Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

[Kitap] Martin Eden & Demir Ökçe / Jack London

berfin

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
n1138447929_30076524_6532.jpg

1875 HAZİRANININ İLK GÜNLERİNDE BİR SABAH SAN FRANCİSCO'LULAR CHRONICLE GAZETESİNDE DEHŞET UYANDIRAN BİR HABER OKUDULAR. BİR KADIN TABANCAYI ŞAKAĞINA DAYAYIP TETİĞİ ÇEKMİŞTİ: ' KARNINDA TAŞIDIĞI ÇOCUĞU ALDIRMAYA YANAŞMADIĞI İÇİN SOKAĞA ATILAN BİR KADININ DÖRT DUVAR ARASINDAKİ SEFİL YAŞANTISINDAN İÇLER ACISI BİR SAHNE! '
FLORA WELLMAN ADINDAKİ BU KADIN, OHIO'NUN MASSİLLON KESİMİNE YERLEŞMİŞ ÖNCÜ AMERİKALILARDAN WELLMAN AİLESİNİN YÜZKARASI KIZIYDI. ERKEĞE GELİNCE; O DA, YERİ YURDU BELİRSİZ, İRLANDA ASILLI ASTROLOG PROFESÖR CHANEY'Dİ. DOĞMASI BEKLENEN ÇOCUK İSE; BÜTÜN DÜNYAYA JACK LONDON ADIYLA ÜN SALACAKTI...

Bambaşka bi yazar Jack London.Yaşamda mucizelerin olabilirliğine inanmamı sağlayan ender yazarlardan biridir.
Kitaplarından bazıları;Demir Ökçe,Vahşetin Çağrsı,Uçurum İnsanları,Martin Eden,Beyaz Diş...

JACK LANDON-Martin Eden

Konusu şöyle:Bir gemi işçisinin yazar olma çabasının anlatıldığı romanda tutkulu, aşık, kalıplaşmış düşüncelere karşı duran, sorgulayan, inanan ve idealleri uğruna, çıkarına olmasa da düşündüklerini cesurca ifade eden gemi işçisi Martin Eden anlatılır.
Arka kapaktaki yazı da şöyledir:Martin Eden için neden biraz üzülmeyeyim? Martin Eden bendim. Martin Eden bir bireyci idi, bense bir Sosyalist. İşte bu nedenden ben yaşamaya devam ediyorum ve işte bu nedenden Martin Eden öldü. ... Bu kitap bireyciliğe bir saldırıdır. Martin Eden, başkalarının ihtiyaçlarının farkına varmayan aşırı bir bireycidir. Hayalleri kaybolduğunda, uğrunda yaşayacağı hiçbir şey kalmaz. -Jack London-

JACK LANDON-Demir Ökçe

Demir Ökçe'de sınıf mücadelesini konu alır. Genç bir iyi aile kızı, sınıfsal konumuna karşın, sosyalist bir lidere âşık olur ve yaşadığı bu ilişki süresince kapitalizmin toplumda yarattığı yıkımları ve işçi sınıfının günlük yaşama mücadelesini keşfeder. Bu romantik fonda London,Amerikan işçi sınıfının çok iyi bir resmini çizer. Kitap 1907'de yazılmış olmasına karşın, 1914 ve 1918 yılları arasında geçer.
Demir Ökçe unutulmaz klasiklerindendir, ezilen sınıflar varoldukça demir ökçe var olacaktır...

'' BUNDAN SONRA HİÇ BİR ŞEYDE ZEVK BULAMAZSINIZ, '' DEDİ. '' ÇÜNKÜ BİZİM BUGÜN GÖKYÜZÜNE ÇIKARDIĞIMIZ UYGARLIK KAN ÜZERİNE KURULMUŞTUR,KARNINI KAN İLE DOYURMAKTADIR. NE SİZ,NE BEN,NE DE BAŞKA BİRİSİ,BU,KAN İLE LEKELENMEKTEN KENDİNİ KURTARAMAZ! '' JACK LONDON-DEMİR ÖKÇE

