl 10 ay 3 gün
Prim Gün Sayım; 52

Şuan çalışamıyorum ve Genel Sağlık Sigortasına tabiiyim.

Bu kriterler dikkate alındığında,Malulen (1800 gün ile) emekli olabilmek için neler yapmalı ve hangi yolları izlemeliyim?

Not: Vergi indiriminden yararlanmadım ve Askerliği borçlanmadım.

Teşekkürler

merhaba, değerleriniz kötü değil...bu değerlerle diyet ve ilaç tedavisi ile diyazlize girme süresini 10 yıla uzatabilirsiniz
kreatinin 5 altına diyazlize almazlar...
ve rapor vermezler bu değerle

öncelikle hastalığınız sigortalı olduktan sonra çıkması önemli...
ardından prim gün sayısını doldurmanız lazım...

Teşekkürler,hastalığım sigortalılıktan sonra başladı.Prim ödeme konusunda hepsini ödeme şansım var mı?Ayrıca bağkur mu yoksa ssk mı önerirsiniz?Yönlendirir misiniz beni?

merhaba kardeşim ALLAH şifa versin. Benim de her iki böbrekte kby(kronik böbrek yetmezliği) var. İnan benim tahlil sonuçlarım senden daha kötü idi. Kreatinin sürekli 2-2,50 civarı, tansiyon 15-16 ya 12-13 civarı, kalp te triküspit yetmezlik, kolesterol ,üre vesaire var. Ancak hiç bir zaman ümitsizliğe kapılmadım ve hep iyimser düşündüm. Öncelikle bu kardeşini dinlersen naçizane bir iki şey öneririm. Hayatını baştan değiştirmelisin. tuzu hayatından çıkar. kesinlikle diyet yapmalısın. Hastanede diyetisyenler var bilgi alabilirsin. Sebze ağırlıklı yemekleri tercih et. Kesinlikle günde en az 2,5 lt su iç.Hafif tempolu haftada 3 kez yürüyüş yap. Ve benim sürekli uyguladığım 1 ay kullanıp 1 ay ara verdiğim KİRAZ SAPI kaynatıp sabah aç karına 1 bardak iç. Birde sonuçlarına göre kullandığın ilaçlar fazla geldi kendini ilaca fazla bağlama ve başka doktorada git derim. bursa ya gelirsen yardımcı olurum. Şu an ALLAH'A şükürler olsun değerlerim çok iyi. kreatinim 1,5 civarı tansiyon ilaçlarını bıraktım. kolesterol ilaçlarını bıraktım. sadece kalp ve böbrek ilacı kullanıyorum.Birde ilaçların vücutta biriktirdiği kimyasalları atmak için 1,5 litre suya 1 çay kaşığı karbonatı atıp içiyorum. bunu da 1 ay uyguluyorum 1 ay ara veriyorum. RABBİM tüm şifa bekleyenlere acil şifa versin. Lakin araştırıp okumalıyız. İnsan biraz kendi doktoru olmalı bence.

sasmaz

[FONT=sans-serif]KREATİNİN: 1.77(H) / 0,4-1,2mg/dl[/FONT]

[FONT=sans-serif]-------------------------------------[/FONT]

[FONT=sans-serif]KREATİNİN: 1,61(H) / 04,-1,4/mg/dl[/FONT]
[FONT=sans-serif]--------------------------------------[/FONT]

[FONT=sans-serif]KREATİNİN: 1,96(H) / 0,4-0,4mg/dl

Bu kreatinin değerleri diyaliz gerektirmez. ;) Daha erken Güçlü Ol[/FONT]

mrtgzm02

bir sorum olucaktı benimde tek böbrek yetmezliğim var ve de kreatinim 1 ile 2 arasında değişiyor ve malulen emekli olmak istedim red edildi siz emekli oldunuz mu bursa da yaşamaktayım bilgi verir misiniz

emekli olduysanız nerelere başvurdunuz ve nasıl yaptınız bilgi verir misiniz

Nasıl Emekli olabilirim?

23.01.1980 doğumluyum ve sigorta başlangıç tarihim ise 21.10.2004 fakat ilk sigorta başlangıcımdan itibaren sigortalı çalışma geçmişim malesef yok.

