Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İlaç raporu olmasına rağmen ilacı reçete etmeyen doktorlar?

mvagusta

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
19
Herkese selam. Ehler danlos ve hipofosfotazya hastasıyım. Ağrılar içinde pregabalin, antidepresanlar ve ağrı kesiciler reçete edildi.
Pregabalin raporlu ilaç ve raporum 06.2025 e kadar var. Bugün gittiğim doktor ben sana bu ilacı yazmam dedi. Niye diye sorduğumda raporu bahane etti. Ya arkadaş benim raporum 06.2025 tarihine kadar dememe rağmen, rapora açıp bakmadan ben bu ilacı yazmam diyerek beni gönderdi.
Gerçekten artık şu durumu kaçıncı yaşayaşım belli değil. Cimere şikayet ediyorum bir b.. olmuyor afedersiniz. Sonra sağlıkta şiddet diye ağlıyorlar. Ben 3 senedir kullandığım ilaçları neden alamıyorum, doktor böyle bir hakkı kendinde nasıl görüyor? Koca heyet toplanmış beni incelemiş epikriz ve rapor vermiş. Neden ben bunlara rağmen hakkım olan ilacı alamıyorum?

Selam, benim de benzer sorunum var. Çalıştığım otelde merdivenden düştüm ve sol bacağım çok kötü bir yerden kırıldı. Ve bacağıma Platin ile 12 adet çivi takıldı. Su an yürüyebiliyorum ama kış olduğu için soğuk hava bacağımı çok çok ağrıtıyor. Söyle izah edeyim birdenbire bacağınıza bıçak batiyormus gibii ve istemsizce sesler çıkarıyor bu acı bende. Toplu taşıma araçlarında insanlarin içinde çok rahatsız edici oluyor. Ortopedi doktoruna gittim, anlattım durumu O da beni algoliji doktoruna yönlendirdi, tabii daha önce denemediğim ağrı kesici kalmadı. Algoloji doktoru "şiddetli ağrılarda bu ilacı kullan" dedi. İlaç yeşil reçete imiş. Neyse aile hekimi bu ilacı bana yazmıyor. Bağımlılık yaparmış, yeşil reçete imiş vs. Vs. Tam 16 gün oldu evden çıkmıyorum bacağım hala ağrısa da en azından evdeyim. E be düşüncesiz doktor bunu bana reçete eden doktor ve rapor çıkaran doktor bilmiyor mu bu ilaç bağımlılık yapar! Neden yazmış bu ilacı bana? Rapor çıkaran doktora geri gittim durumu anlattım;"sana bağımlılık yapar doktora git cep telefon numarami ver arasın izah edeyim" dedi. Böyle işte. Acaba aile hekimini değiştirme imkanı var mı?

@ALEHANDRO1,
Şartlar uygun ise (sanırım belli bir süre kısıtlaması var), kişi aile hekimini ya e-devletten ya da e-nabızdan değiştirebiliyor.

@mvagusta,

Hocam geçmiş olsun , bugün ortopedi doktorum da Ehlers danlos hastalığın var ama tanı giremiyorum dedi . Siz tanıyı nereden aldınız acaba ? Genetikten randevu al diyorlar emin olamadım .

@sungerbob,

Ortopedi neye göre dedi bunu şikayetiniz nedir? Pots( ayağa kalktığınızda çarpıntı, göz kararması, yorgunluk) , gıda alerjileri gibi komorbit durumlarınız var mı? Eklem esnekliğiniz ne durumda, beighton score( google yazarak teste bakabilirsiniz, gayet basit) kaç?
hEDS genetik testlerse çıkmaz, diğer tipleri çıkar. Tanıyı almak için işinin ehli, ehler danlosa hakim biri tarafından tanı konulmalı.
Özele gidebilecekseniz, banu taşçı fresko veya acıbadem yasemin alanay önerebilirim. Devlet içinde istanbuldaysanız çapa hastanesinde, ankarada iseniz hacettepe önerebilirim. Eğer ekstrem bir cilt ve eklem esnemeniz yoksa genetik, fizik tedavi, nöroloji ortak bir kararla bu teşhisi koyabilir.

