Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde değişiklikle özel donanımlı aracı eşler de..?

Kederli

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
2
Yapılan değişiklikle ben mi yanlış anladım bilmiyorum ama özel donanımlı, engellinin kullanımı için alınan aracı artık eşi ve 3.dereceye kadar olan akrabaları da kullanabilecek diye anladım. Bilgisi olan var mı?

MADDE 7 Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Engellilere ait araçların trafik tescil kuruluşlarınca tescil işlemlerinin yapılması sırasında:
a) Bizzat kullanım amacıyla engelliler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
b) Engelliler tarafından ithal edilen özel tertibatlı minibüslerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına "Araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
c) Engellilik derecesi % 90'ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, "Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

ç) Özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi engelli kişinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.
d) Engelliler tarafından ithal edilerek getirilen araçların, aynı durumdaki başka bir engelliye devri veya bunların ölümü sonucunda varislerine intikali halinde, bu araçlar gümrük vergisinden muaf olup, devir ve tescil işlemi ilgili gümrük müdürlüğünün iznine bağlıdır.
e) Özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
f) Engellilere ait yurt dışından ithal edilmiş olan özel tertibatlı araçların Yönetmelikte izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer'i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ilgili birimlerine intikal ettirilir."
"Talep halinde, trafik denetleme kuruluşları tarafından engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerinden istifade etmeleri amacıyla, engellilere ve gazilere örneği Ek: 47'de yer alan park kartı verilir. Park kartlarının verilmesi, kullanılması ve iptaline dair usul ve esaslar Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir."

Kaynak: http://www.memurlar.net/haber/510410/

Son düzenleme:
Bu konuda çok kez değişiklikler oldu. Mesela verdiğiniz maddenin üzerine 2 kere değişiklik daha geldi. Siz engelinizi yazarsanız daha
net bir cevap verebiliriz.

Hele şükür en sonunda. % 90 üzeri engelli aracı olan kişilere tanınmış hak artık Özel Tertibatlı Araçlarada getirilmiş. Artık eşimiz çocuğumuz kardeşlerimizde tertibatlı araçlarımızı kullanabilecek. Yalnız bunun tek bir şartı var (Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.) Buda büyük ihtimalle teknik muayene istasyonlarından alınacak bir belge olacaktır. Yönetmelik daha çok yeni demekki şimdiye kadar yaptığımız başvuru ve şikayetler değerlendirilmiş. Herkese hayırlı olsun.

tg04;

Benim sağ kolumdan engelim var ve aracımda vites koluna takılan tertibatla ve direksiyon topuzu var.

@UZAKLAR

Ben de Bimer'e başvuruda bulunmuştum ama hiç cevap alamamıştım. İnşaallah özel tertibatlı aracımızın eşimiz tarafından kullanılabilmesi konusu bir an önce netliğe kavuşur.

Netliğe kavuşmuş artık Kederli. Şimdi yapılması gereken aracımızdaki tertibatların normal kullanıma engel olmadığının teknik muayenesinin yapılarak ruhsata işletilmesi olacak.

Bu yönetmelikle H sınıfı sürücü belgeleride tarih olmuş yerine B veya BE (+romörk)sınıfı ehliyetler verilecek.

Adminlerimizin bu konuyu derleyip toplayıp Sabit başlık yapması gerekli bence.

Bu günlerde aldığım en güzel haber.Geç oldu ama oldu. verilen her mücadele sonuca ulaşıyor. Bu konuda şahsen ben çeşitli makamlara onlarca yazı yazdım. Yılmadan mücadeleye devam.

Bu arada bu genelgenin çıktısını alıp araçınıza koyun.Trafik polisleri pek mevzuat takip etmezler.

KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK (bizimle ilgili maddeler var)

T.C. Resmi Gazete

Artık alacağımız araçları eşimiz, 3 derece ye kadar yakınlarımız da kullanabilecek şeklinde maddeler var yanlış anlamadıysam.

Ben ehliyet olayını pek anlamadım H sınıfı Ehliyetimiz A ve B şeklinde değiştirilecekmiş ancak rapor la ilgili olan şey nedir??
aynen şöyle bir ifade var;

'' “H” sınıfı sürücü belgeleri, engellinin kullanmaya yetkili olduğu araç cinsine göre “A” veya “B” sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilir. Değiştirme işlemi sırasında sağlık raporu istenir. Engelli kişinin kullanacağı araçta bulunması gereken özel tertibat, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğe göre hazırlanan listeden belirlenerek kodu ile birlikte sağlık raporuna yazılır.''

Nesini anlamadın ki. Daha önce yönetmelikte yokmuş sanırım. Artık A ve B sınıfı ehliyeti olanlar H sınıfı ehliyet ile değiştirebilecekler yönetmelik buna imkan veriyor demek ki önceden yokmuş.

celikcemm

benim anladığım H sınıfı ehliyeti olanlar, araçların cinsine göre A veya B olarak değiştirilecek anlıyorum. Yani yeniden rapor yolu gözüküyor gibi ..

jozaef

İnşaallah yeniden rapor alırken sorunlarla karşılaşmayız. Şimdiden içime korku düştü...

