Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kolonoskopi'de polip görülürse örnek alınır mı?

anonymous

Aktif Üye
Konular
379
Reaksiyonlar
561
Kolonoskopi esnasında doktor polip ile karşılaşırsa ondan incelenmek için parça alır mı? Yoksa onun için ayrı bir operasyon mu gerçekleştirilir?

Polip alınabilirse, alınarak patolojiye gönderilir. Eğer alınamayacak bir polipse, polipten parça alınabilir.

Ben de daha yeni kolonoskopi ve endoskopi oldum. Her birinden birer polip aldılar ve tahlile yolladılar. Temiz çıktı çok şükür. Kolonoskopi ve endoskopi sıkıntı değil de kolonoskopi öncesi hazırlık biraz insanı yoruyor.
Yanii korkulacak bir şey değil, yaptırmamak tehlikeli.
Allah şifa versin.

@alifatih1958, kolonoskopi öncesi hazırlık yoruyor derken neyi kastediniz? Rica etsem konuyu az açarmısınız?

ben kolonoskopi olacaktım doktor diyet verdi diyete uydum kolonoskopi olacağımdan önceki gün kusma oldu su içsem kusuyordum zaten kolonoskibiden korkuyordum tansiyonum çıktı vazgeçtim hazırlık sürecinde puding çorba yoğurt gibi şeyler yenilebiliyor şurup veriyor doktor o ilaç ishal yapıyor

@anonymous, üslubumu ben de hoş bulmayacağım ancak hani işlem esnasında kamera için bi alet belirli bir mesafe kat etmesi gerekiyor ya içeride, tam o esnada hem içerinin (bağırsakların) görüntülenebilmesi hem de cihazın hareket edebilmesi için mekanın cillop gibi temiz olması lazım.

Bu organ da doğası gereği hiç boş durmadığından hem işlemden önce bir süre mideyi boş bırakmak hem de kameradan hemen önce son temizliğin yapılması gerekiyor.

Sigara içiyorsan narkoz yüzünden bir gün önceden içmek yok, sanırım yine gece yarısından itibaren katı bir şey yemek yok, görüntüleme öncesi o son teferruatlı temizlik için yardıma ihtiyaç var. Var da var yani.

Bir kere refakatçi olarak şahit oldum zor iş.

@anonymous,

Kolonoskopiyi SALI GÜNÜ oldum.
Ona göre verilen diyet listesi aşağıda.

İşlemden iki gün önce sulu diyet yapılması gerekir. Süt, ayran, soda, meyve suyu, çay, kahve, ıhlamur, kayısı kompostosunun sadece suyu, elma suyu, vişne suyu veya ananas suyu, çorba istediğiniz kadar içebilirsiniz. Çok acıkırsanız tavuk veya etin sadece suyunu (tane olmaksızın) içine tuz, limon suyu sıkarak içebilirsiniz. (PAZAR GÜNÜ)

İşlemden bir gün önce sulu diyetin devamı gerekir. Süt, ayran, soda, meyve suyu, çay, kahve, ıhlamur, kayısı kompostosunun sadece suyu, elma suyu, vişne suyu veya ananas suyu istediğiniz kadar içebilirsiniz. (Dikkat çorba yok) (PAZARTESİ GÜNÜ)

İLAÇLARIN KULLANIMI

3 kutu X-M diet solüsyon.

-İşlemden önceki gün (Pazartesi) birinci şişeyi saat 09-10 saatlerinde
-İkinci şişeyi ise 15-16 saatlerinde
-Üçüncü şişeyi ise 21-22 saatlerinde başlayıp her birinin yanında en az 2 litre su ile birlikte 1-1,5 saat boyunca yavaş yavaş içeceksiniz. İlacın tadı hoşunuza gitmez ise suya veya yukarıda saydığımız meyve sularına karıştırıp içebilirsiniz. Ne kadar çok su içerseniz bağırsak temizliği o kadar iyi olacaktır.

2 kutu LAVMAN işlemden bir gün önce (Pazartesi) saat 23’te B.T.Enama 210 isimli lavmanın birinci kutusunu prospektüste terif edildiği şekilde uygulayın. İkinci kutu B.T. Lavmanı ise işlem günü (Salı) sabah 07’de aynı şekilde uygulayın.

////

Bu yukarıdakiler doktorun bana verdiği diyet listesinde yazılanlardır.

Şimdi geleyim benim diyeceklerime.

-Pazartesi günü Diet Solüsyonu içmeye başladıktan sonra yani p.tesi sabahtan gece yarısına (hatta Salı sabahına kadar) kadar tuvaletten çıkamıyorsun. Su içer içmez tuvalete gitmek zorunda kalıyorsun. Kolonoskopinin işte pis olan yani insanı yoran tarafı bu.

-İlaçların bana verdiği zarara gelirsek. Diet solüsyon beni hemen hemen komalık etti, hatta doktorun ifadesine göre öteye gitmek üzereyken yoldan döndürmüşler.

Şöyle: Diet solüsyon ilaçları karaciğer, safra rahatsızlıkları bulunanlara kötü etki ediyor. Bende safra rahatsızlığı vardı bu ilaçlar safra rahatsızlığını tetiklediği gibi karaciğer enzimlerini bozmuş. Salı günü endeskopi+kolonoskopi oldum ama Perşembe sabahı komalık olarak hastaneye kaldırmışlar beni. Epey bir yattım, doktor daha da yatıracaktı da ben bunaldığım için çıkmak istedim.

Yani ilaçları kullanırken dikkatli olun, rahatsızlığınız varsa kesinlikle doktora danışın ve bunu söyleyin.

İşlem yarım saat kadar sürdü. Ne işlem esnasında, ne de sonrasında bir sancı/acı duymadım. Arabamı kullanarak eve döndüm. Ama refakatçı şart her ihtimale karşı.

Geçmiş olsun. Allah şifa versin.

Üst Alt