Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kamuda engelli memur olarak çalışmaktayım. Emeklilik koşullarım nelerdir?

MELEKDERYA

Üye
Konular
29
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

Ben 2001 yılında kamuda öğretmen olarak göreve başladım, 2003 yılında geçirdiğim trafik kazası sonucu 2005 yılında memuriyete geçtim, 2007 yılında %96 raporla sonradan engelli olarak birinci dereceden vergi indirimi almaktayım, halen memuriyet kadrosunda öğretmen olarak idari işlerde çalışmaktayım.

1- Şu an ben malulen emekli olabilir miyim? Eğer bu yıl itibariyle malulen emekli olursam erken emeklilik maaşı ile malulen emeklilik arasında maaş farkı olur mu?Malulen emekli olursam emeklilik ikramiyesi..?
2- Erken emekli ne zaman olabilirim?
3- Çalışmayı seviyorum fakat tekerlekli sandalyede olduğum için zor oluyor, emekli olup olmamakta kararsızım..?
4- Öğretmenlik kadrosundan memuriyete geçtiğim için bu emekliliğimi nasıl etkileyecektir..?
5- %96 raporla 2007 yılından itibaren vergi indirimi almaktayım, eğer erken emeklilikte vergi indirimi şartı kalktıysa bu benim için de geçerli olacak mı?
Vergi indirimi almadan da erken emekli olabileceksem birinci dereceden vergi indirimini maaşıma bir katkısı olmadığı için iptal ettirebilir miyim..?
6- Şu anki durumda erken emeklilik mi yoksa malulen emeklilik mi hangisi benim için daha avantajlıdır?
7- Emeklilik için tekrar rapor ibraz edecek miyim..?

Bilgi ve tecrübesi olan arkadaşlar cevap yazarlarsa sevinirim..
Saygılar...

1)Hayır.malulen emeklilik için 10 yıl hizmet ve 1800 prim günü gerekli.10 yılınızı doldurmadığınız için malulen emekli olamazsınız.
2) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 günleri olmaları durumunda erken emeklilikten yararlanabilirler.Ancak emekli sandığı eski raporları kabul etmemekte yeni rapor talebinde bulunmaktadır.
4)Bu sizi etkilemeyecektir.Çünkü işe başlangıç tarihiniz önemli
5)Evet.Bu sizin içinde geçerli.
Vergi indirimin maaşınıza katkısı vardır.iptal etmenize gerek yoktur.
Erken emeklilik, maaş açısından, malüliyetten daha iyi.
Maalesef emekli sandığı tekrar rapor istemekte.

merhaba..ben de 2002 girişli bir öğretmenim.2006 da kemik iliğinin kanseri sebebiyle t12 o felçliyim ve kardeşimden de ilik nakli yapıldı.30 aydır raporluyum.Temmuzda 36 aylık rapor sürem dolunca emekli olmak istiyorum.Tekerlekli sandalyedeyim.Siz benden tecrübelisiniz acaba nelerle karşılaştınız, memuriyete geçmenizi kurum mu istedi, nasıl rapor aldınız sizi emekli etmediler mi? Yazarsanız çok sevinirim...

Sizin sorunuza gelince aşağıdaki bilgilere göre emekli olabilirsiniz bi inceleyin ...

9 Ekim 2008 PERŞEMBE Resmi gazete Sayı : 27019
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: KAMU GÖREVLİLERİNİN MALULİYET İŞLEMLERİ HAKKINDA TEBLİĞ

Malul sayılma
MADDE 5 – (1) Kanunla malullük sigortasından sağlanan yardım sadece malullük aylığı bağlanmasıdır.
(2) Kamu görevlisinin veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu;

a) Görevlerine devam etmekte olanların, çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği,
b) Görevlerinden ayrıldıktan sonra, herhangi bir sigortalılık haline tabi olmayanların çalışma gücünün en az % 60’ını kaybettiği,
c) Personel kanunlarına tabi olanların hastalıklarının kanunlarında tayin edilen sürelerden fazlam devam ettiği, olmayanların ise hastalık sebebiyle malûl sayılmalarına esas alınacak hastalık süreleri hakkında kendi özel kanunları yürürlüğe girinceye kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun hastalık iznine ilişkin hükümleri uygulanmak suretiyle bu süreleri doldurdukları,
Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malul sayılır.

Yararlanma şartları
MADDE 6 – (1) Kamu görevlilerine malullük aylığı bağlanabilmesi için;

a) Kanuna göre malul sayılması,
b) En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,​

tebliğin tamamı sığmadığı için sadece ilgili bölümü kopyaladım.
Bakıma muhtaçsanız 1800 gün primle süre şartı aranmaksızın emekli olabilirsiniz. 36 ay rapor almalısınız. Ben 30 aydır raporluyum. 6 ayım daha var. Bakıma muhtaç sayarlarsa emekli olmamanız için bir sorun görünmüyor... Aldığınız raporda bakıma muhtaç olup olmadığınız yazıyor mu ?

1- Omurilik feci ve %96 rapor demek, zaten "bakıma muhtaçlık" düzeyinde olduğunu gösteriyor. Bu durumda dostempati'nin yazdığı gibi, 10 yıl süre şartı aranmıyor. 1800 gün hizmet süresi dolduğunda malulen emeklilik talebinde bulunabilirsin.

2- 5400 gün hizmet süresi ile (malulen değil) yaşlılık aylığına hak kazanabilirsin.

