Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Işitme engelliyim, B Sınıfı ehliyetim var. Yeni düzenlemede ehliyetim ne olacak?

harbi_biri

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar 1998 b ve a2 aldım o zaman yeni ehliyetler değişince ne yapayım sizce yüzde 46 işitme raporum var ama o zamanda aldım raporuda sorun olmadı yine olmaz şimdi yine bu durumla karşılaşırsam ne yapmamı tavsiye edersiniz söylermisiniz

İşitme engelliler için nasıl bir prosedür uygulanıyor bilmiyorum ama B sınıfı ehliyeti olan ortopedik engelliler sadece direksiyon sınavına girerek ehliyetlerini H sınıfına çevirebiliyorlar.

anladım ben sadece işitme engelliydim o zaman farkında olmadan geçmişim heyette sınavlarda birinci oldum a2 bedavaya aldım o zaman ama h sınıfı almadıgıma o zaman pişman oldum tekrar girince normal olarakmı alayım degermi h sınıfı almaya yoksa yine aynı şekilde heyetten geçip yenileteyim mi sizce ne yapayım

Ne yenilenmesinden bahsediyorsunuz anlamadım.
Ehliyetler yenilenecek tamam ama sadece mevcut ehliyet yeni kartlara aktarılacak.
Öyle yeniden rapor sınav vs diye birşey yok.
B aldığınıza neden pişman oldunuz ki? İşitme engellinin zaten ötv siz araç alma hakkı yokken H sınıfı size ne avantaj sağlayacak?

heyete girerken sıkıntı olurmu yüzde 46 rapor varken 1998 de sorun olmamıştı peki yenileme olunca değşecek yeni ehliyetler hazır degişecekken h ehliyeti alayım mı onu dedim gerek yoksa zaten almam ama normal heyete girerken yüzde 46 rapor sorun cıkarırmı ondan bahsediyorum.

kardeşim H sınıfı ehliyet almak istiyorsan ortapedik özürlü olman gerek işitme engellilere h sınıfı ehliyet vermiyorlar %46 raporunla vergi indiriminden faydalanıyorsan H sınıfı ehliyeti bence hiç kurcalama

harbi_biri;

İşitme engelliler 2 tür ehliyet alırlar..
B ve H
B ehliyet: 50 desibele kadar duyabiliyorsanız B sınıfı ehliyet verilir.
50 desibel yukarısına H sınıfı ehliyet verilir.
Her iki ehliyet ile de TİCARİ ARAÇ kullanamazlar. Sadece OTOMOBİL sınıfı araç kullanırlar.

hatırlatma: DOBLO tarzı araçlarda ruhsatına "otomobil" yazılırsa kullanırlar. Bu arada belirteyim ticari araçlarda ÖTV 10 iken otomobillerde bu rakam %45e çıkıyor. Dolayısıyla fiyat farkı olacaktır.

Şimdi merak ettiğin soru nedir?
Yukarıda bilgiler ışığında HARBİ_BİRİ kardeş size soruyorum: %46 işgücü kaybı raporu ile bir sorun oluşacak mı? bunu en iyi siz bileceksiniz tabii ki..

Murat k tşk ederim cevamınız için Mr.no amacım sadece yenilerken H sınıfına geçiş yaptırayım mı diye zaten vergi indirimden yararlanamıyorum duyduyuma göre yüzde 90 olması gerekiyormuş yüzde 46 yararlanıyorsa nerde ne gibi durumlarda yararlanıyor şimdi amacım 1998 yılında sınavlara girip b ve a2 ehliyeti aldım zaten şimdi yenilerken H sınıfına geçiş yapayım mı yoksa yüzde 46 rapor alırken tekrar yüzde 46 sorun çıkarmı ve normal ehliyetimi alıp geçeyim mi amacım buydu sadece bilge edilmek istiyorum fikirlerinizi almak istiyorum o kadar.

murat k;

İşitme Engellilere de H sınıf ehliyet de veriliyor.

harbi-biri kardeş hiç bulaşma bırak B sınıfı ehliyetinin keyfini çıkar. Taa ki rapor emniyetten duyulana kadar; yani seni çağıracakları zamana kadar. Ki 1998 den beri haberleri yok. Sende keyfini çıkar sorun olmaz..

