Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kalpten iki teşhis tek hastalık olarak emeklilik için dikkate alınır mı?

kylexz

Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
merhaba,

2017 yılında %60 engelli raporu aldım. Sistem değişmiş diyorlar, en yüksek orana bakılıyormuş. Ekteki resim raporumdan örnek, kardiyoloji ayrı ayrı vermiş. Bu tek başına 60 olarak mı değerlendirilir? Yoksa yazdığı gibi 30 olarak mı?

Birde prim günüm vs ektedir. Buna göre ne zaman emekli olabiliyorum.?

https://ibb.co/Cp0rNBMX

https://ibb.co/DfxH7JQj

Kalpten zor emekli ediyorlar kardeşim evet şimdi iş gücü kaybına göre emekli olunuyor bu arada primde yeterli değil şu an 4200 lerde olması lazım malulen olmak isteyenler %60 ,i geçmesi lazım engelli emeklilik için %40 ile %59 luk oranlar yeterli oluyor 18 yıl sigortalılık süresi istiyorlar

@kylexz, Geçmiş olsun,

Bu yeni sistemde 2017 yılında almış olduğunuz bu raporun emekliliğiniz açısından bir önemi yok o yüzden orada yazılı olan oranlara takılmayın.

Emeklilik başvurusu yaptığınızda 6 ay içerisinde yeni alınmış bir raporunuz yok ise sevk edileceksiniz ve Durum Bildirir Raporu alacaksınız.

Durum Bildirir Raporlarında engel oranı olmaz hastalığınız ile ilgili detaylı bilgiler olsa yeterlidir SGK için.

Eğer SGK sevki ile durum bildirir raporu almadan yeni bir engelli raporu alıp başvuru yapmayı düşünürseniz orada yazan oranlara göre ben emekli olurum veya olamam diye bir düşünceye kapılmayın. SGK o raporda yazan oranı dikkate almayacaktır ve hastanenin vermiş olduğu orana göre emeklilik kararını vermeyecektir.

Tek hastalığınız olan Kardiyoloji bölümünün sizin için hazırlayacağı hastalığınız ile ilgili detaylı bilgiler içeren raporu hastane SGK'ya gönderecek ve SGK Sağlık Kurulu bu rapora karar verilecek.

SGK değerlendirme sonucunda sizdeki çalışma gücü kaybı,

Hafif Düzey Tespiti Yapılırsa
18 Yıl - 4100 Gün

Orta Düzey Tespiti Yapılırsa
16 Yıl - 3700 Gün

kriterleri ile emekli olabilirsiniz.

3700 günden fazla priminiz var görünüyor. 16 yıl olan çalışma süresini doldurduğunuz zaman başvuru yapıp şansınızı deneyebilirsiniz. Yukarda gördüğünüz gibi Orta Düzey derse SGK o zaman emekli olma ihtimali olabilir.

Hafif Düzey derse prim günü ve çalışma yılı eksiğiniz olduğu için emekli olamazsınız.

@BnymnYldz,
Çok teşekkür ederim. Kafama takılan birkaç soru daha var, cevaplarsanız sevinirim:

1. Emeklilikte 4a tescil kaydı baz alınıyor diye biliyorum, yani 24.09.2009 olarak baz alırsak 16 yılıda doldurmuş görünüyor. Yanlış mı biliyorum? Yoksa çalışma hayatım bölümündeki sigortalılık süresini mi baz almalıyım?
  2. SGK beni hastaneye sevk ettiğinde bütün branşları dolaşmam fayda sağlamayacak o zaman, sadece en yüksek oranı aldığım kardiyolojiye gitmem yeterli midir? Yoksa diğer branşları da dolaşmak zorunlu mu? Bu sağlık kurulu için sorun yaratır mı? Yoksa gitmemi önerir misiniz?
  3. Şu tablodan baktığımda bazı farklılıklar var, güncel midir? https://hizliresim.com/mfndhvy
  4. sgk durum bildirir ile yeni bir engelli raporu talep edebilir mi? Yani oranı düşürebilir mi? Anladığım kadarıyla durum bildirir raporu engelli raporundan ayrı bir rapor
  5. Engelliler için kıdeme esas yazıda bir kolaylık söz konusu mu? Yani yaş dışı emeklilik için engelli raporuyla kıdem tazminatını hak edebiliyor muyuz?
Şimdiden çok teşekkür ederim.

@kylexz,

1- 2009 tarihli giriş staj sigortası mı. O tarihte bir işyerinde çalıştınız mı yatırılan prim görünüyor mu.

2- SGK sizi durum bildirir raporu için hastaneye sevk ederse ilk etapta hastanenin belirlediği bütün bölümleri dolaşacaksınız. SGK eğer hakkınızda karar veremez ise bu sefer tekrar hastaneye sevk eder işte o zaman sadece Kardiyoloji bölümüne muayene olursunuz.

3- Eklediğiniz resim hata veriyor görünmüyor.

4- SGK durum bildirir raporu için sevk eder engelli raporu istemez. Elinizde bir engelli raporu varsa SGK oranı düşürmez. Emeklilik için red veya onay verir sadece. Durum Bildirir Raporunun nasıl bir rapor olduğunu üstteki mesajlarda yazmıştım.

5- SGK sizde herhangi bir çalışma gücü kayıp tespiti yaparsa ve çalışma yılı ve prim gününüz de tam ise yani emeklilik için bütün kriterler sağlanırsa ancak o zaman SGK'dan bir yazı alıp iş yerinden kıdem tazminatı alabilirsiniz.

@kylexz, Eklediğiniz emeklilik tablosu doğrudur. Bu yeni yasada 31.12.2008 tarihi öncesi girişi olanlar için

Orta Düzey 16 Yıl - 3700 Gün
Hafif Düzey 18 Yıl - 4100 Gün

olarak bir düzenleme yapıldığı için genel bir cevap yazmışım.

Siz o tabloyu baz alarak işe giriş tarihi ve gerekli kriterlere göre emekli olabilirsiniz.

Sizin bu staj sigortası dediğiniz görsele baktım orada yatırılmış prim görünüyor.

Bende de staj sigortası var fakat o yıllarda yatırılmış uzun vade primim bulunmuyor sizde ki gibi.

Sizde bu 2009 yılında yatırılan primler kabul edilirse ve o tarihte 18 yaşını doldurmuş iseniz dediğiniz gibi şu an 16 yıl tamamlanmış görünüyor. Bu durumu SGK ile görüşmek daha doğru olacaktır.

SGK o tarihi işe giriş olarak kabul ederse siz emeklilik başvurusu yaptığınız zaman Orta Düzey tespiti yaparsa SGK Sağlık Kurulu 16 Yıl - 3800 Gün ile emekli olabilirsiniz.

Hafif Düzey tespiti yaparsa zaten tabloya göre eksiğiniz var olduğunu biliyorsunuz.

Üst Alt