Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İki kalçada da protez var. Araç açımında vergi avantajından yararlanabilir miyim?

Mr.robot

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Ben 2 kalçamdan kalça protezi ameliyatı oldum daha önceden de lösemi tedavisi görmüştüm ve şimdi engelli raporu çıkartmaya karar verdim ama merak ettiğim birsey var.

Ben şuan 2 kalçamda da protez olmasına rağmen normal bir şekilde zorlanmadan araba kullanabiliyorum. Raporu aldıktan sonra ÖTV indiriminden yararlanma şansım var mı?
Hadi diyelim yararlandim araba almaya karar verdim alacağım araçta her hangi birşey olacak mı tertibat açısından ?

Simdiden cok tesekkurler. ..

Son düzenleme:
Mr.robot Bahsettiğiniz durumda araç alma hakkı edinebilirsiniz ama bu sadece elden kontrollü özel tertibatlı araç kullanabilir şeklinde olabilir .

Elden kontrollü derken normal otomatik vites mi birde özel tertibat derken ne gibi bişey olabilir ki vites konusunda da gaz ve fren pedali konusunda da bir sorunum yok

Mr.robot Aracınız otomatik vitesli olacak gaz ve fren elleriniz ile kontrol edilmesini sağlayacak bir tertibat yapılacak , Başka türlü ötv muafiyeti hakkınız yoktur.

Yapma hocam ya ama şuan rahat bir şekilde kullanabiliyorum hiç bir sorun yok hatta manuel olarak bile kullanabiliyorum kalcamdaki protezlerin hiç bir etkisi olmuyor

Doktorların kanaati ile verilecek rapora bağlı durumunuz.

Yani illaki tertibat olacak diye birsey yok dimi . Sadece otomatik vites olarakta uygun görebilir mi doktorlar ?

Tamamen normal bir şekilde manuel araç kullanıyorsanız ötv muafiyetini hiç vermeyebilirler de.

Mr.robot Beyfendi size kendi konunuzda cevap verdim sizin özrünüz 2 bölgede birden olduğu için sadece ve sadece elden kontrollü araç ile ÖTV muafiyeti hakkınız var diğer türlü alacağınız raporlar ile muafiyet hakkınız olmayacaktır

O zaman maalesef ki rapor almaktan vazgeçmek zorunda kalacağım. Bu gerçekten çok saçma birsey normal bir şekilde araba kullanmama rağmen böyle bir zorunluluk engelli kişileri engellemek amaçlı bu rapor yüzünden doğru düzgün araba kullanma şansım bile olmayacak.

Mr.robot araba da bu yönde bir tertibat olması, pedal fonksiyonun ayak ile kullanımına engel değilki neden bu kadar problem yarattınız anlayamadım. Hatta projeyi çizecek mühendise durumu anlatırsınız daha ufak göze batmayacak şekilde dizayn ederler. Sizin tek probleminiz bu yönde bir rapor edilebilmek olmalı

Ama ne bileyim yani direksiyonun ortasinda öyle kocaman bir tertibat hiç hoş bir görüntü sağlamaz çıkarıp takma şansım olacak mı ki olsa bile bunun yasal olacağını hiç sanmam acaba hiç mi özel tertibatı olmadan sadece otomatik vitesli araba alip kullanma şansım yok.

Ve bu arada verdiğiniz cevaplardan ayırdığınız zaman için çok teşekkür ederim size 3T3N1TY

H sınıfı ehliyet kalkıyor mu?

Şirin; "H Sınıfı Ehliyet 1 Ocak İtibariyle Kullanılmayacak"
Şirin; "H Sınıfı Ehliyet 1 Ocak İtibariyle Kullanılmayacak"
Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin H sınıfı ehliyetin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren alınmayacağını açıkladı.
Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin H sınıfı ehliyetin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren alınmayacağını açıkladı.

Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin H sınıfı ehliyetinin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren alınmayacağını ifade etti. Başkan Şirin, engellilerin hastaneden alınacak rapora göre ehliyetlerin A ve ya B sınıfı olarak alınacağını belirtti. Şirin yaptığı açıklamada "Engellilerin engel gurubuna göre almış oldukları H sınıfı ehliyetler 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren bir daha alınmayacak. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren engeliler hastaneden aldıkları sağlık kurulu rapora göre trafik şube müdürlüğüne ve kursa müracaat edip yapılacak olan işlerin ardından A veya B sınıfı olarak ehliyetlerini alacaklar. Kullanacakları araçlardaki engellenin durumuna göre özel tertibatlı ise ehliyetine özel tertibatlı araç kullanabilir yazacak. Otomatik şanzımanlı araç kullanmak yeterli ise ehliyetine otomatik şanzımanlı araç kullanabilir yazacak. H sınıfı ehliyet olan vatandaşlarımız ise alacakları sağlık kurulu raporu ile bulundukları illerdeki trafik şube müdürlüklerine giderek ehliyetlerini A veya B sınıfı olarak alacaklar" dedi.

BU HABERIN DOĞRULUK PAYI NEDİR BİLEN VARMI ?
OturanBoğa

Mr.robot

Evet, kalkıyor. Herkese B verilecek... Sadece kısıtlılık durumuna dair ibareler eklenecek o kadar.

Kalkıyor ancak eldeki H sınıfı ehliyetleri değiştirmek için 5 yıllı bir süre var.

Bülent abi ben şuan daha ilk kez rapor çıkartiyorum ötv için 2 kalçamda protez var raporum çıkınca h sınıfı ehliyet için basvurmıyım mı o zaman nasilsa kallacak suan b sınıfı var

ister bekleyin ister şimdi alın h sınfı ehliyetinizi alırsanız 5 yıl sonra değiştirmek gerekecek

Arkadaşlar peki bundan sonra raporlardaki içerik nasıl olacak? Yani nasıl bir ibare olacak? Eskiden H sınıfı ehliyet alabilir ibaresi geçiyordu. Şimdi alırsak nasıl bir ibare yazılmasını isteyelim?

rapor almaya da bir düzenleme gelir mi acep... daha basit ve hızlı bir yöntem meselaaa

BAB-I ALİ muhtemelen otomatik vites için yeni sınıf B1 olacaksa örneğin, bizim raporlarada B1 sınıfı sürücü olabilir diyecekler ve gerekli tertibatı belirtecekler. ehliyetede tertibat açıklama kısmında kalacak ayrıca otomatik vites diye yazmayacaklar hali hazırda otomatik viteslerin hepsi B1 sınıfı olacağı için direk onu işaret edecek ehliyet. yani en azından bana böyle olacak gibi geliyor, bunlar benim düşüncem..

@Deniz şahbaz, OturanBoğa diyelimki ocak ayı gelmeden aralık ayının sonuna kadar H sınıfı ehliyet alabilir ibareli rapor çıktı. ocak ayında bu rapor geçersiz mi sayılır? birde H sınıfı ehliyet alabilmek için hastaneye nasıl bir dilekçeyle başvuru yapılması gerekiyor? (engel oranı %90'nın altında ve özel tertibat ile aracı kendi kullanacak.)

Son düzenleme:
BAB-I ALİ Burada düşülen yanılgı şu ; Sürücü kursları milli eğitime danışıp kayıt alıyor yıl bitmediği için milli eğitim tamam kayıt alabilirsin diyor ve süreç başlıyor direksiyon sınavı falan geçildi dosya çıktı . Trafik ilk defa o an raporu görüyor ve kardeşim h sınıfı kalktı sen bu raporu git yenilede gel diyecek ve siz ortada kalacaksınız. İsteyen gitsin denesin şansını

