Kursa gitmeden kendi kendine öğrenen çok kişi var

Özellikle telefon fotoğrafçılığında pratik yapmak en önemli şeylerden biri. Zaten günümüzde telefondaki kameralar baya güçlü hale geldi.
Tabii telefonun kalitesi de belli bir noktada önemli. Daha iyi kamera; ışığı daha iyi yakalıyor, detayları daha net veriyor ve özellikle gece çekimlerinde fark yaratıyor. Ama kötü olmayan orta seviye bir telefonla bile güzel fotoğraflar çekmek mümkün. Çünkü çoğu zaman fotoğrafı güzel yapan şey sadece kamera değil; ışık, açı ve gözü kullanabilmek oluyor.
Ben bir profesyonel fotoğrafçının yazdığı kitabı almıştım. Hem teknik detay hem de kişisel teknikleri anlatıyordu. Ama yine de kendi sanatçı kişiliğimi önplana koymuş ve epey güzel işler çıkarmıştım.
Bence şimdiden profesyonel gibi düşünmeye gerek yok. Gezdiğin yerlerde hoşuna giden ışığı, renkleri, detayları çekmeye başlamak bile zamanla gözü geliştiriyor. Bir süre sonra aynı yere bakıp herkesin görmediği kadrajları fark etmeye başlıyorsun
Telefonla güzel çekim için en faydalı şeyler:
• Işığı takip etmek (özellikle gün batımı ışığı efsane oluyor)
• Zoom yerine mümkünse yaklaşmak
• Kadrajı sade tutmak
• Çok çekip sonra aralarından seçmek
• Düzenli olarak sevdiğin fotoğrafçıların işlerine bakmak
Kurs tabii ki faydalı olabilir ama başlangıç için şart değil bence. Telefon kamerası biraz cepte taşınan küçük bir göz gibi; kullandıkça senin bakışını öğreniyor