24.12.2015 tarihinde Engelli Raporu alabilmek adına başvuruda bulundum.29.12.2015 tarihi itibariyle de ''Kronik Böbrek Yetmezliği'' ve 'Hipertansiyon'' tanısıyla %64 oranında ''Sürekli'' engelli raporumu aldım.

Merak ettiğim hususlar şunlar;

1.Malulen Emeklilik ve Kademeli Erken Emeklilik için nasıl bir yol izlemeliyim?
2. 2022 Engelli Maaşı önerir misiniz?

Not: İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle,malum hiçbir sosyal güvencem olmadığından GSS'ye tabiiyim.

Saygılar.

sasmaz

Elimde raporum var fakat,hiç sgk primim yok diyorsun,Şuan çalışacak durumdamısın bilemiyorum ama,malulen emeklilik için enaz 10 yıl sigorta ve 1800 gün priminin olması lazım,engelli emeklilik içinse çok daha fazla,bu durumda faydalanacağın 2 yol var,malulen için 10 yil şartın tutuyor,çalışma imkanın varsa 1800 günlük prim gününü doldurmaya çaliş,şayet çalışamayacak durumdaysan bağlı bulunduğun ilçenin sosyal yardımlaşma vakfına başvur,sana bu rapor oranına göre 3 ayda bir alabileceğin 1059 liralık 2022 maaşı bağlarlar ayrıca gss'dan ücretsiz faydalanır ilaç ve muayeni olursun,Ve,önemli bir konuyu daha söyleyeyim,kronik böbrek hastasıyım dıyorsun,şayet yeni raporunu ağır engelli olarak alabilirsen ve bu oranda % 69 un üstünde olursa 3ayda bir vakıftan 1589 kira kendin alırsin ayrıca ağır engelli olduğun içinde eşin aylik 1000 lira bakıcı parası alabilir.

sasmaz

Hiç prim yatırılmamış mı?
Nakil ya da diyaliz tedavisi söz konusu mu?

Görüşlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum.Şimdilik diyalize girmemekteyim.Fakat malumunuz hastalığın belirtilerini olağan ve yoğun biçimde yaşıyorum.Yurdumuz ve günümüz şartları itibariyle de engellilere bakış açısı,çalışma şartları ve meslek edindirme gibi girişimlerin vasatlığı hepinizin malumu.Raporumda da belirtildiği üzere de ağır ve yorucu bir iş zaten yapamam.Keza yaşım itibariyle de hayatımı sürdürebileceğim bir işe girmem de (malesef torpil anlayışım oldukça kıt ve sektörde artık sağlam kölelere ihtiyaç duyuyor işverenler) pek de mümkün görünmüyor.

Bekarım ve 80 yaşında annem ile beraber yaşıyorum.Şu şartlar itibariyle 2022 maaşına başvurmak en mantıklısı gibi görünüyor.Maaş bağlanır mı,bağlandıktan sonra ummadığım an da kesilir mi gibi endişelerim de yok değil.Emekli olamamayı saymıyorum bile,ama sanırım pozisyonum itibariyle en doğru kararı vermeliyim.

Ağır engelli raporuna terfi edebilmeyi ben de zaman zaman düşündüm.Fakat son dönemlerde itiraz edilen raporların oranlarının düşürüldüğüne şahit olunca vazgeçtim.

mrtgzm02

Merhaba bende kronik böbrek yetmezliği var tanım lupus nefriti ve protein kaçağı mevcut kreatinin en son 1 55 geldi üre 84 biraz ilaçlara bağlı kansızlık var ilk heyete girdiğimde 64 oranlı rapor aldım şuan yenileme yaptım haftaya oranım belli olacak .tuzsuz yiyorum günde 1,5 -2 litre su bazen 2,5 Dr fazla içme senin suyla pek alakan yok demişti 1,5 yeter bunun dışında kiraz sapı dikkatimi çekti sizden Bilgi tavsiyeler almak isterim Bursa'ya Gelme imkanım var zira önceden bir devlet Hastanesi'ne gelmiştim kontrol için pek bilememisti.surekli yürüyen birsiyim onda sıkıntı yok değerleri nasıl düşürebilirim önemli olan o böbrek süzmesi%64 demişti en son dr