3- Emeklilik çok kişisel bir şey. Ben olsam emekli olurdum mesela :) Ama emeklilikten sonra uğraşacak bir şeyler bulmak lazım. İlla iş olması gerekmiyor, tad verecek her şey olabilir...

4- Kadro değişikliğinin hiç bir önemi yok. Şu anda bulunduğun statü önemli.

5- Malulen emeklilik talebinde bulunduğunda zaten yeni bir rapor için hastaneye sevk ederler. 4a-4b'de böyle. 4c için de bu geçerlidir sanırım.
Yaşlılık emekliliğinde de yine emeklilik zamanında yeni rapor için sevk ederler. Bu konuda tartışma sürüyor gerçi, ama senin için fark etmez. Zira zaten işgücü kaybı oranın konusunda yeterli oranda rapor alamamak gibi bir durumun sözkonusu değil...

6- Malulen emeklilik -"bakıma muhtaçlık" olduğu da özellikle belirtildiğinde- bence daha avantajlı. Gerçi erken emekli olmak ikramiye açlısından dezavantajdır, ama işte sonuçta çalışmadan alınan maaş sonunda daha bi güzel :)

7- Türkiye'de ota-b.ka rapor isterler. Kurtuluş yok! :)

oturanboğa rapor için kurum mu sevk etmeli, işlemleri hızlandırmak için kendimiz rapor alıp başvuru yapabilir miyiz?

Arkadaşlar,Bülent ve Raman,cevaplarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim..Bu durumda durmak yok..yola devam... demektir...tekerlekli sandalyeyle çalışmak,işe gidiş geliş zor oluyor diye kararsız kalıyorum işte bazen...,madem ki erken emeklilik malulen emeklilikten daha avantajlı görünüyor,biraz daha çalışayım bari... ;)
Dostempati,
Çok geçmiş olsun,Allah sabır versin size de..
Öncelikle tekerlekli sandalyede çalışan çok öğretmen arkadaşımız var,eğer hastalığınız oturmanıza da engel değilse ve kamudaysanız haftalık ders saatlerinizi azalttırarak çalışmanızı kesinlikle öneririm.Malulen emekli olmayın bence en azından erken emekli olun derim ben...
Memuriyete geçişim çok ani verilmiş bir karar,aynı yıl içinde kaza sonucu belimin kırılması ve başka sebeplerden dolayı tayinimi önce Konya'dan Ankara'ya hemen ardından da Mersin'e isteyince memuriyete geçersen tayinini yaparız dedi büyüklerimiz..kendi isteğimle geçmek istiyorum diye dilekçe vererek geçtim ben,tabi sonrasında tekrar öğretmenliğe geçişimi yapacaklardı söz vermişlerdi ama olmadı..sonrasında pişman oldum ama tekrar öğretmenliğe de geçemedim,belki hala geçebilirim uğraşsam ama formaliteler prosedürler beni moral olarak çok yıpratıyor,mersindeki bütün hastanelere başvurdum,öğretmen olur ibareli raporu vermediler,hatta açık açık heyet başkanı bana sen öğretmenlik yapamazsın dedi,öğrencilerin psikolojisi bozulur dedi,bu mücadele beni öylesine üzdü ki,pes ettim,tekrar uğraşmak istemedim.Siz 36 ay raporu nasıl aldınız,36 ay rapor alma hakkımız var mı?Bu rapor maaşınızı etkiledi mi?

normalde 18 ay resmi izin süresi ama benim kanser olduğu için bir katına kadar yani 36 ay izin hakkım var.(dmk 105) Sıhhi izin sürelerinde heyet raporunuz varsa maaş aynen alıyosunuz, sadece ek derslerden kaybınız oluyor.Çalışırsam işe nasıl gidip gelirim bilmiyorum.Okullar engellilere uygun altyapıdan yoksun malesef.Çalışırsam engelli öğretmenlerle ilgili bir resmi düzenleme var mı? Çalışan arkadaşlar hangi şartlarda çalışıyolar.Bu şekilde çalışan arkadaşlarla nasıl irtibat kurabilirim...

Dostempati,
Çalışmayı düşünürseniz eğer sizi istediğiniz okula tayin yaparlar,yeter ki siz çalışabilecek durumda olun ve isteyin yeter ki ve bu konuda ısrarcı olun defalarca tlf görüşmeleri,mailler,yüzyüze görüşmeler derken bu sorun bir şekilde halledilir,ben şu an evime yakın bir okulda çalışıyorum,iş yerim birinci kat ve rampası da var,akülü sandalyemle de tek başıma evden çıkıp iş yerine masama kadar ulaşabiliyorum,ben Ankarada iken bu konuda ısrarla talep edince evimin yanındaki asansörlü rampalı bir okula tayinimi yaptırmıştım ama bir yıl içinde Mersin'e tayin istemek zorunda kaldım..
Ayrıca sitedeki diğer engelli çalışan öğretmen arkadaşların da rumuzlarını,bildiklerimin yani size özel mesajla yazacağım..
Saygılar...

TEŞEKKÜRLER İpek, googla dan da bir iki çalışan arkadaş buldum, gazete haberlerinden..İstedikten sonra bir şekilde çalışabiliyoruz.Gelişmelere göre değerlendireceğim...

Teşekkürler oturanboğa...Ankara da malullük işlerine sormuştuk, hızlandırmak için siz rapor alıp gönderebilirsiniz demişlerdi.Ama siz daha tecrübelisiniz.Rapor alma şartları, çekilen sıkıntılar malum.Peki bununla ilgili resmi bir yazı var mı, yani kurumun sevk etmesinin şart olduğuna dair.

Üst Alt