Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Koah hastalığından malulen emekli olunabilir mi?

dogann0671

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Selamlar; Koah teşhisi ile beraber tedavime başlanılmıştır.gittiğim hastane sıradan devlet hastanesidir.Buradan ne tarz bir rapor almam gerekir yada ne yapmalıyım.
geceleri uyuyamıyorum, koah denilen illet beni uykudan uyandırıyor.mesailere geç kalıyorum rahatsızım nefes darlığım var.
yeni çıkan malulen emeklilik şartlarında yada hastalıkları kapsamında koah hastalıgınında olduğunu biliyorum.nasıl bir yol izlemem gerek rapor v.s. nasıl alacam yada malulen emekliliği hak edip etmediğimi bilmek istiyorum

.mesleki olarak 15 yıl fiili hizmetim devam etmektedir.Şimdiden tesekkür ederim.

dogann0671kardeş, her KOAH hastası malül olamaz onunda bir aşaması ve değeri var senin durumun nedir bilmem ancak geceleri uyuyamıyorum, işe geç kalıyorum ölçütü başlı başına malülen emekli olunmaya yetmiyor malüliyete tıbben konulmuş teşis ve tanılarla karar veriyorlar. Varsa SFT (Solunum Fonksiyon Testi) sonuçlarını buraya yaz

spirometry sonuçları var elimde bir sürü değer var içinde ama değerler düşük seviyede ben zaten beni doğrudan malulen emekli edin demiyorum.bende biliyorum raporla oldugunu % nin oldugunu ama yüzde ne oranda onu bilmiyorum.nasıl yol izliyecem onu bilmiyorum, böyle bir hakkım varmı onu bilmek istiyorum ne oranda oldugum konusunda buraya ne yazmam gerekir? 8 kalem test sonucu var hocam? hangisini yzayım?

Dr Hastalığınızın hangi evrede olduğunu söylüyor? Kan gazı değerlerin nasıl oksijen ihtiyacınız varmı ?

abicim 25 yıla yakın günde 2 paket (abartısız) sigara içmem neticesinde son olarak 1 ay öncesinde sigarayı bıraktım.gecen yıllardada astım başlangıcı dediler gönderdiler.5 gün önce hastaneye gittim.bana spirometry denen cihaza üfleterek solunum testi yaptılar sonrasında akciger filmi cekindim.Doktor bana doğrudan KOAH hastasısın dedi.su an ki durumun yaşayan biri olarak pek iyi değil hastalıgım bariz ortada.ancak kandaki oksijen ölçümü yada buna benzer bir test için benden kan almadılar.2 adet fıs fıs verdiler her ikisini kullan ve balgam sökücü mucofix 1200 mg verdi doktor kullan 1 ay sonra gel o vakit okjsijen tedavisine başlayacaz dedi.:(( ben kamu kurumunda calısıyorum.maluliyet hakkım varmı bunu merak ettim su an rapor alsam koah hastasıdır diye , 2. olarak hastalık yüzdesini doktor söylemedi? benim ne yapmam gerek % lik rapormu almak gerek ?

dogann0671 kardeş, kamu kurumunda calısıyor olman malüliyetine engel deyil ama, anlatımından çıkardığım kadarıyla malüliyet biraz zor gibi zaten tavsiyede etmem kardeş benim size tavsiyem, Tam Teşekküllü Hastaneden Alınmış Sağlık Kurulu Raporu müracatında bulunmandır, daha sonra raporunun sonucuna göre kendine bir yol haritası çizersin.

Senin için 5510 sayılı kanunun 28 maddesinden emekli olmak en mantıklı yöntem olacaktır çünkü emekliliginden sonra yine çalışabilirsin, malülen emekli olursan çalışamazsın kanun buna müsade etmiyor.
Raporu a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılanlar için en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılanlar için ise en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması şartları aranacaktır..

algaNihat; öncelikle ilgi ve alakandan dolayı tesekkür ederim.kanun maddesini okudum ama pek anlayamadım.benim toplam olarak halen devam eden 15 yıl yani 5475 gün emekli sandığı primim var.Bu çerçevede koahlılar %50 raporu olanlar 5510 S.k. 28 Md. kapsamına dahil ediliyorlarmı? Önceliğimiz sağlık ancak Koah 'la yaşamaya şahsen kendimi alıstırmaya çalısıyorum.Birde Hocam bilginiz varsa mamulen yada 5510/28 göre emekli olanlar ne kadar maaş alıyorlar?