Mr.No
ben tam tersi biliyordum bende işitme engelliyim rapora yazmadılar h sınıfı diye
harbi-biri kardeşim yanlış bilgilendirdiğim için özür dilerim

Mr.No kardeşim bu H sınıfı ehliyet için sadece bütün engelli vatandaşlar faydalansın diye kanun çıkıcakmış yani ortapedi özürlü olmasa dahi bu söylenti ne kadar doğru bilğin varmı paylaşırsan sevinirim

murat k

Tüm engelliyi kapsamıyor; öyle bir yasanın çıkması mümkün değil. Çünkü H sınıfı ehliyet dezavantaj oluşturuyor...

Mr.No
Yukarıdaki ''işitme engelli her iki ehliyet türüyle de sadece otomobil kullanabilir'' sözünüze malesef katılamayacağım.
H sınıfı sürücü belgesi sahibi evet engeli ne olursa olsun sadece otomobil kullanacaktır.
Ancak sürücü belgesi B olup üzerinde ''ticari araç kullanamaz'' ibaresi bulunan işitme engelli B sınıfına giren otomobil,minibüs,kamyonet gibi araçların tamamını kullanır,tek istisna kullanımın ticari amaçlı olmaması.
Örneğin doblo gibi bir aracın araç kategorilerinde hafif ticari şeklinde geçmesi sizi yanıltmasın.
Ruhsatta ya otomobildir ya kamyonet.
Otomobilse zaten sorun yok, kamyonetse ruhsattaki kullanım şekline bakılır ''hususi yük ve yolcu nakli'' işaretli ise B sınıflı işitme engelli onu da kullanır. Kullanamaması için ruhsatta ''ticari yük ve yolcu nakli'' nin işaretli olması gerekir ki zaten onu src belgesi olmadan normal ehliyetli de kullanamaz.
Yani burada ''ticari'' kelimesinden anlaşılması gereken araç türü değil,kullanım şeklidir.
Örneğin her engelli otomobil kullanabilirken, B sınıflı işitme engelli de dahil hiçbir engelli ticari ruhsatlı taksi kullanamaz.
Yazı uzun oldu, bu hataya düşen,bu şekilde düşünen arkadaşımız fazla olduğundan açıklayıcı olmasını istedim.

Ufukalp kardeş düşüncenizde haklısın: Bende öyle düşünüyordum emin olmadığım bir konu olunca yasa yasadır diyorum: Polis bir kelimeye OTOMBİL 'e takıldığında: avukatlık yapmaya gerek kalmıyor. İnatla inat uzuyor ve bittiyor.

Bahsettiğin araçlar ruhsatta kamyonet yazıyor: Ticari yada değil yazmayabilirler. H sınıfı ehliyet ile DOBLO tarzı araç kullanabileceğimi DADAS06 kardeşimin değerli bilgileri ile öğrendim: Araç ruhsatına kamyonet değilde otomobil yazdırması koşulu ile. O zaman gönül rahatlığı ile kullanabilirim diyorum. Yasa yasadır çünkü... Kelimeye takılmadık bitti sanırım(henüz yaşanmadığı için bir noktam yok burada).

DADAŞ06 kardeşimiz burada bizlere uyarana kadar gerçekten bilmiyordum: Diğer firmalarda araçlarında da otomobil yazısı var: bu demek oluyor ki ÖTV.si çok yüksek. %45 oranında ÖTV ödeyip ruhsatına otomobil yazdırmak yerine %10 oranında ÖTV ödeyip de ruhsatına Kamyonet yazdırıp ceza yemek elde var.

Kaldı ki o tür araç almadığım (ama mecburiyetten kullandım) için net fikrim yok: Haklısınız diyeceğim. Bende öyle olsun istiyorum. Ticari amaç değilde hususi amaçla kullanmak istiyorum: Henüz trafik cezası yemedim ama tek başıma olup da yakalandığımda sağırlığımdan dolayı karakolda kalmaya niyetim yok. Bilmediğim için hep susmak zorundayım.

Kısaca emin olmadığım sürece bunu yazıyorum: maksatım bu. Otomobil yazısı olursa kesinlikle rahatca kullanabileceğine güvence veririm. Aksi takdirde başı belaya girer ise peşinden koşup yardımcı olmaya razıyım..

