Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hemodiyaliz hastaları %90 raporları ile araç alıp kullanamaz mı? [Soru]

DİŞÇİ

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
hemodiyaliz

merhaba arkadaşlar benimde bir sorum olacak
hemodiyaliz hastası %90 özürlü raporu (Hemodiyaliz hastalarında özür oranı %80'di yeni yönetmelikte %90 olmuş) olan biri üzerine aldığı otomobili kullanamazmı, yani eski ehliyeti var bu ehliyet iptalmi olur.
saygılar

Ya, bu çok bıçak sırtı bir konu
Mevzuat ikiye ayırıyor:
1- Aracı kendisi kullanabilecekler
2- %90 ve üzerinde sakatlığı olanlar.

1.'de sorun yok zaten. Otomobil kullanmak için özel donanıma ihtiyacı olan kişiler özel donanımlı araçları vergi muafiyetiyle satın alabiliyorlar.
Fakat 2. grup için mevzuat çok belirsiz/yetersiz. Şu kurguya yasal olarak dur diyecek bir düzenleme yok bence: 1) Vergi muafiyetli otomobil satın almak için %90 ve üzerinde sakatlıınızın olduğuna dair rapor alın. 2) Buna istinaden -özel donanımı olmayan- bir otomobil satın alın. 3) Aracın ruhsatına "araç sahibinin 3. dereceye kadar kan bağı olan kiiler kullanır" ibaresi yazdırın. 4) B sınıfı sürücü belgesiyle o aracı kullanın.
Polis çevirdiğinde ehliyetinizi isteyecek; sorun yok. Ruhsatı isteyecek, araba sizin üstünüze zaten; orada da sorun yok. Kaza yaptığınızda da yasa dışı hiç bir şey olmaz. Olmaz zira kendi üzerinize kayıtlı aracı uygun sürücü belgesi ile kullanıyorsunuz!
Bence bu şekilde araç alınabilir ve kullanılabilir. Bunu tartışalım...

Sakatlığı %90 olan bir kişi B sınıfı ehliyet alabilirmi?

B sınıfı yoksa, "otomatik vitesli araç kullanır" ibareli H sınıfı sürücü belgesi olur...

Alınır tabii ki. Omurlik felçliler %90 üzerinde raporludur. Kaldı ki hemodiyaliz hastalarının B sınıfı sürücü belgesi alamaması için hiç bir neden yok. Araç kullanmak için bedensel hiç bir sorunları yok. Sıradan bir sürücü kursuna gidip B sınıfı ehliyet almaları işten bile değil.

evet arkadaşlar OturanBoğa'ya katılıyorum Bende dokuz yıldır diyaliz hastasıyım ve eski yasaya göre %80 raporum var E sınıfı ve ayrıca A2 ehliyetim var bana hiç sormadılar araç kullanıyorum şimdi raporumu değiştirip %90'la ÖTV'den yararlanıp otomobil alsam ehliyetimi alacaklarmı.?
Meraketmeye başladım yasayı okudum aldığı aracı kendisi kullanmıyacak diye bir ibarede yok üçüncü derece kan hısımları veya vekil tayin ettiği kişiler diyor,yanlışmıyım.

Bedensel engelli olmadığı halde %90 ve üstünde engelli olupta ehliyet verilmeyenler var.Nedenine gelince hastalıklarının araç kullanmalarına engel olunduğu.

Ramazan72 bak abi şu yasaya

SÜRÜCÜ ADAYLARI VE SÜRÜCÜLERDE ARANACAK SAĞLIK ŞARTLARI İLE MUAYENELERİNE DAİR YÖNETMELİK

Resmi Gazete Tarihi: 26.09.2006
Resmi Gazete Sayısı: 26301

bizi ilgilendiren bölüm burdadır buyrun yorum yapın şimdi.

3) Organ yetmezliğinde;
a) Hayati önemi haiz organlarında dekompanse yetmezliği olanlara sürücü belgesi verilmez.
b) Büyük organ nakli geçirmiş olanlara veya kronik böbrek yetmezliği olup diyaliz tedavisi görenlere, ilgili uzmanın görüşü alınmak suretiyle sürücü belgesi verilir.
(4) Sürücü adaylarında yapılacak laboratuar testleri doktorun takdirine bağlıdır.

yasa böyle
evet sürücülerde aranacak şartlara göre benim ehliyetimde bir sorun olmaması lazım(hemodiyaliz) hastasıyım ve ehliyetim var ötv den yararlanabilirim demekki.
saygılar

Siz bedensel engelli olmadığınız için ÖTV istisnasından yararlanamazsınız.
Ehliyet konusuna gelince,Hastalığınıza göre ehliyet alıp alamayacağınıza karar verecekler doktorlardır.Yazdığınız yasada kronik böbrek yetmezliği olup diyaliz tedavisi görenlere, ilgili uzmanın görüşü alınmak suretiyle buna karar verecek kişi uzman doktordur.
OturanBoğa' Alıntı:
Kaldı ki hemodiyaliz hastalarının B sınıfı sürücü belgesi alamaması için hiç bir neden yok. .
yasaya göre var.Yukarda altını çizdim.Yasaya göre buna karar verecek uzman doktordur.

Ramazan72 demişki.
Siz bedensel engelli olmadığınız için ÖTV istisnasından yararlanamazsınız.

Fakat yasa gayet açık %90 özürlü raporu olanlar adına hiç bir tertibata gerek duymadan araç alabilir diyor yani burda özrün durumunu sormuyor hemodiyaliz hastası veya başka bir hastalık önemli değil %90 özrü olan herkes adına ötv indirimi yapılabilir.

%90 ve üzeri özürlülük durumunda,ÖTV siz araç alabilirsiniz.Ancak bu aracı siz kullanamazsınız.

Vergi muafiyetli araç alabilirsin. Burası kesin. Kullanmak konsunda da bence yasal açıdan seni yasaklayan bir şey yok. Bunu yukarıda tartışmaya çalıştım. Ama bu söylediğimin pratik karşılığını bilemiyorum. Teorik olarak alıp kullanman konusunda bir engel göremiyorum.

Üst Alt