Benim ilk işe giriş tarihim 26/12/2006 ve 1850 prim gün sayım var.kronik böbrek yetmezliliği teşisi 2000 yılında konuldu ve ilk işe giriş tarihimden 1 yıl sonrasına kadar malül oranım %40 tı. Hastalığım ilerleyerek 2013 yılında böbrek nakli oldum. Malülen emeklilik için 15/10/2016 tarihinde sgk ya başkurdum ve red geldi. Gerekçe olarak işe girişten önce hastalık teşisi konulması neden gösterildi. Dosyamı redde itiraz ederek ankaraya gönderdim şimdi cevap bekliyorum.

Sonuç ne olur bilgisi olan varmı bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Simdiden çok teşekkür ederim

BARIS44

İtirazınız da karşılık bulmazsa, konuyu mutlaka mahkemeye taşıyın. Yüzde yüz emeklilik hakkınızı kazanırsınız. Kanun da yönetmelik de sizin yanınızda.
Not: Mahkemeye başvururken nakil olduğunuzu gösteren ve maluliyetinize temel olan rapor tarihi itibarı ile maaşın bağlanmasını da özellikle talep edin. Böylece geçen sürede kaybınız olmaz.

Cevabınız için çok teşekkür ederim. ankaradan sonuç gelmek üzere gelen sonuçla ilgili sizede bilgi vereceğim

Ankaradan cevap geldi olumlu sonuçlanmıs malülen emekliliğimiz, maasş bağlanmadı sızce 1994 prim gun sayım var 1350 sı bağkurdan, 644 gün sgkdan ve toplam ödenen prim 65.014.00 sizce nekadar maaş alırım

Merhaba. Ben benim böbrek yetmezliğim var diyaliz aşamasında değil. Yüzde 50 rapor verildi puan toplaminda yüzde 46 yaziyor. VemSorum ben 2006 mayıs 10 da memuriyete girdim. İse girdiğimde sağlık sorunum yoktu sonradan rahatsızlığım çıktı ve rapor çıkardım. Bu durumda ben malulen emekli olabilirmiyim. Yada 15 yılda emekli olabirmiyim.

Malulen emekli olmanız için %60 raporunuz bulunması gerekli ve maluliyet cetvelinde hastalığınız olması gerekli
Tek hastalık olması gerekli
Boşver kardeşim hiç emekli olmaya bakma sağlığın yerinde olsunda çalış diyaliz çok zor

leylaaslan

Diyaliz ya da çok ileri derecede böbrek yetmezliği değerleri (malluliyet cetveli) yoksa malulen emeklilik mümkün değil. Ama diyaliz aşamasına gelirse, evet, 10 yıl hizmet sürenizi tamamladığınız için malulen emekli olabilirsiniz.

%40 ve üzeri raporla erken Yaşlılık emekliliği mümkündür. Bu da 6480 gün hizmet süresi ile mümkün olur.

merhaba benim de kronik böbrek yetmezliğim var tanım lupus nefriti evre 4 her iki böreğim %20 çalışıyo üre 89 Kreatin 2.70 protein kaçağı 2 gr tansiyonum 14/9 15 / 10 arası nefroloji %60 rapor verdi

10 yıl ve 1800 gün primim var malulen emeklilik icin baş vurdum evraklari hazırlayıp gönderdim bilgisi olan arkadaşlar malulen emekli olabilirmiyim

%64 raporla malülen emeklilik başvuru reddedildi!?

%60 kronik bobrek yetmezligi %10 kardiyoloji raporu aldım malulen emeklilik basvuruma red geldi nasıl bi yol izlemeliyim bilgisi olan arkadaşlar yardimci olabilirmisiniz

sylrsengul

Malulen emeklilik başvurunuzu nereye ve nasıl yaptınız? Diyaliz gerektirecek düzeyde mi böbrek rahatsızlığınız? maluliyet cetveli'Ne göre malul düzeyde olmak lazım, oranın bir önemi yok maalesef.

Üst Alt