Anlatmaya çalıştığım nokta bu: ticari kategorisinden araç almayın diyorum: Otomobil kategorisinden araç alın demek istiyorum.. DADAŞ06 kardeşimizden beri DOBLO kullanamazsınız demiyorum: otomobil cinsinden alınmış ise kullanabilirsiniz diyorum.

Ufukalp kardeş sana karşı bir niyetim yok: düşüncemi yazdım. Sürcü lisan edip kırdım ise afola..

Mr.No kardeşim,
H sınıfı sürücü belgeli bir engelli için yazdıklarınız tamamen doğru ona birşey demiyorum.
Ancak ''ticari araç kullanamaz'' ibareli B sınıfı sürücü belgesine sahip işitme engelliler ticari amaçlı olmamak şartıyla kamyonet de kullanır, minibüs de.
Ben buna emin olmasam gidip de sıfır km doblo almazdım herhalde.
2005 yılında sıfır doblo aldım ve 2013 ylına kadar 8 yıl fiili olarak kullandım. Bunun üç buçuk yılı İstanbul, dört buçuk yılı İzmir'de geçti. Sayısız kez uzun yola da çıktım,sayısız kez uygulamaya da girdim,radar,park gibi sebeplerden cezalar da yedim,anca sen bu ehliyetle bunu nasıl kullanıyorsun diyen olmadı ve diyemezler de.
Unutmadan belirteyim aracım ruhsatta otomobil değil kamyonetti.
Hatta bayi ruhsat işlemlerinde hata yapmış,ruhsatta ''ticari yük ve yolcu nakli'' işaretliydi,bayiyi uyardım,ehliyetimin fotokopisini de alıp trafik tescile giderek ruhsatı düzelttiler.
Umarım açıklayıcı olmuştur. Süreci bizzat yaşamasam bu kadar emin konuşmam.

Ufukalp kardeş teşekkür ederim. Değerli bilgilerin ve tecrübeniz aydınlatıcı oldu.

acil cevap lutfen

Mrb benim b sınıfı ehliyetim var 1996da aldım sonradan işitme kaybın oldu şuan emekliyim yeni çıkacak düzenlemede ehliyetim nasıl olucak yeniden rapormu alcam yoksa sadece ehliyet kartimi değişecek kartı değişirken benim raporum bilgisayarda cikmicakmi yada tekrar rapor alsam 40in altına düşerse emekliliğini iptal olurmu cok karisik arkadaşlar yardımcı olurmusunuz bu konuda

Mrb benim b sınıfı ehliyetim var 1996da aldım sonradan işitme kaybın oldu şuan emekliyim yeni çıkacak düzenlemede ehliyetim nasıl olucak yeniden rapormu alcam yoksa sadece ehliyet kartimi değişecek kartı değişirken benim raporum bilgisayarda cikmicakmi yada tekrar rapor alsam 40in altına düşerse emekliliğini iptal olurmu cok karisik arkadaşlar yardımcı olurmusunuz bu konuda

tarum 41 kadeş... işitme kaybınızı desibel olarak ölçecekler %40 işgücü kaybı diye bir şart yok..

49 desibele kadar duyuyorsanız B ehliyete devam, yok 50 desibel aşıyorsanız değişecek maalesef..

Mr.No

erol kardeş peki emekli olurken aldığım rapordaki desibelden düşük çıkarsa emekliliğim etkilenirmi

valla bilemicem çetrevilli iş...

Bildiğim şu; engelli emeklilik bir kere de kazanılır. İyileşme olursa iptal edilir mi? Sanmıyorum. Benim görüşümdü ve eleştirilebilir ben engelli-erken- emekliliğinin iptal edileceğini sanmıyorum...

Ama malül emeklilik elbette iptal edilir.

Sizin gibi durumda olup da sonradan sıkıntı çıkan varı bilmiyorum. Ancak ehliyet ile emeklilik bir değil. Rapor mernis sistemie kayıtlı oluyorsa dediğin olabilir am ben sanmıyorum.. Kusura bakma emeklilik yanlış diyemezler.

Eyvallah kardeşim saol en iyisi bi araştırmak lazim

TaRuM41
Herhangi bir kontrol şerhi olmaksızın emekli iseniz ya da emekli değil ama sürekli vergi indiriminiz varsa bu haklarınıza olumsuz bir etkisi olmaz.

Ufukalp

ufuk bey tesekkur ederim ben emekliyim kontrol yok vergi indiriminden sürekli en azından biraz rahatladim

Üst Alt