Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engellilere neden B sınıfı değil de H sınıfı ehliyet verilir!?

officer

Aktif Üye
Konular
46
Reaksiyonlar
0
Malum engelli kişilerin araçlarını kullanması için özel desem adını koyamadım bir ehliyete sahip olması gerek (H Sınıfı Ehliyet). H sınıfı ehliyet ne anlama gelmekte? H sınıfı ehliyet sahibi kişilerin kullanmış oldukları araçlar özel donanıma veya otomatik vites veya elden kullanıma uygun aparatlara sahip olmalıdır.
Gelelim olayın en ilginç kısmına. Bu ehliyete sahip engelliler kendi adlarına olan araçları kullanabilir. Yani siz de çok ama çok iyi biliyorsunuz bir başka engellinin adına tescil edilmiş araçları kullanamazlar. Sadece ve sadece kendi adlarına olan araçlar. Bu araçlar motorlu taşıt vergisinden muaftır. Benim bu tabi kendi görüşümdür.
Bir de işitme engelli arkadaşlarımıza H sınıfı ehliyet verilmekte. İşitme engelli arkadaşıma verilen bu ehliyet bana kalırsa anlamsız ve manasız neden? Malumunuz işitme engelli arkadaşlarımızın belli bir donanıma ihtiyacı yoktur. Engelli olmayan bir kişi gidi aracını rahat bir şekilde kullanabilmekte
sizce işitme engelli birine bu verilen ehliyet ne kadar doğru?
Bence hiç alakasız bir şey işitme engelli arkadaşıma verilen bu ehliyet yüzünden bir nevi hakları elinden alınmakta peki
siz ne dersiniz bu konuda?

Niye olacak, saçmalamak için!
Bunu mantıklı şekilde açıklayacak tek bir argüman bile yoktur... Bir insan ya sürücü olur, ya da olamaz. Tüm sürücüler aynı kurallarla bağlıdır. Sürücüler içinde bir grubu, "bu sakat H sınıfı", "bu kadın K grubu", "bu yaşlı Y grubu", "bu Türk T grubu" diye damgalamak ayrımcılıktır ve suç sayılmalıdır! Ve teorik olarak sakat H sınıfı diye ayırmakla, yukarıda saydığım kategorileri ayırmak arasında hiç bir fark yoktur!

abi bunun için ilgili mercilere itiraz etsek olmazmı ya

Sayın kirli_33
Güzel bir konuya değinmişsiniz.
Aslında tüm engelliler için ''H sınıfı'' ehliyet ayrımcılık olmakla birlikte,işitme engelliler için çok daha saçma bir uygulamadır.
Bir işitme engelli hiçbir ek donanıma gerek kalmaksızın aracını kullanabilmektedir.
Devlet engellilere ötv ötelemeli araç ve MTV muafiyeti için ek donanım şartı koşarken işitme engelliler bu haklardan mahrum bırakılmakta,ancak ehliyet verirken yine de belli bir desibelin üzerindeki işitme kayıplarında '' H sınıfı'' verilmektedir.
Bu durum ayrımcılık üzerine artı ayrımcılıktır diye düşünüyorum.

H sınıfınıda kendı içinde ayırdıklarıda cabası. Şimdi durum farklı ama onceden sadece ortopedık engel olma şartı vardı araç vergisiz araç almak için. Yanı sen özürlüsün al sana H sınıfı ama araba alamazsın gibi bi durum vardı. Bundan 3-4 yıl once sırf bu yuzden her şeyini ayarladıgım aarcı getiremedık yurt dısından...

Arkadaşlar yanılıyor olmayasınız bende işitme engelliyim ehliyetim B sınıfı ehliyet üzerinde şöyle bir yazı var sadece "İŞİTME CİHAZI İLE--- TİCARİ ARAÇ KULLANAMAZ" Yani işitme cihazı ile kullanabilir ve ticari araç kullanamaz.

Ayrıca işitme engellinin ağır işitme kaybı olanının da hafif işitme kaybı olanının da aracı kullanırken araçta özel bir tertibata ihtiyacı yoktur neden H sınıfı ehliyet veriyorlar hala anlamadım. Bülent beyin dediği gibi saçmalamak içindir başka bir açıklaması yok.

şu kanunları yasaları yapan düzenleyen insanlar saçmalarken de biraz mantıklı saçmalasalar inanın o saçmalıklarınada razı geleceğiz günlük ağız alışkanlıklarıyla söylemek gerekirse iyice zıvanadan çıktılar Rabbim sonumuzu hayır eylesin. Tez zamanda bu saçmalığı düzeltirler inşallah.

