Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kanser hastaları %80 sakatlık raporu olursa, ÖTV indiriminden faydalanabilir mı?

starini

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaslar ben mide + karaciğer + incebagirsak kanseriyim. Mideden ameliyat olup yarısını aldırdım. Ve tam teşekkülü bir araştırma hastanesinden %80sakatlik oraniyla rapor aldim. Sgk ya başvurdum ve malulen emeklide oldum. Özürlü kartı da çıkardım. Ancak mevzuatta engellinin açık tarifi yapılmadığından sanırım, " ortopedik bir özürüm bulunmadığı için" Hastanenin saglık kurulunda çalışan memur ÖTV indiriminden faydalanamayacagimi söyledi. Bu doğru mudur, yoksa yanlış mıdır? Ayrıca daha önceden aldığım %80 sakatlık raporu (kanserden dolayı) ile h sınıfı ehliyete başvurabilecek miyim? Teşekkürler

rapor oranıyla ötv avantajından faydalanabilmeniz için oranın 90 ve üzerinde olması şartı var.

ortopedik özürlü değilseniz, kullanacağınız arabaya özel tertibat gerekmez,dolayısıyla ötv avantajından faydalanamazsınız.

Ama mevzuatta aynen şöyle diyor.

Tanımlar

Madde 4- Bu Yönetmelik’te geçen deyimlerden;

c) Özürlü: Doğuştan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılamada güçlükleri olan ve korunma, bakım veya rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişiyi,

diye devam ediyor... Yani sadece bedensel özür demiyor...
Dolayısıyla bedensel yada ortopedik özür ün yanında zihinsel ruhsal vede en önemlisi SOSYAL ve DUYĞUSAL ibaresi geçiyor...

Arkadaşlar ne olur bunu bi bilen cevaplasın lütfen...

mevzuatın tamamı aşağıdadır...

http://saglik.gov.tr/TR/dosya/1-70816/h/yonetmelik.doc

Özürlü tanımı ayrı, kimlere ÖTV indirimi uygulanacağı ayrı bir şey... Her özürlü kişi maalesef ÖTV indiriminden faydalanamaz... O yönetmelik özürlülere verilecek işgücü kaybı raporuyla ilgilidir. ÖTV indirimi için verilecek raporla o raporun ilgisi yok. İkisi farklı mevzuat içeren raporlar..

Sadece % 90 ve üzeri işgücü kaybı raporu olanlar başka bir şeye bakılmaksızın ÖTV indiriminden faydalanabilirler..

http://www.engelliler.biz/forum/oze...n-yararlanabilir-sorusunun-cevabi-burada.html

araç alımı

selam benm annem onkolji hastası 2010 yılında göğüsünden ameliyat oldu ve kemoterapi ışın tedavisi ağız yoluyla olan btn tedavileri aldıfakat hiç bir türlü bedensel engeli yok biz alacağımız arabada vergiden muaf olabilirmiyiz diğer mesajlarda olmaz deniyor ama yönetmelikte ruhsal ve duygusal olarak zarar görmüş insnlarıda kapsadığını söylüyor ???

selamlar.. araç alımında ötv için %90 ve üzeri engel gerekiyor..Sağlık kurulu raporu alınırken onkolijinin yanın da psikiyatriden de oran veriliyor..

Üst Alt