@mvagusta,
cilt esnemem mevcut. Pots var,serçe parmağımı ve diğer parmakları arkaya doğru esnetiyorum. her sene bi yerim kırılıyor bilekler burkulmaya çok müsait. diş eti kanamaları da çok fazla bu da sendrom belirtisiymiş. baş parmağım da bileğime gelebiliyor. bi ellerimi yere değdiremiyorum o da cok yakın kalıyor. ben doktorunu bulamadım dediğniiz gibi, devlete gittim bursa'da ortopediye, sendromu biliyorum, gördüğüme göre sizde var ama ortopedik bir rahatsızlık yoksa tanıyı giremem dedi.

Pregabalin ve aynı etken madeye sahip ilaçlar kötüye kullanım çok yaygın,bağımlısı olan hatta kötüye kullanım nedeniyle hayatını kaybeden çok kişi var..

Yaygın bilinen adıyla lyrıca (pregabalin) bu ileçın tedavi edici bir yanı yoktur.. resmen uyuşturucu dur, kanser hastaları şiddetli ağrıları olan vakalarda kısa süreli reçete edilebilir..

Uzun vadeli kullanımlarda ciddi bağımlılık oluşturur, ilk recete edilirken 1×1 yeterli olurken..kullandıkca 2×1 3×1 gibi uzayıp gider.. raporlu olsa bile hekim yazmamışsa inanın Sizin iyiliğiniz için.. bazı hekimler yazar gider hastayı düşünmez.. bu konuda hekime kızmayın doğru karar vermiş.

@mvagusta,

@sungerbob,

Saydığınız tüm semptomlar ehler danlosla örtüşüyor. Geçmiş olsun. Dediğim gibi yukarıda ismini verdiğim doktorlar eds konusunda bilgili kişilerdir.

@OğuzHan112,

Lyrica adı çıkmış bir ilaç olduğu için bilinçli bir şekilde böyle yorumlar yapılmamalı.
Eczaneden reçetesiz alınabilen, aynı şekilde bağımlılık yapan, overdose da çok rahat ölüme götüren 20 ilaç ismi sayarım.
Bana ağrı için bu süreçte 50 den fazla ilaç denendi, enjeksiyonlar uygulandı. Pots kaynaklı nöropatime tek iyi gelen ilaç lyrica.
Dün gittiğim diğer hekim hem ilacı yazdı hem raporumu yeniledi. Çünkü alternatifim yok. Neler kullandığım e nabızda gözüküyor zaten. Lyrica son tercihti, işe yarayanda tek o oldu.
İlaçlara zehir demek yanlış bir yaklaşım. Herkeste etkiside yan etkiside farklı olur.

İlaçlar zehirdir gibi bir cümle kullanmadım..bu tarz ilaçlar evet doğrudur son çare olarak reçete edilir,bunları ben zaten çok iyi biliyorum.

Şuan değil,ileride yaşayacağınız sorunlarla ilgili ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız diye umuyorum..ki zaten yaşamaya başlamışsınız.
Geçmiş olsun 🙋