dogann0671 kardeş %50 ve üstü rapor alabileceğini var sayarsak seni '' a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılanlar için en az 5760, gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olmanla sınıfına alırsak 9 ay 15 gün daha çalışıp prim gün sayını doldurmuş sayılacaksın..
Prim gün sayını 5760, güne tamamladığında, çalışmaya başladıktan sonra %40 ve üzeri işgücü kaybı oluşan kişilerin emekliliği 5510 sayılı kanunun ''Geçici 4. maddesinin 6. fıkrasında düzenlenmiş haktan yararlanmak için kurumunuza müracat edeceksiniz'' bu madde uyarınca, %40 ve üzerinde işgücü kaybımın tespiti için sağlık kurulu raporu vermeye yetkili bir hastahaneye sevkimin yapılmasını ve emeklilik işlemlerimin gerçekleştirilmesini arz ve talep ederim.
Kardeş günün tamamlandığı zaman daha ayrıntılı şekilde konuşuruz canını sıkma bir an önce prim gün sayını 5760'a tamamla raporunuda ozaman alman gerek şimdi alsan başvuru zamanı tekrar isteyecekler çünkü kurum sevkiyle almalısın.
Maaş konusu na gelince bu gün emekli olsan 1350tl alacaksın:confused:

dogann0671

Devlet memurusunuz sanırım. Eğer öyleyse, 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabisiniz emeklilik için. Sakatlık oranı cetveli'ne göre verilecek raporun oranı emekilik şartlarınızı belirleyecek:

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

Eğer hizmet süreniz yeterli değilse ve/fakat durumunuz maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı gerektirecek düzeyde ise, bu durumda hemen MALULEN emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz. Kurumunuzun sevki ile hastaneden alacağınız rapor maluliyetinize işaret ederse, hemen malulen emekli edilirsiniz.

Hocam hepinizden Allah razi olsun.bu gun yine hastaneye gittim.parmaktan ilk olarak oksijen seviyemi olctuler iyi seviyede dedi doktor.akcger filmgrafiside iyi.ancak sft solunum testlerim cok dusuk.ilacli ve ilacsiz solunum testi dusuk.kan sonuclari normal.cigerlerde hirilti nefes darligi devam ediyor.fena sekilde cigwrlerde yanma var. geceleri uyuyamiyorum.oncel7gim saglik emekli olmayi dusunmuyorum.bir haftada 5 kg verdim.gucum takatim kalmadi:(

SFT (Solunum Fonksiyon Testi) sonuçu nedie Fev1? /FVC? / Fev1-FVC? ve PEF ? Değeri yazabilirsen daha aydınlatıcı bilgi edinirsiniz.

XvRqO5.jpg

Buna gore durum nedir arkadaslar.:( cokmu kotu

geçmiş olsun. fev1 düşük ama fev1/fvc 87 normal yani.oran verilirken bu ikisine bakılır genelde. yüzde 20 alabilirsin.gögüsten rapor almak çok zor doktorlar korkarak rapor veriyor.hele bu sftyle malul raporu alamazsın ama yinede bir dene.

dogann0671, Buna göre hastalık, FEV1/VC`nin erkeklerde %88`inin altında olması koşuluyla, FEV1 beklenen de¤erin %70`inden yüksek ise hafif, %50-70`si ise orta şiddette, %50-35`i ise ağır ve %35`inin altında ise çok ağır kabul edilir.
Hastalık KOAH, FEV1 (beklenenin yüzdesi)
Hafif >%70 üzeri
Orta %50-70 arası
Ağır %35-50 arası
Çok ağır <%35 altı..

dogann0671 kardeş sizin FEV1 54 olduğuna göre %50-70 kategorisinde değerlendirmesi gerekiyor.

Tesekkür ederim algaNihat , faydalı bilgiler sundun.Oturanboğa adlı (Genel Yayın Yönetmeni) a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480, şekilde emekli olunabileceğini belirtmiş (sağolsun, teşekkür ediyorum kendisinede)

hal böyleyken benim yüzde düşükmü rapor için ugrasayım mı , hastalık bende pek geçici gibi durmuyor:( ilerlediğini yada ilerleyeceğini düşünüyorum.ne yapmam lazım?

bu nasıl bir hastalıktır koah hava fıs fısları işe yarıyormu ?tedaviyer yönelikmi yoksa durumu kurtarmayamı? dünyada 4.sırada ölüm vakalarının rastlanıldığı bir hastalık olarak kabul ediliyor koah dünya saglık örgütünce yani Allah kimseye vermesin ama gördüğüm yakaladığım tanıdıgım bildigim herkese sigarayı bırakmaya ikna etmeye çalısıyorum.

arkadaşlar paylaşımlarınızı bekliyorum teşekkür ederim.buradaki bilgiler doğrultusunda geniş bir makale yazabiliriz.

