Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kemik iliği kanseriyim. %90 oranında raporum var. ÖTV'siz araç alabilir miyim?

Konular
9
Reaksiyonlar
0
benimde % 90 2 yıl süreli raporum var bende alabilir miyim sadece sağlık kurulu raporu ötv indirimi felan yazmıyor.kamyonet de alabilirmiyim.

Alabilirsin; ancak sen kullanamazsın. Sen kullanman için bedensel engelin olmalı ve bu engele uygun aracı hareket ettirici özel tertibat eklenmelidir.

Ya benim de bir sorum olacak. %90 engeli olan ama bedensel engeli olmayanlar neden aracı kendisi kullanamıyor. Bunu engelleyen kanun maddesini aradım ama bulamadım. Neye göre kullanamaz bana açıklayabilir mi bilen birisi ?

kürşad bey

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53 üncü maddesinde yapılan değişiklik ile (09.09.2011 tarih ve 28049 sayılı Resmi Gazete), yurt içinden satın alınan özel tertibatlı araçların (otomatik vitesli araçlar dahil) veya %90 üzeri engelliler adına tescil edilen özel tertibatı olmayan araçların sahibi dışında, aracı kullanmaya yeterli sürücü belgesine sahip herhangi bir kişi tarafından kullanılması mümkün hale gelmiştir. İyi günler dileriz.

siz bana alabilir fakat siz kullamazsın demişsiniz ve kanun da engellemiyor diye eklemişsiniz. EMG bir engelli üyemiz sormuş ve alınan yanıt bu şekilde sanırım bende şuanki ehliyetimle bu araçları kullanabilirim.ayrıca ben kamyonet alabilirmiyim ve raporumda ötv siz araç alır vs. diye bir ibarede yok. sıkıntı olur mu.ve mtv den nekadar muafız onu merak ediyorum

Rapor oranı % 90 üzeri olduğu sürece ayrıca bir ibareye gerek yok...

Raporunuzla araç alacaksınız "alırken aracı kendinizin kullanacağına dair hiç bir beyanda bulunmayın)
Aracı aldıktan sonra varolan sürücü belgenizle kendi aracınızı da başka araçları da kullanabilirsiniz.

Yani, araç alımı ile kullanımı iki ayrı kurumun iki ayrı işlemidir. Birbiri ile ilgisi bulunmaz.

BÜLENT BEY
ötv siz araç alımı için bu gün bayiye gittim ve raporumun fotokopisini verdim. vergi dairesine sorup telefon edeceklerini söylediler. akşam satış temsilcisi arayıp süreli raporla araç alınamayacağını vergi dairesi onaylamadığını söyledi. acaba yapmam gereken nedir.forumda alan arkadaşlar nasıl almışlar ve sizde alınabileceğini söylemiştiniz acaba ne yapmam gerekir.

ewet buradaki sayfada vermiş olduğunuz link açmıyor bülent bey.daha öncede baştan sona kadar okudum.ama

Ömer arkadaşımız sağolsun ilgili yazıyı bana göndermiş. Bu yazının çıktısını alıp vergi dairesinde işleri sorunsuzca halledebilirsiniz.

Evet, araç alımında raporun süresi hiç önemli değilmiş:

raporsuresi.png

Resim linki: Imageshack - raporsuresi.p

a
ma link açmıyor.o yüzden çıktı alamadım

Özelgeyi şuradan alabilirsiniz

Tarih 05/10/2010
Sayı B.07.1.GİB.4.67.15.01-2010-ÖTV-7-14

%90 özrü bulunan şahsın özürlü raporunun 2 yıl süreli olmasının ÖTV istisnası uygulanmasına engel teşkil etmediği hk.
[...]
Buna göre, sakatlık derecesi % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin ÖTV istisnasından yaralanabilme şartlarında, araçların ilk iktisabında yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporunun araç ticareti yapanlar tarafından, vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesinin yeterli olacağı belirtilerek raporun süresi ile ilgili bir şart bulunmadığından, süresi 2 yıl olan söz konusu raporunuzun geçerlilik süresi içinde ÖTV istisnasından faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.

Bizzat benim arkadasim " bir yil" sureli raporu ile tertibatli arac aldi. Tertibatli ile tertibatsiz icin 2 ayri uygulama olmaz heralde.

kursadcst;

%90 engeli olanlarda genellikle psikolojik ya da epilepsi rahatsızlığı olanlar oluyor. Direksiyonda ani bir panik atak ya da nöbet geçirme ihtimalinden dolayı izin verilmiyor.

Herkese teşekkür ederim. bu gün vergi dairesine uğrayıp sebebini ve hangi kanunla onaylamıyorsunuz diye müdürlerine gitti sordu memur bayan tekrar yanıma gelip müdür bey alabileceği söylüyor ama mtv den dolayı 2 sene sonra tekrar rapor ister dedi.

arkadaşlar

aracımı aldım ama şuan ki mevcut ehliyetimle kullanamıyacağımı söylediler ve tescil yapmadılar. daha sonra ehliyetimi tutanakla teslim alarak tescil işlemini yapıp tekrar E sınıfı ehliyetimle araç kullanabilir eğer kullanamazsa hangi sınıf ehliyetle kullanabilir diye il sağlık müdürlüğüne sevk yaptılar. sevk edilecek hastane muayenesi sonunda çıkacak yanıta göre tekrar verileceğini veya değişeceğini söylediler.böyle bir işlem doğrumudur yapılması gereken kural bu mudur acaba.

Üst Alt