Burdaki yasanın açıklaması eşi ve 3 dereceye kadar olan akrabalar mi kullanabilir noterden bir işlem yapmadan ama şoför için noterden isim bildirilecek ben bunu anladım Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapıladan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

yanlış anlamışsın bilgihan

orda diyorki : tertibatlı da olsa araç engellinin dışında eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. yanlız bu gruptan kim olursa olsun arabayı kullanabilmesi için yetkili kurumdan belge alması gerek . kıssaca ruhsata kullanabileceklerin ismi yazılır gibi .

Benim anladigim sadece şoför için noterden belege diyor iyi oku bence hepsi için değil sadece özel şoför tutasan

Şimdi benim % 50 raporum var aracımı kardeşim kullanabilirmiki bu kanunla

bilgihan

[FONT=sans-serif]Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

arkadaşım gayet iyi okudum ve bu cümle gayet açık . kıssaca tartışma bile gerektirecek bir durum yok . aracı yetkili kurumlarca belgelendirilmiş kişiler kullanabilir . sonuç olarak şoför de tutsan eşinde kullansa yada kim kulanacaksa kullansın yetkili kurumdan belge alması şart.

saygılar[/FONT]

Yetkili kurum ney oluyor arladaşlar.birde benim h sınıfı ehliyetim var % 50 saglık raporum var arac alırsam kardeşlerim kullanabilirmi

peki % 50 olan saglık raporuna sahip bir insanın engelli aracını kardeşleri kullanabilirmi

bulent381

arkadaşım kaç mesajdır % 50 raporum var diyorsun . herkesin raporu var . raporunun oranının olması sana kesin cevap verebileceğimiz anlamına gelmiyor . engelin nedir ? ehliyetin var mı varsa sınıfı nedir ? raporunda ehliyet ve araç alımı hakkındaki ibareler nedir ? bunları yazarsan cevaplarız

saygılar

sag bacak polio sekeli uzun yürüme cihazı kullanıyorum H sınıfı ehliyetim var 2002 tarihli %50 raporum var sürekli ..2003 te almanyadan arac getirtmiştim şimdi sattım onu türkiyeden 0km nasipse alıcam ve bu aldıgım aracı kardeşlerim ve ben kullanabilirmiyiz.SAYGILAR

ruhsata işlettirecegin kişiler ve sen kullanabilirsin. yeni rapor alacan unutma

DADAŞ06,raporu bu şekilde çıkartmak da mesele, ömür törpüsü resmen...

yok be selda , raporla ilgili bir durum değil bu . rapor gene aynı olacak . isim yazılması trafik tescilin işi doktorların değil

falanca isimleri ekleyiverin abi deyince halledilecek birşeyse iyiymiş yani :confused:

Yine özel tertibat olmayıp sadece otomatik vites ile alınmış ötvsiz araçları kimler kullanır belirtilmemiş. Birde ötv siz araç alabilmek için sadece otomatik vitesli araç kullanır ibareli B sınıfı ehliyetimi boşu boşuna H sınıfına çevirmişim gibi duruyor. 1000 TL çöpe gitmiş oldu böylece. İşin yoksa yine para ver yine bir ton uğraş B sınıfı ehliye almak için.

Yine özel tertibat olmayıp sadece otomatik vites ile alınmış ötvsiz araçları kimler kullanır belirtilmemiş. Birde ötv siz araç alabilmek için sadece otomatik vitesli araç kullanır ibareli B sınıfı ehliyetimi boşu boşuna H sınıfına çevirmişim gibi duruyor. 1000 TL çöpe gitmiş oldu böylece. İşin yoksa yine para ver yine bir ton uğraş B sınıfı ehliye almak için.

[FONT=Times New Roman]c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

[/FONT]
eklemişler arkadaşım . 3. dereceye kadar kullanır . yanlız işin garip tarafı şu : karayolları ile maliye aynı anda yönetmelik yayınladı ama birbirlerinden haberleri yok . 1 ocak 2016 da ya karayolları ya maliye yeni bir yönetmelik çıkarmak zorunda çünkü yönetmelikler çelişiyor kıssaca 1 ocak 2016 da bizi yeni sorunlar bekliyor

falanca isimleri ekleyiverin abi deyince halledilecek birşeyse iyiymiş yani :confused:

einen , keinen , seinen yaniii :)

Yok belirtilmemiş Cihan. Çünkü benim aracımda özel tertibat yok. Yasasın içinde %90 altı engelli olup , ötv den muaf , özel tertibatsız alınmış araç diye bir kısım yok ki.

Cihan peki 2 yasada çelişen nedir.

Üst Alt