BAB-I ALİ yanı 3T3N1TY yani Cenk'in dediğinde doğruluk payı varda yokta tam bir muamma şuan bence. Cenk'e katılıyorum emniyet lank diye böyle bir sınıf yok diyebilir büyük olasılık diyecektir, bir umut belki senin bahsettiğin gibi yönetmelik öncesi rapor almış ve H sınıfına yazılmış kişileri sorun çıkarmadan her ne kadar raporunda H sınıfı yazsada netice olarak sağlık kurulu raporu olduğu için yeni belirlenen ilgili ehliyet sınıfına alırlar. Ama yinede bence bu konu tam bir mualakta şuan. bende engel durumum farklı olmasına rağmen senin gibi B ehliyetimi H sınıfına çevirteceğim ve bekliyorum şuan ( en azından acele etmiyorum ) nasıl olsa yılın bitmesine kalmış 2-3 hafta. Ondan sonrada kısa sürede almamız gereken ehliyetin sınıf adı belli olur ona göre gider hastaneye rapor başvurumu yaparım.

h sınıfı ibareli raporlar ve sürücü sertifikaları 1 ocak 2016 da geçerliliğini yitiriyor. enmiyetteki yetkili bana işlemlerini 1 ocağa kalmadan bitir diye özellikle söyledi :) normalde sürücü sertifikaları 2 yıl geçerli fakat kanun değiştiği için benimki ay geçerli olmuş oldu

Peki suanda h ehliyeti 17 yi doldurup 18den gun alanlar alabiliyor h sınıfı kalkınca 17 yi bitirmek yeterli olacakmı

Ya arkadaşlar bende dün raporumu aldım. H ehliyeti alır. Elden vitesli özel tertibatlı araç kullanabilir ibareli raporumu aldım. Şimdi ne yapmamız lazım. Surucu kursuna gidip yazılayım mı yoksa ocak ayından sonra mı. Ocak ayından sonrada tekrar rapor isterler mi?.

NOT: Birde yonetici kim. Yazdığım mesaji siliyor. Ayıp bilmediğimiz için yazıyoruz. Yoksa bu forumun ne özelliği kalacak.

mustafa450 git ehliyet için kursa yazıl desem, kurs sonunda ehliyeti alırken ki malum ehliyeti alma süren muhtemelen yeni yılı bulacak, emniyette böyle bir sınıf yok raporda bulunan h ehliyet ibareni xx sınıfı ehliyete göre yenile diyede bilirler. almasan bekle desek gelebilir alabilirdin diyedebilirler. kararı bence sen kendin ver :)

mustafa450 git ehliyet için kursa yazıl desem, kurs sonunda ehliyeti alırken ki malum ehliyeti alma süren muhtemelen yeni yılı bulacak, emniyette böyle bir sınıf yok raporda bulunan h ehliyet ibareni xx sınıfı ehliyete göre yenile diyede bilirler. almasan bekle desek gelebilir alabilirdin diyedebilirler. kararı bence sen kendin ver :)

Geri dönüşl için teşekkür ederim. Tahminimce sistemin oturması baya bir zaman alacağını düşünerekten gidip kaydolmak en mantıklısı. Fakat kafama takılan Olurda Emniyet böyle bir sınıf yok diyerekten raporunu yenilet derse Almış olduğum hastaneden raporumu tekrardan yeniletebilirmiyim yani tekrardan heyete girmeden düzelttirme yapılabilirmi?

mustafa450 raporu yenilet belki demeyebilirler ya. H sınıfının yeni yıldan sonra XX sınıfına alınmış olmasına istinaden işlemde yapabilirler, ama tabi bu bizim mantıklı çalışan kişilerin olması gerektiğini düşündüğü şekli. Devlet kurumu bu mantık aramamak lazım. Ama olaki dediler raporda bulunan H ibaresini yenilet. ilgili hastaneye bir dilekce ile müracaat edilip raporun sadece H yazan harfi XX olarak yazılıp yeniden verilmesine olanak var mı ? böyle olursa onu yenilemekte çok sıkıntı olmayacaktır.

Üst Alt