'' BABAM GERÇEKTEN İYİ BİR İNSANDI '' DİYE BİR GÜN BANA ANLATTI,RUHU SAFTI,AMA TARTAKLANA TARTAKLANA ÜZÜLMÜŞ,SAKATLANMIŞ VE YAŞAMIN İŞKENCELERİYLE NASIRLAŞMIŞTI. PATRONLARI,O KURTLAR,ONU BİTİK BİR HAYVAN HALİNE GETİRDİLER. BUGÜN DE PEKALA YAŞAYABİLİRDİ TIPKI SENİN BABAN GİBİ. GÖVDESİNİN İYİ BİR YAPISI VARDI. NE YAZIK Kİ MAKİNEYE BAĞLIYDI O. VE KENDİSİNİ ZAMANSIZ ÖLÜME SÜRÜKLEYİNCEYE DEK ÇALIŞMAK ZORUNDAYDI. BEYLERE KAR SAĞLAMAK İÇİN!!! BUNU UNUTMA!!! YALNIZCA KAR İÇİN!!! ZENGİN PARAZİTLER,KİBAR BAYLAR,AZGIN KURTLAR ONUN CANINI VE KANINI BİR İÇKİ ALEMİ,BİR YALDIZLI CÜMBÜŞ GECESİ İÇİN HARCADILAR. '' JACK LONDON - DEMİR ÖKÇE YENİ BİR IRK ÇIKMIŞTIR ORTAYA. KALDIRIM İNSANLARI! YAŞAMLARI,İŞLERİ İLE SOKAKTA TÜKENİR... HER YERDE ÇIKARLAR İNSANIN KARŞISINA. KALDIRIMLARDA,KÖŞELERDE,KAVŞAKLARDA. TÜMÜ BİRDEN BOŞLUĞA BAKAN KİŞİLERDİR. İNCELEYİN BİR TANESİNİ. OLDUĞU YERDE,KIMILDAMADAN SAATLERCE DURACAKTIR VE SİZ YANINDAN AYRILDIĞINIZ ZAMAN,O HALA BOŞLUĞA BAKMAKTADIR. KORKUNÇ BİR ŞEYDİR BU. BİRA İÇECEK PARASI YOKTUR. EV DEDİĞİ DELİK İSE YALNIZCA YATMAK İÇİN KULLANILAN BİR YERDİR. BU DURUMDA BAŞKA NE YAPMAK GELİR ELİNDEN? ŞİMDİYE KADAR KIZLARIN AŞKINI,KARISININ AŞKINI,ÇOCUK AŞKINI ÇÖZÜMLEMİŞ BÜTÜN SIRLARINA ERMİŞTİR. ARTIK HEPSİNİN YALAN,ACI VE DÜŞ KIRIKLIĞI OLDUĞUNU BİLİR. TIPKI ÇİĞ TANELERİ GİBİ ÇABUCAK YOK OLUR HEPSİ,YAŞAMIN GERÇEKLERİ KARŞISNDA! JACK LONDON-UÇURUM İNSANLARI

Berfin harika iki kitap önermişsin.. İki kitabıda okudum..

Bakmayın siz Jack Landon'ın Marten Eden hakkında söylediklerine.. Demir Ökçe de devrimci mücadele ön plandadır.. Vahşi kapitalizm sergilenmektedir ama Marten Eden'e de hayrandır Jack Landon..

Berfin beni yıllar öncesine götürdün bir anda...Jakc London, benim favori yazarımdır.Özellikle de "Martin Eden" adlı kitap,benim için önemli bir kitap ve hayatta 2 kez okuduğum tek kitaptır...Martin Eden,büyük mücadele sonunda iyi bir yazar olur,ama yaşadığı şeylerden dolayı hayat anlamını yitirir ve kendisi de yiter gider bu anlamsızlıkta...Sonu çok etkilemişti...
Demir Ökçe'yi 20 yıl önce okumuştum ve bir çok şeyi o kitaptan öğrenmiştim...
Jake London'un "Bir Alkoliğin Anıları" da kendi hayatını anlattığı güzel ve okunmaya değer bir kitapt...
Yanan Gün de güzel bir kitaptır...Her kitabında jake London'u görmek mümkün...kısacası,Jake London'un tüm kitapları benim için özel...

Evet benim için de önemli bir yer tutar Jack London.Tüm kitapları güzeldir,hepsini önerebilirim.Fazla yer tutmamak adına sadece iki kitaba yer verebildim...

yine ağaç kesme işiyle uğraştığım için mutluyum. Nede olsa bildiğim bir iş, babamdan öğrendiğim bir iş. çok büyük aksilikler ve ertelemeler oluyor! Bazı anlar oluyor ki altın bulma hayalim sona ermiş gibi geliyor. Ama sonra buck'ı hatırlıyorum ve umut tazeliyorum. Charlıe'nin sıkıntısının ne olduğunu anlayamıyorum,konuşmayı sevmiyor, çabalarım sonuç vermiyor!..

Jack london- vahşetin çağrısı adlı romanının filminden bir sahneden-

charlıe gideli en az bir ay oldu. Hava iyice soğudu, dondurucu bir soğuk var. öyle soğuk ki, tükürüğünüz yere değmeden havada buz tutuyor ve parçalanıyor. Buna daha ne kadar dayanabilirim bilmiyorum. Babamın haklı olabileceği fikri beni çıldırtıyor. Yenik düşmek istemiyorum...

kapalı yerde kalma korkusu başladı. Kendimi aptal gibi hissediyorum. Buradaki altın hakkında uydurulmuş hikayelere inandım. Bu topraklara altın toprakları diyorlar. Ne altını be! Nerde? Bir metre buzun altındaki donmuş toprakta mı yani? Zaten buzda bir metre kalınlığındaki kar örtüsünün altında.
Nerdeydin baba? Biz çok iyi dosttuk! Herşeyi birlikte yaptık! Ben hiç bir yere kaçmadım baba...

JACK LANDON dan "vahşetin çağrısını" okudum ama bu kitaplarını okumadınm Gerçekten güzel bir öneridir...

Her kitabında iki ayrı roman var..Ve yazmadan önce yazacağı konuyla ilgili yaşanmışlıkları var.Uçurum İnsanlarında yanılmıyorsam 5-6 yıl bir işçi gibi yaşamış ve romanını o zaman ve sonrasında oluşturmuştur...

Üst Alt