Sayın OturanBoğa, 20 senedir bu hastalıkla boğuşan biri olarak mübalasız rahat alır diyorum.

a- Az etkilenme varsa 20
b- Orta derecede etkilenme varsa 40
c- Ağır derecede etkilenme varsa 80

NOT: *Yukarıda bahsi geçen hastalıklarda akut dönem geçtikten sonra ve optimal tedavinin ardından Klinik gözlem ve Solunum Fonksiyon Testleri ile değerlendirme yapılır.
''Solunum Fonksiyon Testlerinin karar vermede yetersiz kaldığı durumlarda''...
Arter kan gazları, egzersiz testleri, ekokardiyografi ve sağ kalp kateterizasyonu ile değerlendirme yapılır.

Sadece Sft testi oran vermede yetersiz kalır maalesef.Bende Koah hastasıyım.Raporda oranı yükselten en önemli 3 olgu bulunmakta.Bunlar sft testindeki değerler,kandaki oksijen değeri ve Akciğer toraks filmine göre ciğerde meydana gelmiş etkilenmeler oran üzerinde etkili olmakta.Doğan oksijen değerlerinin iyi olduğunu,oksijen takviyesine gerek olmadığını yazmış.Sanırım Akciğer toraks filmide temiz.Bu durumda sadece Sft testi yüksek oran için yetmeyebilir kanaatindeyim.Zaten sigarayı bırakalı 1 ay gibi henüz çok kısa bir süre geçmiş.Sigaranın etkilerini vücuttan attıkça ve ilaçlarını düzenli kullandıkça nefesinde bir rahatlama olacaktır ileride.Öte yandan Fev1 değerindeki düşüklük,diğer değerleriyle tam örtüşmemekte.Bu durumda sft testi uyumsuz denilerek tekrar solunum testine tabi tutulacaktır.Yani sft borusuna tam üfleyememe,hastanın o andaki alevlenme durumu,yada o andaki nefesi etkileyen bronşektazi hastalıkları yani soğuk algınlığı vs Fev1 değerini düşük çıkarabilir.Yüzde 20 lik bir oranı her halukarda alabileceği kanaatindeyim ama daha fazla oran alabilmesi için diğer saydığım etmenler etkili olacaktır.

Başgedikli kardeş SFT sonuçlarına bakıldığın'da arkadaşımız KOAH hastalığının orta derecesi evresini yaşamakta'dır.
Tanı yapmak için iki ölçüt vardır: bir saniye içinde zorlanan nefes verme hacmi (FEV1) ve tek bir nefeste verilen en büyük hava hacmini tanımlamak için kullanılan zorlanan nefes gücüdür (FVC).

Normal olarak, semptomları gösteren birinde FVC değerinin %75–80'i ilk saniyede ortaya çıkması ve FEV1/FVC oranının %70'ten az çıkması bu kişinin KOAH hastası olduğunu kanıtlar.

GOLD derecesi Şiddet:

FEV1 % tahmin edilen

Hafif (GOLD 1) ≥80
Orta (GOLD 2) 50–79
Şiddetli (GOLD 3) 30–49
Çok şiddetli (GOLD 4) <30 or kronik solunum yetmezliği..

Solunum fonksiyon testleri hastalığın tanısında, şiddetinin belirlenmesinde ve seyrinin izlenmesinde kullanılır. KOAH’ın kesin bulgusu, büyük oranda geri dönüşümsüz olan hava akımı azalması solunum yolları daralmasına ait bulgulardır.

Hastalarda FEV1’de daima azalma mevcuttur, hastalık ilerledikçe FEV1’deki bu azalma giderek artar.
KOAH’ın şiddetini ve seyrini göstermedeki en yararlı test FEV1 ölçümüdür.
Hem Amerikan hem Avrupa ana esasları, tedavi için kısmi önerileri FEV1 üzerinden yapar.

Arkadaşlar herkese selamlar.koah seviyesi olarak şu an halen kullandıgım foster hava fısfısından mıdır nedir? bilinmez ama bir düzelme var.yalnız akciger grafsii ve akciger tomografilerinde cigerimde 7 MM büyüklüğünde nodül görüldü şu an da onunla ugrasyorum.testler filan yapılıyor 3 ay sonra tekrardan tomografiye girecem .Allah herkese şifa versin.sağlık önemli sigarayı içenler içmesin bıraksınlar.ben 20 yıl içtim şimdi hastanelerde 35 yaşımda geçiyorum.:( Rabbi herkese şifa versin.

Nihat bey selamlar.fev1:67 ve pef:39 ile %40 oran verilebilir mi.ilk tani amfizem olarak konuldu.grafiden sonra hrct ve ilacli tomografi istedi hoca

Üst Alt