[Kınıyorum] Kara Yolları Taşıma Yönetmeliğindeki özürlü indirimini uygulamayan ULUSOY Firması
Sevgili Arkadaşlar Aşagıda açık bir şekilde ifade edeceğim Kara yolları taşıma yönetmeliğinde biz engelli vatandaşlara sağlanan kolaylıkları uygulamayan veya protesto eden tüm firmaları kınıyorum. Buna benzer sorunlarla karşılaştığımızda bilet aslı ile Ulaştırma Bakanlığının Karayolları Genel Müdürlüğüne dilekçe ile şikayet ettiğimiz takdirde gerekenin yetkililerce yapılacağını bilmenizi istiyorum. Ayrıca sizleri ulusoy firmasının örneğiyle bilgilendirip mail yoluyla bu firmaya tepkimizi anlatmaya cağırıyorum. Bu gibi olumsuzluklar karşısında birlikte hareket etmemiz her zaman lehimize olacaktır.
Sevgili Arkadaşlar Aşagıda açık bir şekilde ifade edeceğim Kara yolları taşıma yönetmeliğinde biz engelli vatandaşlara sağlanan kolaylıkları uygulamayan veya protesto eden tüm firmaları kınıyorum. Buna benzer sorunlarla karşılaştığımızda bilet aslı ile Ulaştırma Bakanlığının Karayolları Genel Müdürlüğüne dilekçe ile şikayet ettiğimiz takdirde gerekenin yetkililerce yapılacağını bilmenizi istiyorum. Ayrıca sizleri ulusoy firmasının örneğiyle bilgilendirip mail yoluyla bu firmaya tepkimizi anlatmaya cağırıyorum. Bu gibi olumsuzluklar karşısında birlikte hareket etmemiz her zaman lehimize olacaktır.
- ULUSOY GENEL MÜDÜRLÜĞÜN’E
Engellilerin toplumda hak ettiği yeri alabilmeleri sosyal ve kültürel hayatta her birey gibi yaşamaları gerektiğini düşünerek engelli arkadaşlarımla hep bu mücadelenin içinde yer aldık. Devletin bizleri destekleyici yasalarla koruması gerektiğine bizlerin de her birey gibi her alanda boy gösterebileceğimizi anlatmaya çalıştım. Bir Engelli insanın sağlam insana göre masrafı her zaman daha fazladır. Bu sağlık açısından da böyledir geçinebilmek açısından da böyledir. Dolayısıyla ülkemizin ekonomik durumunu da göz önünde bulundursak normal vatandaşlar bile bir sürü sıkıntılar çekmekte ki engelli vatandaşlarımız için bu içinden çıkılamayacak kadar zor bir durumdur. Bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz. İşte bu yüzdendir ki engellilerin devlet tarafından destekleyici yasalarla korunması gerektiğine inanırım.
2007 Ocak ayından itibaren Ulaştırma Bakanlığı Kara Yolları Taşıma Yönetmenliğine 6-12 yaş arası çocuklar ile yaş şartı aranmaksızın tüm engelli yolcuların biletlerinin %50 indirimli kesilmesini resmi gazete de yayınlayarak, yürürlüğe koydu. Bu yasanın çıkması için çok mücadele ettik. Yasa çıktığından beri uygulamayla ilgili bir çok firma tarafından bizlere zorluk çıkarıldı ve bu zorlukları da hala devam ettiren firmalarımız var ne yazık ki. Bu firmalardan biri de üzülerek söylüyorum ki hep övgüyle bahsettiğim ULUSOY’ dur. Bundan 4 - 5 ay önceydi Ankara / Söğütözü’ ndeki terminalinizden bilet almaya gittiğimde görevli arkadaşlarımız böyle bir yönetmelikten bilgilerinin olmadığını söylediler. Bunun üzerine Genel Müdürlüğünüze telefon ederek genel müdür yardımcınızla görüştüm. Sıkıntımızı dile getirdim. Kendileri bu uygulamayla ilgili çalışmalarının sürdüğünü o haftaki toplantıdan sonra yönetmelik ne diyorsa ona uyacaklarını, Engelli vatandaşlara ellerinden gelen bütün desteği verecekleri sözünü verdi. Bir hafta sonra bilet satış yerinizi aradım ve bu yönetmeliğin uygulandığı teyidini aldım. Ancak bugün yine Ankara / Söğütözü’ nki terminalinizden İstanbul’ a gitmek için bilet alırken % 90 Engellilere %30 indirim uygulayabileceklerini söylediler. Bu durumdan sonra ben yine Genel Müdürlüğü’ nüzü arayarak konuyla ilgili Burcu Hanımla görüştüm. Sıkıntılarımızı ifade ettim. Kendileri yönetmelikten haberdar olduklarını, yönetmeliğe karşı olduklarını gerekli birimlere bildirdiklerini ve yönetmeliği protesto amacıyla böyle bir uygulama başlattıklarını söyledi. Neden karşı olduklarını sorduğumda bu uygulamanın sadece kara yolların da uygulanmasından dolayı rahatsız olduklarını ve bu rahatsızlığı da Genel Müdürümüz talimatıyla böyle dile getirdiklerini ifade ettiler.