Ben numuneden rapor alırken ordakı KBB doktorları kendı aralarında tartışmışlardı birisi H vermemız lazım diğer gerek yok dedi. Bende sinirlendirm Vereceğiniz bi ehliyet neyi tartişiyorsunuz. Dışarda bi sürü insan bekliyor dedim çıktım dışarı Rapor H sınıfı olarak çıktı. Hatta emniyette hatalı olarak B sınıfı verdıler. Sonra düzeltmişlerdi.

Selina,
Ben de işitme engelliyim,hatta işitme cihazı da kullanmıyorum ve ehliyetim B,kullanmadığım için cihaz falan da yazmıyor ehliyette,sadece ticari araç kullanamaz ibaresi var.
Ben işitme kaybı daha ağır olup da H sınıfı verilen arkadaşların durumu için yaptım.
Yanılma falan yok,belli bir desibele kadar B,sonrası için H veriliyor.

Hala bu konuyu sonuçlandıramadım ya.
İşitme cihazı kullanıyorum. Ama ehliyetimi çok eskiden işitme cihazı kullanmadan önce almıştım.(1992'de)
Şimdi B sınıfı ehliyetim var.Kullanılan protezler bölümünde gözlük yazıyor.Bu bölüme bir de işitme cihazını ekletebilirsem çok iyi olacak.
Rapor almayada korkuyorum açıkcası H sınıfı verirler diye. Açıkcası H sınıfıda istemiyorum.
Bir arkadaşa Trafik Müdürlüğüne telefon açtırdım. İşitme cihazıyla kullanabilir diye rapor alsın, buraa gelip ehliyet değişiklik formu doldursun gerekli işlemleri yaparız dedi.
Acaba bu kadar kolay mı? İstanbul anadolu yakasında bu raporu veren hangi özel hastaneler var, bilen var mı? Özellikle Sultanbeyli,Samandıra,Snacaktepe Ümraniye'ye kadar uzanabilir.

Sayın Bulnes geçenlerde bir yakınım için aynı süreci yaşadık.Almanız gereken rapor yeniden bir ehliyet raporu.Hemen hemen her hastane veriyor.Göz ve kulakla ilgili sorununuz olduğu için göz doktoru ve kbb doktoru muayenesi şart.Biri gözlük biri işitme cihazı yazacak rapora.Emniyete götürüp işleminizi yapacaksınız.Bizim arkadaşın da gözlük ve işitme cihazı vardı ve ehliyeti de b idi.Sorunsuz eklediler emniyet de yeni ehliyeti düzenleyip verdi.Beylikdüzü civarında hastane önerebilirim fakat Anadolu yakası ile ilgili bilgim yok.

bende orta işitme kayıplı 2003 yıllında ehliyet aldım doktor rapora b sınıfı işitme cihazı ile ticari araç kullanamaz.

bu konunun niye açıldığını anlamadım. B ile H arasında pratikte çok bir fark yok aslında. H sınıfının ötv muafiyeti avantajı var. o da işitme engelliler de zaten yok. bedensel engellilere ötv muafiyeti var. devlet ötv muafiyeti konusunda engelliler arasında ayrımcılık yapmaktadır.

Benim cin fikrime göre, işitme engellilere H sınıfı vermenin altında yatan tek neden kullandıkları araca sticker yapıştırtmaktır. Aklı evvel bürokratın birinin aklına gelmiş ve kabul görerek yönetmeliğe eklenmiştir. Olay şöyle gelişmiş olabilir (mi acaba??); sabah işe geç kalan bürokrat, katılması gereken ehliyet yönetmeliği değişikliği toplantısının çoktan başladığını farkeder. Müdüründen yiyeceği fırçayı nasıl savuşturacağını düşünerek kapıyı çalar ve iki büklüm eğilerek müdürünün şahsında tüm katılımcıları selamlar ve yerine oturur. Müdür toplantı akışına ayak uydurabilsin diye kısa bir bilgi verir bürokrat x beye. X bey siz gelmeden biz arkadaşlarla bu sakatların konusunu görüştük. Kolu bacağı falan olmayana H sınıfı ehliyet vereceğiz hallolacak. X bey atılır hemen, sayın müdürüm ben aslında evden zamanında çıktıydım. Yolda gelirken adamın biri sol şeridi kapatmış önümde tin tin gidiyor. Sellektör üstüne sellektör yaptım tınmadı, korna morna fayda etmedi, onbeş dakka tampon tampona gittik. Sonra baktım adam benzinciye dönecek ben de döndüm. İndim arabadan adamın yanına gittim. baktım gözünde şişe dibi gibi gözlük, açtı camı ben de açtım ağzımı bağırıyorum. Adam dedi ki beyefendi az işitiyorum ben, biraz yaklaşırsanız sizi daha iyi duyarım. O esnada salonda bir şimşek çakar. E bu sağır milleti duymamaktadır. Bu onların sorunudur fakat bunu duyabilen insanlara duyurmak da devletin asli görevidir. Arkadaki şoför arkadaş öndekinin sağır olduğunu bilsin ki korna morna uğraşmadan direk tampona dokunarak bir nevi titreşimle varlığını hissettirsin. X bey yarım maaş ikramiye ile taltif edilir, gözlüklüler konusuna ise -sayın müdür de gözlük kullandığından- hiç girilmez. Nasıl senaryo ama ;)