@mvagusta,

Son düzenleme:
@OğuzHan112,
Hocam bakın siz şunu anlamıyorsunuz. Benim hastalığımda ortalama ömür 40. Benim yaşım neredeyse 30. Velev ki bağımlısı oldum, ee?
Zaten yaşamaya başlamışsınız dediğiniz olayda 1.5 ayı geçkindir pvs yaşadığımdan dolayı ilacı almıyorum. Ağrılarım inanılmaz arttı arabayı bile kullanamaz hale geldim diye reçete ettirmeye gittim. Çevrenizde kim lyrica bağımlısı olduda tedavi olmak zorunda kaldı var mı canlı gördüğünüz örnek? Hep kulaktan dolma bilgiler.
Alın bu da kaynak. yüzde 20 bağımlılık riski 1200MG günlük dozda. Evet 1200 MG. Türkiyede doz ise 150mg. Arada neredeyse 10x fark var.
Ve araştırmada belirtiliyor ki, bağımlılık oluşan kişilerin, daha öncesinde eroin gibi diğer opoid bağımlılığı olan kişiler. 3700 kişi üstünde yapılmış bu araştırma. Ben daha 150mg kullanıpta bağımlı olan bir kişi görmedim duymadım. Aynı hastalığa annemde sahip annemede reçete edildi. Kendi isteğiyle 1 yılın sonunda bıraktı yorgunluk sebebiyle. Ne bir yoksunluğu var ne bir isteği.
Gabapentin bağımlılık dozları 800+ üstü dozlar bu zaten abuse, doz suistimali demek.
Koca çapa heyeti toplanmış, marmara heyeti toplanmış, almanya rwth hastane kurulu rapor düzenlemiş, tüm proflar bir araya gelip hastalığımı, raporlarımı, görüntülemelerimi incelemiş ve lyrica gerekli görmüş. Kıçı kırık bir hastane semt polikliniğinde uzman doktor ben sana bu ilacı yazmam diyince onu haklı bulmanız biraz trajikomik.
Ek olarak zehir tabirini lyrica için uyuşturucudur demenizden ötürü söyledim. Uyuşturucu=zehir.

Benim hastalığımda ortalama ömür 40.
Sadece şu kısmı okudum..gerisini okumadım bile.
Hastalığın nedir onu bile bilmiyorum?

İlk mesajımda kanser hastaları gibi bir şeyler yazmıştım sanırım.. bu konuda haklısınız kanser hastaları, yaşaması için fazla ümit verici konuşulamayan hastalara yazılabilir sıkıntı yok.

Alın kullanın, yazılsın kullanın.. için bana ne ya?🙋

@OğuzHan112 size birşey sormak istiyorum. Benim tek taraflı şakak agrısı gözümde sulanma ve burun tıkanıklıgım var. Aile hekimine gittigimde migren dedi. Nac isminde ilaç yazmıştı . Bazen başın diger tarafında aynı agrı oluyor çok agrı yok ama sürekli oluyor. Bazen agrı olmuyor günlerce migrende bu belirtiler olabilirmi? Mide sikıntım oldugu ićin parol ve vermidon içebiliyorum . Migren ise ne yaparsam agrı sıklıgını azaltabilirim?

Olabilir..daha çok kronik sinüzit gibi görünüyor..KBB gidin BT mr çekilmesi gerekir..buna göre tanı netlik kazanır.

Ezbere migren denmesi doğru değil 🙋

@CORTU,

@OğuzHan112 şuan dişlerimi tedavi ettiriyorum gidemem kbb ye . Kronik olabilir. Pandemi döneminde başlamıştı. Kronik olan sinüzit geçmez degilmi? Sinizüt yada migren ne azaltabilir. Çünkü sıkıntılıyım ne iyi gelir. ?

Sinüzit veya migren olduğundan eminmiyiz, hayır.

O yüzden konu sağlık olunca herangi bir tıbbi öneri yapamam suçlu duruma düşerim.
Çok ağrınızın varsa doktora gideceksiniz.

@CORTU,

@OğuzHan112 internetten mecburen araştırdım. Suyu bol içmek baş agrısına iyi gelir. Sıcak kompres yapmakta iyi geliyormuş. Duş almak dinlenmek.. Oruç olunca su içemiyorum. Genel olarak su içmek duş almakta iyi geliyormuş. Ben sizi hiç suçlamadım. Doktora tabiki gitmek gerekir. Sizin bilginiz vardır diye düşündügüm için sormuştum

Yok abicim beni suçladın veya suçlarsın gibi bir şey söylemedim ki..bilgimiz var şükrolsun fakat; baş ağrısının sebebi nedir? bunu bilmeden size herangi bir tıbbi öneri yapamam,mesela ağrının sebebi beyin anevrizması ise sıcak kompres tehlikelidir.