Bu gelişmeler üzerine bende sizlere bu dilekçeyi yazarak kişisel tepkimi dile getirmek istedim. Telefonda Burcu Hanıma da ilettiğim gibi buna benzer yönetmenlikler ilk olarak T.C Devlet Demir Yollarında yürürlüğe girdi. Kişisel çabalarımız neticesinde sırasıyla kara yollarında ve daha sonra bu 1 - 2 ay öncesine kadar da Türk Hava Yolları ve Deniz Taşımalığında da yürürlüğe girdi. En kapsamlı çalışma da Türk hava yollarındakidir. Türk Hava yolları indirimini sadece liste fiyatlarından değil, mevcut olan fiyatlarını da ( promosyonlu fiyatlarını da ) dahil ederek uygulamaya koydu. Türk hava yolları sadece bununla da yetinmedi engelli müşterilerin bilet satış noktalarından başlayarak uçaktan inene kadar ki tüm sıkıntılarıyla ilgili ve daha rahat seyahat edebilmeleri için ilgili tüm elamanlarına seminer vererek engelli vatandaşlarının her türlü sıkıntılarına cevap vermeyi de yönetmeliğine koydu. Ayrıca bütün bu uygulamalardan yararlanabilmek için %40 ve üzeri engelli olmak veya T.C Başbakanlık Özürlüler İdaresinin kimlik kartına sahip olmak yeterlidir. Sizlerin uyguladığı gibi özür oranına göre de indirim değerlendirmesi yapılmamaktadır. %90 Engelli bir insanın, şehirler arası tek başına seyahat edebilmesi çok güçtür ve %90 engelli bir müşteriyle karşılaşmanız da çok az bir ihtimaldir. Bunları da bir düşünmenizi öneririm. Bu uygulamalarla ilgili gereken bilgi ve teyitleri www.ozida.gov.tr adresinden veya resmi gazetelerden takip edebilirsiniz. Sıkıntılarımızı sizlere çok net bir şekilde ifade ettiğimi düşünüyorum. Kişisel olarak da bu uygulamanıza hala bir anlam verebilmiş değilim. ULUSOY gibi köklü ve belli, bir standartta ulaşmış belli bir kalitesi olan bir firmanın bunu yapması kınanacak bir durumdur. Bu uygulamayı Metro Turizm ve daha bir çok firma memnuniyetle uygulayabiliyorsa ULUSOY’ un uygulamamasına hala akıl erdiremiyorum. Ben isterdim ki devlet bu yönetmeliği çıkarmadan önce ULUSOY, VARAN gibi büyük firmalar engelli vatandaşlarına ve gazilere böyle güzel ve anlamlı uygulamalarla destek çıkararak örnek ve teşvik edici olsunlar. Çünkü sizlere de bu yakışırdı. Ama görüyorum ki sizler bırakın teşvik etmeyi böyle anlamlı bir yönetmeliği bile protesto ederek kirletiyorsunuz. Bu durum karşısında ben kişisel hakkımı yasal olarak arayacağımı gerekli yerlere dilekçe yazarak bildireceğim. Yasal olarak bu işin sonuna kadar takipçisiyim. Kişisel olarak da bu uygulamanızı kınadığımı her fırsatta dile getireceğimi bilmenizi isterim.
SAYGILARIMIZLA
İşte Kara Yolları Genel Müdürlüğünün Resmi Gazetede Yayımladığı o Yönetmelik...........
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ
Resmi Gazete Tarihi: 25.02.2004
Resmi Gazete Sayısı: 25384
ALTINCI KISIM
Genel Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Yolcu Bileti, Taşıma Senedi, Sevk İrsaliyesi ve Bağaj
Yolcu Bileti
Madde 48-
..........................
h) ( Ek: RG-19/11/2006-26351) 6 yaşın altında olan çocuklar yolcu bileti düzenlenmeksizin kucakta seyahat edebilirler. Bunlar için ayrı koltuk talep edilmesi halinde, bilet ücreti %50 indirimli düzenlenir.
I) ( Ek: RG-19/11/2006-26351) 6 yaş ve üzeri tüm yolcuların ayrı koltukta seyahat etmesi zorunlu olup, 6-12 yaş arası çocuklar ile yaş şartı aranmaksızın özürlüler için bilet ücreti %50 indirimli düzenlenir.