mümkündür. bu ülkede herşey olur...

arkadaşlar benim bu konuda bir sorum olacaktı?
acabaa işitme engelliler için H sınıfı mı yoksa B sınıfı ehliyet mi daha avantajlı.

birde sağlık kurulu raporu alırken işitme engellilere nasıl bir rapor veriliyor yani özel donanımlı araç kullanmıyoruz. nasıl bir ibare ekletmeliyiz.

kardesım ıkısınınde hıcbır avantajı yok bılakıs zararı var devletın ayrımcılıgından baska bırseyı yok koskoca saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaacmalıkdan baska bısey degıl

H sınıfında sticker zorunluluğu var, B de yok.
H sınıfı sadece otomobil kullanırken B sınıfı,kendi kapsamında ki tüm araçları (otomobil,minibüs,kamyonet) ticari olmaksızın kullanabilir.
Bu yönden B sınıfı daha avantajlıdır.
Ancak ehliyet B olunca bazı polisler de kendilerince işgüzarlık yapabiliyorlar.
Burada bir anımı paylaşayım:
İstanbul Esenler otogarına giriş yaptım,misafirlerim var onları bırakacağım.
Girişte polis durdurdu,trafik de değil normal toplum polisi,camı açtım birşey sordu tam anlamadım -efendim,dedim.
Tamamen normal bir insanda bile rastlanacak bu durumdan adam kıllandı nedense.
-araçtan iner misiniz biraz dedi.
-tabi, dedim ve indim.
Adam eliyle karşıda biryerleri gösterip güya dudak okumamı engelleyerek kısık sesle birşeyler fısıldadı,anladım tabi amacını.
-Memur Bey amacınızı anlıyorum ama önce birşey söyleyebilir miyim? dedim.
-Tabi buyurun,dedi.
-Elinizdeki ehliyete bir kez daha bakar mısınız? dedim. Baktı birşey anlamadı.
-Neden ki? Dedi.
-Altta ticari araç kullanamaz diye bir ibare var,sizce neden konmuş olabilir o ibare? Dedim.Jeton düştü adamda ama hakkını yemeyelim kibar biriydi.
-Pardon,çok dilerim, dedi ve iyi günler dileyerek ehliyetimi iade etti.

İşitme engelliler Ötv muafiyetinden yararlanamıyor bu forumda okuduğuma göre bazı arkadaşlar % 40 45 rapor alıpta ötv den yararlananlar var ee bizde ayrımcılık niye ? % 50 rapor var ama B ehliyeti var her farklı arabayı kullanıyorsun avantaj şimdiye kadar kendi arabamdan başka kimsenin arabasını sürmedim benm için katkı yok Benm görüşüm H ehliyeti kullanan arkdaşlar daha avantajlıdır .. plaka da engel plakası yok Artık millet anlamaz..istanbul parkları ücretsiz biz para veriyoruz... İşitme engellilerin ötv muafiyetinden yararlanma TBMM 'ne geçti Diğer engelli arkdaşlar kullanıyor işitme engelli arkadaşları normal gibi görüyorsunuz ama ön yargılı oluyor millet ..ön yargı ne demek bilip bilmeden konuşmaktır. işitme engelli rahat bir şekilde büyük şehirde gezebilirmi çıkarsın kulaklıkları bakalım rahat gezebilcekmi ayrıca işitme cihazları fiyatları oldukça masraf üstünde masraf yapan yine onlar İşitme engelliler için Ayrımcılık yapan herkezi kınıyorum