İnternetten araştırıp tedavi uygulamakta çok yanlış..önce ağrının sebebi nedir bunu bilmek gerekir,ondan sonra sınırlı olmak şartıyla bazı öneriler yapabilirim.

Nedenini bilmediğim baş ağrınız var, şunu şunu yapın desem.. yarın doğacak herhangi bir şey de ben suçlu duruma düşmez miyim? Bunu söylemeye çalışmıştım.

@CORTU,

@OğuzHan112 anlıyorum söylediklerinizde haklısınız. Allah korusun sizin söylediginiz gibi durum olsa. Örnek vermişsıniz beyin anevrizması diye. Hemen hastaneye giderim size yada internete bakmam ki. Saglık konusu benim için çok hasas bir konu. Size kendimle ilgili bir örnek vereyim. Şuan kanal tedavisi yaptırıyorum. Geçici dolgu var. Sahur yaparken dolgu küçük parça kırıldı . Diş doktoru dolguya bişey oldugunda hemen gel demişti. Gün pazar olunca kapalı doktora bir şekilde iletişime geçip durumu anlattım rahatladım.. ailem benden daha rahattı birşey olmaz dediler. Ben enfeksiyon oluşursa diye düşünmüştüm dişimi konu saglık olunca çok daha dikkatli olup her ayrıntıyı düşünüyorum. Bol su içip dinlenince geçti baş agrım sizde haklısınız...

Örnek vermişsıniz beyin anevrizması diye. Hemen hastaneye giderim size yada internete bakmam ki.
Demişsiniz🙂 bunu nasıl anlayacaksınız ki?

Anevrizma illa akut gelişen kanama ve hızla kötüleşen klinik tablo değildir.. genelde böyle olur fakat; damarların herhangi birinde balon olabilir, baş ağrısına bu neden olabilir.

Çok az minimal kanamaya bağlı baş ağrısı olabilir.. o kadar çok şey var ki anlatmaya kalksam sayfa yetmez.

Covit ten sonra oldu demiştin sanırım?

Benim sana önerebileceğim.. eğer sık sık baş ağrın oluyorsa, daha önce yapılmadıysa en temizi BT veya Mr çektirip baktırmak olsun 🙋

@OğuzHan112 yani çok fazla baş agrısı ve farklı belirtiler olabilir diye düşündüm. Çok sık olmuyor baş agrım yaz. Mevsiminde yok agrı. Ben covit geçirmedim. Sadece covit hastalıgı varken oldu. Baş agrım Mr dediginiz(emar ise) geçen yıl çekilmişti. Sonuç herhangi birşey çıkmadı. Teşekkür ediyorum söyledikleriniz için

Ben teşekkür ederim.. muhtemelen sinüzit diye düşünüyorum..tabi ihmal etmeyin,zararı olmaz..tekrar bir kontrole gidin.

@CORTU,

@OğuzHan112 bu konuda çok sohbet ettik. Siz rahatsız oluyormusunuz bilmiyorum. Benim kafam aile hekimi migren deyince karıştı. Migrende benim anlattıgım belirtiler. Olmaz. Hatta eminmisiniz diye ısrar edince bana neden ısrarla sordugumu söyleyince bende Migrende bu belirtiler yok diye düşünüyorum dedim. Çevremde çok kişi var. Migren teşhisi konan hiç biri bu belirtileri söylemedi.

Bazı önemli ve yoğun işlerimiz vardı geri dönüşüm geç oldu kusura bakmayın.

Rahatsız olmuyorum estağfurullah fakat; konu başlığının da sohbete dönmesini kimse istemez 🙂

Şikayetleriniz devam ederse kulak burun boğaz/Geçmiş olsun 🙋

@CORTU,

Üst Alt