Kaç yaşında olursa olsun, çocuklar; önemsenmek,ilgilenilmek, odak noktası olmak ister.
4-5 yaş, utanma duygusundan çok, merak duygusunun yoğun olarak yaşandığı bir evredir. O yaştaki çocuk, kendisine yakın olan kişileri hele de anne babayı sakatlıklarıyla değerlendiremez. Çocuk için önemli olan, etrafındaki kişiler onu ne kadar önemsiyor, ne kadar şımartıyor ya da ne kadar önemli olduğunu ona hissettiriyorlar... Çocuk, bunları değerlendirir ve kendisine, anne-babanın dışında birisini seçer. Buda genellikle, hala, teyze, dayı,amca gibi 1. derece akrabalardan olur.
Evli değilim, öğretmen adayıyım, çocuklarla fazla haşır neşirim, çocuk gelişimi konusunu hem önemsiyor hem de seviyorum.
7 yaşında bir yeğenim var. Ben onun engelli halasıyım : ) yaklaşık üç yıldan beri, belli zamanlarda özel gezilerimiz, eğlencelerimiz, ortak paylaşımlarımız oluyor.Evcilik oynadığımız zaman, bana plastik fincan takımında çay ikram ettiğinde teşekkür etmem, ayhh bu pastayı sen mi yaptın dediğimde; gülerek hı hııı evet demek, hele hele ellerine sağlık çok güzel olmuş, tarifini bana da verirmisin dediğimde öyle mutlu oluyor ki anlatamam. Sadece ona özel harcanan zamanın, O da farkında. O yaşlarda mümkün olduğunca özel ve önemli olduğunu hissettirin. Hadi hazırlan gel, hamburger yemeye gidiyoruz dediğimde; odada ikimiz olmasına rağmen, kısık bir sesle:
-Halaaa... İkimiz gidiyoz dimiii?
-İstersen Ahmet Berke (kardeşi)'yi de alalım... Ne dersin ? (Götürceğimden değil biraz haddinden fazla yaramazdır kendileri : D Sadece Ayşenur'un tepkisini görmek hoşuma gittiği için bu soruyu sorarım :lol: )
-Yok hala yaaa... O yaramazla mı uğraşcaz...
(tekrar kısık bir sesle...)
-ikimiz gidelim ikimiiiiz...
-Peki derim bende : D
Sizin kızınız da, halasıyla kimbilir nasıl bir bağ kurmuştur...Aklınıza olumsuz şeyler getirmeyin derim ben. Parka götürme konusunda üzülmeniz, utanmasından korkmanız şuan için yersiz.
Şuan için diyorum, çünkü; tehlikeli döneme yaklaşıyorsunuz. Okul dönemiyle bambaşka bir süreç başlayacak. Kıyaslamaların,karşılaştırmaların yapıldığı dönem...
Arkadaşlarının anne babasıyla, kendi anne babasını; onların ortamıyla kendi ortamını en küçük ayrıntısına kadar inceleyecek, belki de sorularıyla canınızı sıkacaktır. Herşeye hazırlıklı olmak lazım.
Size tavsiyem, gerek kreş döneminde gerekse ilkokula başladığı zaman öğretmenleriyle hep diyalog halinde olun.Sınıf içerisinde engelli kişilerin başarılarından, acınılacak,utanılacak kişiler olmadıklarından bahsetmesini ,hikayeler anlatarak çocuklara göstermesini isteyin.
Mesela, ilköğretim 3. sınıfı okutan bir öğretmen arkadaşım var. Beni sınıfında misafir etmek ve öğrencileriyle tanıştırmak istediğini söyledi. Ben de seve seve kabul ettim.
Son olarak, zorlandığınızı hissettiğiniz zaman, mutlaka bir uzmana danışın.