Engellilerin ehliyet alabilmesi ve H sınıfı ehliyetin tümden kaldırılması konusundaki gibi bir örnek metin hazırlayıp işitme engelli arkadaşlara destek veremez miyiz? Madem bu kadar saçmalık var ve biz bu saçmalığa katlanmaya razı oluyorsak, başkaları ne demeye rahatsız olsun ki? Gerçi diğer konu ile yakından alakalı, özellikle H sınıfı ehliyet kaldırılırsa bu işin de bir anlamı kalmaz ama hiç yoktan ve hiçbirşey yapmamaktan daha iyidir. Kimbilir belki de bu konuya daha fazla duyarlılık gösterebilir büyüklerimiz!

ya işin açıkcası işitme engelli oluoda b sınıfı ehliyet alanlar ehliyetinde ticari araç kullanamaz yazısı olanların h sınıfı ehliyeti gibi görünmesi lazım e bu durumda vergi indiriminden yaralansın yeni araba alırken indiriminden yaralansın

B sınıfı ehliyeti saglık raporu ile 3 gün uğraş sonucu 3 hastane uğraştım

Numune Hastanesi B sınıfı ehliyee başvurdum. Sonuç alamazsıniz. İşitme testi yaptilar. Başka birşey yapmadılar.

Ankara Hastaneside zaten B sınıfı sağlık raporu vermiyor.

Özel özkaya tıp merkezi B sınıfı vermiyor.

H sınıfı alacam sticker yapıstır zorunluluğu öylemi olduuuuu... :mad:

Not;
sağ 85 db sol 97db
konuşma ayırt edebilme %50

bypeace

Benim de senin gibi işitme desibeli hemen hemen aynı seninle ama ben B sınıfı ehliyet aldım ama cihaz kullanma şartıyla. Bana da işin garip tarafı H sınıfı vermediler.

1 ocak 2016 dan sonra ehliyetiniz BE olacak...

şimdi bu yazılanları okudum kafam karıştı valla.bende sonradan işitme kaybı var,cihaz kullanıyorum,ondan öncesindede b sınıfı ehliyetim var,şimdi benim araç kullanmam yasakmı bu ehliyetle? kamuda çalışıyorum,bazen şöför yoksa resmi araçla görevede gidiyorum,işyerimde araç kullanma izinim var yazılı olarak,şimdiye kadar özel araçla yada resmi araçla çevirmeye girmedim,zaten resmi araça çevirme genelde olmuyor,benim anlamadıgım olaki bir çevirmede suçlumu oluyorum ben:)

yoooo
Ehliyetin var, resmi araç yasak değil ki nerden kanıya vardın?

Bu durum sadece işitme engelliler için uygulanan bir saçmalık değil ki.;
Özel tertibat ve otomatik vites kullanmasına gerek olmayan bir sürü özür gurubu var.ama yüzde 40'ın üzerinde engelliysen H tipi ehliyet almaya ve otomatik vitesli araç kullanmaya mahkumsun.ister işitme engelli ol,ister kalp hastası ol,ister böbrek hastası ol vs..
Eğer bu sorun dile getirilecekse sadece işitme engelliler değil bütün mağdur engel grupları da içine alınarak dile getirilmeli diye düşünüyorum.

Lâ Tahzen

yok kardeş sendeki bilgi yanlış..
%40 raporu ar diye ille de H sınıfı olacak diye bir şey yok...
Yine otomatik olacak diye birşey yok

hakancan06
İşitme engelli arakadaşımızın birisi iş yerinin aracını kullanırken çevirmeye yakalandı ve cezai işlem uygulandı.onun ehliyeti h Sınıfı olduğu için. Seninki b sınıfıysa sıkıntı yoktur muneza
Bu ötv nin derece ile ilgisi yok.isterse yüzde 15 engelli olsun,eğer özel tertibat yaptırması gerekiyorsa o bile ötv den muaf.
Mesela ben yüzde 44 engelliyim ve ehliyetimde özel tertibatlı kullanır dediği halde,tertibatsız araç kullanmama izin olmadığı halde mtv'den muafım ama ötv'den muaf olamadım. Vergi Dairesi raporumdaki teşhisleri yüzeysel buldu diye.bu işler sandığın kadar da kolay değil. Ya da bizde şans yok :)))
Ama ötv muafiyetindeki bu kısıtlamaları bende anlamış değilim. Tamam özel tertibata para harcıyoruz da diğer engelliler de engelli sonuçta. Ayrım yapmadan herkesin hayatını kolaylaştırsa sosyal devletimiz keşke!!!

Üst Alt